Chcem darovať krv

27. okt 2023

Dobrý deň,
chcem prvý krát darovať krv. Ako to prosím prebieha, je treba sa objednať do nemocnice, robia pred tým aj krvný test, ci mam dobru krv? Ako dlho trvá samotny odber. Je to pre telo zdravé, alebo naopak vysilujuce?

Ďakujem pekne.

pribinak
27. okt 2023

Pozri si transfuznu stanicu vo vašom meste. Tam si zavolas a oni ti povedia či je lepšie sa objednať alebo prísť len tak

Pred odberom zvýšiť pitný režim, mizes zjesť niečo ľahké ale nič mliečne a mastné
Vyplnis dotazník či nie si riziková, zober malú kvapku krvi a potom ideš na veľký odber

Podľa mna je to fajn, veď ti čo majú janskeho plaketu si pochvaľujú a tešia sa dobrému zdraviu

stanulienkat
27. okt 2023

Na uvod by som ti chcela pogratulovať k úžasnej myšlienke a ku krásnemu činu. Prihlásis sa na stanice transfuziológie a tam ti už povedia všetko čo a ako. Predtým ti vyšetria krv na krvnú skupinu, infekčné ochorenia a krvný obraz. Ponúknu ti po odbere nejaké občerstvenie. Po odbere môžeš pociťovať menšiu slabosť a nižší tlak. Nic hrozne. Takže treba doplniť tekutiny a odpočívať.

autor
27. okt 2023

@pribinak
@stanulienkat

Ďakujem, prosím vás a neviete koľko trvá odber? Sledujem fb skupinu a na foto vidieť ze sa používa veľmi hrubá ihla.
Je to tak, boli velmi vpich ?

stanulienkat
27. okt 2023

Už si to nepamätám, či tam ležíš polhodinu, alebo viac.

idemo
27. okt 2023

Odber trva približne 5-10min…ihla je hrubá ale sestričky sú naozaj skúsené a vpich nebudete ani cítiť.

pribinak
27. okt 2023

Odber pocitaj tak 20 min. Potom ti odporučia ešte chvíľočku poležať a pôjdeš sa napiť a najesť.
Niekde dávajú čaj a kekse, niekde si musíš priniesť

Odporúčam mat niečo ako rýchly cukor - napr hroznovy cukor, lebo 1x nevieš ako tvoje telo zareaguje

pribinak
27. okt 2023

Je tam veľmi milý personal, veď robíš dobrý skutok a nezištne, narábajú s tebou ako v rulavickach
Tie sestričky robia denne x vpichov a odberov, to pichnutie áno nebudeš poriadne cítiť

simona20201309
27. okt 2023

Prídeš najprv k okienku, dáš kartu poistenca, zlozis si veci do skrinky. Sadnes si k stolíku a vypíšeš formular (cca 5min, ak po prvý krát vypisujes). Potom vojdes s ním k sestričke. Ta ti zmera tlak a vezme z jednej ruky vzorku krvi. Potom čakáš za výsledkom. (1-5min, podľa toho, koľko tam bude ludi). Potom s tým výsledkom čakáš kým ta zavolá lekár. Ten pozrie výsledky, pozrie ti do hrdla, popocuva ta ci si zdrava, dá ti nejaké otázky ohľadom zdravotného stavu. Tu sa rozhodne, či si vhodný darca alebo nie. Ak nie ideš domov, ak áno ideš už na odber (medzi tým si môžeš ísť dať ešte čaj, alebo vodu, je na to určená miestnosť kde je jedna sestrička ktorá ťa bude obskakovst. Priamo na odbere dáš ruku, z ktorej ti vzorku nebrali (preto zvaz, ktorú ruku dáš na odobratie vzorky). Dnu si najprv poriadne umyjes ruku az nad laket. Lahnes si. Overia si tvoje meno. Napichnu ti žilu, dajú ti do ruky niečo aby si pumpovala. Rozpravaju sa s tebou, pytaju sa ta, overujú rodné číslo, zisťujú ci ti nie je zle, či nestracas vedomie. Trvá to maximálne 10min, dlhšie určite nie. Potom ideš do miestnosti kde ti dajú kávu, alebo horúcu čokoládu, čaj.... A na záver s ešte zájdeš k okienku kde ti dajú potvrdenie do práce, nejaký keksík a stravny lístok.
Dokopy to na prvý krát môže trvať nejakú pol hodinku. Personál je veľmi milý, keďže sme jedena z mala krajín, kde darcovia nie sú finančne ohodnoteni....

maculkac
27. okt 2023

Je to veľmi pekné od Teba, že takto uvažuješ, lebo mnohí, tešiaci sa dobrému zdraviu to ani nevyskúšajú. Je mi jasné, že nie každý ma na to žily, ale neskúsiš, nevieš... Ja som skúsila tesne po 18tke a chystám sa na svoj 63tí odber. Je to úžasný pocit, pre mňa ako uvoľnenie. Celá procedúra nie je nijak náročná ak nemáš napr. moc nízky tlak, vtedy môžeš pociťovať mierny diskomfort. Mne naplnenie krvného vaku pri plnom odbere 450ml trvá cca 4 minúty, žilu mám ukážkovú, trafí do nej aj nevidiaci, lebo mi trčí 🙂 Ja po odbere nemusím ležať, nikdy za tých 62 odberov mi nebolo zle, ani nič. Celá dĺžka odberu závisí od toho, koľko tam je ľudí objednaných, či vyšetruje iba jeden lekár, alebo viacerí, koľko majú lehátok na odbery. Napr. v TN sú iba 4 lehátka, takže niekedy sa dlhšie čaká. Z mojej praxe odporúčam napr. nedávať krv (nemyslím vzorku) z ruky v ktorej alebo na ktorej pleci nosím kabelku, ruka môže byť trocha oslabená. Pred odberom žiadne športové výkony a námahu, po odbere tiež trocha oddych. Do práce sa nevraciam, máme to ospravedlnené na celý deň, spravím si výlet po meste, kávičku, nákupy a pod. Personál na transfúzke je super, už sa tam za roky aj poznáme 🙂

ivetz
27. okt 2023

Vyššie máš podrobne popísaný priebeh odberu v TN, na iných odberných miestach NTS sa môže mierne líšiť. Ja ti odporúčam prvý raz ísť s nejakým známym. Je to príjemnejšie, ak ideš s niekým koho poznáš. Naozaj nemusíš mať žiadne obavy, ihlu ani nevnimas, celý odber zbehne rýchlo. A NTS má apku, kde máš prehľad o odberoch, zistených hodnotách "malého" krvného obrazu...

autor
28. okt 2023

@maculkac 🥰

Ďakujem všetkým. Chcela by som tu skúsiť ešte tento rok.

missviolet
28. okt 2023

vpich ako kazdy iny, nic extra som nikdy nepostrehla. treba sa poriadne napit vody rano, inak ti mozu prist slabo a stravis tam dlhsi cas, nebude ta krv tak pumpovat. najprv odoberu malu vzorku, ci si vhodny darca ( napriklad ci nemas anemiu)