Chcem, aby mi obvodný lekár urobil krvné testy

julka828
31. júl 2022

Dobry den. Ako to funguje ked chcem aby mi obvodny lekar urobil krvne testy ci mam vsetko v poriadku ? To mam len tak zavolat a ziadat zobrat krv alebo co mam povedat ?

sissy27
31. júl 2022

@julka828 záleží, aké krvné testy - v rámci preventívky ti zoberie krv na určité kontrolné parametre, ale nedá sa úplne na všetko, pokiaľ nemáš príznaky niektorých ochorení.
Objednaj sa na preventívnu prehliadku, ak chceš niečo veľmi špecifické, tak po dohode s lekárom. A nezabudni ani na preventívku u gynekológa a zubára.

gvenduska
31. júl 2022

Kľudne zavolať a objednať sa len nezabúdať že na vlastnú žiadosť keď chcete vyšetrenie krvi sa platí u obvodného

sissy27
31. júl 2022

@gvenduska preventívna prehliadka raz za 2 roky je plne hradená zo zdravotného poistenia a v rámci preventívky sú aj odbery krvi - čo si matne spomínam, tak sa sleduje sedimentácia, kreatinín, tuky / cholesterol. Nie je pravda, že si toto musí platiť.

gvenduska
31. júl 2022

@sissy27 preventívna prehliadka je hradená poisťovňou ale keď chce na vlastnú žiadosť tak sa to platí
Moja obvodná doktorka a doktorka malého pýta na vlastnú žiadosť za vyšetrenie krvi 15e
Tak isto aj keď chcete zistiť krvnú skupinu sa platí
Viem to z vlastnej skúsenosti lebo som tak platila
Preventívna prehliadka a na Vlastu žiadosť je rozdiel

sissy27
31. júl 2022

@gvenduska ono hlavne zakladateľka podľa mňa sama nevie čo chce, lebo teda v rámci preventívky sa kontrolujú nejaké základné veci. Ale čo myslí pod pojmom “či je všetko v poriadku”? Pohlavne prenosné choroby? Onkomarkery? Pľúcne chlamýdie? Hormonálny profil? Boreliózu? Minerálne látky a vitamíny? Protilátky na všetky vírusy? Ak by sme brali do úvahy úplne všetko, tak ani neviem, či sa to dá ak nemá žiadne problémy, príznaky, rodinnú anamnézu a ak aj áno, tak pri cene toho všetkého by túto potrebu asi prehodnotila.

julka828
autor
31. júl 2022

@sissy27 trpim depresiou uz dva roky a nikto nevie z coho a kazdy mi odporuca krvne testy ci jw vsetko v poriadku tak sama neviem naco sa zamerat ci stacia tie klasicke krvne testy u obvodnej

petruldo
31. júl 2022

@julka828 Depresia je ochorenie mozgu - chemická nerovnováha, ešte som nepočula že by krvné testy zistili príčinu depresie. kto "každý" ti tie test odporúča? Môže sa urobiť kontrola krvného obrazu a pečeňové testy pri liečbe antidepresívami po nejakom čase.
U nás na ambulancii ak psychiater chce skontrolovať krvné parametre, napíše odporúčanie pre obvodného na odbery.

stanulienkat
31. júl 2022

@julka828 krvne testy na depresiu-wtf?? Chodievaj na preventivku, zdravo sa stravuj, vyluc debilov zo svojho zivota, sportuj. Ak nepomoze, tak smer psycholog.

julka828
autor
31. júl 2022

@petruldo no psychiatricka vravela ze kazde dva tri mesiace ma posle na krvne testy ci je vsetko v poriadku a doteraz mi ani jedno odporucanie nedala

julka828
autor
31. júl 2022

@stanulienkat ano ci sa za depresiou neskryva nejaky fyzicky problem o ktorom neviem

sissy27
31. júl 2022

@julka828 kto každý? Aj tvoj psychiater? Lebo príčinu depresie ti bežné krvné testy u obvodnej určite neodhalia. Mohla by za tým byť hormonálna nerovnováha, potom ale skôr smer endokrinológ, alebo užitie nejakých omamných a psychotropných látok - ak by si ich užívala pravidelne, tak o tom vieš aj sama bez testov, ak by spúšťačom bolo jednorazové užitie bez tvojho vedomia (napr. na party), tak po dvoch rokoch už nezistia nič.
Môže byť za tým aj užívanie hormonálnej antikoncepcie, ale to tiež asi krvné testy neodhalia.
Ak chce psychiater nejaké konkrétne krvné testy, tak by mal konkretizovať aké a prípadne komunikovať s tvojou obvodnou.

petruldo
31. júl 2022

@julka828 tak si ho pýtaj od psychiatričky

loginexistuje
31. júl 2022

@julka828 objednaj sa na preventivku ak si ju nemala za posledne dva roky

luccija
31. júl 2022

@julka828 uzkosti, depresie moze sposobovat zla stitna zlaza.Este si mozes dat spravit mineralogram...daj si prevenciu a porad sa s lekarkou co navyse.Hormonalny profil robi gynekolog aj tam mozu vyskocit nejake hormony

nevenka
31. júl 2022

@luccija presne tak, nic na tom nie je smiesne, tato otazka. Su ochorenia, ktore su primarne a sekundarne sposobuju depresiu.

julka828
autor
1. aug 2022

@luccija dakujem pekne aj to som rozmyslala ze stitna a hormonalny

julka828
autor
1. aug 2022

@nevenka ano dakujem presne uz chcem skusit aj nejake taketo vysetrenia