Bolí osadenie korunky?

embrance25
17. júl 2014

Ahojte mamičky, zajtra ma čaká zákrok " osadenie klinu" na ktorý sa uchytí sklokeramická korunka ☹ Kedže takýto zákrok budem absolvovať po 1X ,chcem sa opýtať na Vaše skúsenosti. Zo zubárov mám veľmi veľký strach a nikdy som si nedala vrtať zuby bez umrtvenia 😒 ale teraz to asi nebude možné ,nakoľko som tehu v 34tt. Myslíte si, že sa to dá zniest aj bez injekcie? Myslím to osadenie klinu, čo ma čaká? Ani neviem čo to je a ako to vyzerá.....ďakujem za každý Váš príspevok 🙂

ushuaia
17. júl 2014

@embrance25 ahoj z mojej skusenosti, ked som bola tehu, navstivila som zubara tiez ohladom zubov, najma jednotku v predu som mala odumretu, cize zub menil frabu, a najma tyzdn po porode ma rozbolel dalsi zub. Spominanay zubar, vsak nechcel robit ziaden zakrok pocas tehu...,je skvely lekar robi bezbolestne...Poviem ti som rada, ze som nasla niekoho takeho - a to sme v zahranici...Mne liecil jeden koren, nakonoiec, mi tam musel dat korunku, predny zub mam tiez meneny - ten mi dokonca robil protetik...ten nebolel, kedze bol odumrety, ale zive zuby ...to je o niecom inom. Povedala som si ze vydrazim, uprimne ti poveim, po druhy raz uz som hrdinka nebola a dal mi lokalnu anestezu...jednoducho zivy zub boli...ked mozes odoloz to po porode...Nasla som tu dost tem, ci absolvovat ,,robenie zubov cez tehu,, ...vela zien bolo za. Tento zubar jednoducho v tehu nechcel riskovat...,jasne pokial to nieje urgentne...

embrance25
autor
17. júl 2014

@ushuaia Ahoj, veľmi pekne Ti ďakujem za tvoj príspevok, moj zub je mrtvy, mám ho zafixovaný ako múmiu, všetky kanáliky, ale nakolko mi vypadla provizórna vložka a vraj nová mi už držať nebude, museli sme sa rýchlo rozhodnúť pre nejaké východisko.......takže pre korunku. Ked mi ho v pondelok brúsila, nebolelo to , zobrala mi rovno odtlačky a objednala ma zajtra na to osadenie klinu, korunka sa bude vyrábať cca 2tt..........len neviem ako sa ten klin osádza, či ho tam nasunie lahučko alebo mi ho tam pribije, či prišrubuje .......strach už teraz mám, otvorený ho nechcem nechať lebo, ked sa maličká narodí, už sa od nej nepohnem a je vpredu takže po konzultácií s manželom sme sa rozhodli to riešiť ešte teraz......

ushuaia
17. júl 2014

@embrance25 mne ked robil predny zub, provizorna korunka mi vypadla 2 razy prosim ta behom 4 dni a na 5 som odlietala na sk...Provizorna korunka sa len nalepi zubarskym lepidlom nazvime to aspon mne to tak robil...Pri normalnej sa musi snat stara dolu, vycistit okolo pahylu, mozno este zbrusit a potom sa nasadi trvala korunka, inak mam pocit ze pouzil tiez nieco ako ,,lep,, a potom tam ten umely zub akoby vsunul...Som mala pocit ze zasunie mna do kresla... 🙂 .Vies ja som knemu chodila ako na hodiny klavira ked sa mala narodila...,ked som ja bola v kresle, priatel mal malu u seba v praci, nastastie to bolo asi 500 metrov...Celkovo mi robil 4 zuby, z toho 3 mam korunky...nastastie tie 2 su stolicky... 🙂

ushuaia
17. júl 2014

@embrance25 - uprimne ti poviem bez bolesti to nebude, pokial ti to neumrtvi... 😖 ,nechcem ta strasit, ale tak to je...

embrance25
autor
17. júl 2014

Toho som sa najviac obávala..........ale ked musím tak musím..............

ushuaia
17. júl 2014

@embrance25 budem ti drzat paste...

embrance25
autor
17. júl 2014

@ushuaia Ďakujem krásne

natuska87
17. júl 2014

@ushuaia To Ti zavidim...co ja by som dala za dobreho zubara,ten môj mi dokonale odpisal chrup...objednaval ma iba raz do roka na prevenciu, dostat sa k nemu je tazke,ma vela VIP pacientov a na "obycajnych" kasle.Akokeby nase ecka boli ine....vsetky pokazene zuby mi iba "udrziaval"....som zufala...

ushuaia
17. júl 2014

@natuska87 ked som chodila na SK, nedam dopustit na nemenovaneho zubara vo Vojenskej nemocnici...,ale teraz a najma co mam za sebou...to trvalo 5 mesiacov...kym mi dal do poriadku tieto 4 zuby... 🙂 , hm no pravda tiez nevidim rozdiel v eurach od VIP ci normalneho cloveka... 😖

mirkava
17. júl 2014

@embrance25 ja mám tiež korunku, ale ak si dobre pamätám tak to nebolelo, len som si nevedela na nu zvyknúť, chcela som isť späť k zubárke nech mi ju vyberie 🙂 ale zvykla som si.... neboj sa nebude to boliet

filipal
17. júl 2014

@embrance25 vobec to neboli, ved koren mas uz mrtvy. nemusis sa vobec bat. 🙂

nikina17
17. júl 2014

Ahoj, ja mam tiez korunku. Prilepovanie korunky na obruseny zub nebolelo. Bolo to akurat trosku neprijemne, taky tlak, ked mi to zatlacala doktorka.
Ale podla toho co ty pises, mam skor pocit, ze tebe ide ten zub vytrhnut a namiesto neho ti do kosti nasrobuje titanovu skrutku - klin a na to nasadi sklokremicku korunku. Akurat nechapem preco ti to chce robit pocas tehu. Pokial viem, takyto klin sa da do kosti osadit do roka od vytrhnutia zuba.
Inak drzim palce, ale ak ti idu naozaj davat ten klin, ja by som si to nechala az po porode.
Kmaratovi davali tento klin do kosti a nasledne korunku a viem, ze mu doktorka povedala, ze ten klin sa da nasrobovat najneskor do roka od vytrhnutia zubu, potom uz rana zarastie a nie je to mozne. Takze si myslim, ze by si s tym mohla pockat alebo sa aspon skusit opytat doktora.

lorela
17. júl 2014

@nikina17 Fuj-ha 🙂, toto co opisujes, do kosti sa nasrobuje titanova skrutka a nasadi korunka - ma onedlho caka. Mas s tymto osobnu skusenost? Ako sa to da prezit?
Doteraz som sa ziadnej navstevy zubara neobavala. Boliestky pri vrtani, aj pracicky okolo mrtvych zubov som hravo zvladala. Aj trhacku mojho zubu som si predstavovala obdobne, navyse ma kazdy ubezpecoval, ze trhanie vobec neboli. Omyl! Myslela som, ze odbila moja posledna hodina.
Uz som nedoverciva, odteraz uz budem pred navstevou zubara asi chytat paniku. Preto sa aj planovaneho nasadzovania korunky teraz tak bojiiiiim.

embrance25
autor
18. júl 2014

@nikina17 Ahoj, veľmi pekne Ti ďakujem za tvoj príspevok. No mne zub nevytrhla, len mi ho obrusila dookola, vyzerá to ako taký rámček v ktorom je dierka a do nej mi dnes osadí ten spomínaný klin.........nakoľko je to moj prvý takýto zákrok, neviem do čoho idem a či je naozaj pravdou to, že mi ho bude uchycovať do kostí........vyšetrenie mám poobede o 14:00 takže ked to už budem mať za sebou, určite napíšem 🙂

janulabb
18. júl 2014

Môžem Ťa upokojiť, mne osádzali korunku pred x rokmi, a naozaj to nebolí. Pamätám si, že osádzanie toho klinu bolo trochu nepríjemné, ale len preto že zubár na to musí použiť trošku sily. Držím dnes palce 🙂
@embrance25

embrance25
autor
18. júl 2014

@janulabb Ďakujem za povzbudivé slová 🙂 🙂 🙂 napíšem poobede ako to šlo 😒

nikina17
18. júl 2014

@embrance25 ahoj, tak ten klin ti tam dava asi len preto, ze to mas mrtvy zub, aby to drzalo. Ako ta titanova skrutka by bola horsia, a ak by ti ho len lepila na obruseny zub ako mne (tak to fakt neboli, len citis trosku tlak ako pri trhani zuba pri umrtveni, mozno ani to nie). Tak ak sa rozhodla ti to robit aj napriek tehu, tak to hadam nebude az take bolestive, to by ta urcite tak netrapila. Zelam ti, nech to v pohode zvladnes a nech ta to neboli.

nikina17
18. júl 2014

@lorela Ahoj, neviem ti povedat ake je to nasadzovanie ten skrutky z vlastnej skusenosti. Ja sice mam korunku ale len nalepenu na vlastnom zube. Ale robili to kamaratovi. Lenze on ma dr. sukromnika, strasne draheho, plati tam aj 150€ za zub-plomba, takze ten si asi da zalezat, aby to bolo tip top a nebolelo to. Vraj mu dal aj trosku toho rajskeho plynu ci co to je. Vraj sa to dalo zvladnut, prirovnal to k trhaniu zuba. Takze viac ti neviem povedat.
Ale urcite to robia pri lokalnom umrtveni, takze by si to mala zvladnut. Mozno budes citit akurat ten tlak.....Zelam, nech ti to dobre dopadne.

embrance25
autor
18. júl 2014

Ahojte všetci 🙂 takže klín už mám úspešne osadení 🙂 Najprv mi doktor zub poriadne vyčistil, potom mi tam davál nejaké pastičky, vraj aby bol zubu ako vo vatičke a aby tam bolo vytvorené sterilné prostredie pre ten klin. Potom klin, nevidela som ho ako vyzerá (asi ho predomnou skryl, keď vie aký som bojko) tiež poriadne očistil a len mi ho do zuba nasunul (cítila som jemnučký tlak) potom ešte raz zafixoval nejakou pastičkou aby poriadne držal 🙂 Nakoniec mi po osadení zobral ešte odtlačok, na vyhotovenie korunky (tá sa tam vraj potom už len na klin nasunie). Sklokeramická korunka sa bude vyrábať cca 2 týždne, takže nateraz mám už od zubára pokoj. Ďakujem že ste mi držali palce, pomohlo to 😉

lorela
18. júl 2014

@nikina17 Hmmm, v lokalnom umrtveni mi zubarka trhala zub a bolelo to strasne. Neviem si to vysvetlit, ale bolelo. Ked aj korunka sa robi pri umrtveni, to nevesti nic dobre...
Tak si ma velmi nepotesila 😉
V kazdom pripade dakujem za odpoved.

sedmikraaska
19. júl 2014

@lorela ta titanova skrutka - implantat (resp. hned 2) mi boli nasadene 3 roky dozadu. Ku koncu to bolelo, dochadzala injekcia. Inak citis len tlak ked to osadzaju, mne skor vadilo ako narezavali dasno. Vsetko sa da. O nejake 4 mesiace mi nasadzali korunky na tieto capy ako to volaju (implantat ma 2 casti - spodnu ktora ide do kosti a na nu sa skrutkuje cap na ktory potom ide korunka). Mne bolo na zuboch robene uz hocico, u zubarky som neraz sedela aj do vecera 3 hodiny v kuse (zubarka draha, ale velmi pedantna a musim povedat ze na nu nedam dopustit, cestovala som k nej z Anglicka ked bolo treba - uplny opak tej predtym, ktora sice tiez bola sukromnik, ale slo jej skor o pocet pacientov ako o kvalitu prace). Moje horne zuby su az na 3 kusy obklopene porcelanom - implantaty, samostatne korunky a mostiky.
Inak aj trhanie zuba boli s injekciou len vtedy ak je tam infekcia ktora sa predtym nevyliecila (doteraz si pamatam ked mi tahali spodnu pravu 7cku v 15tich, tam boli 3 injekcie, mama a sestricka ma drzali a poculo ma cele zdr. stredisko a ver mi ze mi to bolo jedno ked som z ambulancie vychadzala urevana, myslela som si ze mi odbila posledna hodina 😲 )

embrance25
autor
19. júl 2014

No keby mi tam mala dávať tu titánovú skrutku do kosti tak by som určite nešla..........štastie, že moj zub im ako základ pre ten klin postačil a nemuseli to riešiť takto drasticky 😒 Tiež mám ešte jednu dieru, kde nemám žiaden zub- lebo lekár sa rozhodol mi vytrhnúť úplne zdravý mliečny zub........vraj mliečne zuby v mojom veku (28) už by som nemala mať. Tak zvažujem neskor, si ten mostík dať dorobiť a hotovo 🙂

sedmikraaska
19. júl 2014

@embrance25 ked ma clovek problemy so zubami ako som mala napriklad ja, tak nejde o to co si dam alebo nedam robit, ale o to co musim... ked som mala 15-16 tak mi predosla zubarka neliecila zuby, ale len platala a nakoniec vytrhla... ked mas hornu 4ku, 5ku a 6ku vytrhnutu, tak mostik nestaci - ona ho dala aj tak a mala som nekonecne problemy a na tej strane som nejedla roky rokuce len aby mi ten mostik nevypadol a aby som tam nemala dieru - ved ide aj o estetiku, nie? Zuvacku som napriklad nezula od 15tich ked som mala v ustach tolko plomb, ze mi to bolo zakazane. Ked mi konecne nasadili korunky na tieto capy a ja som mohla zahryznut do makkeho chleba a zut na oboch stranach, tak som sa rozplakala 😔
Som rada ze sa to u teba takto vyriesilo a ze to slo, aj napriek tomu ze to nie je taky jednoduchy zakrok - aj kusok zuba ci len jeho koren je dobry zaklad na nadstavovanie zubov, ja uz teraz bojujem o kazdy jeden zub, ktory mi este ostal...

skaredekacatko
17. dec 2014

Mam hrozny kaz na prednom zube uz sa stym nic neda. Zubarka povedala ze bude treba osadit korunku ale vraj by nedrzala tak musu dat aj na tri vedlajsie ako to prebieha. Boli to ? Mam z toho stresy . 😀

sea23
17. dec 2014

Ahoj,totyo iste sdom absolvovala,ked je zub mrtvy,je to v poho 🙂. Neboj

aly
17. dec 2014

@embrance25 pracovala som v zub. Ambulancii takze mozem poradit. Ak max uz zub mrtvy a nervovy kanal vyplneny tak to osadenie neboli, injekciu inak mozes aj v tehu ak by si chcela Len Treba povedat ze si tehu aby vedeli aky zlozku to dat. Ak ti cistili a vyplnali nerv. Kanal tak si musels mat injekciu ci?

aly
17. dec 2014

Haha az teraz som si vsimla ze us pasé 😀

aly
17. dec 2014

@skaredekacatko ak to tie vedlajsie budu brusit tak urcite injekciu

skaredekacatko
17. dec 2014

@aly vravela ze inekciu. Ale aky je postup. Najprv z toho deraveho vyberu nervy zaplnia a potom zbrusia a na to nalepia najprv nahradnu korunku a ked sa vyrobi tak origos. Ci?