Borelióza z kliešťa a dojčenie

15. júl 2020

Pred 2 týždňami som mala kliešťa a spravil sa mi na tom mieste veľký červený kruh. Ešte neviem či to môže byť borelióza, pretože som u doktora ešte nebola. Mam strach pretože dojčím, že ak by som bola nakazená, môže to prejsť do mlieka?

marysa21
15. júl 2020

Hneď zajtra k lekárovi on povie viac info .Tipujem borelioza

majamat
15. júl 2020

co najskor chod k dr, nech ti vezmu krv.

amienne
15. júl 2020

K doktorovi urcite ale protilatky na boreliozu sa ukazu najskor po 6tich tyzdnoch, takze krv je uplne zbytocne brat po 2 tyzdnoch od ustipnutia. Ak ale mas taky ten typicky boreliovsky svetly prstenec okolo miesta vpichu, nasadzuju sa rovno ATB a necaka sa krv. Drzim palce.

janage
15. júl 2020

Tak krv beru az po par tyzdnoch. Lekarovi volaj a porad sa. Moja mala za uchom velky flak po vybrati kliesta a borelioza negativna, ale atb dostala hned. Takze zavolat, ukazat a lekar zhodnoti. A ohladom mlieka poradit sa s pediatrom. Dieta ma kolko?

janage
15. júl 2020

A opacne poznam, nebol flak taky ako je typicky pri borelioze teda bez svetleho miesta a bol pozitivny test.

anjelicek26
16. júl 2020

Muz mal test pozitivny hned, ako mu nabehol kruh..takze to neplati, ze az po 6 tyzdnoch test... robi sa hned a potom sa este opakuje...a kojit ak je to pozitivne nie, prenasa sa to mliekom.

janage
16. júl 2020

@anjelicek26 ono je to skor o tom, ze ten skory test nie je priekazny v pripade negativity. Teda ak vyjde prvy negativny, ten po 6 tyzdnoch uz moze byt pozitivny. Nieco podobne ako ked si tehu test urobis prilis skoro. Moze byt negativny napriek tomu, ze zena je tehotna.

abbies
16. júl 2020

syn mal pozitívny test po 3 týždňoch, hneď ako sa mu urobili typické fľaky

majamat
16. júl 2020

@janage 👍

majamat
16. júl 2020

niekedy sa kruh po kliestovi neurobi, aj ked nakazenie boreliou prebehne. v takom pripade je asi vhodnejsie kontrolovat po 6t a teda vacsinou sa skor ani nekontroluje,lebo nechodime s kazdym kliestom k dr. no ak sa vytvori kruh, je nakaza pravdepodobna a ak uz sa prejavuje, mala by byt uz aj pritomna tvorba protilatok.

autor
16. júl 2020

@janage tak som hneď ráno nabehla k doktorovi, a ten ma poslal na krv až o týždeň, pýtala som sa na to dojčenie, tak len mykol plecom, že mám dojčiť normálne. Malá má 6 mesiacov. Neviem si predstaviť ju teraz odstaviť a prejsť na UM. S príkrmami len začíname.

blska22
16. júl 2020

Možno troska pomôže pohľad laktacnych poradkýň 🤷🏼‍♀️
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...

janage
16. júl 2020

o dojčení sa raď s pediatrom radšej. Zas za mňa radšej odstaviť (veď by si mohla možno odstriekavať a udržať laktáciu a vrátiť sa po mesiaci k dojčeniu)ako infikovať dieťa. A to som dojčila do 3 rokov 🙂 Ale musí sa vyjadriť niekto kto s tým má viac skúseností.

cammille
16. júl 2020

Podla zatial dostupnych informacii sa prenos boreliozy materskym mliekom nepotvrdil, takze sa dojcenie povazuje za bezpecne😊