Borelióza a ďalšie uštipnutie

17. aug 2022

Ahojte liečim borelku ATB 4ty týždeň… včera ma stipol zas komár a mám to take tiež všelijaké, bledý stred okolo cervene, ale malilinké (foto)… čo s tým? Mám k doktorovi? Či čo? Hotova som… počula som, že by počas liecby nemalo dôjsť k ďalšiemu ustipnutiu

anjelicek26
17. aug 2022

Tak toto ako borelioza nevyzera, ale ako klasicky stipanec. Na odber ides po 6 tyzdnoch od liecby, nie? Keby sa to nepreliecilo, tak ti daju dalsie antibiotika. Muz bral tri tyzdne a uz bolo dobre potom, vsetko negativne.

panelacikova
17. aug 2022

nie. normálne pokračuj v liečbe. dúfam, že ti dal ATB aspoň na 2-3 mesiace a že ich aj obmení

autor
17. aug 2022

@anjelicek26
@panelacikova antibiotiká som dostala na mesiac. Zinnat. Poslednú dávku mám 22.8 a 25.8 idem na infektologiu na pretestovanie. Podľa výsledku zvolí další postup, ak to bude negatívne, viac mi ATB nedá, ak pozitivne, tak pokračujeme s ATB

panelacikova
17. aug 2022

no tak to je úplne zle. minimálne to "pretestovanie". krv by ti mali odobrať cca 4-6 týždňov PO liečbe, nie ihneď po nej 🙄 ono totiž borelky fungujú tak, že čo vykape prostredníctvom ATB, to vykape. niektoré sa však "zacyklia" do buniek organizmu, čiže do tvojich buniek. a o približne 4-6 týždňov sa z tých buniek postupne vynárajú a opäť množia (ak im to imunita dovolí). práve preto sa má kontrolný odber robiť až niekoľko týždňov po liečbe.
mesiac ATB je OK v prípade, že šlo o akútnu boreliózu. ak o chronickú, tak je to málo.

panelacikova
17. aug 2022

akože rovno ti poviem a to mám boreliózu fakt dobre naštudovanú a odkonzultovanú s niekoľkými odborníkmi, že brať krv 3 dni po dobratí mesačných ATB, to je absolútna neodbornosť....

autor
17. aug 2022

@panelacikova tak teda urobím to takto - doberiem plne 4 týždne ATB (posledná tableta 22.8), pojdem na krv toho 25.8, keď už som objednana, a ak bude pozitivny odber, tak mi určite hneď dajú ATB zasa, a ak bude negativny odber, tak aj tak pre istotu pojdem o 5 tyzdnov ešte na další test, a keď bude aj ten negativny, tak už som čistá asi… dobrý postup?

autor
17. aug 2022

@panelacikova lebo keď bude toho 25.8 pozitivna borelka, tak či tak musím pokracovat v liečbe, tak aspoň na to to bude dobre vieš… a keď to bude negat, ja si to ešte overím o tých 5-6 tyzdnov pre istotu