Bolí SM cvičenie pri vyskočenej platničke?

30. dec 2024

Dobry vecer, mam cerstvo vyskocenu platnicku, uz sa mi to stalo niekolkokrat za poslednych par mesiacov. Po vsetkych moznych vysetreniach a procedurach mi bolo odporucene SM cvicenie. Ale boli ma kazdy pohyb, neviem sediet ani chodit. Bojim sa toho cvicenia, ze mi to len zhorsi stav. Ti, ktori ste to absolvovali, ako to prosim vas prebieha? Vraj na zaciatkoch treba cvicit intenzivne, aj masaze pred cvicenim robia. Bolelo vas to? Bojim sa, ze odtial ani domov nezajdem. Ďakujem

jamimo
30. dec 2024

v prvom rade, treba nasadiť liečbu, napr. infúzie, obstreky s časovým odstupom, medikáciu. Spolu s fyzioterapeutom nájsť úľavovú polohu. Moja fyzio si aj pozrela popis a Cdčko z MR, popis od neurológa. Hodinu nám trvalo kým zdiagnostikovala moje pohybové a bolestivé limity. Zvolila Mc Kenzie cviky, úľavové, polohové pre spánok a postupne rehabilitačné. SM systém cvičí tiež, ale ako pokročilé cvičenie v náväznosti na Mc Kenzie. Prečo? Lebo ľudia majú neskutočne zlé držanie tela, zlé pohybové návyky, nesprávnu posturológiu, podológiu... A len nácvik tej správnej posturológie so správnym dýchaním trvá mesiac. No a v tej správnej posturológii máš správne cvičiť SM systém. Asi tak... 🤷‍♀️ Chce to čas, pravidelnosť, poctivosť a trpezlivosť. Nemá sa cvičiť v bolesti. O masážach nič neviem, no po mojich skúsenostiach určite nie v akútnej bolesti 👆Skoré zlepšenie prajem!

duppka13
30. dec 2024

So SM nemam skusenosti ale urcite sa nema cvicit v akutnej bolesti, najprv nech ti daju liecbu infuzie obstreky a potom po akutnej bolesti az zacat. Riesit komplexne, drzanie tela, cvicit kazdy den doma najlepsie hned rano, cviky mi tiez ukazali na rehabilitacii v nemocnici. SM system by som urcite necvicila skupinovo ale radsej individualne s trenerom

mogaa
31. dec 2024

pri akútnej bolesti sa necvičí, najskôr sa stav stabilizuje analgetikami až potom sa cvičí...cvičiť treba pod dohľadom fyzioterapeuta, toto cvičenie je dosť intenzívne, je hlavne zamerané na správne držanie tela...fyzioterapeut ak uvidí že bolesť je intenzívna, môže ti na začiatok dať iné cviky...ale v akútnej fáze bolesti sa necvičí...odporúčam ti nájsť si v okolí fyzioterapeuta ktorý cvičí SM systém a u neho si zaplatiť pár hodín cvičenia, nakoľko ak sa nesprávne toto cvičenie cvičí, môže stav zhoršiť...tak treba cvičiť pod dohľadom minimálne niekoľko hodín pod dohľadom, kde ťa fyzioterapeut "napravuje"...nie je to len o tom, že ti niekto ukáže cviky a cvič ich sám doma....tiež pochybujem že sa ho naučíš správne cvičiť na klasickej rehabilitácii kde cvičenie trvá 10minut....

mogaa
31. dec 2024

u nás sa SM cvičí ale tréneri sú fyzioterapeuti, ktorí vedia zhodnotiť aké cviky sú konkrétne pre teba vhodné....hodina trvá 50minut a fyzioterapeut zhodnotí či treba cvičiť celých 50minut alebo ti dá cvičenie 25minut a 25 minut ti dá masáž alebo parafín, ktorý po cvičení svalstvo uvolní...to ale záleží kde ideš cvičiť, SM systém sa väčšinou cvičí súkromne kde je certifikovaný tréner, odporúčam aby to bol fyzioterapeut....niekde cvičia aj na klasických rehabilitáciách, ale ak to má byť o tom že 10min. a chodíš tam týždeň, tak to je uplne zbytočné, lebo za 10minut sa to nenaučíš cvičiť správne....ja som chodila 2x do týždňa na 50minut asi 2-3 mesiace, výsledky som nevidela, mne osobne viac pomohol pilates...následne mi aj kamarátka fyzioterapeutka povedala že podľa nej je to tiež preceňované cvičenie, že je veľa cvikov na chrbticu tam ide skôr o pravidelosť v cvičení...mne veľmi pomohlo pri bolestiach chrbta cvičiť pilates z fitshakera, tam sú cca 25minutové cvičenia s Andrejkou Peniakovou, tie mi pomáhali geniálne....opäť treba cvičiť podľa seba, mama zistíš ktoré cvičenie je pre teba vhodné, nemal by ťa chrbát veľmi bolieť ....výborná je aj uvolnovacia joga na chrbticu, ale tá ti chrbát len uvolní aby nebolel, ale veľmi ho neposilní....ty potrebuješ posilniť chrtové svalstvo aby ti nevyskakoli stavce alebo platnička....

lenka_da
31. dec 2024

Ja som mala individualne hodiny, fyzioterapeutka mi cviky prisposobovala, aby som bola schopna cvicit. Ale aj tak, mne to nesadlo, presla som na pilates a ten cvicim dodnes.

krkavcia_mater
31. dec 2024

@mogaa McKenzie sa cvici prave v tej bolesti a od bolesti pomoze. Ja som chcela SM system,m ale fyzio usudil, ze re mna skor McKenzie.
Tie cviky pomahaju od bolesti.
Autorka, mysli na to, ze tie bolesti vedu k uzdraveniu.

aurora33
31. dec 2024

@mogaa stavce nemôžu vyskočiť

aurora33
31. dec 2024

Autorka, pokiaľ si v akútnej fáze, urcite necvič SM systém. Treba zistit príčinu, prečo ti tak často ,,vyskakuje platnicka”. Najdi si dobrého fyzio a rieš to s ním.

mogaa
31. dec 2024

@aurora33 ale môžu sa vysunúť

malezlate
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aurora33
31. dec 2024

@malezlate stavce nevyskakuju :D

autor
31. dec 2024

@aurora33 dobre, mam extruziu disku. Ak nevies zodpovedať otazku, tak laskavo ignoruj tuto temu.

kobz
31. dec 2024

@aurora33 ak už chceš takto niekoho napomínať, tak jej "nevyskočil" stavec, ale medzistavcová platnička 🙄 načo to bolo dobré?

aurora33
31. dec 2024

Viem zodpovedať otázku, aj som ti zodpovedala. Viem, čo je extruzia disku. Len som nespomenula inu používateľmi, že stavce nevyskakuju. To je blbost.
@kobz A načo bol dobry tvoj koment?

malezlate
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kobz
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aurora33
31. dec 2024

@malezlate samozrejme posun a to nie je vyskočenie.

zuzu1304
31. dec 2024

Práve tým prechádzam, pred 3 týždňami som nevedela chodit, sedieť ani ležať, v noci som plakala od bolesti, začala som chodiť na rehabku (súkromnú) okrem iného cvičím aj SM a musím povedať že vidím obrovské pokroky... Takže ja odporucam

malezlate
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aurora33
31. dec 2024

@malezlate ja som jej radila, ak si si nevšimla. Napomenula som len jednu užívateľku, že stavce nevyskakuju. To je všetko. Zároveň som poradila, nech sa zveri do rúk skúseného fyzioterapeuta. Isto jej nepomôže citat tu ako komu čo pomohlo na vyslovene stavce.