Bude to tetánia?

barbora0308
13. aug 2021

Ahojte. Asi od 18 rokov mam problem s chrbticou, furt sa mi nieco zasekavalo/zapalilo, vacsinou lava krcna chrbtica alebo pri platnickach. Neurolog to vzdy vyriesil nejakou injekciou proti zapalu, resp. magnezium. Vsetky vysetrenia ako MRI a pod. som absolvovala a nikde nic nikdy nenasli. Ono tento moj stav pretrvaval stale s vacsimi, ci mensimi pauzami. Bolo evidentne, ze ked som bola viac v strese, tak ma chrbat bolel viac, ono som sa s tym ale naucila zit, kedze vacsinou ta bolest po niekolkych dnoch ustupila. Teraz mam 28 a vo feb. vsak nastupila ina, zatial nepoznana bolest (tentokrat na pravej strane ako zazrakom lava strana prestala boliet 🤷)...bolest pretrvavala dlhodobo nepretrzite zopar mesiacov, chodila som aj na rehabilitacie a cca. pred letom som si konecne vydychla, lebo ma to prestalo konecne boliet. No cca. pred mesiacom mi zacala z nicoho nic boliet lava ruka a pichat v prstoch na danej ruke. Tato bolest je strasna citim ju neustale, hlavne lava paza boli aj na dotyk, ale bolest citim aktualne uz aj lavej nohe, ci krizoch (ako keby som celu lavu stranu mala zapalenu). Uz som z tohto stavu naozaj unavena, pomaha jedine suche teplo, to aspon trocha zmierni bolest ked ma to uz fakt velmi boli. Neurolog mi samozrejme predpisal lieky na bolest a zapal no snazim sa ich brat iba ked je ta bolest uz neznesitelna. Na 30.8 mam termin na EMG vysetrenie, kedze lekar si mysli ze by to mohla byt tetania.
Mate prosim niekto podobne bolesti s diagnostikovanou tetaniou? Dakujem za spatnu vazbu.

gatusa
13. aug 2021

@barbora0308 ahoj, áno, môže to byť kĺudne tetánia, ale určite treba vylúčit aj iné ochorenia a napríklad ak nebolo robené, tak treba doplniť aj MR mozgu. Ak budú vylúčené iné ochorenia može sa to uzavrieť aj ako tetánia. Ak si takej skór neurastenickej povahy, tak kĺudne každým stresom alebo námahou sa možu zvyraznit ťazkosti s chrbticou. V pravidelnom cvičení treba pokračovať a magnézium tiež nepoškodí, pred EMG ale aspoň 2-3dni treba vysadiť.

barbora0308
autor
13. aug 2021

@gatusa dakujem za odpoved. MRI mozgu som mala naposledy asi pred 7-8 rokmi...vtedy bolo vsetko okej. Pytala som sa na to , no povedal, ze je to podla neho aktualne bezpredmetne vzhladom na moje tazkosti 🤷. Urcite mam v plane este navstivit vseobecneho lekara, aby mi spravili pre istotu krvne testy na reumu a pod. ale je pravda, ze som typ cloveka co sa riadne vie vystresovat na hociakej malickosti...dokonca mam za sebou aj celkom narocne obdobie, takze tetaniu naozaj nevylucujem. A super rada s tym magneziom pred EMG, beriem 2x 500 mg denne takze asi skusim pred vysetrenim teda vynechat.

gatusa
14. aug 2021

Predsa 8 rokov je naozaj dlha doba, ja by som to radsej zopakovala. A specialne odbery na reumu asi nebudu potrebne, ale zakladne laboratorne odbery urcite ano, vhodna by bolo aj stanovit hodnotu kalcia v sere a taktiez aj magnezia. Magnezium kludne aj tri tabletky za den mozes.

luccija
14. aug 2021

@barbora0308 skôr masáž, fyzioterapeut stiahnuté svaly...cvičiť doma na chrbticu.Ale môže to byť aj tetania, ale myslím, že to by si skôr pociťovala mravcenie, kŕče...pred EMG aspoň 5 dní vysadiť magnezium