Chodievate k lekárovi aj s klasickou virózou, bolesťou hrdla a kašľom?

20. feb 2023

Ahojte, chodievate keď ste choré k lekárovi nechať sa popočúvať alebo niečo dať predpísať? Myslím tým klasickú virózu, sople, zapálené dutiny, teploty, bolesti hrdla, riadny kašeľ?

babovka2321
20. feb 2023

Nie. Naposledy som bola u doktora s takym niecim na strednej skole, kedze k chorobe bolo potrebne potvrdenie od lekara.

divokykonik
20. feb 2023

Nie. Som veľmi nezodpovedný pacient. Ku lekárke idem až keď ma následne posiela na urgent. 😇

amy2807
20. feb 2023

Ja chodím keď mi odíde hlas lebo som operátorka na linke zákazníckej .a bez toho neviem pracovať inak nechodím s týmto

amy2807
20. feb 2023

Ale ja skôr kôli pnke

sense
20. feb 2023

Nie nechodím, resp idem ak sa mi za 3 dní ne polepší , nežijem na svk

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanulienkat
20. feb 2023

S uvedenymi vecami bez komplikacii sa k lekarovi nechodi (az na tie dutiny). V dnesnej dobe informacii vies, co si mas v lekarni kupit. Respektive ti farmaceut poradi.

marianarem
20. feb 2023

Tak ja si vzdy polozim otazku, co s tym ten lekar moze spravit. Vacsinou nic, kedze na virusy nic nemame, lieky na zrazenie horucky a na kasel si viem kupit sama. Idem ak nieco trva uz povedzme 3 tyzdne, vtedy sa vacsinou spravi vyter. Pripadne ak je nejaky ozaj neobvykly priznak, ak mi uz chrci v hrudniku alebo ak mam nejaky jasny priznak baketrialnej infekcie (nieco hnisa napriklad).

struhanka
20. feb 2023

Áno, chodím. Naposledy som tak išla, lebo ma škriabalo v krku, trochu som kýchala a riadne kašľala a bola z toho angína a antibiotiká.

janage
20. feb 2023

Ak mam horúčky dlhšie ako 3 dní, kašeľ že nespím, hrdlo akoby žiletky som prehltala a nič z lekárne to nezlepsuje. Ja ale mam super dr. napíšem čo mi je, ako som to doteraz riešila a ona sa ozve a dohodneme ďalší postup.
Ale stalo sa mi už, že som sa cítila veľmi zle a išla už po 2 dňoch k dr. Crp cez 160. Rovno do nemocnice ma poslala a bol to atypický zápal pľúc čo nebolo pri počúvaní počuť.
Bolo to ešte pred Covidom a celkom teda mam rešpekt.

andreatytler
20. feb 2023

Nie, nechodim a ani so synom nechodim. Tu kde zijem netreba papier od doktora ked je niekto chory doma a deti chodia so soplom do skolky.

veroniq85
20. feb 2023

Ak sa uvedene symptomy nezlepsia do max tyzdna, resp. vyrazne zhorsia za par dni tak idem a vzdy som chodila. Vacsinou je to uz na ATB. A dokonca aj na tych volnopredajnych mas na kazdom napisane napr. na kasel, bolest hrdla, nadcha... ze ak sa nepolepsi za urcity pocet dni mas kontaktovat lekara. Cize idem aj so sebou aj s detmi. Aj teraz syn kaslal tyzden + zelene sople (vsetko volnopredajne som skusila + inhalovanie, konvickovanie...). Dostal od dr. pamycon + trifed a za par dni bolo po kasli a soplov.

deti95060810
20. feb 2023

iba ak mi vybehnú horúčky... inak sa snažím pomôcť si sama

lenkakravcova
20. feb 2023

Ja som mala takto kašeľ dlhšiu dobu počas štúdia.. Vždy som to odkladala, že je to len kašeľ, nič iné mi nebolo. V deň poslednej skúšky v zimnom semestri som dostala horúčku zložila som skúšku a zastavila sa na pohotovosti (bol už večer piatok a v kilometre vzdialenom meste, kde som nemala obvodnú lekárku) a oni si ma tam nechali. Vrja ze zápal pľúc. 😕 Takže od vtedy: ak niečo trvá dlhšie než týždeň a pol, tak chod určite k lekárovi. Aj keby ti to prišlo ľahké. Mne to prišlo, len ako obyčajný kašeľ. 2-3 týždne som potom musela brat antibiotiká, celkom silné. Takže nie je to sranda. A môže to skončiť aj niečím chronickým alebo zápalom srdcového svalu.

zobaka
20. feb 2023

nie, ale ked mi neprechadza choroba a viem, ze potrebujem atb zavolam a pridem

lindusss2016
20. feb 2023

Nie, ani s detmi, nieto este so sebou 🤷

ailiba
20. feb 2023

Ak je to klasická viroza tak nie, pokial nepotrebujem PN. A uz dlho som nic ine nemala. Ale ak mam podozrenie na nieco vaznejsie, napr. Bolia ma priedusky, skaredo kaslem... Tak sa radsej idem dat popocuvat.

mirka438
20. feb 2023

Nie. Teraz ale pred Vianocami koloval nejaky hnus, co mi udrel do celej hlavy od dutin cez usi, zuby tak som doktorovi zavolala, ze toto uz sama nedam. Predpisal mi antibiotika a do 2 dni bolo lepsie. Inak som tam bola za takmer 10 rokov raz chora, 2x po vymenny listok a raz na preventivke. Inak som otras pacient.

jana_eyre_2
20. feb 2023

Nie, s klasikou ktoru poznám nechodím vôbec.. ani s deťmi nechodím, ak by som chodila s každým kašľom či soplom, mozeme tam byť Non stop pri väčšej rodine..

K doktorom chodím len v prípade ak je to niečo s čím som sa ešte nestretla a je to problém, alebo je to niečo s čím si už neviem pomôcť.. už dosť dobre rozoznam keď je návšteva doktora ozzaj potrebná a kedy nie.. napríklad pediatricka už ma má zaradenú tak, že "veď vám už ani nemusím hovoriť, vy viete čo robiť" 😅

bajka16
20. feb 2023

So sebou nie, s deťmi áno. Ako dospelý človek si vieš takéto ľahšie veci korigovať.
U dieťaťa mam väčšie obavy o neho, bojím sa mu podať hocijaký liek len tak sama z uváženia. Samozrejme ak by sa jednalo o virozu, ktorá už trvá dlhšie, tak aspoň zavolám, ale niekedy mám pocit že by som lekára iba otravovala aj pri vážnejších veciach. Veľakrát som sa stretla s lekármi, ktorí na mňa pozreli otrávene, pozvdychli si a "no poďte, pozrieme sa nato". Potom má človek taký odstup, že si radšej pomôže sám s voľnopredajnymi liekmi. 🙂

andreatytler
21. feb 2023

@deti95060810 Ja sa praveze tesim ked su horucky. Nikdy nezrazam a mam hned o 2 dni po chorobe. Sice som z tej horucky unavena, ale nemusim smrkat dalsi tyzden a kaslat dalsi mesiac. Ale mne horucky skoro nikdy nevybehnu. Naposledy som mala asi pred 12 rokmi. So synom to iste. Ak si to odhoruckuje 1-2 dni, tak je hned dobre. Inac sa mu to vlecie, alebo vracia spat.

sisaka
21. feb 2023

Nechodím ani so sebou, ani s deťmi, vždy to prejde samé, išla by som len keby som mala podozrenie na angínu, ale syn ma 15 a ešte v živote angínu nemal, dcéra mala raz a to je už dospelá .
Na virózy sa atb nepredpisujú, podporná liečba sa da kúpiť bez predpisu a u nás na pár dni PN netreba a aj dieťa ospravedlní zo školy rodič, takže nie je dôvod sa k lekárovi unúvať.

andreatytler
21. feb 2023

@sisaka U lekara este tak skor clovek nieco chyti ked uz ma telo oslabene virusom.

viky173
28. mar 2023

chodim iba kvoli PN, nebudem snad roznasat chorobu kade tade, ci si kvoli tomu minat dovolenku 😀

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
28. mar 2023

@sheila121 Ano, viem🙂. Uz som sa o tom dost vela bavila ze ten system je iny na Slovensku. Podla mna uplne nefunkcny a nicomu nesluzi, lebo chorobnost deti je stale vysoka aj ked musia ostavat doma. Ale pocula som ze uz aj na Slovensku su skolky, ktore beru deti so soplikom, takze mozno je zmena na ceste.🙂

h2
28. mar 2023

Veľmi som prekvapená! Samé odpovede "nie, nie, nie..."? 😯 Baby, vy ste všetky doma? Na materskej, v domácnosti, na homeoffice, alebo chodíte choré do práce? Alebo si beriete zakaždým dovolenku? Lebo na to, aby ste hoci len zostali doma na voľnopredajných liekoch, predsa potrebujete PN-ku. A na to musíte ísť k lekárovi.