Chemoterapia po mastektómii prsníka
Ahojte, mám 24 rokov, a pred necelými dvoma mesiacmi mi diagnostikovali karcinóm ľavého prsníka. Doktor na chirurgii odporúčal vybrať celú prsnú žľazu, lebo je to istejšie. Keby som chcela prsník ponechať, najskôr by som musela podstúpiť chemo, aby sa nádor zmenšil, ale nezaručil mi, že to pojde. Takže som ani nerozmýšľala. Podstúpila som teda kožu šetriacu mastektómiu (tzn. ostala mi aj koža a bradavka), len som polovičný chlapec 👦
Pred operáciou mi teda onkologička povedala, že aký bude postup, vraj to vyzerá tak že po operácii bude nasledovať chemoterapia, 6 ciklov - 3x FEC - 3x docetaxel, potom liečba ozarivanim
Stále neviem či oziaruju aj uzliny v podpazuší aj keď boli čisté
@drdolka ty mas prosím ta už po liečbe? Aký druh karcinómu si mala? A prečo na CT, MR, PET CT neposielaju každého preventívne? Ved nie je vylúčené, že popri karcinóme prsníka nemôže mať človek aj napr mnohopocetny melamon, či? Keby každý všetky tie vyšetrenia podstúpil, mal by dušu na mieste alebo nedaj boh, že by sa niečo ďalšie inde potvrdilo, bolo by to aspoň skoro
@drdolka áno, ja viem, že rádio a chemo sú úplne rozdielne, myslela som to tak, že oboje sú,, svinstvo,, čo sa týka imunity a vedľajších všelijakých účinkov ☹
A aj PET CT je,, hnusoba,, kontrastna látka, kovy do tela..človek po ňom dva est dni svieti a vraj po absolvovaní nie je dobre byť v blízkosti deti 24hodin🙄😮
@jarmila40 mám po liečbe, CT sa robí tzv. úvodné (pred začatím alebo v priebehu adjuvantnej terapie) pacientkam, ktoré budú podstupovať chemoterapiu. (v štádiu III.B, vtedy sa robí aj gamagrafia kostí). Ak sa usúdi, že pacientka nepotrebuje chemoterapiu (nemá riziko návratu ochorenia), takej pacientke pravdepodobne ani CT nebude treba. Následne po liečbe posielaju na kontrolné CT najme pacientky s preukázanou genetickou mutáciou Brca 1 a 2. Nie je dôvod (pri karcinóme prsníka) presvecovať organizmus, kým človek nemá prejavy návratu ochorenia. To je vec, na ktorú si človek musí zvyknúť. (miera kontroly sa môže zdať nízka, človek má strach a potrebuje mať istotu že v tento deň je všetko v poriadku a potvrdené CT). Ja som si podrobne študovala odporúčania pre kontrolu pacientiek a skrátka CT nie je v smerniciach. Existuju (v amerike) aj nové metódy zachytenia návratu ochorenia tzv. tekuté biopsie (z krvi) ale to väčšina z vás nemusí podstupovať ani riešiť. Prognóza karcinómu prsníka, ak bol zachytený včas je veľmi dobrá. Báť sa malígneho melanomu vo vzťahu ku karcinomu prsnika je hluposť.
Hormonálna terapia jmá výborné vysledky a je nutná ak lekári povedia (u hormonálnepozitívnych) nádorov užíva sa 5-10 rokov. Nemusíš sa bát, má isté vedlajšie účinky ale po 2-3 mesiacoch odoznejú a ženy v prechode ich tak či tak podstupujú okolo 50tky, keď majú prechod. Tamoxifen je dobrý v tom že pôsobá preventívne aj proti osteoporóze, čo môže byť následok chemoterapie aj mladých žien (alebo u všetkých žien po prechode) a tamoxifen v tomto pomáha.
Lymfedem sa môže vytvoriť aj po rokoch (v dôsledku radioterapie ale aj iných), treba cvičiť cviky a dodržiavať pravidla prevencie lymfedemu. Ja som lymfedem veľmi skoro zachytený prekonala a nie je to žiaden horor, treba to včas podchytitť a rozcvičiť.
cvičiť veru treba, ak brali uzliny a hlavne ženy po mastektomii, ja cvičím aj dvakrát denne

@drdolka ja len teraz potrebujem aby sa mi operačná rana čím skôr zahojila a mohla podstúpiť to ožiarenia mám z toho rešpekt