Bola mi zistená celiakia po 28 rokoch 🙈 prechod je ťažký na takú stravu tak chcem radu. Ti čo máte celiakiu dlhšie aké používate muky, ktoré sú najlepšie a ešte aké kupujete cestoviny. Ďakujem 😊
@deniskatimmy pod do skupiny Bezlepkovy zivot.
my pouzivame cestoviny na predpis, od Schar. nie sme moc cestovinovi ( celiakiu ma dcera, ale nevarim dvojmo )
na predpis je aj knedla - chladena, tiez parene buchty.
a muky, vacsinou sme pouzivali Schar, ale Mix B sa nejak pokazila ( to je na kysnute cesta, je aj tmava aj svetla), potom pouzivame Farinu- ta je na nejysnute mucne jedla - palacinky, domace cestoviny a pod. a tiez pouzivame Mix it ta je univerzalna, ale kysnute cesto sa mi z nej nedarilo, robim z nej kolaciky, a aj na tie palacinky ju pouzivam,a le je dost jemna.
okrem toho sme skusili muky od Liany - Bacery mix na kolaciky, tiez v pohode a aj od Nutri free Mix per pane na kysnute mucne jedla. take robim malo, cize ani neviem. vzala som ju koli domacej knedli, roky som robila domacu knedlua akosi ju uz 2r neviem urobit z nicoho, neviem kde je chyba. nenayksne mi dobre. bud prekysne, alebo kysne malo. stve ma to, dcere chutila taka knedla a nedari sa mi.
a vsetky tieto muky su na predpis.
@maggie3310 musime vyskusat. nitovky do polievky https://www.drmax.sk/barbara-nitovkysme mali Barbora a su uzasne.
aj Cornito cestoviny si chvalia.
Ja sice nemam celiakiu, Ale napadli Mi 2 recepty. Palacinky robim z pohankovej muky Su absolutne uzasne, maju nadych orieskovej chuti. Davam 2 vajcia a mlieko a muku od oka, ochutim lyzickou cukru a skorice. Cesto je trochu ine, inak tecie, Ale palacinky maju normalnu Strukturu. Mozes aj na slano so syrom na sposob francuzkych gallette. Potom na ranajky Si robim Este pohankovu alebo proso kasu: vecer uvarim pohanku alebo proso, necham na sporaku dojst, Rano zamiesam s Apfelmus (jablkovu vyziva, Kompot, ovocne pyre...), Skorica, med, pripadne oriesky, hrozienka, mnam zasyti na cele dopoludnie
Ja nie som celiatik, ale mam intolerancie. Okrem ineho aj na pohanku a kukuricu, tak to mam o to tazsie. Aj ked na kukuricu len slabsiu, tak tu obcas ignorujem. Takze kupujem bez lekarskych receptov a hladam, co mi chuti... Najradsej mam ryzove cestoviny, chutila mi znacka lucka a uplne zboznujem risolino (tie kupujem v kosickych freshoch, ked sa tam dostanem). Niekedy k nim spravim aj mensiu porciu sosovicovych alebo cicerovych z lidlu, a zmiesam ich. Ale varim ich zvlast. A iba strukovinove mi nechutia, preto kombinacia s ryzovymi. Alebo obcas kupim proteinove fazulove znacka maxsport, maju 4 druhy a bezne ich zohnat v kauflande alebo bille napr.
Este som si parkrat varila aj koniakove (to su tie bez kalorii) smrdia hrozne, kym ich nepreplachnes, ale dobre su tiez. Take ine, topka su ich rezance, pouzivam na 'cinu'.
Muku som mala najradsej tu z bezlepkoveho tyzdna v lidli, robila som z nej asi vsetko, ale naposledy ju nemali.
Inak mam doma ryzovu a kokosovu, miesam ich vseliak, ale popravde, hotove zmesy su ovela lepsie, alebo davam pol na pol nejaku hotovu a tieto dve.
A pecenie chleba som vzdala :D zo zaciatku som mala ryzovy vlastny kvasok, umrel mi, tak teraz uz len raz za 100 rokov upeciem nejaku zmesku. Skor som si odvykla jest pecivo, pripadne obcas chrumem "polystyren". Proste co sa je s chlebom, ja jem bez (sama sunka so zeleninou, samotne vajce so zeleninou, gulas bez chleba, segedin so zemiakmi a tak). Kupovane pecivo mi casto chuti ako kebyze zujem piesok...
Velmi drzim palce, nech si zvyknes, ale hlavne pamataj, ze to robis pre seba a radsej zjes nejaku nie uplne chutnu blbost ako sa potom skrucat v bolestiach, alebo presediet na toalete pol dna....
@deniskatimmy Cestoviny mi najviac chutia ryžové značky Lucka. Nemajú kukuricovu pachuť.
@tarvika a kde ich kupujete?
@deniskatimmy väčšinou cez internet, kde nájdem najlepšiu cenu, ale mávajú občas aj v tescu.
Ahoj, ja nemám síce celiakiu ale mám intoleranciu takže lepok nejem asi už 3 roky a dá sa to, za chvíľu Ti to ani nepríde, že sa obmedzuješ. Múku na pečenie chleba a koláčkov používam od Schar a Liana, ale aj také tie alternatívy ako mandľová múka, šošovicová (pozor špalda má tiež lepok- skoro ma svokra raz otrávila :D ) a cestoviny najlepšie sú Barilla bezlepkové. Ak niekedy náhodou pôjdete na dovču do Talianska tak tam ich majú omnoho lacnejšie ako u nás, takže ja tam nakupujem vždy do zásoby a sú také dobré, že si ani nevšimneš rozdiel 🙂