Chorý priateľ

1. okt 2021

Čaute baby, mám 29 rokov, niekoľko mesiacov som s priateľom, ktorého ľúbim, pomohol mi v ťažkých časoch a je to dobrý chlap. Má však rakovinu a vyhliadky do budúcna ohľadom jeho zdravia a života sú neisté ako u hocijakého onkologického pacienta. Proste nikdy nevieš .. zatiaľ sa drží dobre, je to silný chlap a tu zákernú chorobu má v začiatkoch.
Ide o to, že do budúcna by som chcela deti. Rodina sa ma pýtala na to, či má vôbec význam byť s ním, keď budeme mať deti a o rok dva by ma tu nechal aj s babom, prosto sa im to zdá nezodpovedné. Ja rozumiem ich pohľadu na vec, no neviem ho kvôli tomuto opustiť, srdce mi to nedá a takú situáciu si nepripúšťam k srdcu. Ocitla sa niektorá z vás v podobnej situácii ? Prípadne máte niekoho v okolí s rovnakým problémom ? aký máte na to názor ?
Ďakujem..

anjelicek26
1. okt 2021

Pfu tazka situacia. Kedze ma rakovinu, aka je tam aktualne terapia? Pretoze vacsinou radia 5 rokov po chemo neotehotniet kvoli spermiam, ktore mozu byt kvoli ozarovaniu ci liekom deformovane a geneticky poskodene. Ak terapiu este nezacal, treba spermie dat zamrazit, pre istotu... No a co sa tyka tej buducnosti... moze sa s toho uplne dostat, aj nemusi. Rovnako ostat sama mas ale riziko uplne v kazdom partnerstve - staci sa rozijst a si na vsetko sama... Ak ti mozem poradit, ak sa rozhodnete pre dieta, tak sa treba vziat, budes mat narok na vdovske, sirotske... ano - najhorsia varianta ako to moze dopadnut - ale ty a babo budete ako tak zaistene...A ten nazor - mna by to neodradilo... ked niekoho milujem, tak ho milujem, ak chcem deti, tak mam deti...

mondolina
1. okt 2021

poznám viacerých mladých mužov, ktorí prekonali rakovinu, a teraz žijú v pohode, zdraví, s deťmi
keď má niekto rakovinu neznamená to, že na ňu aj umre.

irusa
1. okt 2021

fuuha ťažká situácia..no neviem si predstaviť ako by ho to psychický položilo, ak by si ho teraz opustila..síce neviem koľko ste spolu

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
1katus1
1. okt 2021

Nemám nikoho v okolí v takej situácii. Ale môj názor je že by som ho neopustila. Prečo? Však keď ti to rodina odporúča nech sa na to skúsia pozrieť z pohľadu toho že môže muž zomrieť kedykoľvek pri autonehode pri nešťastí niekde na horách alebo chytí infarkt. To by si nesmela mať manžela a deti lebo čo ak náhodou zomrie. Spolu to zvládnete. Myslím že keby si ho opustila teraz by to bolo aj preň najhoršie. Pri liečbe je potrebné byť aj psychicky ok a nie byť smut y. Môže sa potom uplne opustit a to by bol problém.

anickaaa6aaa
1. okt 2021

Ahoj, no musíš sa rozhodnúť sama... Môj sice nie je onko pacient, ale má chronické zlyhavanie srdca... Keď mal 30r mal infarkt, že skoro zomrel. Praskla mu jedna z hlavných ciev, ktorá sa následne upchala. Proste zdravý, mladý chlap bez zdravotných problémov a skoro zomrel... Teraz ma 40 strojček na srdci a sme stále spolu a máme 9r syna. Som si vedomá všetkého, ale som s ním, lebo proste to tak cítim, že on je ten s ktorým chcem byť zvyšok života nech sa deje čo sa deje... ale tak druhé dieťa nechcem aj práve preto, že čo ak... aby som nebola sama na 2deti.

dankanka
1. okt 2021

Ono..dnes nie je nic nezvycajne mat aj autohavariu, alebo daky uraz..a zo dna na den je mlady clovek na smrtelnej posteli.nikto nemame v partnerstve ziadnu istotu, aj ked rozumiem, toto je nieco o com vies. Ale ak by som ho milovala, neopustila by som ho. A este ak mu to podchytili skoro .

renka30
1. okt 2021

Je to velmi tazka situacia ale môj názor je taký, že ak niekoho miluješ, tak ho miluješ v zdraví či v chorobe (hoci nie ste manželia). Urcite by som ho neopustila len preto, ze je chory, ak bolo ochorenie diagnostikovane v pociatocnom stadiu ma realnu sancu na vyliecenie. A zas vezmi si to z druhej strany, ako by si sa citila ty, ak by to bolo opacne a on by ta kvoli tvojej chorobe opustil prave vtedy ked si najviac potrebovala, aby stal pri tebe.

dievcacitajucelist
1. okt 2021

Môj spolužiak z vysokej mal nádor na mozgu...vtedy začínal vzťah...on si dal zmraziť spermie pre každý prípad...s tou dievčinu sú už zobraty cca 16 rokov..maju jednu dcéru a on je zdravý 🙂 môže to dopadnúť aj šťastne...musíš sa sama rozhodnúť 🍀

katkaseiner
1. okt 2021

Velmi tazka situacia, ale suhlasim s
@anjelicek26
Ak to myslite vazne, vezmite sa...
Zial muza mozes kedykolvek stratit aj bez rakoviny.... staci pozriet co sa deje na cestach... jeden den tu sme, druhy den nie...
Drzim palce nech vam to vyjde a nech mu vyjde aj liecba.

hipuska
1. okt 2021

Rozmýšľaš dobre, že zvazujes pre a proti. Ono, ide aj o to, ak by ste mali dieťa/deti ako napr.poriesite bývanie, financie. Ak by on naozaj ľahol a nemohol pracovať, si schopná vás utiahnuť.? Alebo potom živorit? Viem, že toto je také, že peniaze vs.laska ale kto zažil chudobu a to, že nemá čo dať jesť a obliecť vlastným deťom pochopí. Tam už potom prichádza zodpovednosť za život aj tých detí. Názor rodiny by som nebrala do úvahy. Ale dajak si to upratala v sebe. Je to veru ťažké

sasa1310
1. okt 2021

za mňa by bolo riadne sebecké nechať ho tak len preto, že je chorý a ty chceš dieťa.

macekovam
1. okt 2021

pises ze si niekolko mesiacov s priatelom... ved deti nechces uz zajtra... este ani svadba nebola ci? deti prichadzaju na radu vari najskor o 2 roky... ci? teraz pises o buducnosti.. tak zi dneskom a max. najblizsim mesiacom a uvidis ako sa vztah vyvinie..

elizita
1. okt 2021

viete o tom, tak sa zariadte tak, ze ste pozitivni .. s tym, ze v kutiku treba logicky zmyslat a zvazit moznost, ze raz zostanes sama s dietatom, lebo je tam vyssie riziko ako pises.. tak treba na to brat ohlad z ekonomickeho hladiska.. poviem ti tak.. mam znamu, ovdovela, ked mala 25rokov, bola v 36.tt s druhou dcerou... myslis, ze keby vedela predtym, ze jej muz tragicky zahynie, nebola by s nim?? ... tnemyslim, lebo kazdy veri v lepsie zajtrajsky, treba zit pritomnostou a uzivat si kazdy den.. ak ti je s nim dobre, uzivaj si to

rik01lulaka
1. okt 2021

Akože dokázala by si ho opustiť keď vravíš ako ho miluješ preto lebo je chorý a, že rodina ti dala chrobáka do hlavy čo keď/ ak??? 🤦
Ak by ste sa boli zosobášili a týždeň na to zistili, že je chorý tak čo by si robila? Lebo situácia by bola rovnaká až na ten papier...môj názor 🤷
Ako by si sa ty cítila keby tvoj partner teba opustil chorú lebo však ktovie aké vyhliadky do budúcna. A nikdy nevieš čo sa môže stať, vyhliadky nikdy nemá nikto isté...koľko rodín je takých, že otec mladý aj v rokoch náhle ochorel/ zomrel a ženy s deťmi malými a hypotékou zanechal😢

sonicka96
1. okt 2021

Ja osobne som bola v takejto situácii a popravde má vytočilo do vyvrtky až sa mi ruky klepu od zlosti čo povedali tebe tvoja rodina... Akože to ho máš teraz opustiť aj keď ho ľúbiš lebo má rakovinu?! Môju manželovi keď zistili že má rakovinu tak sme už mali jedno dieťa a druhé bolo na ceste... A dostal sa z toho! Vysvetlí tvojej rodine, že keď ma človek rakovinu v začiatkoch tak to neznamená že už automaticky umrie!! ... Vždy je šanca na uzdravenie, takže moja rada ak ho naozaj miluješ a vieš si s ním predstaviť budúcnosť tak ho neopúštaj. Hlavne nie kvôli rakovine. Ono aj keby nezvládol rakovinu , čo určite nad ňou zvíťazí (držím mu/vám palce) tak ti po ňom zostanú detičky ❤️ .... Takže, keby som bola na tvojom mieste, ostanem s ním aj keby bola nejasná budúcnost a vôbec by som sa nezastavovala nad tým že keby som bola tehotná a on to prehral s rakovinou. Takže ostane s ním ❤️ veľa síl a trpezlivosti, vy to zvládnete ❤️🙏

zuzkaa1991
1. okt 2021

Zalezi ako sa citite vy ci budete schopná vyzit s babom pri najhoršom sama určite mat dieta po svadbe aby ste mali narok na určite príspevky nemusi byt clovek chory staci pre každého znas jedna sekunda a nemusime byt cez vikend manželov naj kamarát (32r)z nicoho nic zomrel aj ked podceňoval signály tela a tiez ostali po nom dve male deti (1r a 4r) takze zalezi vela o vztahu nie každý clovek prehra s rakovinou ;)

eternity24
1. okt 2021

Ja Vám nejdem radiť. Iba zodpoviem otázku co mam niekoho takeho v okoli. Ano, mam. Jedna spolužiačka zo ZS si neviem koľko rokov nechcela vziat svojho priatela, vraj sa na ro necítila, nevola si istá. Chodili spolu cca 10 rokov, možno aj viac. On stale na ni čakal. Tzn. po jej myslim 2voch odmietnutiach svadby sa s ňou nerozišiel, ale dalej tvorili par. A on čakal kedy uz bude pripravená vstúpiť do manželského zväzku. Cca pred dvoma rokmi, rokom a pol mu zistili rakovinu. Metastázy ma uz aj v mozgu. Teraz v lete sa zobrali. Druhy prípad: jedna zena od nás z dediny mala so svojim manželom dve deti. Ten dostal rakovinu mozgu. Jeho stav bol od začiatku vazny. Splodili este jedného synčeka. Ked mal ten okolo roka jeho tato umrel.

7lenka11
1. okt 2021

Je to ťažká situácia, ale zase vnímaj to tak, že toto sa stáva aj ženám v manželstve, aj počas toho, ako sú tehotné či čerstvo po pôrode. Proste sú životné situácie a ochorenia, ktoré neovplyvníš. Vzhľadom na to, že ste spolu krátko, myslím, že by ste sa mali porozprávať. Partner si môže dať zamraziť spermie, budete mať teda istotu, že je možnosť mať spoločné dieťa, ak by to iné faktory negatívne ovplyvnili.. Na druhej strane, ak sa nehrniete do svadby a rodiny, buď mu teraz hlavne oporou. Chorý človek to potrebuje. A čo bude neskôr, tak budete riešiť neskôr. Možno sa medzitým objavia iné situácie, pre ktoré si poviete, že sa k sebe nehodíte. Ale určite by som partnera neodpisovala kvôli chorobe.. Možno si vezmeš niekoho iného o pár rokov, no čo ak sa zopakuje podobná situácia v manželstve, čo potom? Opäť ho necháš? Daj tomu čas, buď mu oporou, pomôž mu a sami uvidíte, ako sa to vyvinie...

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivangeline
1. okt 2021

Konzumna spolocnost je svina..

anita6666
1. okt 2021

Môžeš mu byť nápomocna ako kamarátka,určite nie budúcnosť a deti....toto by ti mal v prvom rade povedať (navrhnúť) on sám a nechať ta ísť...

hlubik
1. okt 2021

keď ho miluješ tak to má význam a nikto nevie ako dlho dlho bude na tomto svete. Prajem skore uzdravenie priateľovi.

kvetinka75
1. okt 2021

ak niekoho miluješ, skutočne, ani ťa len nenapadne takto uvažovať. Zajtra môže zdravého človeka zraziť auto a priateľ tu môže byť aj 50 rokov. Predstav si, že sa z toho dostane, a nedajbože budeš na jeho mieste ty. Ako by ti bolo, keby takto uvažoval? Ja neviem čo je toto za dobu. Ak niekoho milujem, jednoducho sa nad týmto nezamýšlam, pretože toto sú tak nevyspytateľné veci. A je mi jedno čo si myslí okolie, rodina.

kvetinka75
1. okt 2021

@sonicka96 presne tak, nechápem ako môžu ľudia takto uvažovať.

sonicka96
1. okt 2021

@kvetinka75 mňa sa to neskutočne dotklo keď viem koľko si toho človek musí prejsť, koľko bolesti, vyčerpania... A ak človek není pozitívny ako opak napr. môj manžel tak to otrasie aj psychikou.... Preto je dobré mať niekoho po boku s kým tu pľiahu premôže.. a nie sa s ním rozchádzať lebo ma blbu rakovinu a len pár mesiacov vzťah... 🤦🏼‍♀️

heleninamama
1. okt 2021

Riešite len možnosť mať dieťa a jeho zabezpečenie v prípade otcovej smrti. Ja osobne by som sa zamyslela hlavne nad tým, aké dieťa môžem mať s chlapom, ktorý má onkologické ochorenie. Viaceré druhy rakoviny sú dedičné a sú žiaľ, rodiny, kde sa rakovina vyskytuje v hojnom počte. A ja nie som taký hrdina, aby som toto riskovala.
Osobne by som zvážila najmä rodinnú anamnézu priateľa, jeho šance prežiť a typ rakoviny. A v prípade, že je tu riziko dedičnosti - tak žiadne dieťa. Rakovina nie je náhoda, ako keď Ťa zrazí auto alebo máš inú nehodu. Dieťa so zlými génmi by som vedome a plánovane na svet nepriviedla.
Druhá vec je, či ho miluješ ako človeka a si ochotná byť s ním aj bez dieťaťa.

mmoni89
1. okt 2021

Neviem si predstaviť ze by som opustila človeka ktorého milujem, kvôli chorobe, ajked smrteľnej. Viem ze je to ťažké pre teba ale vzi sa do jeho situácie co asi prežíva,srdce by mi prasklo 😭

kvetinka75
1. okt 2021

@heleninamama rodinnú anamnézu? To ako vážne? To aj keby nemal raka a niekto v rodine by mal, ty by si rozmýšlala nad tým, či ísť do vzťahu alebo nie? Toto je už čistá vypočítavosť. S láskou to nemá nič spoločné. V každej rodine je niečo, ˇŽIadna rodina v dnešnej dobe nie je ,,čistá,,. To sme to teda ako spoločnosť dopracovali, keď rozmýšlame, či by s tým ktorého milujeme, lebo má chorobu ktorú si dobrovoľne nevybral. Aby sa to raz tým ľuďom nevrátilo. Myslím tých, ktorí takto uvažujú, a budú oni na tej strane. Potom pocítia, čo to je. Vypočítavosť z druhej strany. My máme v rodine všeličo. Myslím tým, moju a aj manželovu stranu. Ale ani raz mi nenapadlo takto uvažovať, že keby sme neboli spolu, mohlo byť všetko inak. Príde mi to choré

1katus1
1. okt 2021

@heleninamamabtonmyslia že pokiaľ je v rodinnej anamneze rakovina alebo iné ťažké ochorenia nemá mať človek deti? To ti príde v poriadku ?