Ahojte priateľ má celiakiu 3 stupňa od 15 rokov cca má ZŤP preukaz má aj osteoporózu a teraz mu volali zo socialky že má ísť na posudkove aby mal dôchodok je možné že mu vyplatia dôchodok aj spätne? Teraz má priateľ 33 rokov
No on dostal s tej celiakii aj osteoporózu a zevraj má nárok na polovičný dôchodok len ešte nevieme na koľko percent mu vyrataju
@nataly34 ako som pisala, tyka sa to len tazkeho stupna. osteoúorozu ma mnoho celiatikov.
ide o to, ze ,musi mat nejaku dg vtazkej forme.
fakt neviem, ale pocula som, ze jedna dg musi byt hlavna a druha moze byt pridavna. no neviem isto ako to je.
celiakia tazky stupen je len taka celiakia, ktora nereaguje na leicbu dietou a crevo je tazko poskodene, cize musi byt urobena biopsia,a by sa to potvrdilo. no toto mavaju celiatici od zaciatku. ak sa raz crevo na diete vyhoji, znamena to, ze sa to u toho cloveka da a ak ma crevo posodene, potom je moznost, ze nedrzi dobre dietu.
tusim treba 40%
takze ak dobre chapem, tak je tam pri stredne tazkej osteoporoze s poskodenim stavcov, resppri zlomenine, moznost ziskat ciastocny invalidny.
@nataly34 fuha, neviem detaily, ale dochodok sa na celiakiu nedava. vynimkou je tazka forma nereagujuca na liecbu - to samozrejme treba mat potvrdene zo vzorky - z biopsie.
pri osteoporoze je to podobne, len tazky stupen. neviem rpesne ako to chodi, ale tusim som niekedy pocula, ze sa rata jedna hlavna dg a pripadne este jedna pridavna dg. cize zalezi ci ma takyto stav.
na posudkove ide zrejme na prehodnotenie
a 3 stupen celiakie nie je, je len 3 stupen poskodenia creva, co ma skoro kazdy celiatik. je to bezne poskodenie creva u novodiagnostikovanych celiatikov.
ci sa vyplaca spatne,t o neviem.