Ahojte uz dlhy cas trpim koznou zihlavkou, ktora dost svrbi a mam pocit, ze som konecne zistila pricinu, nerobi mi dobre lepok... Zistila som to tak, ze som 21 dni nejedla lepok a za tento cas som sa ani raz nevyhadzala... Priblizne v maji tohto roku mi kozna robila testy na alergiu/intoleranciu z krvi a vysla mi iba intolerancia na mliecnu bielkovinu, mlieko som hned vysadila ale nepomohlo mi to... :( Neviete mi poradit, mozem mat celiakiu resp.intoleranciu na lepok a prejavuje sa to iba koznymi problemami?? Pretoze ja nemam ziadne problemy s travenim, ani najmensie... Dakujem
@llaurita neodporúča sa vysadiť lepok len tak, lebo to potom ovplyvní výsledky testov, ak by si chcela test na celiakiu. To potom súvisí aj s nejakými príspevkami na diétu, ak sa nemýlim. takže škoda nemať stanovenú diagnózu.
Inak, test existuje aj domáci, sama som si ho robila. Mne nevyšla celiakia a naopak, nakoniec som zistila, že mi robí problém mlieko.
Mám kolegyňu celiatičku, jej sa neprejavovala celiakia nijak, len zistili jej celiakiu u detí, tak, sa dala otestovať aj ona a má ju. Po preštudovaní ako veľmi lepok škodí ľuďom s celiakiou drží diétu a je spokojná. Skús pogoogliť aj ty. A vyšetrenie si zariaď inde ako na kožnom. Alergo, možno gastro?
V mojej rodine sa celiakia prejavovala len kožnou reakciou. Pred 25 rokmi trvalo niekoľko rokov, kým na to lekári vôbec prišli
Dnes sa to považuje za bežný symptóm, ktorý s celiakiou súvisí. Najistejsie je poradiť sa na gastro.
@sibare Iba koznou reakciou? Akou konkretne? Ja mam tu zihlavku, teda taky drobny vysyp, ktory svrbi a niekedy sa mi to vyhodi aj viac krat denne na roznych miestach, vacsinou na chrbte a nohach. Tiez mam taky drobny vysyp na tvari hlavne na cele, ten nesvrbi, ten vsak neviem ci suvisi s lepkom, pretoze mi nezmizol ani pocas tych 21 dni, kedy som lepok nejedla... Skusim teda to gastro, len mi vzdy prislo take divne ist na gastro, ked nemam ziadne traviace problemy.
@ciernypes Na koznom ano, tam mi zistili iba intoleranciu na mliecnu bielkovinu a alergiu na niektore kovy, ale aj napriek vysadeniu mlieka a vyhybaniu sa kovom mi zihlavka zostala. Tak som skusila ja sama len tak pre istotu vysadit na 21 dni lepok a fakt sa mi zda ze to pomohlo...
https://www.modrykonik.sk/group/1911/ v tejto skupine urcite najdes odpoved....krvny test ti robila kozna aj na protilatky? myslim celiakiu.....moze sa jednat aj o celiakiu, moja dcerka ma len kozny prejav - ekzemy, nikdy nemala traviace tazkosti, len bola chuducka, nechutenstvo, nepriberala, tmave kruhy pod ocami, bleda v tvari, nafuknute brusko a na to malo co zjedla mala objemne stolice....imunolog jej urobil krvne testy aj na celiakiu, ktore vysli pozitivne a biopsia ju potvrdila...odkedy je dcerka na bzl strave, ekzemy do roka zmizli a tie ostatne priznaky sa tiez upravili.
ale celiakia sa zisti dost obtiazne. najlepsie je zobrat vzorku z tenkeho creva. a niekedy sa ani nezisti..ono nemusis mat vyslovene hmacky...tak skus vyradit lepok na pol roka a uvidis co to spravi.