Cardiophobia (heartanxiety)

18. sep 2023

Neviem kde začať.. Chcel len zistiť či som ozaj jediná na tomto svete, ktora sa boji, že sa jej len tak zastaví zdravé srdce. Začnem asi tým, že už je to pár rokov, kedy som dostala prvý záchvat paniky. Nasledovali všetky možné vyšetrenia, dostala som lieky na srdce, keďže lekárka to pripisovala tomu. Trvalo to cca pol roka kým som sa dostala k psychiatrovi. Dal mi AD a benzaky na ukľudnenie. Lenže môj problém je, že som strašne fixovaná na srdce. Nebojím sa že dostanem infarkt alebo podobne. Len že dostanem smrteľnú arytmiu z ktorej sa mi zastaví srdce.. Stále si kontrolujem tep na krku, zápästí.. Tým, že som stále v strese mi srdce začalo preskakovať, extrasystoly, no a ja sa ich neskutočne bojím. Proste už 4 roky nič nerobím, nikam nechodím. Len od rana do vecera ležím a kontrolujem si tep. Akonáhle mi nejako preskočí alebo zrýchli, spomalí, mám paniku takú, že už vytáčam 112. Teraz sa bojím, že za tie roky čo nemám už žiadnu kondičku a som v neustálom strese som si poškodila srdce a to mi robí ešte väčšiu paniku a som v extrémne väčšom strese. Čokoľvek sa mi stane, že sa necítim dobre pripisujeme srdcu a arymtii. Boli ma hlava, srdce. Točí sa hlava, arytmiu už zomieram. Zle sa dýcha, srdce. Zadýcham sa lebo nemám žiadnu kondičku, srdce. Bolesť na hrudi, už mám zástavu. Prosím Vás povedzte mi, že sa raz z toho pomocou psychoterapie dostanem 🥺🙏

maminabobo
18. sep 2023

Ak by ste mala choré srdce, už by ste na to umrela....určite treba psychoterapiu.

autor
18. sep 2023

@maminabobo ja viem, že ho mám zdravé. Robili mi EKG, echo aj záťažový test. Výsledky boli v poriadku ale aj tak sa bojím, že dostanem nejakú arytmiu, nepr. komorovu tachykardiu a umriem

hanka_b_151
18. sep 2023

Radsej zit normalny zivot uzivat a zomriet na arytmiu ako sa pochovat zaziva tym ze len lezis a nikam nechodis a cakas na smrt 🙂 smer psychiater a zmena liekov

autor
18. sep 2023

@hanka_b_151 a to je ten najväčší problém. Akonáhle niekam chcem ísť, niečo robiť chytí ma taká panika, že dostanem extrémny panicky záchvat. A s panickým záchvatom sa teda moc žiť nedá, niekedy trvá aj 2 hodiny v kuse :( Vždy si poviem, presne co ste napísali, ale zial nejsom schopná, hlavne kvôli fyzickým prejavom nič s tým spraviť. Už som zúfalá

hanka_b_151
18. sep 2023

Nie ze zial nie ste schopna, vy nechcete...keby ste sa prekonali a kazdy den niekam isli zvykli by ste si a postupne aj bez atakov. Kto chce hlada sposoby kto nie dovody...

autor
18. sep 2023

@hanka_b_151 verte či nie, snažím sa. Nie je to také jednoduché ako si predstavujete

maminabobo
18. sep 2023

ak nemáte choré srdce, nemáte ju prečo mať. Toto je naozaj psychiatrické , treba to riešiť. je dobre, že si to uvedomujete, ste na dobrej ceste, ale ak si neviete sama pomôcť a obmedzuje vás toto vtieravé myslenie, treba to riešiť so psychiatrom a psychologom.

luccija
18. sep 2023

Dostaneš, ale musíš chcieť.Jasne, že si stratila kondičku zahod tlakomer!!!musíš mať iné záujmy ako sledovať svoj zdravotný stav.Kazdemu občas preskočí srdce.Musis začať žiť mala prechádzka a veriť, že to bude dobré a zvládneš to robíš to pre seba, zdravie.Ty musíš spraviť prvý krok 4 r nezijes

luccija
18. sep 2023

Dať si liek na ukludnenie a choď s niekým, postupne sama...bojíš sa tak srdce a psychika reaguje.Strach je zlý pán.

iwesska
18. sep 2023

Ty mas OCD. Si posadnuta srdcom. To chce dobre nastavenu liecbu aby si nemala obsedantne myslienky. Prve lieky nemusia sadnut.

seahorse27
18. sep 2023

Treba dobre nastavit liecbu - lieky + psychoterapia.

autor
18. sep 2023

@iwesska myslíš ? Doteraz to uzavreli ako panicka porucha 😏 Lueky som už menila, zial bezvýsledne

luccija
18. sep 2023

Úzkost, panicka porucha, ocd to je všetko z jedného súdka.Vidis, že za 4 r si sa nepohla dopredu musíš TY niečo zmenit.Ty si odmerias tlak zlaknes sa a už to ide...tvoj deň je prežitý v úzkosti
bodaj by Ti nebusilo srdce.Neda sa prežiť zavretá doma choď s niekým komu dôverujes von na chvíľu a postupne predlzovat.Zistis, že sa nič nedeje a pôjde to dané bez strachu.Ako chodíš k psychoterapeutovi?
Mne, keď sa objavila tetania tiež som bola najradšej doma dcéra mala prázdniny a výčitky, že sme doma ma dohnali k tomu, že musím ísť von, cestovať ...bicyklovať.Davaj si malé ciele.Hlavne si musíš veriť, že to zvládneš možno s ťažkosťami, ale zvládneš.Z čoho máš mať radosť, keď sa len sleduješ?Potrebuješ iné vnemy a zabudneš na svoje problémy Takto si doma nudíš sa a sleduješ sa🙂chápem Ta len musíš ten kolotoč zastaviť, lebo k ničomu to nevedie
Pozri sa čo najhoršie sa môže stať?odpadneš?príde sanitka, srdce máš zdravé začni doma trocha cvičiť samozrejme, že nevladzes a bude Ti busit srdce, keď si len doma.Stitnu zlazu máš v poriadku?ty si musíš veriť a mať cieľ.

autor
18. sep 2023

@luccija neviem nebolo sa u endokrinológa ale robili mi odbery na internom na štítnu. Krv bola ok tak asi ano. Viem, že musím ja. Len keď ten strach neviem, nedokážem prekonať. Včera som bola v obchode, myslela som, že utečiem ako zle mi ostalo. Dnes od rana zle, neviem uz vôbec či to niekedy dokážem, či dokážem sama seba presvedčiť že mi nič nie je, že sa mi nič nestane

stannkal
18. sep 2023

Potrebuješ dobre lieky a psychoterapiu. Ja si myslím ze v tvojom stave by len samotná terapia nestačila. Určite sa s tým dá niečo robiť len treba nájsť dobrých doktorov a začať makať.

luccija
18. sep 2023

Aké berieš lieky?čo na to psychiater?ale išla si do toho obchodu a nič sa nestalo

luccija
18. sep 2023

Máš rodinu, priateľa?nechceš sa dať hospitalizovať?možno lieky Ti nesedia

taktotedanie
18. sep 2023

Priklad ako sa clovek dostane totalne mimo realitu
Ved toto nie je zivot
Dajte sa hodpitalizovat na psychitricke odd mozno nastavia liecbu inak

autor
18. sep 2023

@taktotedanie chcela som a veľmi ale odmietli ma hospitalizovať. Vraj neohrozujem seba ani ostaných tak na to nie je dôvod..

taktotedanie
18. sep 2023

Tak skuste ine v inom meste co sa tak lahko vzdavate dokedy tak chcete fungovat lebo toto nie je zivot ostala som v soku ked som si to precitala ze niekto takto “preziva”, kvalitny psychiater a dozadovat sa liecby
Uteka vam zivot a zbytocne

iwesska
18. sep 2023

Toto nie je PP. Neustale monitorovanie telesnych funkcii je OCD. Mozes mi verit,mam to, ale v inej podobe. PP je akutny nahly nepredvidatelny zachvat. Ale ty presne vies kedy pride a v akych situaciach. Je to strasna choroba,za mna 500x horsia nez akakolvek fyzicka bolest, chapem ta. Ale skus navrhnut zmenu liecby,resp.zmen psychiatra,kt.to bude ochotny urobit.

autor
18. sep 2023

@taktotedanie Skúsim, nie je to život, to máte pravdu. Mám len 22 rokov, chcem znova žiť bez strachu

autor
18. sep 2023

@iwesska môžem sa spýtať aké lieky berieš ?

autor
18. sep 2023

@luccija fevarin, neurol.. Mám priateľa s ktorým žijem

manzanillaa
18. sep 2023

A hospitalizáciu ste nezvažila? Tam, v "chranenom" prostredí robiť postupne krok za krokom...podľa mňa by to pomohlo. Držím palce, kto nezažil,nepochopí..

autor
18. sep 2023

@manzanillaa ďakujem, chcela som. Dr. odmietol, vraj to nie je nutne..

autor
18. sep 2023

@manzanillaa teda presne povedal, že nie je žiadny dôvod na hospitalizáciu.

manzanillaa
18. sep 2023

Zmeniť Dr. Ja som natom nebola až tak zle a Dr mi sama navrhla,či chcem byť hospitalizovana. Bola som tehotná,lieky mi nedávali,ale mala som psychoterapiu,dielne,stále ma niečím zamestnávali..a pomohli aj rozhovory so spolupacientami