icon

Chemoterapia po mastektómii prsníka

paj333
6. dec 2016

Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim

sabova3
6. aug 2020

@barunka_1 Ahoj.no ja nie som ten najlepší príklad.Robili mi to laparoskopicky,štyri dni v nemocnici.O tri dni návrat kôli bolestiam.A tam zistili,že mi pri tej operácii poškodili mocovod.Takze šesť týždňov som chodila s dvomi sackami na moč a potom bola operácia mocovodu.Dopadlo to dobré,hrozilo,že prídem o obličku.Ale ja som prípad možno jeden zo sto,keď sa niečo také stane.

sabova3
6. aug 2020

@katka14 No nádor bol v prsníku,tak mi ho vybrali a prsník ostal.

katka14
6. aug 2020

@sabova3 a genetiku si mala az po opke? Škoda ze ti ju nestihli skór mala by si uz pokoj

sabova3
6. aug 2020

@katka14 Áno,až po opke.

helga9
6. aug 2020

@sabova3 no ja tiež genetiku až po opke keby som vedela pred tak dám oba preč

aerdna11
6. aug 2020

Baby a ta genetika.. to sa robi z krvi ci ako? Tiez by to mohli vsetkym robit pred operaciou

barunka_1
6. aug 2020

@sabova3 joj, to mi je luto...ja zvazujem ci aj maternicu..

tanicka2311
6. aug 2020

@aerdna11 robí sa to z krvi. Mne síce krv zobrali pred operáciou ale na výsledky som čakala 3 mesiace.

katka14
6. aug 2020

Ahojte. Mne genetiku vysledky dali za cca 6 tyzdnov. Ze ked je tam predispozicia robia urgent. A mne teta zomrela mlada na rakovinu prsnika. Takze vysledky bohuzial pozitivne som vedela uz pocas chema a to som mala pred opkou.

victory1
6. aug 2020

A genetiku robia vzdy,ci si ju treba nejako pytat? Alebo to len podla toho daju spravit,ak uz niekto v rodine ochorenie mal?

larike
6. aug 2020

@victory1 ak je Triple Negatív + vek pod 45 posielajú hneď na genetiku. Pri Triple Negatív je väčšinou pozitívna genetika.

larike
6. aug 2020

@victory1 mňa poslali hneď a do 3-4 týždňov som mala výsledky.

katka14
6. aug 2020

@victory1 no mna sa dr pytal na rodinnu anamnezu. Ci bol niekto chory ale o zomrel na rakovinu. Na zaklade toho ma poslal na genetiku

lula94
6. aug 2020

Ako sa dá prosím zistiť do ktorej skupiny Triple človek patrí?

sabova3
6. aug 2020

@lula94 Ja nerozumiem tejto otázke.

larike
6. aug 2020

@lula94 ani ja nerozumiem. Som Triple Negatív, ale neviem o tom, že by existovali nejaké skupiny Triple. Skús upresniť na čo myslíš.

lula94
6. aug 2020

@larike myslím ako sa dá zistiť to triplle- dve skupiny teda myslím negatívne alebo pozitívne. Prepáčte asi som sa vyjadrila trošku chaoticky.

tanicka2311
6. aug 2020

@victory1 ja keď som si prišla pre výsledky z punkcie a šla za dr dohodnúť termín operácie povedal, že vy ste ešte mladá pošleme vás na genetiku. Zdvihol telefón a vybavil.

jankastraza
6. aug 2020

@lula94 no napriklad ja som triple positiv, to znamena ze moj tumor bol progesteron,estrogen a her2+ positiv, zienky tu niektore su triple negativ,cize ich tumor nebol ziveny hormonmi ani her2+ neviem,ci to pomohlo?

larike
6. aug 2020

@lula94 nič sa nedeje, ja tiež nie som odborník 😉. Triple Negatív znamená, že nádor je ER-, PR- negatívny- nádor nie je hormonálne závislý. HER2 negat.-

lula94
6. aug 2020

@jankastraza a keď ma teda niekto hormonálne receptory aj estrogén aj progesterón a HER 2 neg.?

larike
6. aug 2020

@lula94 to znamená, že má hormonálne závislý nádor a tieto hormóny spôsobujú rast nádoru. Pacient dostáva hormonálnu liečbu, snaha vyblokovať hormóny, aby nevyživovali nádorové bunky.

lula94
6. aug 2020

@larike samozrejme tomu plne rozumiem. Aj som rozumela. No ide mi o to, či sa dá týmto testom zistiť, či je riziko návratu.

lula94
7. aug 2020

Niekde inde v tele.

zuzap33
7. aug 2020

@lula94 nikto ti nikdy nezaruci, ze sa ti nador navrati a to nech je akykolvek druh

lula94
7. aug 2020

@zuzap33 prečo potom niekomu odporučia vybrať ženské záležitosti a iným ženám nie.

zuzap33
7. aug 2020

@lula94 keď máš genetiku pozitívnu, tak vtedy, aby sa znížilo opakujem znížilo riziko návratu

victory1
7. aug 2020

@larike aha dakujem,nevedela som..

victory1
7. aug 2020

@larike
@katka14 mna teda na genetiku nikto neposlal...napriek rodinnej anamneze 🤷‍♀️

katka14
7. aug 2020

@victory1 a kam chodis k onkologovi? A aku mas rod.anamnezu? Teda ak chces povedat. Nemusis