Chemoterapia a cesta k moru

dobka22
20. apr 2024

Dobrý deň, prosím Vás je tu niekto kto počas chemoterapie, ak ju samozrejme dobre znášal vycestoval autom k moru? Máme to booknuté na jún. Mám 24 rokov verím, veľmi verím že mi po chemo nebude až tak zle a dúfam, zeby som také niečo mohla zvládnuť. Preto sa pýtam, či ma niekto skúsenosť. Ďakujem za odpoved. ♥️ možno zvláštna.. mala by som asi riešiť iné veci, ale utešujem sa, že to nebude až také zle.

e1i
20. apr 2024

@dobka22 a co ti radia doktori ohladne chemo a pobytu na slnku? Nema to nejake obmedzenie? Skus skupinu zdravotnici na MK

dobka22
autor
20. apr 2024

@e1i ďakujem, skúsila som tam napísať, s liečbou začínam o 2 týždne v pondelok, mám ešte CT v pondelok a stretnutie s doktorom, amputujeme to budem riešiť aj s ním, ďakujem za odpoved

marcellka32
20. apr 2024

@dobka22 popri chemo sa nemá človek vystavovať slnku čiže priamo si ľahnúť a opaľovať sa, ale aj dlhe prechádzky po slnku škodia ..telo má čo robiť aj tak a ty ešte pridas slnko...
Ak rozumne, čiže skoro ráno a neskôr večer, prechádzky, pobyt samozrejme bez alkoholu...bavíme sa o dovolenke, kde je fakt teplo

dennissa16
20. apr 2024

@dobka22 kamarátka bola minulý rok na dovolenke s rodinou,kde chlap bol po chemo. Myslim,že slnku sa nejako nevystavoval,ale užili si to.
Prekonzultuj to s lekárom.

danyelia
20. apr 2024

Ahoj, ja som počas chemoterapie mala odporúčané vyhýbať sa priamemu slnku, vyslovene som sa neopaľovala, no normálne som chodila vonku. Záleží aj od druhu choroby, liečby, jej frekvencie...Ja som mala chemo každé dva týždne, v deň liečby som oddychovala, (bola som len unavená, zle mi nebolo) a potom normálne fungovala, bez obmedzení, aj po výletoch. Ja v mojom prípade by som k moru išla, no určite sa radšej poraď s lekárom. Držím palce 😊

bebotka
20. apr 2024

@dobka22 tak do júna tu chemo nestihneš vybrať. Záleží kolko cyklov budeš mať, aké dlhé. Moja mamina chodila tiež ambulantne. Jeden týžden mala dlhu tj. štvorhodinovu a druhý týžden krátku tj.dvojhodinovu a dva týždne potom mala bez. Neviem, či by more dala v tom období, vačšinu preležala. Také tri, štyri dni po bola uplne odpálená. Uvidíš ako sa budeš cítiť ty a držím palce v boji.

1andrea111
20. apr 2024

@dobka22 ak si PN, skončíš PN a pôjdeš na dovolenku, či ako?

guudy
20. apr 2024

@bebotka niekto chodi na chemosky kazde 3 tyzdne 🙂
Povie jej lekar, ako to bude mat ona 🙂

kvetka404
20. apr 2024

@dobka22 Skúsenosť nemám a neviem poradiť, chcem Ti len popriať veľa síl❤️ si mladá baba, verím, že všetko dopadne dobre. Držím Ti palce😊

lilianka28
20. apr 2024

@dobka22 Síce neviem kde k moru chceš ísť, ale my sme tak boli pred pár rokmi v HR.
Manžel bral ambulantne chemo (dobre ju znášal), bol PN ale mal celodenné vychádzky. Normálne chodil na pláž, aj sa kúpal, v čase najväčšej horúčavy sme boli na izbe alebo v reštaurácii na obede, potom pod slnečníkom, pod stromami. Všetko bez problémov, po dovolenke povedal, že dobre že išiel.
Všetko samozrejme závisí ako sa budeš cítiť a znášať chemoterapiu. Každý je iný, a toto čo som napísala neplatí univerzálne pre každého.
Prajem veľa síl a skoré uzdravenie.

katie253
20. apr 2024

Moja teta išla minuly rok až ku koncu chemo na dovolenku, mala možno mať ešte 3-4x, posunul jej aj lekar o týždeň jednu chemo, lebo by sa nestihla vrátiť, po návrate dobrala tie zvyšné. A vrátilo sa jej to naspäť, akokeby "prerušila" ten cyklus. Museli jej dávať ďalšiu chemo, ale iný typ, lebo tuto čo brala predtým už nemohla mať.
Teraz mi vravela, že už by to znova neurobila. Nešla by na dovolenku počas chemo. Radšej sa dať poriadne dokopy a mohla ísť tento rok....

guudy
20. apr 2024

@katie253 posunutie chemo o tyzden nema nic spolocne s navratom choroby. Ved bezne onko pacienti nemaju v poriadku napr biele krvinky a kvoli tomu sa bezne posuva dalsia chemo o 1-2 tyzdne, pripadne podla potreby.

fiafia
20. apr 2024

@dobka22 môj oco podstupuje aktuálne chemoterapiu, kamarátka začínala pred dvoma rokmi pred letom a veľmi vážne im neodporúčali pobyt na slnku, dokonca ona letnú dovolenku zrušila. Neviem si predstavit dovolenku pri mori a nevystavovat sa slnku. To nevravím o možných ďalších komplikáciach

guudy
20. apr 2024

@fiafia toto zalezi od konkretne chemo. S niektorymi sa da v pohode absolvovat letna dovolenka.

jahodka11
21. apr 2024

Veľmi ti držím palce, verím, že dovolenku absolvujem a pobyt pri mori je vždy plus… pre zdravých, nie este pre chorých …. Priame opaľovanie je nebezpečne pre všetkých a to, čo niektorí robia, že sa tam spaľujú celé dni, aby všetci videli, že boli pri mori🫣…. Myslím, že toto autorka článku vôbec neplánuje … verím, že to das a vychutná si dovolenku… len planuj a tes sa… však o tom je život, tešiť sa a robiť si plány …. Z vlastnej skúsenosti viem len poradiť, že moja mamina reagovala na silnú chemoterapiu absolútne v pohode… okrem vypadnutych vlasov jej nebolo vôbec nic… takze moc držím palce, nech všetko dobre dopadne 😘👍

dobrevychovany
23. sep 2024

Neviem ako vy, ale som čítal, že dosť pomáha proti rakovine IVERMECTIN. Ja to skúšam na prostatu a zaberá to. Podmienkou je, nejesť cukor. Ten zhoršuje stav. Môžete skúsiť aj vy. Možno vám trochu pomôže. IVERMECTIN nezaberá na všetky rakoviny, ale na prostatu mám to vyskúšané. Výsledky sú v poriadku. Ja beriem IVERMECTIN od zverolekára BIOMECTIN alebo GALMECTIN. Dávkuje sa to 0.02 ml x váha. Na 100 kg sa berie 2ml IVERMECTINu.
Skúste to. Možno vám to pomôže.