Ahojte, mávate často afty? Má niekdo podobnú skusenosť?
Tiždeň dva klud a zase sa mi spravý afta..
chcem to riešiť u lekárky ale najprv sa chcem spýtať aj o vaše skuseností či je tu niekdo s podobným problemom.
No ja som mavala velmi casto, v podstate cely zivot od decka. Mala som doma cely arzenal roznych vod, masticiek, vzdy som vsetko skusila. Nikdy mi nic nepomohlo, vzdy znova a znova prisli.
Asi 10 rokov dozadu som chytila nejake plucne chlamydie a brala som atb skoro dva mesiace, aby to zabili, rozne druhy, na infekcnom som bola kazdy tyzden na kontrole. Ked som to dobrala, vsimla som si nejaku dobu potom, ze mi tie afty prestali.
Teraz po desiatich rokoch mam aftu len vtedy, ked si mechanicky poskodim sliznicu - tvrdym pecivom, alebo cukrikom atd a velmi rychlo sa mi to aj zahoji. A nie je to ani take bolestive. Ja si to laicky vysvetlujem, ze je to nejaky druh herpesu, virusu, ktory je v tele a zvykne sa aktivovat pri roznych podnetoch. Mne ho tie atb asi dako vykynozili, inak si to neviem vysvetlit.
ahoj.skus Mundisal gel.volnopredajny z lekarne. kolegyňa mi to poradila, mne pomohlo.
@matias123 mne sa robia stále. Aj 6 naraz 😪 Obvodný že mám užívať vitamíny, hlavne Bčko, no to si dávam každý deň. Výsledky krvi mám v poriadku, nič mi nechýba. Zubárka mi tiež nevedela nič odporučiť, ako tomu predísť. Jediné čo mi pomáha je propolisova tinktúra. Štípe to brutálne, no dobre to zatrpne, a rýchlejšie zmiznú...
Treba si dat vysetrit imunitu, intolerancie. Moja dcera to ma napr.spojene s autoimunitnym ochorenim. Ked neberie lieky poctivo, ma afty. Susedkin syn zase maval caste herpesy a zistili mu intolerancie. Ako drzi dietu, je dobre.
@matias123 to sa hlavne pri znížení imunity alebo záťaži na telo tvorí (u mňa ak na mňa ide choroba alebo krámy). Ale môže to byť napr zle umytý riad alebo niečo také.
Riešenie na to nie, ako také. Mám to od detstva, riešila som s obvodnou, zubárkou aj imunologičkou.
Mne najviac zaberá zvýšiť vtedy Bkomplex a propolisová tinktúra. Ale aj tak to chce čas na zahojenie.
@matias123 ja som takto mavala rok, velmi vela aftov, prakticky skoro stale. z 30 dni v mesiaci som ich mala minimalne 25.
2x za ten rok sa pridali zapalene dasna, zvacsene uzliny a 1x pri tom aj horucky.
az skoro po roku som nahodou zistila, ze trpim tazkym nedostatkom niektoreho z vitmainov B. jednoducho som zacala uzivat B-komplex forte ( ale ten Sanofi, lebo byvaju aj take ine - dost velke tbl ) a teda zrazu som zistila, ze sa mi afty netvoria. aj medzitym som mala obcas vitaminy, aj antivirotika mi dala alergologicka, no len an prechodnte obdobie. potom sa afty objavili znovu.
a teda po tomto zisteni som uzivala asi 6m B-kompl. forte. ked soms a pokusila zredukovat davku, hned sa afty objavili znovu., po polroku som bola schopna prejst na uzivanie ob den, pripadne na obycajny B-komplex.
cize B-komplex forte treba skusit, ci nezaberie, ale teda radsej dlhsiu dobu,a spon mesiac.
@lenicka298 no veru, lekari absolutne nepomohli ani mne, aj ked alergologicka mi odporucila vitaminy,a le vseobecne, nic konkretne,a ni to, ze by som mala nieco brat dlhsie. cize ona prakticky len hadala, ze by mi mohlo nieco chybat, ale nic konkretne envedela.
@matias123 syn mával cca v 3 rokoch veľké afty, nechcel jesť, piť. Na imunológii mu zistili IgA deficit - nulová imunita v ústach na sliznici, pomohlo nám na afty dlhodobo, cca 2roky, užívanie AMP Care - výživový doplnok s obsahom echinacei s pomocnými látkami. Teraz to berie dcéra kvôli bradaviciam na nohe a zaberá to.
Ja by som o aftach vedela 2knihy napisat. Kto nezazil nepochopi co je to. Ziadne ze za 2dni zmizne.mam porovene snad vsetky vysetrenia kde sa dalo,imunita v poriadku,krv proste vsetko v poriadku. Nato z coho sa robia a co nato zabera doktori este neprisli.nevedia to liecit len predpisuju nieco co nepomaha.nepomohol ani zubar...
Urgo z lekarne mi najviac zabera na afty.
Ja nie ale moja dcéra. Nič nám nepomáhalo. Až raz v lekárni mi poradili takú vodičku alebo neviem ako to mám nazvať a tým som jej to natrela. A od vtedy ma veľmi málo. A ak aj ma natriem je to tým a na druhý deň nemá už nič
@majamat
@malinovka333 nám to poradila súkromná kožná, chodil k nej manžel, popísal čo máme a syna ani nevidela, cca po 2 týždňoch bolo vidieť zlepšenie, teraz má syn 10r a iba pri chorobe sa mu vyhodí na ústach horúčka.
@petra372016 afta nikdy na druhy den nezmizne. A ak ano nebol to afta
@katzed mne na imunologii zistili totalny deficit vit. D Brala som ho pol roka v 4nasobnych davkach kym sa mi ako tak upravil ale afty sa robili aj robia stale.takze vi ma ten vit D nato vplyv tazko povedat.A ten vitamim b a b komplex sa dava pri herpese a opare. Afta s tym nic nema.len vela ludi si to myli.treba si troska nastudovat o aftach ze afta a herpes su dve rozdielne veci. Afty nevedia z coho vznikaju.mne staci ze sa mi smykne zmv ustach kefka a uz mam aftu aj 6t.a niekedy aj 3 za sebou.
@malinovka333 ale zmizne však stále sme s tým boli aj u doktorky. A tá nám povedala, že sú to afty. Nakoľko pri aftach dcéru do škôlky nezobrali keď ich mala
@petra372016 nezmiznu. A koli comu ju nezobrali? Ved to nie je nakazlive.
@malinovka333 tak sa hádajte. Koľko chcete. Ja som bola s ňou tak viem. A v škôlke mi tvrdili, že to je nákazlivé. Aj ja ja viem , že nie je. Ako náhle zbadali, že má afty tak ju poslali domov.
@petra372016 nehadam sa viem .ako mozu tvrdit ze to je nakazlive ked vies ze nie je?by som im priniesla papier od dr.a viem aj to ze afta ze den nezmizne.
@malinovka333 áno herpes a afta je rozdiel, len som rada pri tom všetkom, že iba to sa mu "vyhodí", keď je chorý. To bolo niečo strašné ako sa on nedokázal najesť, v noci sa budil s plačom, že ho bolia ústa vnútri aj vonku, to neprajem nikomu.
@matias123 ahoj. Ja mám afty tak 2 až 3 týždne z mesiaca. Už ma to trápi asi tretí rok a doteraz mi žiadny lekár ani zubár nepomohol. Ako dieťa som mávala epizódy s aftami, ale vždy to nejako pomynulo na niekoľko rokov, ale tentokrát to je iné. Nedokážem prísť na príčinu iba som si všimla, že najčastejšie sa vyskytujú tak týždeň pred menštruáciou, ale nie vždy. Ja som mala kiahne pred troma rokmi a aj covid a odvtedy akoby sa vrece s aftami roztrhalo. Mávam ich úplne všade v ústach, sú to také brutálne afty, ktoré veľmi bolia až plačem, pretože niekedy ich mám aj cez 40 a aj obrovské 1cm aj veľa drobných pri sebe. Ja meriam 164 cm a vážim 47kg, potrebovala by som pribrať, ale pri aftách sa ledva najem. Mne nič nepomáha, ani gely nič moc, najčastejšie na bolesť si dávam Strepsil plus sprey, nie je na afty, ale obsahuje lidokain a umrtvuje a navyše je antibakteriálny. Skôr mi zmiznú. No niekedy sa konečne hoja a medzitým začínajú praskať nové, no nekonečný príbeh. Neviem čo mám robiť. Tu na Slovensku sú mudr neschopní. Mám zväčšenú slezinu a pečeň, poslali ma na Ct a keďže mi nevedeli nájsť žilu, do ktorej by pichli kontrasnu látku tak to urobili bez toho a výsledok, že zistili, že mám zväčšenú slezinu a pečeň, ale prečo nevedia, pretože bez kontrasnej látky nevideli toho moc. Takže asi takto. Mňa už deprimuje celé zdravotníctvo. Vedeli to dopredu, že mám zlé žili a informovala som ich, že mi to musia zaviesť cez krčnú žilu. Bola som minulý rok hospitalizovaná v nemocnici zo zápalom pľúc, brala som antibiotiká. Ja by som bola najšťastnejší človek na svete keby sa toho zbavím. Navyše mám autistickú dcérku, ktorá ma nenechá poriadne vyspať a muža v poslednom štádiu rakoviny hrubého čreva. Možno je toho na mňa veľa, a preto trpím na afty, aj to ma už napadlo. A navyše mi umreli aj obaja rodičia pred 4 rokmi. Držím vám všetkým palce, aby ste sa zbavili tých hnusných, veľmi boľavých áft. Ja ich nenávidím. Prečítala som o nich celý internet a nechcem sa učiť s nimi žiť. To je utrpenie a prežívanie, nie žitie !!!
Na afty je fajn fialová vodička z lekárne.