Bolesti kolien bez úrazu

majkabacovie
24. nov 2023

Dobrý deň, mám 26 rokov ma trápia ma bodavé bolesti v oboch kolenách (intenzívnejšie v ľavom). Nie som športovec ani nemám ťažkú fyzickú prácu. Už približne 3 roky pozorujem, že pri pokľaknutí alebo pri čupnutí si, mi v kolenách pukne. Pred mesiacom ma bez úrazu začalo pichať v ľavom kolene. Dva týždne na to, som spadla z rebríka - na kolená, no nepuklo mi nič ani ma v tom momente nebolo. Až týždeň na to, som sa v noci zobudila na bolesť v ľavom kolene a odvtedy tá bolesť neustúpila (je tomu týždeň) - cítim bodavú bolesť pri pohybe, pri sedení aj keď ležím, cítim, akoby mi neustále niečo v kolene "pracovalo". Bolesť mi občas vyskočí až do panvy a lýtka (až do chodidla). Začína ma pichať už aj v pravom kolene. Som objednaná k ortopédovi, ale až o 2 týždne a mám pocit, že stav sa mi pomaly zhoršuje. Bola som u všeobecného lekára, dal mi Flector granulát, že proti bolesti a na akútne stiahnutie zápalu. + neviem či to súvisí, ale už pár mesiacov cítim v rukách jemné tŕpnutie a tlak, občas až tak, že musím niečo pustiť z ruky, počkať kým to prestane. Mám obavy, či tento môj stav nie je nábeh na reumu alebo reumatickú artritídu, prípadne či sa nejdená o dnu.
Viete mi prosím poradiť čo robiť, či ste sa s niečím takýmto stretli a aká by mohla byť ďalšia liečba. Nemám skúsenosť s vyšetrením u ortopéda, bude mi robiť krvný obraz kde vie odhaliť či môže ísť o niektoré zo spomínaných ochorená?
Vopred Vám ďakujem za akúkoľvek odpoveď.

ibatanecnica
24. nov 2023

nepoznám človeka, ktorý by nemal problémy s kolenami. Môže to byť hocičo. Musíš počkať na výsledky, u každého bolesť kolena môže avizovať niečo iné. Predpokladám, že výmenný lístok od obvodnej máš. Ak máš podozrenie na reumu príp. dnu, mala ti zobrať ona krv na reumatoidné faktory a iné a výsledky by si mala do pár dní. Ordopéd koleno prezrie a pošle ťa buď na rtg alebo MR vyšetrenie a podľa výsledkov bude nasledovať liečba.

nikpa
24. nov 2023

@majkabacovie treba počkať na výsledky z krvi, zápalové parametre, dnu a tiež boreliózu ti mohla spraviť už aj obvodná...

lenkahvh
24. nov 2023

ja teda nemam s kolenami problem, ani nepoznam ludi v mojom veku, co maju - takze taketo zovseobecnovanie nie je uplne pravdive, tolko moj nazor
vseobecne, klby - ci kolenne ci bedrove - su zatazovane najviac nadvahou - je to aj tvoj pripad?

alison11
24. nov 2023

@majkabacovie U obvodného si bola? Môže byť aj z rkvi ak by si mala nízke kálium(draslík) či kalcium v kostiach môžu bolievať kĺby.Ja mávam tak kolená a bez úrazu bez pádu,že vstanem a koleno nemôžem ohnúť a mám vtedy pocit napuchnutia kolena a príšernú bolesť v ňom najmä v pravom a to mám nízke kálium a zlú zrážalivosti krvi,čo som si prečítala na googli tú bolesť môže mať za následok zakrvácania kĺbu čiže vnútroné krvácanie ☹ mávajú to hemofílici.Mne ešte hľadajú presnú diagnózu za nízku zrážalivosť krvi...len podľa mojich nízkych faktorov z krvi mi toto vyhodilo.Daj si vyšetriť aj u hematológa krv na zrážanlivosť,ak by si z krvného brazu mala nízke kálium u obvodného.

majkabacovie
autor
24. nov 2023

@ibatanecnica ďakujem za vašu odpoveď. Výmenný lístok mám, len k ortopédovi sa dostanem až o 2 týždne, čo mi príde ešte dosť dlhá doba ak je tam akútny zápal alebo niečo, čo sa mi môže ešte zhoršiť...obvodná mi vôbec nepovedala, že sa dá niečo také zistiť z krvi, nenavrhla mi odber (asi to necháva čisto na ortopéda). Keby som vedela, že je v jej kompetencii robiť takéto vyšetrenia z krvi, tak by som ju o to poprosila...asi tam pôjdem hneď v pondelok a budem sa dožadovať odberu krvi. Ďakujem ešte raz, že ste sa podelili o vašu skúsenosť a rady.

majkabacovie
autor
24. nov 2023

@nikpa nevedela som, že obvodná môže poslať krv na takéto vyšetrenie...vidíte, ona mi to vôbec nenavrhla. Asi pôjdem tam znova v pondelok a budem sa toho dožadovať. Snáď ma nepošle preč, ak tam už prídem a s bolesťami. Ďakujem za vašu radu

majkabacovie
autor
24. nov 2023

@alison11 áno bola som u obvodnej, nebrala mi krv - podľa odpovedí ale vidím, že krv mi mala vziať, aspoň to mohla a nič iné. Určite tam niečo bude, buď zápal alebo mám niečo v krvi veľa/málo. Ja som bola v tom, že takéto vyšetrenie krvi robí ortopéd, ale ak ostatné žienky tu tvrdia, že to môže aj obvodná, pôjdem tam znova hneď v pondelok a budem si pýtať odber krvi na rozbor. Určite ak sa mi polepší, budem hľadať príčinu. Ako aj píšete, nie je zlé zájsť aj na hematológiu alebo na cievne, zistiť, na aké choroby sme náchylnejší. Prajem vám všetko dobré, hlavne pevné zdravie. Ďakujem za vašu reakciu.

simca06022011
24. nov 2023

nemusela ti vobec brat krv, vydrz na otropeda, kludne si mohla ist hned aj na chirurgiu (my mame napr. rovno chirurgov co riesia kolena a pod veci, cize ja aj s urazom a bolavym clenkom a vsetkym idem rovno tam, na ortopediu ani nechodim). Je kopec dovodov preco kolena bolia. Vacsinou urobia rtg, a poslu ta na rehabilitacie. Nezabudni spomenut ten pad, nemuselo ti nic puknu a aj tak sa ti tam mohlo nieco poskodit, pripadne sa vytvorit viac tekutiny a ta ta teraz boli v kolene. Popravde NIKDY v zivote mi po tom co som si buchla koleno a nasledne sa riesila jeho bolest, nebrali krv :D
https://gymbeam.sk/blog/praskanie-a-bolest-koli...

V kazdom pripade, nie som odbornik, ale naozaj nemusis mat paniku a riesit boreliozu a neveim co, ak bude mat lekar dovod na to, tak ortoped ti tie odbery urobi, ak bude mat dovod, posle ta napr. na reumatologiu, kde ti vysetria krv podrobnejsie.. ale kolena bolia. Zase nemusis lietat po vsetkych ambulanciach lebo to pobolieva kolienko. A to ze ta z neho boli cela noha, je uplne normalne, pretoze hladas ulavovou polohu a tym aj ked si to nemusis uvedomit, nekracas ako mas, nepouzivas tu nohu ako mas a zatazujes inak aj ostatne klby.

majkabacovie
autor
24. nov 2023

@simca06022011 Dobrý deň, úplne chápem ako to myslíte...u nás v meste ak idete za chirurgom tak koná podľa nálady (buď vás otočí vo dverách alebo vás posiela hneď na operačku - zažili sme v rodine obidva prípady). Ak ale mohla obvodná poslať krv na vyšetrenie dny, zápalu alebo reumatických faktorov, tak nerozumiem, prečo to neurobila - veď skúsim človeku pomôcť, nech vie na čom je.
To, že som spadla mohlo niečo urýchliť, ale v tomto prípade to asi nebude úplne dôvod môjho dnešného stavu (pichanie v kolene mi začalo pár týždňov pred pádom), čiže poškodenie asi nebude mechanické. K ortopédovi určite pôjdem, no bola by som kľudnejšia ak by som mala výsledok, že nemám napr. dnu. Mňa kolienko nepobolieva ako píšete, mňa kolená permanentne bolia, začalo ma bolieť jedno a pár dní na to druhé a neprestáva to (bolesť je miestami už na nevydržanie, ak ani Flector mi neuľaví od bolesti). Ďakujem, že ste sa podelili s vašou skúsenosťou a názorom. Prajem všetko dobré 🙂

alison11
24. nov 2023

@majkabacovie Ďakujem aj Vám všetko dobré a najmäa aby našli príčinu a mohla si sa vyliečiť,nie je to nič príjemné tie bolesti v kolenách ☹ nohy nás nosia celý život,nech sa Ti polepší čím skôr.

simca06022011
24. nov 2023

@majkabacovie tak este raz, najskor treba vysetrit koleno, ked v kolene nebude problem, co podla mna je dost mozne ze bude, a ukaze sa opotrebenie a pod. Tak az potom sa riesia odbery a skuma sa preco bezdovodne koleno boli. Aj ked toto podla mna vobec nie je bezdovodne. Mas v poriadku pohyb, sportujes, svaly na nohach? Porozmyslaj.
Ak mate zleho chirurga v meste, treba ist k inemu..
A mmochodom s kolenami problem mam a aj som pacient na reumatologii. Poviem ti s kludom, nahananie sa aj tak nic neurychli, nezlepsi... a reumaticke faktory mi nikdy nevysetrovala prakticka lekarka a napr. ani kyselinu mocovu, kvoli dne /mimochodm dna sa prevazne zacne prejavovat na palci na nohe a riadnou bolestou, zvycajne.. nemusi. A liecit, ti ju pokym nebudes mat neviem ake vysledky a priznaky tiez inak nebudu, len dietu bezpurinovu ti navrhne lekarka.
Niekedy sa stava ze po prekonani nejakej virozy bolia klby, alebo po brani niektorych liekov, atb.

complyc
25. nov 2023

@majkabacovie nebolia ta aj kríže ? Tieto bolesti možu byt aj sposobené stiahnutím sedacich svalov, tam je nervovy pletenec no a taktiez blok v krížovej chrbtici. Skus strečing. A odborníka.

majkabacovie
autor
25. nov 2023

@complyc zdravím, áno občas ma bolia kríže a cítim pichanie pri lopatke...ale žeby táto bolesť dokázala vyraziť až do kolien? ...určite to spomeniem u ortopéda, mal by vedieť čo s čím môže súvisieť, kiežby to bol tento prípad. Ďakujem za radu.

gemerka17
25. nov 2023

@majkabacovie ak chceš riešiť kolená, tak kríže a chrbát nespomínaj. Takto ortopéd bude mať perfektnú odpinkavaciu diagnózu. Potom už sa s kolenami nepohneš a žiadne vyšetrenia mať ani nebudeš, lebo však chrbtica, ktorá sama o sebe s kolenami vyslovene súvis nemá. Chrbát bolí každého a tam treba iba cvičiť pod skúseným fyzioterapeutom, ktorého si musíš zaplatiť, aby to k niečomu bolo.

complyc
26. nov 2023

@majkabacovie otec ma pichanie v kolenach niekedy mu nohu podlomilo no posla som ho za fyzioterapeutom ten mu napravil kríze a uvolnil sedaci sval. Robil častokrát v predklone v záhrade. Ma s tym pokoj , ale treba to ubolnovať.

majkabacovie
autor
27. nov 2023

@gemerka17 To máte tiež pravdu, vidíte, žeby človek musel fakt špekulovať čo môže a čo už nemôže povedať lekárovi. Fyzioterapeuta mi odporúčala aj obvodná doktorka (dala mi aj lístok na rehabilitácie, ale zatiaľ kým neviem čo s kolenami tak tam ešte nepôjdem) hlavne na problém s tŕpnutím v rukách, že to býva často od problémov s chrbticou, čiže fyzioterapeuta navštívim po vyšetreniach odborníkmi...ďakujem za váš postreh.

majkabacovie
autor
27. nov 2023

@complyc Fyzioterapeuta sa taktiež chystám navštíviť, uvidím ako dopadnú vyšetrenia u ortopéda, prípadne ak ma pošle ďalej...ďakujem za vaše rady.

gemerka17
27. nov 2023

@majkabacovie na rehabilitácie môžeš ísť aj teraz. Ideálne s chrbtom cvičiť. Fyzioterapeut cez poisťovňu je na úrovni predavačky v obchode. Veľa toho nevie, nezaujíma sa, je mu to jedno. Ukáže 3 cviky z internetu za 15 minút a si vybavená. Treba si najist súkromného fyzioterapeuta, ktorý ťa poriadne pozrie (urobí to lepšie a dôkladnejšie ako neurológ a ortoped). A začať teda cvičiť pod jeho dohľadom. Metódu cvičenia si vyber ale najjednoduchšie je začať SM systémom. S ortopedom rieš len tie kolená. Ak ťa neodbije, budeš mať šťastie.

majkabacovie
autor
17. dec 2023

@complyc dobrý deň, nakoniec to bude asi presne tento problém, ktorý ste spomínali. Bola som u ortopéda, robil RTG aj sono (len kolien), nič nevidel - konštatoval, že mám buchnuté kolená a trošku viac pohyblivé jabĺčko, predpísal mi len masť Aflamil a že ak sa nepolepší, mám prísť znova. No práve tento piatok ma seklo v krížoch - spadli mi kľúče, zohla som sa a pri vystretí mi vyskočila spaľujúca bolesť v krížoch, nemohla som si sadnúť, ľahnúť a každý krok ma bolí. Stihla som ísť k ortopédovi, vzal ma ako akútny prípad, dal mi obstrek a Aflamil prášok a pás lumbálnosakralny. No a opäť, že ak to neprejde, mám prísť. Bolesť sa nezmenšuje...Mám od mala krivú chrbticu, nikdy som sa však na ňu neliečila. Ortopéd ma nejak extra liečiť asi nechce, vyčkáva čo bude ďalej...bude to podľa vás presne to čo mal váš otec? najprv kolená a teraz seknutie v krížoch, každý pohyb krkom, chodidlom cítim v krížoch a taktiež mi tŕpnu ruky, proste bolesť mi od krížnej chrbtice vyráža do všetkých končatín...ak by som vás mohla poprosiť, môžete mi napísať do správy celkovú skúsenosť vášho otca, aký bol priebeh a čo presne mu pomohlo? nech viem čo ma cca čaká...budem vám veľmi vďačná

sidormic
22. jún 2024

@majkabacovie zdravím a ako to nakoniec dopadlo prešlo to nejako?...lebo máme doma podobný prípad s tými kolenami