Chcela by som sterilizáciu

drobec87
25. júl 2014

Ahojte maminky. Aké podmienky musí žena spĺňať na sterilizáciu, čo to obnáša a koľko to cca stojí? Sú prípady, kedy je zdarma? Máme 20 mesačnú dcérku, je z dvojčiat, 1 v 5. mesiaci tehu zomrelo. Narodila sa akútnou sekciou. Som tehotná, zatiaľ len v 7. tt v marci 2015 čakáme zase dvojčatá. Sme rozhodnutý, že viac detí ako 2-3 nechceme, preto sa chcem nejak chrániť pred neželaným tehotenstvom a najviac ma zaujíma sterilizácia. Ďakujem.

trgypadl
25. júl 2014

@drobec87 ahoj v kazdej nemocnici to je individualne,ale ak nad nou uvazujes informuj sa u gynekologa,je tam urcita lehota od podania ziadosti k vykonaniu vykonu,mozu Ti ju urobit rovno pr sc,stoji okolo 200 eur

bodka70
25. júl 2014

@trgypadl , ak je sterilizácia vrámci sekcie, je oveľa lacnejšia - ja som mala poplatok cca 18 eur (závisí od konkrétneho zdr. pracoviska). V rámci indikovanej sekcie je to totiž len drobný úkon navyše, nie je potrebný osobitný operačný tým, sála, predoperačné vyšetrenie atď. ako je to pri samostanej sterilizácii.
@drobec87 - a o sterilizáciu musíš požiadať mesiac pred predpokladaným úkonom, musí byť splnená lehota (čas na rozmyslenie) 30 dní, inak ti ju neurobia. A aj priamo na operačnom stole sa ťa ešte spýtajú, či si si to nerozmyslela 🙂. takže cca v 7.mesiaci musíš o to požiadať, pri dvojičkách možno aj skôr, kedže je predpoklad predčasného pôrodu.

trgypadl
25. júl 2014

@bodka70 v kazdej nemocnici to je ine,mozno si mala sterilizaci zo zdr.indikacie....ale bezne je sterilizacia plateny vykon

bodka70
25. júl 2014

@trgypadl , nie, dnes sa už neskúma, ako predtým, či je to zo zdr. indikácie. Nemusíš udávať žiadne dôvody. Skrátka ako osobitný úkon je to drahšie, v rámci sekcie lacnejšie. Dnes už je to vec finančnej efektívnosti. Mala som sterilizáciu pomerne nedávno, tak mám aktuálne info z prvej ruky 😉 .

trgypadl
25. júl 2014

@bodka70 netvrdim,ze nemas skusenosti z prvej ruky 😉 ale v kazdom zdr.zariadeni to mas ine..v jednej nemenovanej nemocnici sa to bezne plati,aj ked sa to vykonava pri sc....predpokladam,ze u Teba brali du uvahy aj vek,a to ze si multipara

trgypadl
25. júl 2014

Kazdopadne je dolezite,aby sa informovala u svojho gynekologa a vo svojom meste

bodka70
25. júl 2014

@trgypadl , no ktovie - môj gynekológ mi povedal, že už sa zdravotná indikácia (vek, počet detí) neberie do úvahy a ani v zázname som nikde nemala, že sterilizácia zo zdr. dôvodov. Len sekciu som mala zo zdravotných dôvodov-kvôli ťažko chorým kĺbom. Ale z gynekologického hľadiska som zdravá a teoreticky som ešte kľudne mohla mať ďalšie dieťa bez ohrozenia života. 😉.

konkrétne ja som bola v starej nemocnici v Košiciach, tam to bolo takto. ale je fakt možné, že inde je to inak, poprípade aj v ktorej si zdr. posťovni, aj tam môže byť rozdiel. Ja som mala všeobecnú.

trgypadl
25. júl 2014

@bodka70 ano myslim si,ze v kazdom meste,zdr.zariadeni,poistovni su rozdiely

sue
25. júl 2014

@drobec87 každopádne si to dobre uváž... máš len 26 rokov a stať sa môže čokoľvek...ak nemáš zdravotné indikácie, radšej by som uvažovala o sterilizácii manžela...to vratné je...

nikawero12
25. júl 2014

@drobec87 podľa platných zákonov môže u nás o sterilizáciu požiadať každá dospelá a svojprávna žena, počet detí ani zdravotné dôvody nerozhodujú. Ty spĺňaš tieto dôvody, tak môžeš požiadať o sterilizáciu, najjednoduchšie je to urobiť pri sekcii, tak ako ti radila @bodka70. Finančné náklady na sterilizáciu závisia od konkrétneho zdravotníckeho zariadenia ktoré sterilizáciu vykonáva. Najskôr by si sa mala o tomto poradiť so svojím gynekológom.

bodka70
25. júl 2014

@trgypadl , ale každopádne je dobré vedieť, že nie je to všade automaticky spoplatnené takou vysokou sumou 😉 , aby sa mohla informovať.

ale podobne ako @sue , si myslím, že @drobec87 by to ešte mala zvážiť. je ešte mladučká, tehotenstvo s dvojičkami býva rizikové, všeličo sa môže stať, bohužiaľ 😒 a nielen pri pôrode, ale aj pár mesiacov po ňom, hlavne ak sú deti predčasne narodené. 😔

drobec87
autor
25. júl 2014

Asi je to všade iné ... Maminka @mijadave ju podstúpila nedávno pri sekcii a platila 83 eur. Hoci jej to sami navrhli a bola to 3. sekcia.

trgypadl
25. júl 2014

Ano vsade su rozdiely,a je to ozaj velmi vazne rozhodnutie...

drobec87
autor
25. júl 2014

@bodka70 No ja už čakám 2. krát dvojčatá. A pri 1. tehotenstve jedno z dvojčiat zomrelo až v 5. mesiaci tehu. Teraz čakám zase dvojčatá. Asi si to už nerozmyslím a ak, tak porozmýšľam ešte pár mesiacov 🙂 Dávno sme boli rozhodnotý, že chceme tak 2 deti a dosť. Nedávno sme dokonca rozmýšľali či nebude malá jedináčik ..., ale, že sme chceli 2, tak nech budú, nech nieje sama 😀 A hop, zase dvojčatá. V dnešnej dobe si myslím, že väčšina ľudí ma 1 max 3 deti, viac je už skôr luxus. Sama sa bojím ako psychicky a hlavne finančne zvládneme 3 malé deti.

sunnessie
25. júl 2014

@drobec87 ahoj, ja som ju podstupila pred 20mes.a vtedy sa este posudzoval pocet deti a vek, ale kedze som prve tehu mala akutnu sekciu a druhe dvojicky a tiez na rizikovom, tak mi ju schvalili zo zdravotnych dovodov a urobili pri sekcii a bezplatne. Poist.mam vseobecnu.

drobec87
autor
25. júl 2014

@sunnessie No musím sa popýtať gynekológa, či by to bolo v miojom prípade možné. Či by ju schválili a či mám sancu bezplatne. Ja mám union poisťovňu.

sunnessie
25. júl 2014

@drobec87 opytaj sa. Mne tam moj popisal vsetky kompikacie pri prvom aj druhom tehu...

laja77
25. júl 2014

@bodka70 tak v TT sterilizacia aj v ramci s.c. 220€

rheia27
25. júl 2014

@drobec87 vsade sa za sterilizaciu plati, aj pri sc., jedine so zdravotnych dovodov pri akutnej sekcii, napr ze rupne maternica..a neviem ci prave toto by si chcela

woman44
25. júl 2014

@drobec87 ja som mala ster. pri druhej sekcii, zo zdravotných dôvodov, popýtaj sa svojho gynekológa. Myslím, že to nezávisí od veku, ja som mladá. Ponúkla mi ju sama gynekologička, nakoľko som mala rizikové tehotenstvo. Potom treba napísať žiadosť, musí ju schváliť primár a vedenie nemocnice, aspoň u mňa to tak bolo. A je tam tá lehota 30 dní. Mne ju robili bezplatne.

nika1020
25. júl 2014

@drobec87

Ja som pri sekcii neplatila.
Kde rodis?

nika1020
25. júl 2014

Tak ako pise woman44🙂

liebling98
25. júl 2014

@drobec87 Musíš si podať žiadosť na nejakú komisiu, tuším etickú, minimálne mesiac pred pôrodom, pri dvojičkách aj skôr, Tvoj gynekológ bude vedieť. Ako čítam, prístup a sumy sú veľmi rôzne v každej nemocnici. Moja čerstvá skúsenosť - 3.sekcia, mám viac ako 35 rokov, 3 deti, zdravotné problémy, pri ktorých nemôžem užívať antikoncepciu a bez schválenej žiadosti mi nechceli pri sekcii spraviť sterilizaciu. Ak by sa to niekto dozvedel, mohol by lekár prísť o licenciu.

saurian
25. júl 2014

@drobec87
ahoj, prakticky ti neviem poradit, len tolko aby si si to dobre premyslela, kedze je to trvale. chranit sa da aj inymi, docasnymi, sposobmi.
my sme tiez po narodeni mladsieho boli presvedceni, ze dalsie deti nechceme. u nas bol na zakroku mm. dnes sa vsak uz pohravame s myslienkami, ze sme sa mozno unahlili. preto si to hlavne dobre premysli, nevies, co sa este v zivote moze stat. to, ze sa tak rozhodnes dnes za danych okolnosti, neznamena ze nemozes nazor zmenit ci sa moze zmenit zivotna situacia.

drobec87
autor
25. júl 2014

@nika1020 v Trebišove.

drobec87
autor
25. júl 2014

@saurian Myslím, že už to mám premyslené. Ak by som mala možnosť sterilizácie, dám si ju urobiť. Ešte pred narodením dcérky sme boli presvedčený, že chceme tak 2 deti. Po tom čo sa stalo a, že zase čakám dvojčatá, ma to len v názore utvrdilo. Aj manžela. Kedže už pri 1. tehotenstve som riskovala aj svoj život, mala som mŕtve bábatko v sebe až do konca tehu, lebo som chcela zachrániť aspoň 1. Navyše v rodine máme onko ochorenie po ženskej stránke-rakovina maternice, moja mama to mala aj jej sestra, sesternica už nádor na prsníku ... Ale so sterilizáciou to nemá nič spoločné.

suge
25. júl 2014

Pridávam oficialitky (čo o sterilizácii hovorí náš zákon 576/2004 o poskytovaní zdravotnej starostlivosti) 😉 . Sterilizácia na účely tohto zákona je zabránenie plodnosti bez odstránenia alebo poškodenia pohlavných žliaz osoby. Sterilizáciu možno vykonať len na základe písomnej žiadosti a písomného informovaného súhlasu po predchádzajúcom poučení osoby plne spôsobilej na právne úkony alebo zákonného zástupcu osoby nespôsobilej dať informovaný súhlas doplnenej o písomnú žiadosť a informovaný súhlas osoby nespôsobilej dať informovaný súhlas a rozhodnutie súdu na základe žiadosti zákonného zástupcu. Poučenie predchádzajúce informovanému súhlasu sa musí poskytnúť spôsobom ustanoveným v § 6 ods. 2 a musí zahŕňať informácie o alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ktoré viedli k žiadosti o sterilizáciu, medicínskych dôsledkoch sterilizácie ako metóde, ktorej cieľom je nezvratné zabránenie plodnosti, možnom zlyhaní sterilizácie. Žiadosť o sterilizáciu sa podáva poskytovateľovi, ktorý sterilizáciu vykonáva. Žiadosť o sterilizáciu ženy posudzuje a sterilizáciu vykonáva lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore gynekológia a pôrodníctvo, žiadosť o sterilizáciu muža posudzuje a sterilizáciu vykonáva lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore urológia. Sterilizáciu nemožno vykonať skôr ako 30 dní po informovanom súhlase.

lujzaveghova2100
11. sep 2023

Dobry den idem postupit sterilizaciu mam napisat ziadost ze z vlastneho dovodu ziadam o sterilizaciu pisali ste to niektora?ako to ma vyzerat lebo ziadne tlacivo som nedostala len 2x to mam poslat na riaditelstvo nasho mesta dakujem za rady

lujzaveghova2100
11. sep 2023

@woman44 dobry den ako ma vyzerat ta ziadost prosim vas chcem podstupit sterilizaciu dnes som bola u lekara ale neviem co tam mam napisat ze na vlasnu zodpivednost ziadam o sterilizaciu a napisat svoje udaje?mam to napisat 2x to mam poslat obe v jednej obalke kam mi povedali ?v tej rychlosti som sa zabudla opytat budem vdacna