Ahojte, chodil niekto z vás na psychoterapiu? Nechcem sa pýtať žiadne podrobnosti ohľadom Vášho duševného stavu, skôr mi ide o "formálne náležitosti" a o to ako majú sedenia s psychológom vyzerať. Nie som si istá, či som si vybrala toho správneho, bola som uňho 3x, z toho 2x som išla odtiaľ vyslovene rozhodená a nahnevaná.
Ja som chodila istú dobu na psychoterapie, úprimne asi mi to nič nedalo, nakoľko som vždy dostávala ťažké otázky, na ktoré som nevedela odpovedať a bola som len z toho nervózna. Ja som introvert a neviem sa tak otvoriť, čiže pre mňa to bolo skôr utrpenie. Skús zmeniť psychoterapeuta, u mňa to prešlo samé.
Záleží aj na dôvode, prečo si sa cítila zle. Ono to nie je vždy úplne len o zlom terapeutovi, ale napríklad o tom, že veci ktoré sa riešia na terapii nie sú väčšinou príjemné a mať niekedy negatívne pocity k tomu patrí. Ja som absolvovala veľa terapii a niektoré boli presne takéto, odchádzala som vyčerpaná, unavená nahnevaná, ale časom som pochopila, že to nebolo zlým terapeutom ale tým, že som tie veci nevedela spracovať.
@because Ďakujem, potvrdila si mi, že mám od nej odísť. Ja mám z nej totálne zlý pocit. Včera na sedení z 50 minút 20 riešila to, že som priša, podľa nej, o dve minúty skôr ako som mala a ona tam mala ešte klienta.
@kacernakokse zle som sa cítila kvôli jej arogantnému vystupovaniu a pocitu, že banalizuje to, čo si myslím.
Áno. A bolo to super. Ak by som nevedela čo s peniazmi tak chodím stále 😁. Ak si všimnes tak mnoho športovcov a kadekto iný má kouča aby ich namotivoval. Mne to dalo veľa. Spoznala som lepšie samu seba, upratala hodnoty, myslieť optimistickejšie. Možno si len nemala šťastie na takého čo by ti sadol.
@kacernakokse presne toto. Ja som vždy odchádzala s plačom. Inde som to nevedela pustiť 🙈
Otázka k formalitám - je normálne, že termín musím platiť, keď nedám vedieť minimálne 3 dni vopred, že neprídem? Alebo, že terapia sa ukončuje vždy len osobne?
Storno poplatky sú normálna vec. A myslím že ohlásenie neprítomnosti je elementárna slušnost. A to s tým ukončením, no neviem. Keď sa neobjednas, tak sa neobjednas a vybavené.
@nicicka Nie, nie...toto nemyslím, je normálne sa chodiť niekde vyventilovať a pustiť emócie...ja nie som frustrovaná z okolností ja som vyslovene frustrovaná z nej a z jej vystupovanie.
Ale tvoja sa asi sekla v povolaní. Psychológ by mal byť empatický, trpezlivý. Zo všetkých ktorých som stretla išiel kľud, pokora a pohoda. Človek sa tam musí cítiť bezpečne a dôverovať mu. No celé zle ta tvoja. Hod jej negatívnu recenziu...
No praveze to tak vyzerat moze. Dobra terapia nie je vzdy nejaky prijemny pokec, po ktorom sa cloveku ulavi. Alebo dobre rady, co so zivotom. Niekedy to praveze do cloveka zarypne, dotkne sa nejakeho citliveho miesta, clovek moze odist aj nastvaty, aj rozhodeny. Radim ti este aspon raz za nou ist a povedat jej o tychto svojich pocitoch, takto ako to hovoris nan. Dobry terapeut by s tym mal vediet pracovat.
@kacernakokse Prepáč, nepoučuj ma o elementárnej slušnosti, ok? Ja mám malé dieťa, ktoré je často choré, nemôžem vopred vedieť, kedy mi ochorie. Na jeseň bola chorá každé dva týždne, chcem vedieť ako mám vedieť tri dni vopred, že ochorie dieťa alebo ja. Keď chcem ukončiť terapiu, podla nej, mám prísť za ňou osobne a nie jej zavolať alebo napísať.
@marianarem Máš osobnú skúsenosť s terapiou?
Tak treba nájsť psychológa, ktorý robí terapie aj online, čo by bolo v tvojom prípade aj lepšie, alebo takého čo nemá určené storno poplatky. Ale treba sa na to pozrieť aj z ich strany. Nikto by nechcel hodinu niekde sedieť zadarmo keď niekto neohlási že nepríde.
@nicicka no práveže toto vôbec. Ja ti poviem tak - prvýkrát, keď som tam došla na schodisku umývala dlážku taká zvedavá dôchodkyňa, ktorá sa vypytovala kam pôjdem, najprv som jej nechcela povedať, ale ona bola neodbytná, tak som jej povedala - proste zvedavá stará žena - táto psychologička to počula a do mňa začala dosť nepríjemne rýpať, či neviem na ktoré poschodie mám ísť a tej starej žene tak vynadala, že mi jej až ľúto prišlo. Druhýkrát ma nechala stáť 10 minút pred vchodovými dverami, lebo mala dlhšie klienta a tretíkrát riešila, že som zaklopala na jej dvere o 2 minúty skôr ako som mala (myslela som, že už nemá klienta, lebo mi otvorila vchodové dvere)
Vy ste si ľudsky nesadli, keď riešiš také otázky ohľadne termínu, času...veď samozrejme, že aj ona sa musí zariadit, terapia je vzťah a mala by mať aj nejaký koniec.
Ale k veci chodila a bolo to super.Terapeut Ti nebude prikyvovat, ale často povie pravdu asi z polovice sedení som chodila unavená, frustrovaná a nechcela som, aby tak do mňa videla prečítala ma hneď na začiatku.Az časom som pochopila, žei chce dobre a bolo to už potom super.Psychoterapeut vypočuje, nesúdi, ale potom v jednej chvíli Ti začne nakladať;))áno, máš doma premýšľať nad tým čo ste hovorili, ja som dostávala aj domáce úlohy čo by som ako riešila.Mozes byť ešte viac unavená, úzkostliva, lebo sa rypete vo veciach, ktoré nechceš🙂
No na mňa keby len krivo pozrela tak už tam nie som. To si ešte dobre vydržala 😩
@kacernakokse prosím ťa, keď niekto si dá, že 24 hodín vopred, chápem, ale 3 dni? Naozaj mám byť k tomuto empatická? To môžem s malým dieťaťom rovno zrušiť...
Ako čítam, tak tá žena má viac nedostatkov ako 3 dňovu výpovednú lehotu. Ja to chápem, ale tiež to nie je vhodné pre maminu s dietatom ktoré nemá kam dať na stráženie. Na tvojom mieste by som fakt vybrala inú. Ja som sa po posledných sedeniach cítila ako troska, ale nikdy v živote som nemala z mojej terapeutky pocit, že by bola takto vyslovene nepríjemná. Väčšinou som len dostala pravdu bez servítky čo sa našim egam nepáči.
Že je klient vo vnútri dlhšie je normálne.A upratovačke ukázala asertivitu🙂ale zmeň ju vy 2 ste si nesadli a tejto sa nezdoveris, lebo už teraz Ti ide na nervy🙂
Mojej kamarátke psychoterapeutka vynadala a vieš čo sledovala?koľko si nechá kedy začne za seba bojovať a ohradi sa a presne to riešila s mužom, že bol na ňu drzy a ona submisivna pritom vzdelaná, na riadiacej funkcii, ale doma flegmaticka, všetko ospravedlnujuca.Oni majú svoje postupy, ktorým nie vždy rozumieš.Nad tým čo je na terapii sa máš aj trápiť to Ti pomáha nie tam chodiť pokecať o pocasi
@kacernakokse presne tak...EGO ja som chcela 2x skončiť a vždy, keď som chcela, tak ďalšie sedenia boli výborné.
@luccija Nadávať starej zhrbenej žene a kričať na ňu na chodbe je asertivita? To asi asertivitu chápeme úplne inak. Ja mám z tých troch sedení pocit, že sme sa vôbec nikam nedopracovali. Ja mám skúsenosti zo školstva a niekedy zlé zážitky prenášam na svoje dieťa. A ona sa včera 20 minút zaoberala tým ako to nemám na dieťa prenášať, čo teda viem aj sama.
To s tymi 3 dnami by som jej vysvetlila kvoli malemu dietatu. U nasej logo sa tiez ma odhlasit tri dni vopred ale narovinu povedala ze chape, ak nahle ochorie. V takom pripade dat vediet hned rano. To si treba len odkomunikovat.
Ale každopádne neznies s nou spokojna, zrus najblizsi termin a na dalsi sa neprihlas.
Velmi velke skusenosti, dlhe roky som chodila a k viacerym psychologom (v niekolkych tazkych obdobiach som potrebovala). Boli aj sedenia, ktore ma nastvali alebo inac rozhodili a dalsie sedenia, ktore som musela dlho spracovavat. Vobec to nebolo vzdy prijemne a bolo to aj narocne niekedy. Ale nakoniec mi to velmi pomohlo.
@luccija ja som teraz mala presne také, že som chcela skončiť a potom som sa o Tom bavila s mamou povedala som jej čo a ako a keď som si to priznala, úplne to zo mňa opadlo a zistila som, že tá žena má vlastne pravdu 😁
nie pristup tvojej psychoterapeutky nieje ok. to ze robi niekto psychoterapiu neznamena, ze je dusevne zdravy clovek, ak robis automechanika taktiez sa ti kazi auto a nie vzdy to ide opravit. ona si upevnuje nad tebou kontrolu (nemyslim vyslovene tie terminy ze treba zrusit tri dni vopred) ale prist osobne? prednasat ti o dochvilnosti ked si tam dve minuty skor? ved to je psycho teror - kontrola, to nema nic spolocne so sdravymi hranicami a asertivitou. takto sa empaticky clovek nesprava. a ked nema empatiu tak by nemala robit co robi.
v psychologii existuje jednoduche pravidlo: ak ti nieco skodi, tak to nerob, ak ti nieco prospieva rob toho viac. ale neexistuje ziadne pravidlo ako prevezmime nad klientom kontrolu aby nam zobal z ruky a spravme ho na sebe zavyslim.
@kacernakokse ale ja netvrdím, že ona nemá pravdu, lenže ja som sa od nej nič nové o sebe nedozvedela. Ona sa na tie sedenia so mnou vôbec nepripravuje a ja neviem, čo tam mám hovoriť, tam je aj 2-3 minúty ticho a ja vôbec neviem, čo sa odo mňa očakáva. Ja som k nej úprimná - keď ma nahnevala s tým ako reagovala, keď som zaklopala skôr povedala som jej to, porozprávali sme sa o tom, ale ona o tom rozprávala ešte 15 minút, lebo chcela, aby som uznala, že som nemala zaklopať, ale stále nechápem prečo :D ešte mi povedala, že sa cítim podľa nej odmietnutá, preto tak reagujem na to, že ma zvozí pred cudzím človekom, keď zaklopem na dvere. No ja nechápem prečo a vôbec sa necítim odmietnutá, neuznala som to a ona bola dosť naštvaná. Keď jej poviem na niečo, že nerozumiem, čo mi chce povedať, tak mi tiež príde naštvaná :D
@monuska112 ona píše, že terapia sa ukončuje osobne nie, že napíšem mail, keď už nechcem vôbec chodiť na terapie.
Autorka ty vieš ako po nej kričala...možno tá pani je vsetecna a otravuje ľudí ja som tam nebola.A asi nie raz jej to vytkla.Cakat, že po 3 terapii sa niekam posunies je nonsens.Zmen ju vadí Ti a asi aj ty jej;)
Nie, takto sedenia vyzerať nemajú. Hľadaj iného.