Pred 2 týždňami som mala kliešťa a spravil sa mi na tom mieste veľký červený kruh. Ešte neviem či to môže byť borelióza, pretože som u doktora ešte nebola. Mam strach pretože dojčím, že ak by som bola nakazená, môže to prejsť do mlieka?
co najskor chod k dr, nech ti vezmu krv.
K doktorovi urcite ale protilatky na boreliozu sa ukazu najskor po 6tich tyzdnoch, takze krv je uplne zbytocne brat po 2 tyzdnoch od ustipnutia. Ak ale mas taky ten typicky boreliovsky svetly prstenec okolo miesta vpichu, nasadzuju sa rovno ATB a necaka sa krv. Drzim palce.
Tak krv beru az po par tyzdnoch. Lekarovi volaj a porad sa. Moja mala za uchom velky flak po vybrati kliesta a borelioza negativna, ale atb dostala hned. Takze zavolat, ukazat a lekar zhodnoti. A ohladom mlieka poradit sa s pediatrom. Dieta ma kolko?
A opacne poznam, nebol flak taky ako je typicky pri borelioze teda bez svetleho miesta a bol pozitivny test.
Muz mal test pozitivny hned, ako mu nabehol kruh..takze to neplati, ze az po 6 tyzdnoch test... robi sa hned a potom sa este opakuje...a kojit ak je to pozitivne nie, prenasa sa to mliekom.
@anjelicek26 ono je to skor o tom, ze ten skory test nie je priekazny v pripade negativity. Teda ak vyjde prvy negativny, ten po 6 tyzdnoch uz moze byt pozitivny. Nieco podobne ako ked si tehu test urobis prilis skoro. Moze byt negativny napriek tomu, ze zena je tehotna.
syn mal pozitívny test po 3 týždňoch, hneď ako sa mu urobili typické fľaky
niekedy sa kruh po kliestovi neurobi, aj ked nakazenie boreliou prebehne. v takom pripade je asi vhodnejsie kontrolovat po 6t a teda vacsinou sa skor ani nekontroluje,lebo nechodime s kazdym kliestom k dr. no ak sa vytvori kruh, je nakaza pravdepodobna a ak uz sa prejavuje, mala by byt uz aj pritomna tvorba protilatok.
@janage tak som hneď ráno nabehla k doktorovi, a ten ma poslal na krv až o týždeň, pýtala som sa na to dojčenie, tak len mykol plecom, že mám dojčiť normálne. Malá má 6 mesiacov. Neviem si predstaviť ju teraz odstaviť a prejsť na UM. S príkrmami len začíname.
Možno troska pomôže pohľad laktacnych poradkýň 🤷🏼♀️
https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php...
o dojčení sa raď s pediatrom radšej. Zas za mňa radšej odstaviť (veď by si mohla možno odstriekavať a udržať laktáciu a vrátiť sa po mesiaci k dojčeniu)ako infikovať dieťa. A to som dojčila do 3 rokov 🙂 Ale musí sa vyjadriť niekto kto s tým má viac skúseností.
Podla zatial dostupnych informacii sa prenos boreliozy materskym mliekom nepotvrdil, takze sa dojcenie povazuje za bezpecne😊
Hneď zajtra k lekárovi on povie viac info .Tipujem borelioza