Bolesti v krížoch a tráviace problémy

20. okt 2024

Ahojte,

Spíšem sem môj problém. Možno sa niekto nájde že mal niečo podobne.
Asi v máji mi zadali bolesti v krížoch. Vtedy sim si dala náplasť a snažila sa teplom bolesti zbaviť. Od vtedy sa to tak vrátili raz mesačne na nejaký čas. Som si hovorila že sedavé zamestnanie, malo sa hýbem tak to bude asi tým. Medzi tým som usla aj na fyzio a zaplatila som si súkromne ortopeda. On ale usúdil že to platničky nie sú a len bolesti v krížoch. Lenže mne to začalo vystresovať aj do slabín a do nôh. Ale aj tak podľa neho to nie sú platničky. Zaplatila som si súkromne fyzio a po tých cvikoch pociťujem len zhoršenie čo som aj na fyzio povedala. Takze sim do teraz bola v tom že to sú platničky a zbehla som aj po výmenný lístok k všeobecnému že skúsim ortopeda cez poisťovňu. Čakám na termín.
Lenže dnes som sa tak zamyslela že či by moje problémy nemohli súvisieť aj s tráviacou sústavou. Je pravda že som vždy mala časté zápchy ale za posledné 2 roky som to mala upravené viac menej a vyskytla sa len ojedinele. Lenže id septembera je stolica dost tvrdá a našla som si aj krv na toaletným papieri ale nie že by som nejako krvacala z konečníka ale taká krv ako bežne pri zápche. Dnes mi napadlo že či nemôže byt nejaký problém v hrubom creve.. už sa fakt bojím. Všeobecný má ani nepozrel a ortopéd ktorého som si platila akože dobre pozrel chrbticu ale o zobrazovacím zariadení nebola ani reč. Ta bolesť je tam kde sú stavce v driekovej oblasti niekedy aj po stranách a taha sa do bokov a do nôh. Niekedy sa to prejavuje stipanim v kolene a v malíčku. Nemal niekto niečo podobne? Rozmýšľam že zájdem k všeobecnému ak za do 3 týždňov stolica nezmení a bude sa to opakovať aby má poslal na gastro. Ďakujem

vorkola
20. okt 2024

Môže aj nemusí,teda píšeš to či to môže byť gastro ?.. gastro.treba dať vyšetriť celú malú panev,bolo by vhodné kololoskopia, teda rubé črevo,) ak to bude negat potom enterokliza( tenké črevo) komplet cely močový trakt .,keďže chrbticu máš už uzavretú,ťa je negat

vorkola
20. okt 2024

@vorkola oprava hrubé crevo

lucia11kob
20. okt 2024

Magnetickú rezonanciu máš za sebou?

autor
20. okt 2024

@lucia11kob nie absolútne má na ňu neposlali.. urobili testy na platničky co vraj bolo negatívne a poslali na platené fyzio a to je celé.

lucia11kob
20. okt 2024

Pri bolestiach v krížoch, chrbtici a ešte keď bolesť vyráža do nôh, ťa mal obvodný hneď poslať na magnetickú..pozri si na internete či v tvojom okolí není súkromné mag.rez..

autor
20. okt 2024

@lucia11kob no dal mi výmenný lístok k ortopédovi takze to čakám na termín. Ale bojím sa že to dopadne rovnako ako u súkromného ortopeda. A akože je samozrejme aj súkromná ale 300€ za MR chrbtice keď mám poisťovňu mi príde už cez..

lucia11kob
20. okt 2024

Áno platí sa súkromne poplatok, ale napríklad v mojom okrese ani nemáme magnet. mrez. ,a v iných okresoch sa čaká pár mesiacov na termín..ja som mala veľké bolesti v krížoch, ale obvodná doktorka mi povedala, že v prvom rade magnetická a potom ďalšie vyšetrenia..tiež mi vyrazalo do nôh, cítila som zmeny počasia..

miamia04
20. okt 2024

@lucia11kob a čo zistili na magnetickej? Príčina?

lucia11kob
20. okt 2024

@miamia04 vyskočena platnička

miamia04
20. okt 2024

@lucia11kob ďakujem a aká bola liečba?

lucia11kob
20. okt 2024

@miamia04 fyzioterapia momentálne..ale žiaľ bolesti stále pretrvávajú a zhoršuje sa to, tak už len operácia

miamia04
20. okt 2024

@lucia11kob to ma mrzí, držím palce , nech sa to zlepší ❤️

lonely66
20. okt 2024

autorka:
1.) výmena obvodného lekára. ak to nejde (nemáte tam veľa lekárov a možností), musíš trvať na gastro vyšetrení, aby ťa odoslal. ak nesúhlasí, žiadaj, aby ti to zapísal do karty alebo mu napíš oficiálnu žiadosť, že žiadaš o také vyšetrenie z takých a takých dôvodov, ktoré trvajú už 2, 3, 5 alebo 8 rokov..... (popíš svoje problémy, ktoré sú dlhodobého charakteru, aj tie, ktoré ti pribudli). a stoj pri ňom, kým ti nepodpíše prevzatie žiadosti. predpokladám, že do minúty budeš mať lístok na gastro.... alebo teda nový OL, verím tomu, že bude normálny a pošle ťa pre istotu na gastro....
2.) ortopéd tiež bez CT, MR, alebo aspoň RTG nemôže tvrdiť, či ide alebo nejde o platničku. a ty zbytočne platíš súkromné fyzio, ak nemáš v ruke žiaden nález. mimochodom, aj to fyzio by ma zaujímalo, že kto si trúfa s tebou cvičiť alebo prevádzať masáže, ak nemajú v rukách žiaden nález a odporúčanie?
3.) ja osobne mám kopu zdravotných problémov. som laik, ale mám také problémy a dosť naštudovaných vecí, že si dovolím ťa mierne upokojiť. ak by šlo o bolesť krížov z tráviacej sústavy, viac-menej by to bolo už veľmi vážne a to je vec, ktorá sa nevyvinie za 1-2 roky... a ak príde, netrvá to dlho.... asi chápeš.
ja osobne to vidím naozaj skôr v chrbtici. ale opakujem, nie som lekár. takže choď za ním už s pripravenou žiadosťou a kópiou na potvrdenie prevzatia a žiadaj od neho vyšetrenie na gastro (na ortopédiu píšeš, že už máš).... a gastro ťa nasmeruje ďalej, ak nezistia nič...

lonely66
20. okt 2024

autorka, ešte dodám, že na tom gastre trvaj. a nie pre bolesti vystreľujúce do nôh, ale pre tie zápchy. možno máš len funčknú poruchu, ale môže ísť aj o väčší problém.... treba podchytiť v úvode...

lulu2014
21. okt 2024

Ahoj. Toto poznam. Tiez mi to vyraza do nohy/noh. RTG je zbytocne.( to je iba proforma) cize potrebujes MRi aby sa videlo kde je aky pripadny problem. A podla toho sa posunut dalej. Snad ta ortoped posle aj ked si myslim ze lepsi by bol neurolog. Zatial ani necvic a pod. Az ked budes vediet o co ide tak pripadne cvicenia nastavit “na mieru”. Lebo si mozes pohorsit. A travenie- skus pit viacej tekutin a uprav stravu aby si nemala tvrdu stolicu (myslim si ze ti “len” konecnik praskne a preto ta troska krvi) a akby to nepreslo (prip.bude MRi ok) tak potom dr. Ale ty sa poznas najlepsie - takze vies najlepsie ako a co. Drzim palce.

miamia04
21. okt 2024

@lulu2014 a príčina, že ti to ide až do nôh? pomáha ti na to niečo? Ďakujem