absolvoval dakto operaciu chlopne? -skusenosti,s operaciou,rekonvalenscia,kvalita zivot po rekonvalensenci,rozdiel pred a po operaci a pod? mam 3 stupen srdcoveho zlyhavania a lekari bobrik mlcania ake rizika a dlzka zivota z poruchov lavej chlopne a v porovnani s rizikami operacie-malo by byt samozrejmostou ze vysvetlia obe alternativy a nie ze okrem toho ze treba operovat nic nepovedia-lebo ono ta operacia je vysoko rizikova aj v pripade uspesnej su otazniky prinosu
@trisestri ahoj kde ťa idú riešiť? Moja svokra pred cca 8 rokmi bola operovaná v Bratislave, kde predtým chodila na vyšetrenia, kontroly a dovtedy oddiaľovala operáciu ako mohla....."balónik" mala 4x cez nohu a už sa nedalo tak musela....
Po operácii sa jej trocha uľavilo...viac vládala aj chodiť...po prekonanom covide sa jej stav zhoršil a nedávno jej robili zas nejaký zákrok......je v liečbe, lieky nastavené....
nepoviem ti detaily, ale viem, ez byvaly sused absoloval. kolko sa daval dokopy neviem,a le po case isiel znovu do prace.
ja som to absolvovala 4 roky dozadu. Predtym som sa absolutne na srdce neliecila malo to velmi rychly spad. Prisli mi na to v aprily a hned povedali ze ak sa do 3 mesiacov nezoperuje moze mi zlyhat srdce. Operacia bola do 2 mesiacov cca. v Bratislave. Kvalita zivota ovela lepsia po operacii, ovela viac vladzem narp. na turistike a podobne. Tiez beriem lieky na riedenie krvi lebo som si dala umelu chlopnu. Keby cosi pytaj sa kludnene.
@dm1 ahoj, aké si mala príznaky. Ja nie som zadychany nejak, ale v robote som mal dostať sine zavrate, piskot v ušiach ale po čase to prešlo. Meral som tlak , tak cca 130, 136/97 rýchly tep. No problém je v tom, že doktor ma poslal na predoperačné vyšetrenia ktoré dopadli dobre, tak mi zavolal, že ma nedá na oprariu lebo sa nezadychavam. Z jednej strany som rád ake z druhej nechápem doktora ktorý chce odo mna predoperacne a potom mi povie, že ma na operáciu nezaraduje. Čo si mám o tom myslieť
@mario1974 tak to je fakt zvlastny pristup. Ja som sa na turach skor zadychala ale brala som to ze nemam kondicku ok. Ale na jednej ture to bolo uz fakt ze viac ako zvycajne a zle sa mi dychalo a tak inak mi bolo. Tak som myslela ze len mam asi prechodenu chorobu isla som si dat predpisat lieky. Sa mu to ale nezdalo a poslal ma na echo srdca a tam to hned videli aj mi povedal doktor ze taku znicenu chlopnu u mladeho cloveka este nevidel :p. Potom som sla na take vysetrenia este priamo do bratislavy a az podla nich dali termin operacie. Takze mi to pride zvlastne s tymi predoperacnymi u teba :o a potom ze netreba
@dm1 Košice vusch. Všetci ospevujú aky profesionálny prístup, ale z mojej skúsenosti hrôza. Srdce byje o sto šesť. Marodujem 6 mesiacov a vo finále mi povie, že z predoperacnych papierov ktoré mi dal urobiť vyčítal, že sa cítim dobre. Že nie je zatiaľ dôvod na operaciu. No som šokovaný.
@dm1 no ,tak mesiac som čakal na kardiologa v Košiciach, potom mi tam dali corona CT na ktoré som čakal 2 mesiace potom vysledky 3 týždne. Potom predoperačné 1 týždeň a po 3 týždnoxh sa mi ozval, že sa rozhodol, že ma nedá na operáciu a to pri vyšetreni u neho povedal, že toto tu dlho nemali. A teraz mi oznámi, že nič, že mam ísť do práce a keď budem mať problémy,tak mu mám zavolať. No nonsens. Pracujem manuálne. Ako sa kolektívu pozriem do očí, že som nic neabsolvoval.
hmm no veru zvlastne ako u mna ani jeden doktor nepochyboval bolo jasne po echu ze operacia je ozaj potrebna len uz bolo na rozhodnuti ze kedy. Na rentgene som ani nebola ani klasicke sono len echo. Ja som ale od svojho obvodneho isla rovno sanitkou na jisku do nemocnice kde na to prisli a bola som tam tyzden asi. Potom na konzultaciu do BA, kde sme dohodli na 1-2dni hospitalizaciu za mesiac a pol na vysetrenia a do mesiaca operiacia rovno
@mario1974 ja som s tlakom nikdy problem nemala mavam vacsinou v norme okolo 120/80. Ja som mala proste stastie ze moj obvodny je taky opatrny a proste sa mu to nezdalo a poslal ma najskor na EKG a potom este bral krv a z toho rovno ked som tam poobede prisla ten isty den mi sanitku zavolal ani ma tam nenechal ist samu do nemocky na echo :p
@dm1 zdravím ako čítam mate asi titánovu chlopnu chcem sa spýtať ako sa dá stým žiť, čaká ma to ešte len ,ako to je s liekmi a pod vďaka za odpoved
@luciaherakova hmm teda neviem ci titanovu ale davali mi na vyber bud bio alebo umelu. Mam umelu. Prave preto musim brat lieky na riedenie krvi - Warfarin. Tie budem brat uz do konca zivota. Inak vobec ziadne obmedzenia nepocitujem.
@luciaherakova mne dali biologickú chlopnu, kde vraveli, že machanicka chlopna je nachylna prvy polrok ma infekciu, dosť ľudí sa sťažuje, prekáža tikot chlopne a v poslednom, že sa tlačí na bio chlopne + nebudem brať na riedenie krvi tablety po určitej dobe.
@dm1 ďakujem a ešte čo to tikanie nevadí to okoliu?
@luciaherakova absolutne ja to ani nepocujem ani nikdo mi nikdy nepovedal ze tikam :p
ja som si vybrala mechanicku hlavne kvoli tomu ze mi to robili este pred 40-tkou a ked som si predstavila ze by mi do konca zivota mali pravidelne tu bio menit po co javiem 10 rokoch a zakazdym mi maju ten hrudny kos rezat tak som si to nevedla predstavit :p. Ale je pravda ze teraz to uz niekdy robia aj tak ze neotvaraju hrudnik komplet.
@dm1 a ešte by som chcela vedieť ako to je z menštruáciou, ja mam dosť silnú aj teraz tak preto sa pýtam ci nevykrvacam
@luciaherakova vieš čo mám ju silnú ale to som mala aj predtým :p nejaký extra rozdiel celkovo nieje možno ten jeden deň je ozaj brutál a viac ako predtým
@dm1 budem ta asi ešte otravovať haha nehnevaj sa 🫣 a keď sa zobudím z narkóze hneď mi vytiahnu z úst tu hadicu ,ja už idem 3 krát na operáciu srdca ale už si nepamätám neviem ci ost do tej mechanickej veľmi sa toho bojím toho warfarinu že zabudnem vypiť alebo tak
@luciaherakova vieš čo tu hadicu v ústach si ja ani nepamatam takže asi vytiahli hneď ale neviem isto. Tu v krku a z hrudníka až neskôr isto. Čo sa týka warfarinu tak u mňa dlhšie trvalo kým nastavili dávku tak aby stačilo chodiť na krv len každych 5 týždňov. Chodila som častejšie. Dlho boli ok a teraz mi to zas akosi hapruje a zvyšoval davku a za krv už o dva týždne musím. A v pohode sa pýtaj keď budem vedieť rada pomozem
@trisestri ahoj a kde ti to budu robit?
moj ujo bol na operacii chlopne vo veku cca 45 rokov, mal vrodenu vadu, bol v BB, kde bolo/je vyborne pracovisko. po operacii sa mu ulavilo, zije normalne, berie lieky na riedenie krvi, ma aj strojcek na srdci, bude to 10 rokov. ale neviem porovnat tvoj/jeho vychodiskovy stav - on odpadol, predtym sa na srdce nikdy neliecil, je ciastocne mentalne postihnuty, hluchonemy, DMO atd, cize nikto nevie posudit, ci pocitoval nejake problemy s tym suvisiace uz predtym.
on po prichode z nemocnice dostal este aj chripku, kaslal, tak sme sa bali o neho, aj o stehy atd, ale vsetko bolo ok.
drzim ti palce.