Chemoterapia - odstránený primárny nádor

1. jún 2024

Ahojte, je tu niekto, kto má dg onko ochorenie vrátane pritomnej lymfovaskularnej invázie a vyhol sa chemoterapii, ak už primárny nádor bol odstránený ?

sisa_s
1. jún 2024

A ako chces zabranit vzniku vzdialenych (a potenc.smrtelnych) metastaz, ak nebude chemo/radioterapia?

autor
1. jún 2024

@sisa_s nie som onkológ, preto ti na to neviem odpovedať. zaujímajú ma len skúsenosti ostatných onkologických pacientov. To, že som takto postavila otázku neznamená, že sa chcem vyhnut chemoterapii. Prijmem vsetko, čo bude potrebné k vyliečeniu.

guudy
2. jún 2024

Indikovanie chemoterapie zalezi od roznych faktorov - od konkretnej diagnozy, stadia ochorenia, atd. Lekari na to pouzivaju protokol, ako postupovat v tom ktorom pripade. Samozrejme, liecbu mozes odmietnut, pacient sa lieci dobrovolne.

mogaa
2. jún 2024

Ono vždy záleží v akom štádiu je ochorenie a od toho o aký konkrétny druh nádoru ide....niekedy naozaj stačí odstrániť primárny nádor, hlavne ak bol zapuzdrený a nikde nie sú vytvorené metastázy.....problém ale môže byť ak už zapuzdrený nebol a začali z neho "odchádzať"rakovinotvorné bunky, tie by už mohli vytvoriť niekde metastázy a tam len odstránenie primárneho nádoru nepomôže.....nádor vznikne z jednej chybnej bunky , ktorá sa začne nekontrolovane množiť, metastázy sú v podstate dcérske nádory.....

viera27
2. jún 2024

@mogaa "pritomna lymfovaskularna invazia",takze bunky sa siria

ticko
2. jún 2024

Možno záleží akí druh nádoru ale onkológ povie či treba alebo nie chemo no tak ako píšu zvykne sa to zvrtnúť a hlavný nádor metaztazuje

viera27
2. jún 2024

Ono asi ide vzdy o cas a typ nadoru. Pri niektorych chemo ziskas roky. Pri inych ta to akurat tak vycerpa a ziskas tyzdne,mesiace,ale s velkym diskomfortom.