Bolesti kolena

11. jún 2024

Ahojte pred tromi rokmi som si pri turistike poskodila koleno, bola to vacsia zataz (250 km za tri dni). koleno bolo asi tyzden opuchnute, ale po ladovani to preslo. lekar mi pri konzultacii odporucil neabsolvovat dlhe trasy 👌aktualne pri zatazi citim bolesti v oblasti medialneho kolateralneho vazu ( aspon tak to subjektivne viem identifikovat) a prechadza to aj do prednej a zadnej casti kolena, povod je ale na boku v oblasti toho vazu. bolest je tupa, nie ostra, taka ta ominajica ...

nakoniec som vymenila turistiku za bicykel, kedze pri zostupoch z kopcov bola bolest uz neakceptovatelne. problem je ze teraz sa bolest objavuje uz aj po bicyklovani na nie dlhe trasy (30 km po rovine) po par dnoch v pokoji sa bolest strati. nie je to bolest ktora by obmedzovala hybnost kolena, ale stale tam je - akoby mi niekto do tej oblasti sparal nozom.

nemate niekto podobny problem ? pripadne neviete odporucit lekara, ktory by sa mojim problemom realne zaoberal a neodbil ma tym, ze ked viem urobit drep tak co vlastne chcem ? pripadne fizioterapeuta?

fakt neviem co dalej, mam 30 rokov a pomaly sa lucim s aktivnym zivotnym stylom ....

barbora0308
11. jún 2024

Urcite treba navstivit fyzioterapeuta. Mna tiez boli lave koleno, zacala som ho iba citit pri turistike, posledne vzostupy som uz ledva dala...koleno ma aktualne boli uz aj pri dlhsich prechadzkach, behat som tiez prestala ☹️. Mala som ale dlhodobo aj bolesti driekovej oblasti a teda po navsteve neurologa, absolvovani RTG a MR chrbtice vysvitlo, ze problem je presne v tej driekovej oblasti, konkretne s platnickou, kde tlaci na nerv a vyzaruje az do kolena. Totizto, ak nemas dostatocne pevny stred tela, tak to takto pekne moze vyzarovat do kolena. 🫤 Takze sa aktualne tiez davam dokopy, cvicim s fyzioterapeutom a dufam, ze sa dam konecne dokopy, chyba mi aktivny zivot a velmi ma to obmedzuje. Netvrdim, ze to bude aj tvoj pripad, ale idealne sa treba zverit do ruk dobreho fyzioterapeuta. Drzim palce! 🤞

skatloka
11. jún 2024

Ahoj, najlepsie navstivit ortopeda (pokial mas negativnu skusenost, najdi si ineho) a dat si urobit MRI, aby si vedela, co konkretne ta trapi a ci je to na operaciu alebo postacia rehabilitaciu ci fyzioterapia… Ja som po dvoch operaciach, ale meniskus (rsp. uz iba maly zlomok z neho) ma boli den co den. Su to bolesti pri zatazi ci nespravnom pohybe, o turistike uz ani nepomyslam. Nevravim, ze je to tvoj pripad, ale zbytocne odkladas poriadne vysetrenie. Cim skor vyliecis (alebo aspon das tomu sancu), tym rychlejsie budes moct opat sportovat naplno.

lubo_95
13. jún 2024

Ahoj,
mám úplne rovnaký problém ako popisuješ (okrem opuchu), bolesť sa prejavuje pri chôdzi dlhšej ako cca 3h. prípadne bicyklovanie viac ako 1 až 2h. podľa intenzity, to isté aj kolieskové korčule. Bolesť po čase naberá na intenzite až tak, že už takmer nedokážem pokračovať v chôdzi. Po cca 3 dňoch bolesť zmizne. Umňa problém vznikol po cvičení na spinningovom bicykli avšak doteraz som príčinu bolesti nezistil. Absolvoval som MR a návštevu ortopéda aj s rehabilitáciou - nič nezistili, koleno je údajne v poriadku..

bavlnka92
13. jún 2024

@lubo_95 presne to isté s problémom po osmičkách v práci na nohách.. 2 ortopédi a výsledok žiadny + odporučené cvičenie (wtf?).

elinka1051
20. aug 2024

Vie už niekto poradit prosím?nebeham, to by kolená nedali,chodím skoro denne cca 9 km,občas bicykel, max 30 km po rovine ale aj tak pri zohybani,vstavani,...obe kolená bolia