Choroby, vyšetrenia a lieky počas dojčenia

ootaznik
26. máj 2011

Maminy, prípadne iní zainteresovaní, napíšte prosím svoje skúsenosti, názory, pocity - mám zdravotné problémy a neurologička ma poslala na CT vyšetrenie. Keď som sa však išla objednať, tak mi to neodporučili, že keď chcem dojčiť ďalej, tak mám radšej prísť až keď dojčenie ukončím (no ja ešte nechcem, aj keď drobec má 15m), že môže a nemusí mať ožiarenie negatívny účinok. Čo teraz?
Píšte svoje skúsenosti nie len čo sa týka CT vyšetrenia počas dojčenia, ale aj iné diskutabilné vyšetrenia...

titkovamiriam
26. máj 2011

http://sites.google.com/site/dojceniemamila/doj...

nemam skusenost no toto som nasla na nete možno pomože...

xlucia
26. máj 2011

@ootaznik neviem ktore vysetrenia povazujes za diskutabilne, nenapadaju ma take, ale k tvojej otazke len tolko v prvom rade ktory organ budu vysetrovat, a ci je treba podat kontrastnu latku a kvoli comu sa bude vysetrovat. kvoli akym zdravotnym problemom. ine je to kvoli napr. bolestiam hlavy, ine kvoli rakovine...
tieto veci vplyvaju na to, ci potom mozes dojcit. napis presnejsie. a co sa tyka celkovo oziarenia napr. rtg, tak samozrejme podstupovat to denne nie, ale ked treba da sa. davky su dnes uz nizke a mimo toho par rokov dozadu museli zeny ist na rtg pluc povinne a dojcili aj tak. bola to predsa len jednorazova davka.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
strapco13
26. máj 2011

@ootaznik pocas dojcenia co sa tyka vysetreni mozes absolvovat skoro vsetko...aj sono prsnikov /to je dokonca jedna z liecebnych metod pri opakoanych upchatych mlikovodov/, mozes RTG aj CT a MRI obe aj s kontrastom.
Jednou z mala toho co nemozes je vysetrenie stitnej zlazy s radioaktiovnou kontrastnou latkou..tak sa dojcenie prerusuje.
A skora pri kazdej chorobe existuje liecba, pri ktorej sa dojcenie prerusit nemusi

ootaznik
autor
26. máj 2011

no islo by o ct mozgu, kvoli bolestiam hlavy......citala som rozne diskusie a nazory na netea dnes, ked som sa na ct mala objednat, tak ma stopli, ze sa mam rozhodnut :(

dermakova
26. máj 2011

@ootaznik
ja som potrebovala taktiez "zmapovat" hlavu a neurologicka navrhla MRI- pre podrobnejsi zaznam a mensie oziarenie, kedze som dojcila. 😉

strapco13
26. máj 2011

@ootaznik kludne mozes postupit ci CT, ci MRI 😉 nech ti zachytia aj prinosove dutiny..moze byt problem aj tam, ze preco boli hlava a aj v krcnej chrbtici

strapco13
8. jún 2011

kopirujem z inej temy

kika2111 Moj Dr.mi predpisal urcite lieky pri ktrych mi zakazal kojit.S tym,ze moju 11mes.dcerku uz ani nie je potrebne kojit,ja by som vsak velmi chcela pokracovat po skonceni liecby.Moje prsa aj napriek odstriekavaniu su velke,bolia a maju hrce.Poradite ako si mliecko udrzat cca 10dni bez kojenia?dakujem
6. jún o 07:44 • 1 dieťa

luciole Ahoj, myslim, ze aj tu na konikovi sa vyjadruje niekolko laktacnych poradkyn (napr. annag), ale najistejsie je podla mna poradit sa telefonicky, aby si mala odpoved co najskor a mozes sa na nu spolahnut, nez cakat, ci niektora poradkyna tvoju otazku zastihne http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do... Prajem rychle uzdravenie a nasledne opat krasne chvile s babatkom pri dojceni PS. ten doktor je pekne mimo! Ze nie je potrebne! Sa neda cudovat, ze je tolko deticiek ukratenych o jedinecnost a nenahraditelnost materskeho mliecka, ked doktori takto "dobre a odborne" radia!
6. jún o 07:57 • 1 dieťa

strapco13 @kika2111 napis mi nazov lieku..pozriem sa ci naozaj nie je vhodny pri kojeni..vacsina liekov je moznych..eventualne ti pomozem najst nahradu
dr sa naozaj myli..dieta ma pravo byt dlhodobo..aj roky byt dojcene
ako si udrzat mlieko..zvysit tvorbu http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/ako-po..., mliecko odsavaj min kazde 3 hodky aj v noci http://dojcenie.wordpress.com/ako-dojcit/odsava...
a annag uz na MK neradi ma svoje forum http://dojcenie.wordpress.com/ ..odpoved aj pre @luciole
6. jún o 21:06 • 1 dieťa - čaká bábätko, termín má v júli 2011 (35. tt)

strapco13
16. jún 2011

kopirujem

dominika1988 Ahojte mamičky. Tesne po poslednom odsatí mliečka som užila panadol ultra, ktorý dojčiace matky brať nesmú,nechcem, aby sa k maličkej ten panadol dostal, našťastie mám zásoby v chladničke až do večera, inak by som ho neužila, ale išlo mi hlavu roztrhnúť. Preto mám tri otázky:
1. Za akú dobu sa mi to dostane do mliečka?
2. Za akú dobu to z neho vyprchá?
3. Musím najbližšiu dávku mlieka vyliať??
Odsávam cca každé tri hodinky. Ďakujem
Včera o 14:23 • 1 dieťa • Odpovedz • Páči sa mi to • •

kvetinka211 ahoj, pozri si toto: http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/spc/panado...
Problematicky z panadolu ultra je kodein, parcetamol a kofein su relativne ok. Pri kodeine pisu ze polcas rozpadu je 3-4 hodiny, 86% percent sa vyluci mocom do 24 hodin. Zaroven ale pisu, ze sa kodein vylucuje do mlieka iba v zanedbatelnom mnozstve, cize ked budes do vecera davat to co mas v chladnicke, tak nocne kojenie by uz malo byt ok. Nie som ale lekar ani farmaceut, tak bud ti tu niekto este odpovie kto je odbornik alebo si zavolaj do hociktorej lekarne, mali by ti vediet poradit.
Včera o 17:30 • 1 dieťa • Odpovedz • 1 užívateľovi sa to páči. • Páči sa mi to • •

dominika1988 @kvetinka211 dakujem pekne, v lekarni mi presne potvrdili, co si mi napisala
Včera o 18:56 • 1 dieťa • Odpovedz • Páči sa mi to • •

lucire Ahoj chcela by som sa opýtat, akmám teplotu a dala som paralen tak možem kojit?
Včera o 19:19 • 2 deti - čaká bábätko, termín má v júni 2011 (40. tt) • Odpovedz • Páči sa mi to • •

dugyna @lucire ano mozes.
Včera o 23:26 • 1 dieťa • Odpovedz • Páči sa mi to

jankako
16. jún 2011

@strapco13 ja som bola na MRI v januari..dávali mi kontrastnú látku.o pár mes.na to som sa dočítala že po podaní kontrastnej láktky sa musí mliečko odstriekavať preč..nikto mi to nepovedal,ja som veselo kojila ☹ .dosť nezodpovedne od lekárov,kedže som ešte aj v dotazníku udala že kojím...neviem čo to mohlo sposobiť malej a asi radšej ani nechcem vedieť.
ja sem-tam užijem nejaké lieky,už aj antibitiká som užívala,dithiaden a nemám pocit že by vtedy moja malá spala z toho dithiadenu.to skor ja...takže ide to do mlieka,či nie?????????

strapco13
16. jún 2011

@jankako mozues aj s kontrastom podstupiut 😉 malej sa nic nestalo
jedna z mala veci co nesmies..alebo sa musi prerusit dojcenie je vysetrenie stitnej zlazy s radioaktivnym jodom
vacsina liekov ide velmi v malom mnozstve do mlieka

jankako
17. jún 2011

@strapco13 díkes za info..

lusilia
5. sep 2011

@strapco13 prosim, urcite sa moze ist na CT? mam strasne bolesti chrbtice, pravdepodobne vyskocena platnicka a trva to uz pol roka, zacalo mi to v tehotenstve. Vtedy mi dali len obstreky, co mi samozrejme nepomohlo a nepotrebujem odstranovat bolest, ale celkovo tu vadu, som uz cela vykrivena, tak predpokladam, ze ked pojdem opat k doktorke, tak ma posle na CT, ale kedze dojcim a nechchem s tym skoncit, tak som ani nechcela ist k doktorke, ale uz neviem co so sebou, co sa tyka bolesti.
A co sa teda tyka paralenu, ako casto ho mozem?, obcas uz to nevydrzim a aspon na noc si dam jeden, lebo nemozem ani spavat, nieze by mi odstranil bolest, ale aspon zmierni. Dakujem za odpoved.

strapco13
5. sep 2011

@lusilia kludne mozes na CT, aj RTG aj s kontrastom.
Ak ti nezabera Paralen skus Ibalgin /ak nemas alergiu nan/..ten sa tiez moze..aj 3x denne 400 mg a Pareln mozes tak 4x do dna

lusilia
6. sep 2011

@strapco13 no akurat som dnes volala aj na radiologiu a tam mi povedali, ze mozem, ale, ze bez kontrastnej latky. No vsak uvidim, hlavne je, ze sa to moze. A teda s tymi liekmi, len to je to, ze ja by som to asi musela jest kazdy den, aby som sa citila ako tak schopne, ale to zasa nechcem, ale tak dufam, ze obcas to nijak malemu neublizi.

babetenko
6. sep 2011

ahoj strapco . chcem sa spýtať aké antidepresíva sa môžu počas dojčenia. moja dr. mi predpísala ešte pred mesiacom escitalopram a frontin a odporučila zastaviť laktáciu.. ešte som ich nezačala jesť, lebo mi je strašne ľúto prestať dojčiť. overovalo som to asi u piatich psychiatrov ale ani jeden mi neodporučil dojčiť počas brania hocijakého lieku na depresiu.

babetenko
6. sep 2011

@strapco13 ahoj strapco . chcem sa spýtať aké antidepresíva sa môžu počas dojčenia. moja dr. mi predpísala ešte pred mesiacom escitalopram a frontin a odporučila zastaviť laktáciu.. ešte som ich nezačala jesť, lebo mi je strašne ľúto prestať dojčiť. overovalo som to asi u piatich psychiatrov ale ani jeden mi neodporučil dojčiť počas brania hocijakého lieku na depresiu.
Dnes o 14:16 • Odpovedz • •

strapco13
6. sep 2011

@babetenko ja ti neviem povedat ake mas uzivat lieky..jednak nie som psychiater, nepoznam tvoju chorobu, kazda depresia ma iny mechanizmus vzniku a podla toho je liecba
ale su lieky pri ktorych dojcit mozes
pozri a vytlac si http://www.provita.sk/site/node/43 ..nech ti Dr zvoli nieco z tych liekov..verim ze budu ucinkovat

babetenko
7. sep 2011

@strapco13
AHOJ. Ja som len chcela vedieť, či nevieš o nejaKOM LIEKU, KTORý SA môže aj počas dojčenia, dr. mi povedala, že sa nedoporučuje nič. Dnes som bola na kontrole. musím prestať dojčiť. Neviete, či sa to dá zvládnuť aj bez injekcií a liekov?

strapco13
7. sep 2011

@babetenko neviem aky presny druh depresie mas...ak chce napis mi IP viac ak nechces verejne
mozes napr tricyklicke antidepresiva, antidepresíva SSRI (ucinne latky, ktore mozes su - sertralin, paroxetín, fluoxetín/
viac najdes na http://dojcenie.wordpress.com/zivot-s-dojciatko... dole v clanku je odkaz na jednu studiu v cestine to som si prestudovala ..vytlac si to pre DR a je tam aj odkaz na anglicky text, ale moja anglictina nie je na takej urovni bohuzial
a lahsie formy depresie sa mozno daju zvladnut aj s pomocou psychloga...proste sedenia, prebrat si ten problem a ono to je niekedy viac ako lieky

johanka.
7. sep 2011

Citam, ze akesi vysetrenie stitnej zlazy sa nema vykonavat pocas dojcenia. Trochu som sa vyplasila, mna tuto sobotu caka sono stitnej zlazy. Je to tiez nevhodne pri dojceni? Mam to radsej odmietnut, ked chcem este dojcit?

strapco13
8. sep 2011

@johanka. sono mozes 😉 ..to co som spominala je ine vysetrenie stitnej zlazy, kde sa pouziva radioaktivny jod /pri rakovine stitnej zlazy/

johanka.
8. sep 2011

vdaka, @strapco13, ukludnila si ma. Aj som dufala, ze to bude tak nejak, chcela som si byt ale ista.

strapco13
5. okt 2011

kopirujem malamargaretka Milé mamičky...más malý má 5mesiaco a je plne dojčený. Včera večer MI začali tiect soplíky- hned som sa naparovala, cesnak s medom, caje. Do rana ma zacalo boliet aj hrdlo. PROSIm, poradte mi, co mám robit- zobrat, vypit- aby som bola co najskor FIT a hlavne aby to od omna nechytil malý:( vdaka...

takze @malamargaretka ....jednak najviac infekcna si tesne predtym ako ochorenie prepukne...cize ak to mal tvoj syncek chytit tak to uz chytil...s tym nenarobis
ale to ze kojis, je to najlepsie pre neho..lebo uz v case kedy si zacala byt infekcna tvoje mliecko obsahovalo protilatky ktore ho ochrania alebo mu aspon pomozu ochorenie prekonat lahsie
co sa tyka liecby zatial si postupovala dobre..pokial ale boli hrdlo..aka je to bolest ? je to vyslovenie bolest alebo skor take skrabanie a palenie? tam mozes cmulat Tantum Verde a kedze mas sopliky v prvom rade uvolni nos..kuk do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa..
pokial je bolest velmi silna tak mozes paralen alebo ibalgin / su protizapalove/ a vtedy skoc k DR..nech zoberie krv CRP /vysledky mas este v ten den alebo max na druhy/ ci netreba ATB..su ATB ktore mozes aj pri dojceni..kludne sa potom porad aku liecbu si dostala /mozes napr Peniciliny, Zinnat, Klacid/..ale pokial ATB netreba, ze je to len viroza, tak ich neber len tak

malamargaretka
5. okt 2011

@strapco13 dakujem ti velmi pekne za objasnenie, vysvetlenie, poradenie a ukludnenie🙂 ...uz som si kupila morsku sol- naparovala som sa. To hrdlo ma nejak uz neboli- mam od vecera satku na nom a aj ked bolelo- tak to bolo len take to skrabanie v hrdle. Zohnala som si Tantum verde- ale tam pisu ze sa jeho latky mozu preniest do mliecka- co stym?este som ho teda neuzila- uvidim ako to bude s hrdlom rano. Malemu sme tiez cistili nosove cesty- tak snad to aj mne rychlo prejde a na neho to nepoleze:/....A co teda robit ako prevencia protim takymto nachladnutiam- cistit si tie nosove cesty, otuzovanie, a brat cečko?...a to som si myslela, ze ma choroba obide, kedze nam ocko uz od piatka tu smrka a kasle---ale chytilo to aj mna....

strapco13
5. okt 2011

@malamargaretka vacsina liekov v mensom alebo vacsom mnozstve prechadzaju do mliecka...ale TAntum Verde mozes cmulat
teraz je virozove obdobie...lahko nieco chytite...prevencia ako pises...preplychy nosa, otuzovanie, cecko, pohyb na cerstvom vzduchu, ovocie..proste klasika

malamargaretka
6. okt 2011

@strapco13 vdaka🙂🙂 a tušim aj smiech🙂 to "cecko" ma pobavilo = myslim, ze mi je lepsie🙂🙂🙂 tak este raz vdaka za skvele rady🙂....

strapco13
6. okt 2011

@malamargaretka no bez diakritiky vznikaju srandovne zameny 😀 ja som minue rozyslala preco jedna maminka budi dieta v noci piskat =pískať a ona ho budila piškať 😅

malamargaretka
6. okt 2011

@strapco13 ...asi tak...a možnože si pri tom babo aj píska🙂🙂...inak cecko je original dobre slovo🙂...nemusi mat ani diakritiku🙂

careamell
11. okt 2011

@strapco13 ahoj, mám velkú diemu, neviem, čo urobiť...Vytrhli mi zub múdrosti. Beriem Dalacin-antibiotiká a bolí ma to tak, že nedokážem existovať bez Ibalginu. Dám si tak 2 za deň. Problém je, že dojčím. Mám malého odstaviť, kúpiť UM a odstriekavať tú dobu, počas ktorej budem mať ,,nadopované" mliečko liekami? ALebo ho môžem nadalej dojčiť? Ďakujem, neviem, čo spraviť... ☹