Ahojte, vždy keď zjem nejake čerstvé ovocie (jablko, broskyna, marhula, nektarinka,hruska) vždy ma začne svrbiet v krku a svrbia ma aj kútiky na ústach a po chvíli sa mi od kutikov začnú robiť červené svrbive flaky a trošku to opuchne. Trva to cca hodinu potom to zmizne. Ovocie vždy umývam. Z coho to môže byť? Mate niekto skusenost? Poprípade co môže pomoct?
Ďakujem
@kacena4 práveže neviem keďže to mam po všetkom ovocí co som vypisala 🤷
4-5 druhov nie je vsetko ovocie kludne to moze byt po tychto par druhov. napr. skrizena reakcia pel-ovocie
Napriklad z mandarinkek, pomarancov, bananov to nemam. Skôr mam dojem ako keby to bola reakcia na to čím striekajú to ovocie. Lebo z domacich jabĺk som to nemala
Alergia
@kacena4 nemyslela som úplne vsetko ovocie ale vsetko ovocie ktoré som napisala.
Manzel ma nieco podobne, svrbia ho usta z jablk a mrkvy. Ked sa jablko osupe tak nema alergicku reakciu. Surovu mrkvu nemoze vobec iba varenu
Mám to čo ty, ja nemôžem tu chlpatú šupku z broskyne, marhule,...hneď mám červené pery a opuchnem ako kucherenko 🙂 olúp ovocie
Skus bio alebo osup, moze to byt z toho postreku. A ked nie, tak jedine nejest. Ono to moze casom prejst, ak si das dlhsiu pauzu.
Alergia. Presne na tieto druhy ovocia je alergický aj môj syn, je to skrížená alergia na brezu. Banány, mandarínky..ani jemu nevadia. Keď sme prišli prvýkrát na alergológiu a spomenuli jablká, doktorke to bolo hneď jasné.
Mám alergiu na pele brezy, jelse a liesky. V dôsledku skrizenej alergie nemôžem jesť jablká, broskyne, lieskove orechy, v malom množstve môžem čerešne, mandle a vlašské orechy (keď zjem viac ako cca za 1 hrsť, už ma svrbí hrdlo). Ty budeš mať niečo podobné. Daj sa otestovať u alergologa.
Syn začal minulý rok s imunoterapiou, je to liečba, ktorá trvá 5 rokov, telo by si malo postupne zvykať na daný alergén. Čo som sa bavila zatiaľ s ľuďmi, tak im to pomohlo, tak uvidíme. Syn sa tiež ťažko vzdával jabĺk. Ale doktorka vravela, že môže skúšať rôzne druhy, že niektorý mu možno nebude vadiť.
Nijako. Ja som to mala veľmi silné, nemohla som nič, čoho sa čo i len dotklo jablko. Zaujímavé je, že tehotenstvom sa mi to upravilo. Počas tehotenstva sa mi jablká vyslovene žiadali, jedla som ich na kilá a nič mi nebolo. Ako som prestala kojit, alergia sa mi vrátila, ale je to oveľa lepsie. Teraz môžem tak polku jablka zjesť a nič mi nie je. Ale viac nie. Ale môžem jesť tieto veci, keď su tepelne upravené. Takže môžem jablkový koláč aj kompót. Len surové nie.
@buzz5 ahoj, v prvom rade treba nájsť príčinu alergickej reakcie, a to Vám urobí lekár na imuno-alergo , potravinové intolerancie plus alergie..dať na to anttihistaminika je len dočasné riešenie…dovolilla som si skopírovať vyjadrenie jednej mamičky v podobnej diskusii , možno ti to pomože vylúčiť tieto potraviny zo stravy dcérke kým sa dostanete na imuno alergo. Reagovala na takýto istý problém ako sa pýtaš ty: “ Mám alergiu na pele brezy, jelse a liesky. V dôsledku skrizenej alergie nemôžem jesť jablká, broskyne, lieskove orechy, v malom množstve môžem čerešne, mandle a vlašské orechy (keď zjem viac ako cca za 1 hrsť, už ma svrbí hrdlo). Ty budeš mať niečo podobné. Daj sa otestovať u alergologa.”
No tak sa nevzdajte a potom pozor, aby raz miesto výsypu a svrbenia na tvári vám neopuchlo hrdlo a zadusíte sa. Lieky nie sú na to, že ich užijete a budete bezhlavo jesť to, čo vám preukázateľne škodí a ohrozuje vás. Ja práve kvôli skríženým alergiám nejem skiro žiadne ovocie. Veľa šťastia. Lebo liečba funguje, len ju treba dodržiavať.
alergicka reakcia? ja mam nieco podobne po zltom melone