Chodíte popri užívaní antidepresív na terapie alebo k psychológovi?

mfilkova
10. aug 2023

Ahojte,

píšem v mene kamarátky, keďže nemá účet na MK. Začala užívať antidepresíva a chcela by byť opäť tou veselou, plnou života a energie, ale nevie ako. Nechodí na terapie, vyhovovalo by jej osobne, ale všetci mali obsadené. Napadlo nám, že by sa aspoň spojila s komunitou žien/mužov, ktorí si týmto prešli/prechádzajú a mohli by jej poradiť, poprípade byť oporou.

Tu sú jej otázky, ktoré ju zaujímajú a ak by tu bol niekto ochotný sa s ňou spojiť a navzájom si pomôcť, budeme veľmi vďačné.

1. Chodíte pri užívaní antidepresív na terapie/k psychológovi?
2. Máte stavy/nálady z antidepresív?
3. Chodíte normálne do práce alebo ste obmedzení kvôli Vášmu duševnému stavu?
4. Môže sa človeku podariť ich vysadiť po terapiách, keď sa niečo v ňom "opraví,,?
5. Čo Vám pomohlo možno ako doplnok na zmiernenie, ukľudnenie (bylinky, prírodné látky)?
6. Tušíte/prišli ste na to, čo je u Vás spúšťačom?

jamimo
10. aug 2023

@mfilkova ahoj, ja neužívam AD, neviem čo tvoju kamošku trápi. Je rozdiel tetánia a úzkosť, sociálna fóbia, a napr. Bipolárna porucha, schizofrénia... ale mám kamarátku s bipolárnou poruchou, čo to som s ňou prežila... Môžem odpovedať na tvoje otázky, ak nevadí.
1. Je veľmi vhodné ak osoba s diagnózou navštevuje psychológa, psychológ sprevádza, vie pomôcť prijímať ťažké obdobie, ozrejmiť prácu sama so sebou, sústrediť sa na svetlé chvíle, naučiť sa komunikovať s okolím, rodinou (áno, podpásovky vedia prísť...) Pomáha s nadhľadom, odstupom. Nerozdáva rady, recept na život, sprevádza.
2. Stavy sú rôzne. Môžu byť euforické, únavné, spavé, nespavé, smutné, zhoršené počas PMS, menzesu... Niekedy dlho stabilizované, potom ako na hojdačke. Môže sa prejaviť výbušnosť a slabá sebakontrola, sebaovládanie. Záleží od diagnózy a medikácie (druhu liečiva) Poznám však také, aj mnohé na MK ktoré píšu v diskusiách, že ak im lieky "sadli", uľavilo sa im, pomohli a zlepšila sa kvalita žovota. Stavy môžu trvať "len" kým lieky zaúčinkujú. Počas tohto obdobia sa pacient stabilizuje medikáciou navyše.
3. Moja kamarátka nepracuje, má plný ID. Nebola by schopná. Poznám ale učiteľa aj čašníčku so schizofréniou. Záleží od intenzity epizód vzplanutia, vhodných liečiv, managementu života pacienta.
4. Tak toto je veľmi diskutabilné a budem opatrná v odpovedi. Pri vyššie popísaných diagnózach NEHROZÍ. Kamarátka vymýšľala s AD, vždy skončila hospitalizovaná vo veľmi zlom stave. Peklo pre ňu, aj okolie, ťažký návrat do pôvodneho stavu! Napr. aj Richard Muller mal veľmi zlé epizódy. Vyzerá že teraz dodržuje liečbu, tak je stabilizovaný. Napr. Marek Vašut sa vyjadril (ťažká depresia, suicidálne sklony..) k otázke ako to zvládol, povedal : 10 rokov intenzívnej medikácie, šťastie na psychiatra a psychoterapeuta, lieky mu sadli, a makačka- drina sám so sebou. Stále je to však pre neho veľmi krehké.
Na MK sa však nájdu aj ženy, ktoré mali úzkosti, popôrodnú depresiu, za rok, dva boli OK. Sú tu však aj také, ktoré pomaly- po dohode s psychiatrom znižovali dávku AD a pohoršilo sa im opäť. Čiže vrátili späť k medikácii. Je to vysoko individuálne, treba byť zodpovedná sama voči sebe.
5. Pri užívaní AD treba byť veľmi opatrná s bylinkami! Napr. veleriána, a ľubovník absolútne tabu. Môže nastať serotonínový šok. Prikladám link:
https://zdravie.pluska.sk/poradna-zdravia/ake-c...
https://www.drmax.cz/zeptejte-se-lekarnika/anti...
6. Kamarátka s bipolárnou poruchou mala neliečenú laktačnú psychózu (5 rokov po pôrode, v dávnej dobe...) potom to prepuklo fakt že zle 🙄
Čašníčka so schizofréniou= po vyfajčení marihuany.
Kamarát= neurotik, úzkosť, tiež po fajčení marihuany. Dostal halucinácie, úzkosť, hospitalizácia... užíva AD, chodí do práce, lieky ho držia v dobrom stave.
Sused= marihuana, alkohol, kombinácia AD s alkoholom, užívanie liekov ako sa mu zachce. Stále v psychóze 🙄 Peklo pre rodinu!
Bohužiaľ stáva sa. Mnohí odborníci tvrdia, že môžeme mať tú schizofréniu v sebe a nemusí prepuknúť za celý život, príde na rad cigaretka a lavína predispozície sa utrhne (marihuana spúšťač)...
Niekto má genetickú záťaž (predpoklad v rodine), niekto má psychiatrické ochorenie ako sekundárne poškodenie z inej diagnózy, liečiv, úrazu hlavy, posttraumatickú poruchu (skorú- vojaci po návrate z bojiska, alebo aj po desiatkach rokov od prežitej traumy= zlé detstvo), strata blízkej osoby, dieťaťa, nerovnováha neurotransmiterov v mozgu...
Každopádne odporúčam kamarátke psychoterapiu, nech ju neodradí vyťaženosť terapeutov, nech skúsi v inom okrese, možno by bola naklonená navštevovať svojpomocnú skupinu ( mali by jej dať info na psychiatrickom oddelení- stacionári v nemocnici), vyhľadať arteterapiu, canisterapiu...) Držím palce a skoré zlepšenie prajem 🌞

juliet86
10. aug 2023

ja odporucam nech si terapeuta najde a na terapie chodi. a ano jed sa jej podari progres v terapii. tak je mozny zivit bez ad.