Ahojte zeny od rana mam taky problem prisla som z nocnej domov isla som si lahnut a do zaludka som dostala niekolko prilis silnych krcov. Mozno 3-4. Aj v sede ich mam. Neprehana ma ani ma nic neboli ale ked sa vystriem akoby mi do brucha pichali noze. Coho to moze byt priznakom? Na nospu som alergicka taj nemozem vypit
@sunny8 Mne z takýchto problémov zistili na gastre reflux GER,zápal pazeraka a neskôr HP(helikobakter).U teba možno stres,únava,lahsia gastritida,privela,alebo primálo kyseliny,alebo len "pokazený" žalúdok...Ak by to trvalo asi by som na tvojom mieste šla k dr.,dala lahsiu nedrazdivu stravu a čaje...
Som zistila ze tie krce sa objavili vtedy ked som zjedla karamelky z kauflandu... Vzdy po kazdej jednej neskutocne krce paru min a preslo a po kazdej dalsej zasa neviem co v nich je ved obycajny cukrik no ...
@ericka2503 poprosím Vás kde vás bolievalo brucho? a neišla Vás strava ako kebz hore krkom alebo ako keby mi tam ostala stáť. kyselinu nemám..len tlaky v nadbrušku. ako sa vám prejavoval ten reflux? dík moc
@tanika Takými krcmi ako sa tu bavime,potom akoby mi netravilo,zle mi byvalo,nevoľno,niekedy až na vracanie,tlak v krku,potom za hrudnou kostou,niekedy az bolesť.Tiez som nikdy necitila kyselinu,preto som sa cudovala,keď som sa dozvedela dg.Nic príjemne.
@tanika Bolesť bola aj v oblasti zaludku,"kameň",aj pod nim.Ked som pila napr.vineu(vraj na mlieko 😊),alebo som zjedla veľa pred spanim,ráno som sa budila s horcinou v ústach a ely den mi bolo zle.A to zubnú hygienu dodrziavam...Tak som tomu nechapala,co to môže byt.
@ericka2503 áno to mám aj ja tak,,,,presne zjem aj niečo lahké aj tak mi nie je dobre , niekedy aj po vode...ale keď ráno vstanem ....a ako na to prišiel aké lieky ti dal a za aký čas ti to prešlo ? dík moc
@tanika Obvodnej som šla,nech ma posle na gastro.Tam hadica a hneď vedel.Kyselina a jedlo sposobili zápal pazeraka,kardia nedoviera...Tak som od min.roka od dec.na liekoch 3xdenne 20min.pred jedlom,ráno este jeden nalačno.Vyliecia zápal,prip.vredy sposbene helikobact.,alebo kyselinou a neutralizuju kyselinu,psuvaju potravu...Nenatravena potrava ide ťažšie crevami,tak preto.Lieky sú na dlhodobo...Ale existuje aj opreracia,práve hladam info o laparke.Nechcem tie lieky,bolia ma z nich klby,zvysuju riziko zlomeniny chrbtice a bedr.klbu.Ide mi ich vymeniť.Su aj dietne opatrenia na ulavu takehoto ochorenia.Vylucit kyselinu tvoriace, alebo provokujuce jej vylucovanie.Nejest pred spanim 2-3hod.,jest malé porcie viac za den s obj.max 2dcl,nezapijat jedlo,nenamahat žalúdok,mať vyššie pod trupom a hlavou vankúš,uprednostnit lezanie na ľavej strane...nepracovat v predklone...
@tanika GER zhorsuje aj hist.intoler.-HIT,alebo prítomnosť HP-helikobactera.Mne ho našli až na treťom vysetr.,dovtedy negat..
@ericka2503 veľmi pekne ďakujem inak, nevolali sa tie lieky Helicid? 2x1 , Itoprid 3x1 pred jedlom koľko za aký čas od príznakov si išla na to gastro? a ozaj aj si sa z toho nejako dostala?
@tanika Beriem Emanera 40 1xdenne a Itoprid 3xdenne.Tazkosti som mala dlho,vyraznejsie tak pred 2mi rokmi a zhorsovalo sa to.Posielali ma všade možne.Alergologovi,Orl,Endokrinologovi,na kardio...Vdaka tlakom v krku,mi urobili sono sz a vybrali ju lebo tam bol nador,tlak nepolavil.Vsade mi niečo zistili a všetky tie vysetrenia vzhľadom na obj.a vysl.vys.,trvali takmer rok môjho života.
@tanika Presnejsie,k dr.somsla vo febr.2015 a na gastro som sa dostala v dec.2015,stále sa predpokl.,že to bude potravin.alergia,alebo je to vsetko z nadoru na sz...
@ericka2503 no vieš čo teda prežila si si , ja som bola na gastre ale hadicu mi nerobil lebo ide na dovolenku ale dal mi lieky ten Helicid a Itoprid za dva týždne mám volať že ako je a potom pôjdem na tú hadicu. lebo ja som bola na nej asi v polke júla 2016 a to pre inú dg. že či nemám helikobaktera.ale všetko som mala v vtedy o.k. a to bol iný gastroš , teraz mám nového a ten mi prišiel na to že som mala podráždený pankreas a a to som nevedela dva mesiace čo mi je a čo a ako jesť...a teraz po tom čo mi už bolo dobre som zhrešila 😒 a už som mala zase bolesti a problémy a do toho toto čo on predpokladá že je to reflux hoci teda hadicu mi nerobil.ale dal mi lieky. takže uvidímči mi tieto lieky pomôžu alebo nie.začala som od stredy ale že by mi bole lepšie to ešte nevidím a pritom šetriacu dietu mám.Ide ma y toho poraziť 😢
@ericka2503
@tanika myslím, že mám podobný problém, baby. Tiež som bola na hadičke a zistil mi reflux a zápal žaludka a dvanastníka, ale tiež mám ísť aj na alergo, či to nie je aj nejaka intolerancia. Tiež beriem helicid a costi už týždeň. Ako nič moc, bolesti už síce také nemam, ale nemôžem poriadne jesť, ako tak rada by som sa už najedla normálne :( často sa mi po jedle grgá a je mi tak ťažko, a to aj ked zjem len detsku vyživu. Poriadne jesť vôbec nemôžem. Už som aj minulý rok mala zápal a bola na hadičke, vtedy o refluxe reč nebola a teraz už aj to. no a tiež mi býva často na vracanie, pritom ako viem, že nebudem vracať, ale tak mi je.
@jasu90 aj vi ten Helicid zaberá no lebo mne asi nie ....mala som asi na týždeň pred tým Costi ...ale zmenil mi to na ten Itorid 50mg 3x1 pre jedlom ale mna ešte len tá hadica čaká ale dal mi lieky vopred lebo išiel na dovolenku ale zatiaľ týždeň to beriem ale nič moc. stále sa mi to tlačí hore alebo stojí presne aj po presnidávke aja konečne potrebujem jesť som slabá a už sa aj bojím jesť. a poprosím aj ťa brucho hore boleiva alebo teda taký tlak v nadbrušku máš?
@tanika Ja to beriem od dec.min roka a tiez nemam pocit,že to zabera.Ako kedy,závisí aj od toho,co,kedy a ako zjem.Okamzite,keď zacitim,že je lepšie,mam tendenciu si dopriať,ako som zvyknuta.Sladkosti,kavu,rezen,cerstve chrumkavé pecivo...Potom je zase zle a tak dokola.Nie je uplne ok,ale aspon lepšie ako zle 😊,ak mi rozumiete.Dolezite je,že tie lieky vyliecia zapal,neberiete ich aspon z tohto pohľadu zbytočne.Ten zápal,či uz v pazeraku,zaludku...je nebezpečný.
@tanika no neviem, ako brala som ho aj minulý rok asi dva mesiace a myslím, že zaberal, teda vtedy áno, teraz veľmi nie akosi, ale tak zatiaľ je to len týždeň. Ja ani poriadne neviem, čo mám jesť, tiež sa cítim hrozne slabá a niekedy by som si už strašne rada niečo dala, dala som si minule granadier, že len cestovina a zemiaky a nebolo mi nejako dobré. No áno, býva mi na vracanie a tak akoby ťažko na žaludku a hrozne často sa mi grgá a hej aj brucho ma bolieva, ja som preto aj išla k lekárovi, že ma často bolievalo brucho.
@ericka2503 a to sa môžu brať tak dlho? mne ani nepovedal, ako dlho ich mám brať, ibaže to môže byť aj dlhodobejšie.
@jasu90 Mne dr zdorazni,že dlhodobo...😞.Ale zmeni mi lieky,lebo ma bolia klby.Je tu skupina deti srefluxom.Mamicky majú zoznam potravin vhodnych,nevhodnych,obcasnych pri tejto chorobe a ktorasi mamina tu ma aj nafoteny album.Aspon na inspiraciu.Mozno by bolo dobre založiť skupinu aj pre dospelých s týmto problémom tu na MK.
@ericka2503 ďakujem 🙂 mne iba povedal, že dlhodobo a nie dokedy. Fakt? idem pozrieť, no to by bolo fajn, keby bolo neičo také aj pred dospelých.
@jasu90 takže si myslíš že ten týždeň je málo? že...a ten helicid je na zápal, alebo na kyselinu? lebo ja kyselinu nemám ...a poprosím Vás kočky kde Vás bolí to brucho /tlačí?
a neberiete aj pancreolan forte nna trávenie...? a kedy si dávate ten Helicid ráno a večer pre jedlom a potom tie Costi kedy pred jedlom....lebo tie costi je obdoba Itoprid len je silnejší ako Costi.
@ericka2503
@tanika neviem, ti povedať, či je to málo alebo nie. Ako ja som mala minulý rok iba zápal, o refluxe reč nebola a tiež som mala helicid. No a teraz mi zistil už aj reflux a tiež mám ten helicid, ako ja tiež nemávam nejako kyselinu, akurat keď sa mi často grgá, tak potom mám niekedu takú čudnu chuť v ústach a stalo sa mi už, keď mi bolo na vracanie, že ma až naplo a potom taká kyselina v ústach. Helicid si dávam ráno a večer, ako ráno pred jedlom a večer je to väčšinou už po, ak teda vôbec niečo zjem. A costi neviem, dávala som tiež pred, ale niekto mi vravel, že sa ma dávať po. A no mňa bolieva brucho tak v strede skôr, ale keď je ťažko na žalúdku, tak to je nad bruškom na pravo, také akoby pichanie alebo tlak.
a pancreolan som neskúšala, ty ho berieš?
ale brala som ešte kreon, ale nemám pocit, že to nejako zaberalo.
@jasu90 áno bolesti a tak presne ako opisuješ ty a kyselina vôbec , len sa mi keď niečo zjem tá strava ako keby išla hore krkom alebo tam stála. ale nie vždy ako kedy. a Ten pancreolan forte/ alebo kreon mi tiež povedal gastroš že aj to môžem vyskúšať je too skoro to isté len pancreolan je volno predajný a kreon je na predpis ale myslím že menšie balenie sa dá kupiť. ja to skúsim aj obvod. mi to poradila veď je to na trávenie a je to enzým.
Len ja ozaj neviem čo jesť? POraď ... aby ma to netlačilo a nepichalo tam v nadbrušku vpravo ale žlčník no ni je ten je nižšie pod reb. oblúkom teda aspoň myslím....
@tanika no to práve neviem, čo jesť. Ako celkovo mi býva zle, napr. sa ráno zobudím a mi je na vracanie, že ako ani nič zjesť nemôžem.. Dnes som mala ráno piškoty a vyživu detsku a na obed granadier trochu a to je všetko. Mne ani nejako nechutí jesť práveže.
Tiež ma to teraz bolí...
no cekom bol dobrý ten na pankreas Klaštorný od firmy Agrokarpaty, a repíkový , a aj kamilkový sypanné ....tie teraz som začala striedať. no ja na budúci týždeň volam o to vyšetrenie s hadicou a uvidíme.
plyny