Ahojte , chcela by som osloviť hlavne tých alebo mamičky deti ktoré majú celiakiu , robím na bakalárskej téme o celiakii a potrebovala by som do časti výskumu zahrnúť konkrétne prípady /príbehy/ ako sa to u vás všetko začalo ako s tým žijete a čo vidíte ako nevýhodu budem vďačná za každý komentár k téme moc mi tým pomôžete ďakujem 😊
@sissahh no nakoniec potvrdene biopsiou tenkeho creva,zistene Marsh 3A. No zije sa ako kedy,mam obdobia (kratke)ked vobec nie som schopna dodrziavat dietu,proste som pazrava. A potom to uz zacne-koza,nafukovanie,hnacky,unava,bezenergicnost,bolesti klbov a dlhych kosti. Tak sa zas dam na prisnu dietu a obrat o 100 %. Nastastie dnes je ponuka BLP vyrobkov siroka,aj ked vela z nich je nechutna. V praci mi varia dietu (pracujem v zdravotnictve). Doma vacsinou varim pre vsetkych BLP,zvykli si,rozdiely su minimalne. K tomu mam alergiu na BKM a histamin. Syn s manzelom na laktozu. Ak by sme mali drzat 100% dietu tak by som len travu mohla nakosit a podavat.
@sissahh ja mám bezlepkovu stravu. cele detstvo som mala ekzemy a vírusove bradavice na chodidlach.Nic nepomahalo.A potom v 19 som odišla študovať na výšku do Bratislavy a prisaham, že jeden deň som sa zobudila a zrazu som nemala ani ekzemy ani bradavice.Vsetko to zmizlo.Ale som si po pár tyzdnoch všimla, že ma stále zduva a tak som šla na alergologiu a nasledne na gastro a tam mi to potvrdili. Najhoršie je pre mňa, že mi naozaj nechuti bezlepkove pečivo. Proste 20 rokov som jedla chleba a rožky a teraz je to pre mňa ako zákusok, ktorý si dám len na narodeniny pomaly. A okrem toho ostatné potraviny su chutné, ale dosť drahé.
@sissahh mne bol inak v nemocnici, keď som bola so zápalom žalúdka zistený aj gén, ktorý je ako predispozicia na celiakiu, aspoň tak mi to povedali v nemocnici. Aspoň že môžem jesť ovocie, zeleninu a mäso. Inak ked som jedla obyčajne pečivo, mohla som jesť toho naozaj veľa a hocičo, ale nemohla som vôbec pribrať, práveže som ešte chudla a keď som to začala dodržiavať tak sommmm aj trošku pribrala
@tinkatinus a od akého veku máte celiakiu diagnostikovanú ?
@sissahh v 20
@zara0201 ja mam tiez to co ty. Celi+ hit+ mlieko a nemam pocit, ze len travu by som jedla🙂je to tazke ale da sa. Dietu som porusila 2x ,za 7 rokov co ju mam a to omylom. Myslela som ze zomrem. Dobrovolne by som rozok do pusy nedala. Asi je to o nastaveni hlavy . Sestra tiez sem tam porusi a dava sa dokopy mesiac.
Ahoj, mne celiakiu diagnostikovali ked som mala 33 rokov. Odvtedy, cize 2 a pol roka som na bezlepkovej diete.
Prejavy celiakie som mala uz odmala. Vzdy ma bolelo brucho, mala caste zapchy, kedy som sedela aj pol hodiny na zachode, hnacky sem tam pri akutnych bolestiach brucha s krcami, dalej nechutenstvo, bola som hrozne chuda, caste bolesti hlavy. Avsak nikto z lekarov tomu nevenoval väcsiu pozornost, vsade kam som sla riesili len to, ze je to asi zo zataze v skole, neskor, ze ci nie som nestastne zamilovana a take hluposti. V 25 som bola hospitalizovana pre akutnu gastritidu, bolo mi vtedy tyzden hrozne zle, dostala som 2 infuzie na zahydratovanie a 5% glukozu a hladovka.
Az po zisteni celiakie mi gastroenterolog vravel, ze uz vtedy mi mohli prist na celiakiu, len sa to zanedbalo a teraz mam aj chronicku gastritidu.
Este k tym prejavom celiakie, nekonecna unava, stale, este aj teraz pri diete, migreny, bolest kosti a klbov, naduvanie, oslabena zubna sklovina-na to ma upozornila moja zubarka, a nakoniec neplodnost.
Odkedy som na bezlepkovej diete, nie som uz tak nafuknuta a migreny sa mieeerne zmiernili. Ale hladna som neustale 🙂 a pribrala som asi len 2-3 kila, hoci by som brala aj dalsie 2-3 kila 🙂 a dietu dodrziavam bezproblemovo na 100% , akurat, ze si musim vzdy privonat k muzovmu lepkovemu pecivku, to mi staci, vona 😄
To je vsetko co mi teraz napadlo 🙂
Ja mam celiakiu diagnostikovanu cca 3 roky. Predtym som 12 rokov chodila po doktoroch ako posledny hypochonder... Priznaky hlavne bolest brucha a sustavne hnacky. Tiez neskutocna unava. Znizena (takmer ziadna) imunita ma doviedla k imunologovi. Ten mi najprv diagnostikoval HIT a ked sa mi nepolepsilo, tak mi urobil krvny test o.i. aj na celiakiu. Potom uz zas na gastro, kde mi potvrdili celiakiu Marsh 3A.... Dietu sa snazim drzat na 100%. Mna skor ako to, ze ked porusim dietu a zas “trpiet” motivuje (strasi?) to, ze celiakia je autoimunitne ochorenie a pri nedodrziavani diety sa mi mozu “nalepit” ine diagnozy....
S jedlom mam najvacsi problem, ked mam jest mimo domu. Kuchari a personal restauracii su nevzdelani (cest vynimkam) co sa tyka bezlepkovej diety. Presviedcaju ma napr. ze:”ved tam je len trosku muky” alebo “ja tiez nemam rad muku a jedol som to” 🙄😅 Vyznacenym alergenom v jedalnom listku sa neda verit. Vzdy posielam casnika preverit u kuchara, ze ci tam naozaj nedal ziadnu muku ( a velakrat su sami prekvapeni...)
@kristinajo ďakujemm 😊😊
@sissahh ahoj, my s tym zijeme 2 roky. Dcerka a my vlastne s nou, presli sme si peklom. Neuveritelne zapchy, na kt.nic nezaberalo az klistiry v nemocnici. Kedze sa nevedela vyprazdnit, odmietala jest a neskor i pit. Vecne nafucane brusko ako africke deti. Schovavala sa do skrine, co sa hanbila,ze jej brusko tak trci. Kolkokrat si prdla, stale sa jej uvolnila riedka stolica, kt.sa pretlacila, cez to tvrde. Odmietala chodit do skoly, co sa hanbila. Po tom vsetkom, dg celiakia marsh 3c. 2 roky na diete. Vymenene dieta. Fyzicno uplne super, psychika este nie. Stolicu ma pravidelnu, ale kdesi v podvedomi to v sebe ma,ze musi kakat kazdy den,aby sa "neupchala". Ak nahodou jeden den nekaka - tak raz za 2tyz.sa to stane- uz na nej badat,ze je nesvoja. Co sa obmedzeni tyka, my sme cela rodina bez zavahania presli na gluten free stravu, kedze sa bojime krizovej kontaminacie. Je to nase jedine dieta, lepkove obedy mavame s manzelom v praci, doma sme sa dcerke plne prisposobili. Casto cestujeme, na SVK i do zahranicia, do apt aj do 5* htl si nosim elektr.hrniec, kde jej v izbe varim cestoviny, ryzu...kedze mam des z kontaminacie v takychto restauracnych zariadeniach. Ona si uz zvykla,ze je "ina" ako ostatne deti, obcas to neriesi, obcas ju chyti velky smutok,ze si nemoze dat hocico,co jefia ostatni...
@matkahelka ďakujem moc 😊
@zara0201 ani moj nemusi drzat, len ak by sa rapidne zhorsoval stav. Ale teda moj maly ma akoro obden cestoviny. Jednoducho ich miluje. Jeho babka sa venuje celiakii, napisala aj par knih a povedala mi ze najkritickejsie je do 6 roka alebo puberta a ze to moze vyvolat aj neaka tazsie prekonana choroba napriklad
@sissahh aj ja dom písala bakalársku pracu na tému skríning bezlepkových mäsových výrobkov v sr. Môj muž má celiakiu zistenu od cca 7 mesiacov života, čo bolo pred 35 rokmi. Rada pomôžem.