Chorobné zhromažďovanie

26. sep 2022

Prosim....stretli ste sa s tym, mate skusenost, trpite na - chorobne zhromazdovanie? Moja mama ma asi problem a odmieta ho riesit. Kazdu drobnost lutuje (aj pokazenu), vsetko ai odklada, ma uplne prepchaty byt, topanky a oblecenie, ktore ma 20 rokov a nenosi to... v kazdej izbe je uz gauc, tv, proste uz to niet kam pchat. Citim sa tam zle a upratat to je priam nemozne. Ale co ma uz zacina naozaj stvat je to, ze ked jej poviem, ze som nieco posunula dalej, ma pomaly slzy v ociach.. Postielka? Ved bola taka krasna, sikovna. Tu peknu hrazdicku? Ved si ju skvelo kupila a bla bla bla. Nechape, ze uz mame 2 deti, dalsie nechceme... ona po nas poodkladala totalne vsetko a samozrejme deti so toho neobliekam.... asi caka, ze to vsetko znosim ku starkej a budu mat moji surodenci. Lenze ti este nemaju ani manzelky a po dalsie kto vie, ci nemaju iny vkus alrbo ci to tie veci za tie roky vibec vydrzia.... da sa toto vobec liecit?? Tato choroba alebo co to je ? Neda sa s nou vyfrzat, cakam, kedy jej po byte zacnu behat potkany.

panelacikova
26. sep 2022

tvoja matka potrebuje kvalitnú psychiatrickú liečbu

autor
26. sep 2022

@panelacikova
Aj mne je luto tych veci. Su nadherne, preto som ich kupila. Ale ked uz nemam male dieta a su nevyuzite? ... nebudem to hadam vyzivat ja.

mikadooo
26. sep 2022

Toto má veľa starších ľudí. Ja si myslím, že to je ešte pozostatok socíku, kedy niečo zohnať bol nadľudský výkona peňazí tiež bolo skôr menej ako viac. Všetko sa ofukovalo, "šanovalo" a opravovalo, veľa rodín žilo z ruky do úst a podľa možnosti sa všetko vždy opravilo, alebo spotrebovalo, vyhadzovalo sa minimum. Ak bola mama tak vychovaná v útlom veku, tak ťažko sa teraz prispôsobí konzumu... Kiežby to vyšlo s tým psychológom... Držím palce. Ja by som ju nechala, nech si žije vo svojom svete. Táto zem je plná starších ľudí so skiňami plnými vecí, ktoré nikto už nevyužije... Lebo čo ak to náhodou zrovna zajtra bude treba. Môj otec aj svokor sú takí, obaja mali za mladi výchovu typu "všetko sa raz zíde" 🤷.

wayway
26. sep 2022

takyto ludia v zivote zazili bud chronicky nedostatok (po financnej stranke) alebo stratu (po stranke socialnej) a namiesto k ludom sa priputavaju k predmetom. tvoja mama potrebuje podporu, spolocnost a liecbu. zakrocte teraz, moze to byt len horsie.

stinovy_odpadlik
26. sep 2022

Tiež to máme v rodine (generačne, ale ja už nie 😁) a desí ma to. Dom celý zaprataný a ak by bol dvakrát väčší, vecí by bolo dvakrát viac. Ak by si chcela viac info, tak nedávno som o tom čítala tento rozhovor- https://www.postoj.sk/108312/zacinaju-jednou-iz...

autor
26. sep 2022

@mikadooo
Lenze ona ma v detskej izbe pod postelou este aj casti z Kinderiek, lebo zije v domneni, ze to raz poparuje. Moje oblecenie zo zakladnej skoly, ktore mi kupila v dekaci, ked som mala 43 kg 🥲 bolo mi to velke a je mi to velke dodnes, lebo sice mam viac kg ale Mko nenosim. Lebo jej je luto.... nakupi si sialene vela materialu na tvorenie (najprv to boli stuhy na vianocne gule, potom ta jemna puffy? vlna, potom uz odlieva nieco zo sadry....), nadchne sa pre hocico a potom to len skladuje. Doma ma plne vrchne skrinky spotrebicov v krabiciach!! 🤯 nove, zabalene.... ako keby sa bala, ze by raz nieco potrebovala a nemala to. Zije takto zasypana. Cuduje sa, ze ma zdravotne problemy, pochmutne myslienky. Ja sa necudujem, lebo nepoznam lepsi pocit, nez si doma upratat, vyvetrat, zapalit sviecku, urobit pritmie.... u nej sa NEDA upratat. Sadla som si k jednej skrinke ze ju idem triedit, stravila som tam 1 den a nepohla som sa. Je to hrozne... a zije v podnajme podotykam. Uz som sa naucila, ze nepredavam to, co mi kupila ona...ci sa to rozpadne u starkovcov na povale...nech. Ale pocuvala som teraz elektricku hojdacku, detsku postielku a dalsiu vybavum bazarovo 400€..... pre mna su to peniaze pri dvoch detoch, za ktore im mozem kupit nove postele do izby alebo opat nieco dalsie. Ved tie kusy neboli jedine na svete, keby mal niekto zas dalsie dieta, moze si kupit tu istu vec opat novu alebo z bazaru

mikadooo
26. sep 2022

V pohode 🙂. Tak jej nehovor, že si to predala, povedz že je to u kamošky na povale, lebo ty nemáš na to miesto v byte 😉.

danyelia
26. sep 2022

Ahoj, poznám 😬 Máme to v rodine, u jedného člena...chorobné nakupovanie - oniománia a zhromažďovanie zbytočností, tiež sa v tom byte nedá pohnúť. Míňanie aj posledných peňazí do centa, je to (myslím si) psychická porucha, keď si človek materiálnymi vecami chce vynahradiť pocit lásky, získať radosť zo života, teší sa z tých nepotrebností 🤔 Skúsila by som ju poprosiť, nech tie veci daruje tam, kde je to potrebné (možno jej predstaviť nejakú rodinku v núdzi), príp. niečo popredať (pocit, že ,,zarobí,, peniaze), pomôcť jej upratať byť (možno sa jej zapáči ten poriadok), prinútiť ju venovať sa nejakej záľube, ktorá ju odpúta od tej radosti z materiálnych vecí, trávenie času s rodinou, vonku, s v vnúčatami, nájsť jej kamošky/ frajera, ukázať nejakú starú/škaredú/špinavú/zničenú/deravú vec, ktorú doma ,,potrebuje,, či sa jej to naozaj páči. Alebo smer psychológ, ale s tým určite súhlasiť nebude...

dilino
26. sep 2022

Ver mi takých je veľmi veľa zberačov. Nedávno v občanovi za dverami na STV 1.Taka zberačka zapálila byt pre tony smetia. Chytilo sa niečo aj u susedov mala súd a ten ju zaviazal vyplatiť im škodu. Tak to tvoja mama ked býva na prenájme treba upozorniť vlastníka bytu. Aby sa jedného dňa neprebudila a zo smetia nezapálila cudzí byt. Toto nie je sranda. Je to podľa mňa toto úchylka. Normálny človek staré pokazene veci vyhodí a neodkladá. Nedávno som kupovala tovar od jednej pani .Tej rodičia nahromadili toľko že ešte ako keby žili v komunizme majú veci na sto rokov dalšie generácie tiež taká čo odkladá veci vypratávali dobre že nie mesiac. Toto je nebezpečné z dôvodu požiaru v byte ešte sa stane problém a bude za neho niesť zodpovednosť. A nedoplatí sa. Je veľmi veľa takých ľudí.

fem
26. sep 2022

zhromazdovanie nema k veciam ziaden vztah , zbera nieco co pre neho nema ziaden vyznam ziaden, to je rozdiel, ona ma k tym veciam vztah, skus pozriet ten clanok z postoja vyssie

mariejenka
27. sep 2022

Mali sme takých klientov,.doma vyslovene len uzke chodbičky a cely byt, dom zapratany. Minimalne psycholog a ten uz nasmeruje.

dorottka
27. sep 2022

To nie je pozostatok socializmu ani z obdobia stradania, maju ju ludia po celom svete, rozne vekove kategorie, je to normalna psychiatricka diagnoza a velmi casto sprevadza napriklad starecku demenciu, hoci ju mavaju kludne aj mladsie rocniky. Urcite treba odbornu pomoc: https://lekar.sk/clanok/chorobne-zhromaovanie-veci

hedviga2
27. sep 2022

Mala som kolegynu, ktora v noci vynasala veci do kontajnerov a cez den jej mama s ktorou zili v jednom byte, znášala čo nasla pri smetiakoch domov. Nepomohli rozhovory, sledovanie, krik. Až ked nevladala na nohy, to skoncilo. Ja som uz pomaly k sedemdesiatke, mame velky dom, ale stale nachadzam veci, ktore posuvam preč, darujem, vymenim prave preto, aby po mne/nás decka nemuseli riešiť rárohy. Napr. Teraz po oberačke sme riešili 40 kg sud čistej smoly. Kedy by sme my starí lozili po streche a natierali ju. Muž vobec nenamietal. Išla darom preč.

simca06022011
27. sep 2022

Nemyslim, ze je nutny psychiater, toto je dost bezna vec. Ak mali malo a dávajú im tie veci pocit nejakého "zabezpecenia" (?), su setrni a neexistuje nieco vyhodit, posunut, predat ved ich to stalo peniaze (alebo aj nie ale bolo to drahe). Pre mna chorobné zhrnanie zbieranie je ked zvlaca clovek veci zo vsadial, bordel,(moja babka mala v pivnici vrecia s pokrcenymi novinami 😂 vraj sa to zide.. Hubky na riad pomaly zosusene sme každoročne vyhadzovali zo vsadial odlozene, lebo kupit novy balik a staré vyhodiť nemysliteľné, kazdy sacok, papierovy obal a aj kazdy krajec chleba odlozeny - hodila len tak do mrazaku), smeti z vonku.. a nevedia ti ludia sa v bytoch pomaly hybat.

My sme babku riesili takto z pivnice veci ako tie vrecia, aj stare kadejake satstvo atd z tade otec vyhadzoval postupne. V byte sa robili pravidelne brigady s maľovaním a vtedy nabehli synovia, nevesty... A postupne sa preriedili veci s tym, ze samozrejme potrebne a take "osobne" veci nechali tak. Babka vnukom poposielala oblečko, podostavali sme kadeco a vsetko sme nadsene odniesli. Velmi sa vyplývalo a vysvetlovalo, ze oblecenie prestarne a po 2 praniach sa to rozpadne, zbytočne skladovat. Ze stare spotrebice jej len miesto beru, vela elektriky zeru (ale take telky riesili synovia, nenechali by jej starý tam) . Alebo fakt pride syn dcera nalozi a odvezie. Potom si aj pochvaľovala ze rýchlejšie uprace, to len ten prvotny sok. A nech ma slzy na krajicju... Nevadi. Rovnako vysvetlovat ze veci sa uz nededia tolko, neskladuju. Nie su to vzacnosti, ktore nedostat kúpit a pre vnukov to 20+ rokov odkladat je nezmysel. Radsej mat doma cerstvy vzduch a priestor.

marianarem
27. sep 2022

Moj manzel je tiez hromadic, keby bol sam, tak za chvilu by mal zapratany akykolvek dom. Ja som si s nim pozrela na YouTube taku britsku reality show o chorobnych hromadicoch (tusim sa to vola Compulsive Hoarders alebo tak nejako) a pravidelne mu to pripominam 🙂 Je neskutocne, kam to az moze zajst. On je nastastie inteligentny a snazi sa drzat na uzde, z toho, co tam videl, bol zdeseny aj on.

simca06022011
27. sep 2022

Nevieš pohnut so skriňou cely den, lebo vobec nevieš co jej treba a co nie, a co robit s tým co jej netreba. Napr ta krabica s kinder vecami, uz by som zmurkla na dceru a pýtala by si to. Babka by jej to dala. Aj ty musíš pristup zmeniť ak chceš im "dobre". Si pozri serial o tychto zberacoch (myslim ze je americký). Nediskutuju, ake to je iny prípad.... Vy tam nemate smetisko. Ja by som začala tym ze s nou upraceme ale s tym, ze na case vytriedit to. Vrecia na odpad, do humany, a veci na bazar a isli by sme. Alebo by som sa do toho nestarala. Teba sa asi najvuac dotklo ze zaslzila za tymi vecami ktoré si posunula dalej. Ale to teba vôbec nemusi trápiť sj keby ich oni kupili☺️ vies ze si urobila dobre a ich plne skrine su ti príkladom.

Inak ja som potom asi tiez zberač 😂 mam za skrinu veci na vyrabanie 😁 nejaku krabicu aj na povale 😁

simca06022011
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mona1279
27. sep 2022

Môj partner a celá jeho rodina, nejaké prejavy má už aj naša 8-ročná dcéra, je to čisté zúfalstvo z mojej strany. Bývame v mojom dome, práve teraz to už dosť radikálne riešim, buď to bude udržiavať, alebo je koniec, bohužiaľ. Ja som už psychicky na dne, zdravotné problémy, večný stres, príde víkend a ja som na tom úplne zle, lebo namiesto pohody doma len riešim všade veci, nosím, presúvam, mňa toto neskutočne ubíja. Teraz je to u nás ok, s tým, že ešte posledné veci si jednoducho musí upratať, v spálni, mne je jedno, nech to povozí k mame, ako ja už fakt nepopustím. U nich doma je to celé zle, už sa aj izolujú od ľudí, nikoho k sebe nepustia, lebo sa cítia trápne, ale tiež sa im všetko zíde, letáky, obaly z potravín, krabice, veci majú úplne všade, aj na posteli, v tom tak spia. Toto je už diagnóza, mal by to riešiť psychológ, lenže oni si to nepripustia, podľa nich je to úplne v poriadku a liečiť sa mám ísť ja. Neustúpiť, netolerovať nič, vyhodiť všetko zbytočné. A teda veľa šťastia, toto je boj.

simca06022011
27. sep 2022

@mona1279 no ono chcelo by to fotodokumentaciu :D lebo fakt moze byt ze si prehnane poriadkumilovna (nic v zlom), hlavne ked to takto velmi prezivas... a vadi ti vsetko, ake prejavy ma 8r dcera?
Mozu byt aj uplne klasicky bordelary inak, to vyzera teda skor tak - ked to maju cela rodina.

daniela2202
27. sep 2022

Mamičku zobrať na výlet a všetko odniesť, povedať jej , že kamarátky to majú uchované

h2
27. sep 2022

@mikadooo Toto nemá nič spoločné so socíkom.

stanulienkat
27. sep 2022

@h2 u mnohych veru ma. Nicoho nebolo, kupovalo sa aj pre "istotu". A potom to desiatky rokov cakalo na svoju prilezitost. Zazila som ako dieta.

pink_lady
27. sep 2022

je to obsedantne kompulzivna porucha - OCD- - typ zberač. Skuste si pozriet krnizku "Obsedantne kompulzivna porucha a jak se ji branit" od MUDr Praška. Najdete tam prakticke rady ako postupovat v terapii/liecbe.

h2
27. sep 2022

@stanulienkat Ja som videla v telke nejaký program, kde riešili domácnosti takýchto zhromažďovačov, často to boli fakt extrémne prípady. Už neviem, kde to bolo, ale určite v nejakej anglicky hovoriacej krajine. Žiadny socík.

daniela2202
27. sep 2022

Poznám v jednej obcí... chlap zberateľ, má aj ženu, deti už dospelé.. Dcéry sa hanbili za neho , keď študovali. Zbiera všetko, čo sa môže ešte hodiť. Za socializmu stavali veľký poschodový rodinný dom, zostal pri hrubej omietke, bývajú v ňom, len cesta k nemu je už minimálna, celé okolie je zahádzané všetkým potrebným asi do výšky 3 metre. A vo vnutri sú izby tiež plné, voľná je len kuchyňa a 1 izba

stanulienkat
27. sep 2022

@h2 ja viem, pisala som, ze aj. Za sociku to bolo stradanie, ostatni su na hlavu..

mona1279
27. sep 2022

@simca06022011 Keby som bola až tak prehnane poriadkumilovná, tak už dávno spolu nie sme. Má zapratané už aj auto, sotva sa tam zmestí detská autosedačka, stačí takto? Je to kombi, do kufra sa nedá dať už ani nákup. V skrini sú odložené obaly z potravín, z drogérie, prázdne, na zemi tašky, ruksaky, lebo ich má veľa, má to aj na posteli, ja som sa už zo spálne radšej pobrala preč. A u nich v dome, majú ešte okrem bytu starší dom, tak tam sa už fungovať nedá, v kúpeľni nenájdeš WC, čo je tam všetko, cez izby len chodníček, všade po zemi prázdne sklené poháre, obaly z jogurtov, kopy handier, krabíc, v byte je to už podobné. Najprv som si tiež myslela, že je len bordelár, časom sa to zhoršilo, veľa som tolerovala, ale keď už si do vlastného domu ani len nemôžem nikoho pozvať, lebo sa cítim trápne, tak stačilo. Tiež by si to prežívala, keby si dookola len chodila a zbierala veci, lebo si nebudeš mať kde uvariť obed, kde sadnúť a kde položiť tanier. Malá sa nechce ničoho vzdať, ani hračiek, ani malého oblečenia, zbiera obaly z cukríkov, keď to triedim, strašný krik, doslova záchvat naposledy.

simca06022011
27. sep 2022

@mona1279 moje nervy, tak to neviem ci sa viac cudujem alebo ta obdivujem, prosim ta posli ho do teplych krajin. Toto by som prezivala. Ja mam na mojho chlapa 110l vrecia, ked idem okolo jeho haraburdarne a zbieram tam taketo veci.. to by som necakala a netrpela vnutri. A uz vobec ze by som mu nechala akukolvek izbu zapratat. Okamzite ako nieco nikde je leti to do.. prec, ale on je lenivy bordelar.
A inak dcera opakuje po otcovi ak to maju v rodine, tak proste treba zakrocit. Jeho vyhodit, smeti vyhodit a dcere proste to co robim ja, male veci, haraburdy triedim v klude aj ked nie je doma (ja jej realne riadim izbu hlbkovo raz rocne, presne kovli tomu odlozim toto a hento a budem to potrebovat a budes si vyrabat ). Bordelarka je po otcovi, aj ked vadi jej to, ale je to pohodlnejsie hodit veci na zem ako odlozit. Ked trucuje a robi cirkus, ze nevytriedime skrinu, nevadi, ja mam pravidlo plna skrina=ziadne nove veci (toto jar/leto mi to spravila, tak proste prvy skolsky den si ledva nieco na seba nasla, druhy den uz mrncala ze jej je vsetko male a upratovali sa veci... a ked som dala nieco na bazar, a vrece do humany tak som ju zobrala do obchodov).

mona1279
27. sep 2022

@simca06022011 Ja som dlho a veľa tolerovala, teraz som to dala na poriadok, teda ešte tá spálňa. To sľúbil, že cez víkend to spraví, tak uvidíme. Lebo už vidí, že tentoraz mi trpezlivosť došla. Dcéru si na poriadok dám, dúfam, ak to inak nepôjde, tak aj cez psychologa. Mňa vždy pochytí hnev na ich rodinu, ženy, ako môžu takto žiť, práve včera som si začala o tom niečo čítať, je to diagnóza, treba s tým niečo robiť a čo najskôr. Ja už som bola tak unavená, že som sa dlho dokonca skoro nechala presvedčiť, že vadná som ja, že mi to vadí. Najhoršie je, keď normálne v kľude poviem, prosím ťa uprac si to, tak je hneď krik, vždy sa pohádame. Úplná zúrivosť ho chytá pri predstave, že by tie veci mal začať vyhadzovať. Nevyhodí veci on, vyhodím ja jeho. Už sa inak nedá. Toto takto predtým nebolo, zhoršilo sa to posledný rok.

simca06022011
27. sep 2022

@mona1279 ano toto je ale autorka o boredely nepise, iba o tom ze maju vsetko xkrat a vsade 🙂 to je zasobovanie a nie zber smeti