Časté nutkanie prehĺtať

samueljolaus027
8. máj 2020

Dobrý deň, dnes by som sa vám chcel zveriť s problémom, ktorý som najprv neriešil ale v poslednom čase mu začal celkom vadiť. Bolo to asi pred necelými 2 rokmi v lete, jedol som zmrzlinu a začal som pociťovať, že častejšie prehltam. Ale nevenoval som tomu moc pozornosť. Avšak na druhý deň to už bolo horšie. Mal som nutkanie na prehĺtanie asi tak 2-krát za minútu. Bol to pocit ako keby mám plné ústa slín. Mal som z toho aj depresie lebo som vôbec nevedel z čoho to môže byť. Ale našťastie som zistil, že je to angína lebo som videl, že mám hnis a zapálené mandle. Na druhý deň som bol u doktorky ktorá mi dala lieky a skoro všetko sa vyriešilo. Avšak až ne jednú vec a to bolo, že aj po vyliečený z chorobu, keď som si niekedy spomenul na to prrhĺtanie. Tak som musel prehĺtať a nútilo ma to na prehĺtanie. Ja viem znie to divne ale veď aj preto si myslím, že to bude skôr psychický problém. Ale ani to mi nejak moc nevadilo lebo toto nutkanie som zažíval iba tak cca raz za deň keď som si na to spomenul. Ale posledné dni sa mi to nejak vrátilo lebo som asi viac nad tým rozmýšľaľ. A začala ma z toho už aj bolieť hlava. Preto som zašiel na internet a čítal si o týchto problémoch. Ale takýto podobný som nenašiel. Všade boli iba samé bolesti hrdla a problémy s prehltnutým. Ale ja žiadne bolesti nemám a ani pri jedení má nič nebolý. Akurát keď si uvedomujem jak prehĺtam tak prehĺtam trochu hlasnejšie. A to je ten problém prečo mi to vadí. Lebo keď niekde ste a ľudia sa na vás majú každé 2 minúty pozerať jak prehltnete. Tak je im to trochu divné. Ale hlavne pre mňa je to maximálne otravné. Hlavne keď mám takéto obdobie, že si nato až moc spomeniem. Tak vás prosím ak by ste o tomto vedeli tak povedzte. Bude to skôr z psychiky asi. Ale ešte raz opakujem žiadne bolesti nemám ani nádor ani nič. Len mám nutkanie prehĺtať. Vopred ďakujem za odpovede.

evora
8. máj 2020

Psychosomatika. Čo ťa trápi? Cítiš úzkosť pri nejakej situácii?

brita7777
8. máj 2020

Ano psychika, uzkost socialna fobia..treba ist k psychogovi a odblokovat to, mozes skusit aj sam, napr autogenny trening, nejake uvolnujuce dychove cvicenia..ja som to mavala kedysi ked pri mne muz spal, ze som sa nedokazala uvolnit, ked som zaspavala musela som prehltat, sama nvm co to bolo, moze to byt napr striktna vychova v detstve, sustredenie sa na vykon, perfekcionizmus, vela rozmyslania, treba tu mysel zamerat inak, ale vobec nvm ako si na tom, mozno budes potrebovat lieky na ukludnenie, kup si mozno persen forte, to ukludnuje.

lucyluv
8. máj 2020

Ja toto tiez mam, ked sa na to zameriam, tak prehltam sliny aj kazdych 10 sekund a este k tomu je to nahlas pocut, hrozneee. Podla mna je to psychickeho povodu, u mna skor myslim, ze je to tym, ze sa na to proste zameriam. Inak moja ucitelka mala taky problem v tehotenstve, ze sa jej tvorilo nadmerne mnozstvo slin, normalne to do poharika vypluvala pocas vyucovacej hodiny, to bolo ovela horsie ako toto co mame my :D

lucyluv
8. máj 2020

No super, uz zas prehltam, lebo som si vdaka tebe na to spomenula :D

whatever1
8. máj 2020

@samueljolaus027 Ja si myslím ze to bude psychického pôvodu. Precitaj si niečo o obsedantno kompulzivnej poruche(OCD), možno sa v tom nájdes.

samueljolaus027
autor
8. máj 2020

@lucyluv prepáč 🙂

samueljolaus027
autor
8. máj 2020

@brita7777 ďakujem za odpoveď ale myslím že až tak zle na Tom nie som aby som hneď potreboval lieky. Ale asi pôjdem k psychológovi

samueljolaus027
autor
8. máj 2020

@evora áno ale iba na verejnosti sa kôli tomu hanbím. Ale inak je to skôr otravné akoby som sa mal toho báť.

brita7777
8. máj 2020

je to isto neuroticky syndrom..vyskytuju sa najma u deti rodicov, ktori mali vysoke poziadavky na deti, mohli byt trestane psychicky ci fyzicky, alebo moze byt za tym iny nevyventilovany problem, trauma - umrtie v rodine, tiez po stresujucom zazitku ako rozchod, rozvod.

eliska13
8. máj 2020
arabela55
17. máj 2021

@brita7777 ahoj, a mala si aj problém prehĺtať potraviny niektoré? Chudnutie.leno ja mám také podobné príznaky