Potrebujem radu mám celiakiu a chcem potraviny na recept doktorka však chce odomňa presné názvy potravín ja to však akosi neovládam a ona asi tiež nie 😒 . Hlavne ma zaujíma či je to dáko limitované počtom na recept, ktoré poisťovňa prepláca a či vôbec aj prepláca značnú časť. Máte niekto prosím skúsenosti?
Super ďakujem. Aj ja som prekvapená prečo mi to nepredpísal gastroenterológ povedal mi že obvodnej doktorke dáva svoj kód pod ktorým mi má predpísať tieto výrobky. Poistovna prepláca aspon polovicu či to je rozne?
priblizne polovicu, ale vyber je pestry biely tmavy celozrnny chlieb, sladke rozteky, ciabaty, cestoviny, keksiky, musli, rozne druhy muky, urcite popros gastroenterologa, aby dal zoznam a limity, mne aj zo schaeru poslali taky zoznam co je na predpis, zialbohu som ho uz vyhodila, mna to vychadza cca 50€ kazde tri mesiace, niekedy viac niekedy menej podla toho, ake si vymyslim dobroty, napr. chlebik beriem cca 10ks po 400 g, muky 5 kg, struhanka 2 ks, krupica 1 ks, to je moj najcastejsi zoznam, v podstate s tym vystacim, inak bezne chlebik vyjde aj na 4€ v lekarni myslim 2 €
Najviac ma šte že niektoré výrobky - bežné nemajú poriadne zloženie a neviem sa potom orientovať a zvlášť na čo si dávať pozor kde všade sa ta nažiadúca zložka može nachádzat ale asi všade. Vypísala som si ten formulár na tej stránke čo si mi poslala dakujem velmi mi to pomože ja som s toho už zufala ☹
@leni_
ahoj, na gastre ti nedala lekarka zoznam?
No ved to že žiadny zoznam mi nedali 😒 na kontrolu idem až o pol roka.
Totiž táto choroba sa somnou ťahá od mojich asi 7 mesiacov dietu som dodržiavala do 7 rokov kedy mojej mamine bolo oznamené že mi môže davat pomaly normalnu stravu ---teória pani doktorky bola že ked sa organizmus dietata mení choroba sa može stratiť. A ako roky plynuly samozrejme som odvtedy nebola sledovaná u gastroenterologa začala som mať problemy po každom jedle ma nafukovala krče atd... takže po 20 rokoch nastupujem znova na boj ☹
take najvacsie prekvapko je asi sladovy extrakt v cokolade (napr. zn. Lindt - nesmieme), inak dnes sledujem hlavne tucnym vyznacene alergeny a preskrtnuty klas na vyrobkoch, dnes je to uz parada (10 rokov dozadu ked som pytala bezlepkovu sunku, citila som sa ako na Marse), dnes uz su bezlepkove aj pastety Hame, parky, sunky, kecupy, horcice, skoro vsetko, existuje aj casopis http://www.bezlepku.sk/?nadpise=celiakia&shopid... ten je uzasny, clanky fajn, ale je tam velke mnozstvo konkretnych vyrobkov, vyrobcov, firiem a kontaktov, kde kupis bezlepkove potraviny, alebo kde sa daju objednat a co vsetko vlastne mozeme jest, mne tento casopis dava gastroenterolog, tento rok ma velmi potesil, dobroty od vymyslu sveta, aj taky makovnik z viedenskych pekarni v Modre
Začala som to študovať na internete a sem tam si kupujem tie kukuričné chlebíky tzv. polystyrény a raz sa mi stalo že som si kupila chlebíky s preškrtnutím klasom myslím že od firmy RACIO či čo to je a v zložení bolo napísané može obsahovať stopy lepku 😉 takže fasa tak som písala konkretne do tej firmy email a odpísali mi že kedže sa to robí v prostredí kde sa nachádzaju výrobky s lepkom tak môžu byť kontaminované.
No ako som písala v predošlom príspevku tato choroba mi je známa od mojich 7 mesiacov moj tatko mi pred 27 rokmi musel tieto výrobky nosiť priamo z Čiech a Nemecka tu to nebolo vôbec dnes je to jednoduchšie ako hovoríš len problem si zvyknut 😢
no ja uz stopy lepku neriesim, aj vyrobky Schaer na recept maju napisane, ze je tam nejake mikromnozstvo, ale to sa podla mna na tisic percent eliminovat neda, aj ked sa snazia, avsak je to aspon ja predpokladam tak malinko, ze nam to neskodi,
inak ano kedysi bola teoria o vylieceni celiakie, zialbohu aj dnes stretavam ludi, ktorych takto vyliecili, no nechcem im nic hovorit, kazdy je presvedceny o svojej pravde a ja nepotrebujem hasit co ma nepali,
ja som mala neobjavenu celiakiu do 18-tky, teraz som uz 10 rokov na dietke a moze byt, ved je tolko chutnych veci, hoci v mcdonalde mavam standardne smutne oci 🙂 no a v dosledku toho neskoreho objavenia mam krehkejsie kosti, najviac v krizovej casti chrbtice, tak len davam pozor, aby som sa nedolamala 🙂 a sme jedina krajina v EU, kde mame jedlo na predpis, tak aj to povazujem za obrovske plus
Najhoršie je že vel ludí si myslí že je vyliečených ale ani netuši,že kolko zravotných komplikácií sa dokáže pridružiť pri nedodržiavani diety. Je vela vecí ktoré su fakt dobre chlieb a pečivo my vôbec nechýba skor som mala problem ho v tých 7 rokoch začať jesť.
Na dáke vyštrenie ma poslali koli odvapnovani kosti to ešte nemám za sebou. A ty si po nasdení tejto diety schudla alebo naopak. Lebo ja mám mínus 8kg nechápem prečo aj doktor sa čudoval.
@leni_ Ahoj, presny zoznam bezlepkovych potravin, ktore su na recept najdes na strankach Ministerstva zdravotnictva. Vlavo si klikni na Kategorizácia dietetických potravín a tam na Zoznam kategorizovaných dietetických potravín. Tu mas priamy link, snad ti to zobrazi: http://www.health.gov.sk/Clanok?zkdp201410 a tam klikni na jediny excel document: cast A zoznam DP…. Bezlepkove vyrobky najdes v riadku 274. Mas tam aj vypisane kolko plati poistovna, kolko platis ty atd. Vsetko toto ti moze lekar napisat na recept. Obcas to treba sledovat, su tam niekedy zmeny, ale nie zasadne.
@leni_ ak by si potrebovala poradit ohladom tych potravin, tak daj vediet. 😉 v principe najlepsie chutia vyrobky od Scharu, v tabulke pod skratkou SCH. Su samozrejme, trochu drahsie. Poistovna to preplaca rozne. Najviac preplaca tie najdolezitejsie potraviny/suroviny ako muky a chlieb a cim menej dolezite, tym ma nizsi prispevok. Napriklad na spodu tabulky sladkosti a pod. preplaca minimalne.
Recept ti moze dat gastroenterolog, alebo vseobecny lekar. Ak ti bude predpisovat vseobecny, musis aj tak 1x za pol roka ist ku gastroenterologovi, lebo ti musi dat take tlacivo pre vseobecneho, ze to on moze predpisovat. 😒
Presne tie odvapnene kosti to je aj moj problém, ale zatiaľ to nepociťujem, no ja som vahovo stale rovnako, všeobecne nejako nepriberam, niekde som čítala, že môžeme mat problém so vstrebavanim tukov v dôsledku dlhodobého nedodržiavanie diéty, teraz sme uz síce na diéte, ale nie vsetko pokazené sa da opraviť, lieky aj ine sa mi vstrebava fajn, možem zjesť kvanta jedla aj sladkosti, len nepriberam, v prvom tehotenstve som pribrala 5,5 kg no bieda, ale ani výrazne nechudnem,
tieto potraviny by ti mala predpisovat gastroenterologicka, hoci moze aj obvodna, ale konkretne kazdy gastroenterolog vie nazvy aj limity potravin, ide zvacsa o vyrobky vyrobky Schaer (vynikajuce), http://www.global.schaer.com/sk/contact ak tu vypises kontaktny formular, poslu ti zadarmo raz za pol roka/rok vzorky potravin zadarmo a tiez zoznam vyrobkov, ktore su na predpis u lekara, kompletny prehlad vyrobkov tejto firmy nie len na predpis najdes na www.schaer.com, ak zatial nemas recept v kauflande podla zltych obalov najdes takmer vsetky vyrobky, keby nieco kludne sa opytaj