Ahojte žienky, mamičky, bacuľky
Rozmýšľam nad bypassom žalúdka, meriame 165cm a váha je 115kg. Prešla som si už veľa diétami a nič, stále váha nejde dole...
Liecim sa na nefunkčnú štítnu žľazu...
Chcem sa spýtať či takýto zákrok prepláca poisťovňa dôvera a aké podmienky musím spĺňať, a celkovo ako začať žiadať alfe o takúto operáciu.
Ak máte nejaké skúsenosti sem s nimi 😁
Ahoj, uz druhykrat otvaram temu, ze by som ti nieco napisala... ale moc neviem, odkial zacat, aby to nevyznelo zle. Osobne skusenosti nemam, a nikdy mat nebudem, a chcela by som ti napisat preco. Dufam, ze mozem a ze sa neurazis. Ak ano, staci povedat, a zmazem.
Bypass by sa mal pouzivat jedine v pripade, ze ide o zachranu zivota. Ano, iba vtedy. Pretoze tak velmi zmeni kvalitu zivota, ze by mal byt krajnym riesenim. Po operacii sa uz nikdy poriadne nenajes, budes mat dozivotne problemy s travenim, s vyprazdnovanim, s vyzivou. Budes sa musiet denne sustredit na to co jes, kedy a ako, inak ti bude zle, pripadne si vyrobis dalsie problemy kvoli podvyzive. Nehovoriac o tom, ze je tam riziko dalsich zavaznych (a aj celkom castych) postoperacnych komplikacii, na ktore mozes zomriet.
Ale aby som len nestrasila, tak existuje sposob stravovania, s ktorym sa to da zvladnut. Neviem, ci vies anglicky: whole foods, plant based diet je sposob stravovania, pri ktorom schudnes, aj znizis riziko kardiovaskularnych ochoreni, aj pomoze kontrolovat diabetes (ci pre-diabeticky stav predtym nez ta vyhlasia za diabeticku 2 typu).
Ak vies anglicky, budes to mat jednoduchsie, lebo nutritionfacts.org je obrovskym zdrojom informacii. Su aj ine, je ich mnoho, najlepsie su vsak tie, co su spravovane priamo doktormi, ktori sa tomuto venuju.
Problem je ten, ze to nemoze byt "dieta", kde si chvilu davas pozor, a potom sa vratis k jedlu tak, ako predtym. To je myslim jasne vsetkym, ze tak ako si jedla doteraz, uz jest nemozes. Nieco sa musi zmenit. (Mimochodom, mnoho ludi co sa zacalo takto stravovat sa uprimne nechcu vratit k tomu ako jedli predtym, lebo im je o tolko lepsie ze uz nechcu zit inak)
Chcem podotknut, ze takato strava (whole foods, plant based) nie je dieta. Je to sposob stravovania. A ked sa aj clovek na to pozrie kriticky, tak vidi ze tam nie su ziadne skratky, ziadne domnnienky alebo pokrutene argumenty preco prave toto funguje a preco ostatne nie.
Doporucujem precitat si knihu "How not do die" (Jak Nezemrit) od. Dr. Michaela Gregera. Je to naozaj doktor mediciny, roky sa venuje vede o vyzive, ma odpovede na milion otazok ktore mozes mat a systematicky sleduje vyskumne studie a vyvracia myty o stravovani, dietach a jedle. Este aj upozornim, ze dosledne odkazuje na vyskum pri kazdom jednom tvrdeni, doporuceni alebo nesuhlase ktore napise, takze to nie su jeho nazory alebo domnienky, ale veda.
A ako druhy krok, navstiv diabetologicku ambulanciu. Pomozu ti zorientovat sa, zvladnut zmeny v stravovani a dufam, ze aj vyhnut sa operacii.
https://www.dovera.sk/lepsizivotscukrovkou/o-na...
Dalsi postup by mal byt rieseny s obezitologom, ktory zakrok odporuci + vyhladat chirurga, ktory sa tomu venuje 🙂