Chirurgické odstránenie znamienka a menenie náplaste

1gramofon
5. máj 2022

Ahojte dievčatá, včera som bola na chirurgickom odstránení znamienka. Chcela by som sa vas opýtať ako často ste si menili naplast?

simsalabim
5. máj 2022

Raz, ked som bola na prevaze. Chirurg mi kazal neodlepovat...

1gramofon
autor
5. máj 2022

@simsalabim ďakujem, ja som už som stresovala, zdá sa mi ze čosi sestricka vravela, že keď sa to začne odlepovat tak dat novú naplast, ale nebola som si vôbec istá...

simsalabim
5. máj 2022

@1gramofon no keby sa mi odlepila, tak vtedy si urcite dam novu, aby to bolo prekryte. Inak je asi lepsie do toho nebabrat. Mne kazal aj ranu do vyberu stichov nenamocit, ani v sprche, co ma prekvapilo, lebo dcera mala velku operaciu a nejaky 4. den po nej nas uz poslali aj s ranou do sprchy. Po nej potom ranu dezinfikovali a previazali. Kazdy den, co sme tam boli a doma tiez.

1gramofon
autor
5. máj 2022

@simsalabim to so sprchou mi tiež vraveli, aby sa nenamocila rana. Ja som bola taka rada, že to mám za sebou ( aj keď to bolo úplne v pohode), že som zabudla co presne mi sestricka vravela a keď som šla do lekárne tak som sa ešte pre istotu opýtala, že ako často si zvyknú pacienti prelepiť ranu po znamienku a ona ze každý deň... Tak už som nevedela, že čo s tým.
Ale super, nechám to teda tak, ďakujem za odpoveď 🙂

panelacikova
5. máj 2022

@1gramofon ja mám tiež teraz čerstvo (včera). keby sa odliepala ich náplasť, je potrebné prelepiť to náplasťou z lekárne navrch podľa možností (aby tá ich tam bola prelepená ešte). takto vydržať až do preväzu. potom ti povedia, čo ďalej. vyhýbať sa vode na danom mieste a vyhýbať sa nadmernej fyzickej aktivite, aby sa nevytváral pot v danom mieste.

1gramofon
autor
5. máj 2022

@panelacikova aha, takže ta ich naplast tam ma zostať a treba ju prelepiť. Mne sa to zdá s jednou náplasťou na týždeň nehygienicke, preto mi prislo celkom logické keď v lekárni vraveli, že každý deň si to mam prelepiť a večer som sa až zľakla, že veď počkať, sestricka čosi iné vravela. Matne si pamätám, že hovorila, že ak to bude zakrvavene alebo mokré od vody tak až vtedy to vymeniť, ale nie som si istá 😁Ďakujem za info, snáď sa nám to pekne zahojí 😅

panelacikova
5. máj 2022

@1gramofon no... ja som bola včera a tak mi povedali. že ja s tým nemám robiť nič, v pondelok prísť na preväz, keby ti to vyslovene krvácalo, tak s tým bež, to je jasné. ale pozor, ak tam máš od začiatku niečo hnedé, môže to byť betadine - protizápalová tekutina, má hnedú farbu, môže to pôsobiť ako zaschnutá krv. len ak by sa ti vyskytla úplne čerstvá červená krv, vtedy choď skôr na chirurgiu. to by ale hrozilo, ak by si mala veľkú ranu, veľa stehov, že sa ti mohli potrhať. pri bežných znamienkach sa to nestáva. kedy máš preväz? zajtra či v pondelok? či až týždeň po? to sa zdá aj mne už veľmi veľa, ale pamätám si v minulosti mi tiež vyberali na inej chirurgii a v inom meste a dali mi preväz až o týždeň, takisto a tiež tvrdili, že s tým nemám nič dovtedy robiť.

masinka
5. máj 2022

ono to zavisi od lekara,posledne kde som bola mi dovolili aj sprchovat, len ze ziadne mydlo ani sampon nech na to nejde, len chytro cistou vodou oplachnut a potom ususit a prelepit cistym leukoplastom

1gramofon
autor
5. máj 2022

@panelacikova mam prísť ďalší týždeň v stredu. Na náplasti vidím trochu krvi, približne rovnako ako keď som prišla z chirurgie domov. Tak už aspoň chápem prečo si to nemám prelepovat na novo keď je tam ta protizápalova tekutina 🙂

panelacikova
5. máj 2022

@1gramofon áno. ono to vôbec nemusí byť krv, ale betadine, on má podobnú farbu 🙂 prajem, nech to dobre dopadne, ja idem v pondelok 🙂
@masinka tak ale asi nie čerstvo operované? čiže ak ti vyberali v pondelok, neviem, už v pondelok si si to prelepovala? 😨

katie253
5. máj 2022

@1gramofon mne vyberali znamienkom pred mesiacom. O týždeň som išla na kontrolu a vyslovene mi sestrička vravela, že mám tú ich náplasť len prelepovať, dali mi aj leukoplast na prelepovanie. Až ona na kontrole mi dala dole náplasť, očistila, ukázala mi v zrkadle (mám to na tvári) a znova prelepila. Povedala mi, že novú náplasť si môžem vymeniť približne každé 2 týždne, pretože každým jedným prelepovaním sa to miesto námaha, a môže sa mi tam vytvoriť hrubšia jazva. Tak si to zase prelepujem. Samozrejme, ak sa mi to už celkom odliepa, že to už nedrží, tak si to opatrne odlepím a nanovo prelepím. Vydrží mi to tak týždeň a pol.

masinka
5. máj 2022

@panelacikova v ten isty den nie, 24 hodin mi kazala to nechat a ze potom sa mozem umyt, stichy mi vyberali o dva tyzdne, to by som bez sprchy nevydrzala.

panelacikova
6. máj 2022

@masinka tak ja mám na takých miestach, že sprchu viem dať bez ujmy, aspoň tie najzávažnejšie miesta 😀 čiže s týmto nemám problém.
@katie253 náplasť že si môžeš meniť každé dva týždne? nepomýlila sa? nie každé dva dni? to sa už aj mne zdá priveľa a to som mala v živote odstránených znamienok dosť a kade-tade....

katie253
6. máj 2022

@panelacikova naozaj, pozri