Časť kliešťa

dnp
2. aug 2017

Ahojte žienky. Otáčam sa na vás s otázkou. Boli sme v prírode a priniesla som si domov so sebou kliešťa. Vôbec som o ňom nevedela. Jednoducho som sa poškrabala na boku - vyškrabla som ho. On padol, až som sa zľakla. Utekala som ku zrkadlu a všimla som si, že tam kde bol zakusnutý mi niečo po tom kliešťovi ostalo. Nevyzerá to ako hlavička. Skôr časť, ktorou sa do mňa zakusol. Nejde to vybrať, je to hlboko. Okolo kusanca sfarbené do červena - akoby ma štipol komár. Odhadujem, že kliešť bol vo mne cca 10 hodín. Kliešte sú ozaj nebezpečné. Plánujem dneska návštevu pohotovosti - chirurga. Má niekto skúsenosť? Šli ste ku lekárovi s tým? Robia tam nejaký zákrok? Ďakujem za odpovede.

jankavzdyvesela
2. aug 2017

Fuha, kedze klieste vypustaju do teda latky ktoré sposobuju encefalitidu je to dost nebezpecne. Hlavne ak jeho cast ostane vnutri. Ja vždy kliesta vytacam v protismere hodinovych ruciciek a pred tym na miesto nanesiem tekute mydlo. Verim ze vsetko Dobre dopadne

dnp
autor
2. aug 2017

@jankavzdyvesela no ja keby som vedela, že tam toho kliešťa mám, určite by som postupovala inak, ale ráno ak som šla do roboty, prešla som si po boku - poškrabala som sa a počula som zvuk akoby niečo jemne puklo. Všimla som si, že kliešť padol na zem. Pozrela som sa na neho, potvrdilo sa mi, že je to kliešť a už aj na ňom som videla, že mu chýba časť hlavičky, ktorou sa zahryzne - kliešť bol väčší. Utekala som ku zrkadlu a všimla som si, že v rane ozaj niečo je. Je to síce malé, ale mám strach, že vo mne ostala hoci aj malinká časť kliešťa. Nejde to vybrať, nič sa s tým nedá robiť.

lahela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
felycity
2. aug 2017

dobre uvažuješ, treba navštíviť dr, vybrať zvyšnú časť, dezinfikovať, sledovať, už aj tak teraz nič viac urobiť nemôžeš, povediai viac, tuším po 3 týždňoch je možné už zistiť či bol infikovaný,

quaxi
2. aug 2017

@dnp skusenosti mam habadej, na mna klieste lezu vo velkych mnozstvach 🙂 toto sa stava bezne, skus to vytiahnut ihlou a vydezinfikovat, ak nepojde, tak sa to za par dni same vyluci z tela pri raste koze, podobne ako trieska. Keby ti to hnisalo, zapalilo sa, tak to treba dat vybrat na chirurgii, ale to takmer nikdy netreba. Tieto zbytky uz nie su nebezpecne (teda nie viac, nez bezne triesky), na kliestovi su nebezpecne veci ktore ti vypusta do krvi kym je prisaty. Treba si sledovat to miesto, ci sa ti tam do mesiaca nespravi velky cerveny flak so svetlym stredom, alebo aj keby si mala priznaky podobne chripke a sla by si ku lekarke, tak treba povedat ze si mala v poslednej dobe kliesta.

gab1sol
2. aug 2017

ja mám paniku z kliešťov a raz som jedného mala. keďže som si ho sama nevedela vybrať, tak sme išli na pohotovosť. Na klasickej ma vysmiali, že či som až taká neschopná si ho vybrať (áno, keby som ho vedela vybrať, určite sa neskoro večer trepem na pohotovosť, lebo nemám nič iné na programe). Pokúšali sa ho aj tam vybrať, ale nešiel. Tak ma poslali na chirurgickú pohotovosť. Tam mi ho vybrala milá sestrička s obyčajnou vatou - len šúchala zo strany na stranu, nožičky sa mu zaplietli a vyknísala ho ako zub. Keďže na prvej pohotovosti ho dokatovali, ostal tam kúsok. Sestrička mi to vyberala ihlou ako triesku a podarilo sa jej vybrať všetko, vydezinfikovala ranu a prelepila. Ja som si to mala už len sledovať a v prípade zmeny okamžite prísť. Našťastie, žiadne problémy neostali.

dzjanetta
2. aug 2017

@dnp ahoj. Ja som mala na nohe cca 2mes dozadu..vobec som ani len netusila no nasla som si zbytok(hlavicku) po oholeni noh. Musela na chirurgiu vybrat..nastastie nic vaznejsie..takze ja som isla hned na chirurgiu vybrat, kazali pozorovat a ked budes chciet daj si spravit test na boreliozu..al. hned antibiotika..drzim palce🍀

dzjanetta
2. aug 2017

@dnp a museli mi zbytok vybrat ihlou nakolko mne a ani im to neslo inak..

senta_sofia
2. aug 2017

@dnp nam sa to stalo viackrat a vzdy to za par dni odpadlo vo forme takej chrasticky, vydezinfikuj, ak mas framykoin natri tym. Samozrejme treba to sledovat, keby sa ti objavila kruhova vyrazka, vygoogli si erythema migrans, slo zrejme o infikovaneho kliesta a treba riesit odbery a liecbu na boreliozu. Ak pojdes chirurgovi, vyrype to to, ale ani to ti nezaruci, ze to bude ok v pripade, ak by bol infikovany. Drzim palce.

dnp
autor
2. aug 2017

Ďakujem vám všetkým za rady. Okrem iného som bola zvedavá, či mi na tej chirurgii aj niečo urobia alebo ma len pošlú domov. Rozmýšľam, že si dám spraviť testy nakoľko by som nechcela schytať žiadnu z chorôb, ktoré prenášajú.

maris5
2. aug 2017

@dnp
Ta zvysna cast vyjde o par dni aj sama. Telo ju samo vypudi. Da sa pomoct ciernou mastoun (myslim, ze teraz sa vola gafrova). Miesto sledovat (po vybrati zvysnej casti) ak po par dnoch je miesto scervene vyhladat lekara. Moze sa cerveny flak vyhodit aj po par tyzdnoch.
Kliest "vypluva" tie zle latky do tela cloveka az po nejakych 12 - 24 hodinach od zahryznutia.

zabina27
2. aug 2017

@dnp testy si mozes dat spravit az o nejaky cas, na boreliozu sa tvoria protilatky az po 3-4 tyzdnoch, niekde som citala aj po 6 tyzdnoch. na encefalitidu nie su testy, to by si mala priznaky ako pri chripke (unava, bolest klbov...) po cca tyzdni az 10 dnoch, moze byt aj po 14 dnoch... Proste sa treba trochu sledovat, ak by si mala flak alebo tie priznaky, treba ist k dr a trvat na poriadnych vysetreniach. muz mal encefalitidu, ale bohuzial ho pri prvych priznakoch odpinkli lekari, aj obvodak aj kozna a ked prisla druha vlna priznakov, uz to bolo dost zle... ale neviem na akych vysetreniach ked tak trvat, lebo ence sa potvrdzuje lumbalkou z miechy, co sa asi len tak preventivne nerobi... ale urcite si nieco viac precitaj o priznakoch, aby si pripadne vedela, ak by ti nieco bolo, drzim palce, aby nebolo 😉
syn mal kliesta pred mesiacom, chripkove priznaky nemal, ale na odber kvoli borelioze sa s nim chystame, len viem si zase predstavit tie revy kvoli odberu, ma 3 roky... tiz neznasam klieste ☹

bubula_007
2. aug 2017

Môjmu synovi zostala časť kliešťa a detská dr mu povedala, že sa to samé vylúči, treba to len sledovať. A tiež povedala, že aj infektologovia tvrdia, že len malé % kliešťov je infikovaných, podľa nich ľudia robia zbytočnú paniku, aj čo sa týka očkovania. (Tu isto pridajú skúsenosti tí, čo prekonali také ochorenie.) A ak je kliešť infikovaný, tak tá choroba sa prenesie na človeka už pri kusnutí tým kliešťom, čo sa ale prejaví až po 2 týždňoch. Ešte raz prízvukujem, tieto info mám od našej detskej dr.

bubula_007
2. aug 2017

@zabina27 držím palce, plač isto bude, ale nech máte dobré výsledky.

pillipilli
2. aug 2017

@dnp moja mamina bola na pohotovosti lebo jej ostala hlavicka a sestricka jej to za sekundu vybrala a vydezinfikovala. Ja by som si to tam nenechavala a cakala ci sa to vyluci.

aimee77
2. aug 2017

Ako infektologicka Vam mozem povedat,ze v minulosti sme zvysky po kliestovi(Ixodes riciny) posielali na vybratie na chirurgiu.T.c. sa ponechavaju a telo zvysok vyhnisa ako napr. pri trieske.Ano,v nasich knihach sa udava,ze iba 5-8%kliestov je infikovanych.Kliest by mal byt cca 48-72h prisaty,aby vyvolal infekciu.Co sa tyka kliestovej encefalitidy,je tam dvojfazovy priebeh.Lumbalka sa robi samozrejme v indikovanych pripadoch,ma diagnosticky a liecebny efekt.KE sa da serologicky dokazat aj v krvi pacienta.Co sa tyka borrelie,ak jeflak vacsi ako 2cm s centealnym vybledom alebo aj bez,bez odobratia serologii sa zahaji ATB lieba na 21-28dni.Ak ste boli len zakliestena bez zacervenania,tak serologie maju zmysel odobrat o 6-8 tyzdnov a o 6 mesiacov po zakliesteni.Imunitna odpoved sa u niektorych pacientov moze prejavit az o 3mesiace po zakliesteni,preto odber hned nema priekaznost.

reklamka
2. aug 2017

mne hlavicku vyrezavali na chirurgii.

aimee77
2. aug 2017

No vyberat hlavicku kliesta z pupka alebo penisu..Alebo cca 50 drobnych kliestov a ich zvyskov v zahlavi dietata,kt sa vyvalalo v lese v trave...Su miesta,kde je to lepsie nechat na imunitu, ako nasilne vyberat.

janickacrazy
2. aug 2017

@dnp tie testy si daj radšej urobiť, moj otec na ne nešiel a zistili mu boreliozu, až ked išiel na predoperačné vyšetrenie kvoli niečomu úplne inému a potom je liečba pekne zdlhavá, čím neskor sa to zistí, tým horšie

dzjanetta
2. aug 2017

@aimee77 ahoj.myslis ze by som si mala dat spravit testy aj napriek tomu ze miesto sa pekne zahojilo?

aimee77
2. aug 2017

Pre pocit istoty s odporucenym odstupom od zakliestenia doporucujem.Kludne ich moze urobit prakticky lekar.

dnp
autor
3. aug 2017

Takže baby ahojte. Bola som na pohotovosti, vybral mi to ihlou. Pokiaľ sa to pekne zahojí a nebude to ďalej červené, je po probléme a testy potrebné nie sú. Ak však budem mať príznaky choroby, teplotu alebo bude to ďalej začervenané, budem musieť ísť na infekčné vyšetrenie. Zatiaľ to však vyzerá v poriadku.