Bolesti hlavy z kúrenia

9. dec 2020

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom zdravotných problémov z kúrenia.
Viem, že je to všeobecne známe, že ľudí z kúrenia bolieva hlava a že sú viacej unavení a malátni, ale neviete, prečo presne? čo sa deje v tele? aké sú predispozície k väčšej citlivosti?
Totižto, posedné dva-tri roky kúrenie nie dobre znášam a som z toho frustrovaná. Veľmi ma bolieva hlava a celkove sa necítim dobre.
Chcem podotknúť, že doma neprekurujeme. Reagujem už aj na veľmi slabučké prihrievanie, napr. minule u svokrovcov mali termostat na 20 stupňov a hneď, ako sa rozohrial radiátor, tak mi začalo byť zle. Podobne je to aj u mojich rodičov, podlahy majú studené, ťahá im dovnútra z pivnice, termostat na 21,5 ale akonáhle sa kúrenie spustí, hneď mi je zle.
My máme doma vlhkejší vzduch, veľa vetrám a kým manžel nie je doma, nekúrim (on totižto potrebuje mať teplejšie). No keď prikúrime, hoc aj trošičku, trpím. V tom momente sálania radiátora je to najhoršie, ono už potom, keď sa natopí a teplo rozloží, je to lepšie. Ale vzhľadom k tomu, že potrebujem byť vkuse aktívna, lebo máme malé deti, je to z dlhodobého hľadiska fakt nepríjemné a nechcem, aby každá zima bola pre mňa ako za trest.
Nekúriť vôbec nie je riešenie.
Je možné, že môj organizmus je nejako viac precitlivený? Ak áno, z akého dôvodu?

Budem veľmi vďačná za akékoľvek skúsenosti a postrehy ohľadne tejto témy.

ewka9
9. dec 2020

Nepomôžem, ale to by aj mňa veľmi zaujímalo. Som na tom dosť podobne..manžel chodí v mikine, ja v tielku a zle znášam kúrenie..minule som myslela že odpadnem..rozmýšľam, či to nemôže byť niečo s tlakom, no to ma len tak napadlo..

miro1360
9. dec 2020

Nie som lekár, ale technicky, preto ber to čo napíšem s rezervou. Keď rozkúriš tak prúdi vzduch, je suchší a berie so sebou prach ktorý vo zvýšenej koncentrácii vdychuješ a na to môže tvoje telo zareagovať. Druhá vec (pravdepodobnejšia) je náhle rozšírenie ciev, čím sa telo snaží ochladzovať. To ti spôsobí zníženie tlaku a tieto bolesti hlavy (tie môžu pochádzať ako zo zmeny tlaku tak aj z krčnej oblasti - niektorá rozšírená cieva v krčnej oblasti začne tlačiť na nejaký susedný nerv a ten sa prejaví bolesťou hlavy). Čo ti môže pomôcť. Keď sa zakúri tak obliecť si niečo vzdušné. Skúsiť nejaké opatrné a pravidelné cviky na posilnenie krčnej chrbtice (cvič iba vtedy keď nebolí), častejšie prechádzky po vonku alebo pravidelná športová aktivita. Pomôcť ti môže pravidelnejší pitný režim, ale nie je to zárukou. Minerály, Vitamín C (údajne sú cievy pružnejšie a tak ľahšie dorovnajú zmeny tlaku).

babydesire
10. dec 2020

Aj mne prudi v zilach horuca krv, manzel naopak, casty dovod vymeny nazorov az hadok..mne vadi ked je prilis teplo,hlavne ked spim,zobudim sa nato,neviem zaspat ak mi je dusno,teplo, casto sa mi zle dycha, musim vetrat ale manzel vrci vtedy,mavam navaly tepla,velmi neprijemne,, tricka,saty s dlhym rukavom uz nepouzivam,,,nezniesla by som to teplo...viem,ze je to caste u zien, ale v poslednych rokoch je to horsie..menopauzu mam snad este daleko...v baraku 22stupnov a ja casto beham v tielku a gatkach a aj to sa este niekedy musim chladit

kacena4
10. dec 2020

chod k dr nech ti skontroluje stitnu zlazu ak mas problemy z teplom moze to byt stitna zlaza hormony, ale ak ti vadi len samotne zakurenie ako take a nie teplo tak to potom psychiater/psycholog (nic v zlom) mne napr. vadi ked sa zakuri a kedze mam tinitus a velmi citlive pocutie pocujem aj to ako "susti, prudi" voda v radiatore - obcas mi to velmi vadi a radsej mame v spalni vypnuty radiator ked spime... je to individualne drzim palceky nech to zvladas

autor
10. dec 2020

dobrý deň, ďakujem za postrehy.. s teplom ako takým mám problémy tiež, ale bolesti hlavy z kúrenia a ťažkosti z tepla mám akoby v osobitných kategóriách, nepociťujem to ako jeden problém, ale dva rozdielne..
z vašich postrehov som problém s tlakom vylúčila, lebo akurát včera, ako sa u rodičov spustilo topenie, mi začalo byť zle a keďže cca mesiac dozadu som mávala aj nízky tlak, a bolesti hlavy z neho, tak som si ho premerala a mala som ho ukážkový
vzhľadom k tomu, že som tehuľka v 8mes s dvoma malými deťmi, z ktorých jedno ešte uspávam na rukách, prikláňam sa asi k tej krčnej chrbtici :-/ inak @miro1360 prosím vás ešte o objasnenie tej reakcie tela na prach.. mysleli ste tým trebárs astmatický záchvat?
Ohľadom problémov z tepla.. no, štítnu žľazu vylučujem, tú mám podchytenú, i keď je pravda, že som na liečbu hormónmi nabehla cca pred 3 mesiacmi a to iba kvôli dieťatku, keby som nebola tehotná, tak by som ich ešte nepotrebovala.. a možno ich ani teraz nepotrebujem a telo (zvyknuté na menšiu koncentráciu hormónov) reaguje na ich väčšie množstvo.. ale ťažko povedať.. ja som v teple mala problémy stále, lenže posledné dva roky je to katastrofa :-/
v rodičovskom dome som bola zvyknutá na chladný odchov, takže som problémy pociťovala len v lete, ale s manželom sme sa podobne ako @babydesire rozišli v tepelnej pohode :-/ dokonca máme aj slnečný byt, v lete aj 30tky bežne vo vnútri a keďže som mu dva roky prekurovanie tolerovala, tak tie dva roky som vlastne vkuse prehriata (plus po dvoch pôrodoch po sebe a v treťom tehotenstve, behanie okolo detí a hormonálne zmeny), tak neviem, či sa kvôli tomu telo preťažilo alebo čo.. ale také tie problémy s dýchaním som mala aj predtým, len teraz je všetko horšie a pribudlo búšenie srdca a také to, akoby som to nazvala..silnejšie omámenie z tepla.. prosto veľký pocit nepohody
a ešte by som poprosila @kacena4 ako ste to mysleli s tým psychológom, že ako to súvisí s neznášanlivosťou tepla ..neberiem to nijak zle, práveže ma to zaujalo, lebo som mala od januára veľmi zlý polrok, čo sa psychického stavu týka.. i keď no, s teplom som mala problémy stále, len teraz je to niekoľkonásobne horšie

miro1360
11. dec 2020

>> mysleli ste tým trebárs astmatický záchvat?
U človeka ktorý má tento problém tak áno aj z prachu (domáceho). Bežný domáci prach je tvorený zo suchej kože (+perie ak máš také vankúše) a preto obsahuje drobné mikróby - tie keď vdýchneš tak imunitný systém môže takto reagovať. Iný prach z dielní - ako napríklad z opracovania dreva, ten tieto mikróby neobsahuje, ale zasa môže spôsobovať iné problémy s dýchaním (zanášať dýchací systém) ... záleží od toho na čo je človek "alergický" a v akom množstve.
Píšeš o búšení srdca - to môžeš mať z viacerých dôvodov (nedostatok niektorých minerálov (hlavne v tom tehotenstve) - psychika sa zhoršuje pri rozhádzaní minerálov, útlak na takzvaný blúdivý nerv (tehotenstvo, malo by to potom odznieť), nevyvážená strava, pokles kondície, psychika! stresy!, ale aj to samotné horko v dome!), až po nejaký závažnejší problém so srdcom - ak by sa ti to zhoršovalo (častejšie búšenie), neodkladaj kontrolu u kardiológa.
Inak skutočne existujú ľudia (zdravý v kondícii), ktorí od svoje podstaty neznášajú teplo a ty možno patríš medzi nich. Rovnako existujú ľudia, ktorí nevedia vystáť chlad (nevedia sa prirodzene zohriať a majú to tak od začiatku).
Vo všeobecnosti to je tak, že vyššia teplota v byte je horšia ako nižšia - lebo človek sa ľahšie oblečie a v tom zohreje, ako sa schladí v rozohriatom priestore. Mali by ste vykurovať na menšiu teplotu a manžel by mal ustúpiť v tom zmysle, že sa viac naoblieka (dajú sa kúpiť rôzne fleecové mikiny, ktoré ho zohrejú aj keby bolo v izbe 12 stupňov (napíš do googlu "fleecove mikiny pracovne odevy"), + pod nohavice nejaké spodky) a neverím, že mu potom bude ešte zima. Jemu kúp hrubšiu perinu (+ nech spí v teplákoch) a sebe kúp tenšiu. Nejak musíte nájsť kompromis, lebo pre teba nebude možné existovať v tom prehriatom prostredí a hlavne teraz keď si v takom stave. Zabojuj a presaď svoje 🙂

autor
11. dec 2020

@miro1360 a keď nie ste lekár, odkiaľ viete takéto veci? 🙂
presne ste trafili, už som bola u internistu a zistil mi málo draslíka a horčíka, beriem na to Cardilan, ale čo sa týka tepla, len ma odbil vetou ,,vy ste štítnožľazová, oni sú takí citliví na teplotné zmeny" keď som to povedala endokrinologičke, tak sa zasmiala a povedala, že to je síce pravda, ale že teraz mám výsledky ukážkové.. každý to zvaľuje na tehotenstvo, lebo ženy sú vtedy viac ,,hypertermické" (neviem, či som si správne zapamätala slovo), ale ja viem, že za mojími problémami je niečo viac.. ja som si toho pozisťovala naozaj veľa, veď tu sedím na MK hodiny a prezerám fóra, prezerám internet, zberám a skladám si informácie, ale nedokážem poňať všetko :-/ dokonca mi vybehol pozitívny test na teh.cukrovku a keď som si to všetko spätne pospájala, mám pocit, akoby mi bolo zle cca hodinu po jedle a k tomu som sa horko-ťažko dopátrala, že to môže spôsobovať aj ten draslík, v zmysle, že keď je ho málo, inzulín sa vylúči neskôr a potom telo reaguje na jeho vysokú hodnotu v tele búšením srdca alebo ak aj nie tým, ale tými ťažkosťami, čo sa mi dookola diali..povedala som to gynekologičke, ma vysmiala, nenechala dohovoriť, že to mám prosto cukrovku a hotovo..
Len toto, že u mňa sa toho nazbieralo veľa naraz.. stresy, teplé prostredie, nestravujem sa ktovieako dobre, málo som bola vonku.. takže vzniklo aj veľa problémov, ale ťažko ich je vyskladať, že čo začalo, čo pokračovalo, čo súvisí s čím..keď mi rozumiete..dokonca máme zlé prostredie na bývanie, máme veľmi vlhko, dusno, opakované plesne.. ono plesne napríklad sú také malé mršky, ale nemám pocit, že by mi robili zle, ale tá kombinácia vlhko a teplo.. a tiež mi nikto nevie povedať, prečo.. (preto si myslím, že plesne nie, lebo mi je zle aj v skleníkoch, saune.. botanickú záhradu som si vôbec neužila, lebo som predýchavala celú exkurziu.. a to som sa tam tak tešila)
a čo sa týka vykurovania.. no, tento rok sa manžel fakt snaží.. on by ani veľmi nevykuroval, lenže je presvedčený, že ma opakované problémy s prieduškami kvôli chladu a že mu je dobre len v teple.. podľa mňa sa mýli, ale, bez urážky, mám pocit, že keď si muž niečo zaumieni, ťažko to pustí.. ak je to dobré, je to fajn, ale ak je to blbosť..nuž čo viac dodať :D a aj to, aby som mu veľmi nekrivdila.. máme to nadmerné vlhko a oziaba nás.. u rodičov v pohode zvládam 21,5 stupňa, ale doma nám je nepríjemne niekedy aj pri 23.. teda, ja by som to aj zvládla, ja som bola naučená obliecť sa, ale manžel nerád chodí naobliekaný, lebo že doma sa chce cítiť slobodne.. plánujeme sa sťahovať, tak na to čakám trochu ako na vykúpenie, ale po skúsenosti u rodičov sa trochu aj bojím, lebo v suchšom prostredí je vykurovanie agresívnejšie.. doma v tom vlhku zvládam topenie (myslím dobu sálania) lepšie, ako u rodičov, kde majú suchšie..ale zasa po natopení vo vlhku sa mi začne zle dýchať..
A preto som aj zvažovala, či nie som astmatička, a či tie moje problémy nie sú astmatické záchvaty, lebo už ma raz doktorka odporučila na alergo, máme aj v rodine alergikov.. len neviem prísť na to, čo by z toho všetkého mohol byť spúšťač
Inak, dúfam, že nevadí, že som sa tak rozpísala 🙂 konečne som mala pocit, že niekto do toho celého vidí viac, tak som sa nechala trocha uniesť 🙂

miro1360
12. dec 2020

:D život nás všeličo naučí
... neboj, je dobre sa niekedy uvoľniť a nechať len tak uniesť 🙂
Nedostatok draslíka je zákerný a veľmi ťažko sa dopĺňa (trvá to mesiace). Vybúchať sa z neho môžeš aj vtedy, keď máš dlhodobo znížený príjem sodíka, lebo fungujú vzájomne (tzv. sodno-draselná pumpa) :D Z krvi sa nedá presne odmerať (napríklad môžeš mať v krvi dosť ale v tele bude málo a opačne).
Cardilan je pekný doplnok, síce na predpis, zo začiatku neuškodí. Zlepší si stravovanie aby si konzumovala stravu bohatšiu na tieto minerály (ľahšie stráviteľné strukoviny, mäso, zemiaky, banány, mlieko (ak môžeš), zeleninové šťavy, melón, vodu zo zelených kokosov, marhule, mleté jadrá, ale aj samotné pečivo). Po pár dózach toho Cardilanu si nechaj dlhšiu prestávku, ideálne ho postupne vysaď úplne (postupne uberaj dávku). Konzultuj s lekárom ktorý ti to predpísal.
Nedostatok vitamínu C môže spôsobovať menej pružné cievy (ale neber ho nadbytky lebo prebytok vitamínu C sa síce vylúči obličkami ale z toho veľkého prebytku môžeš dostať obličkový kameň :D - tak si teda vždy pozri na obale koľko je odporúčaný denný príjem a podľa toho to zariaď - jednorázovo sem-tam nepravidelne môžeš konzumovať 1000% navyše, ale nie pravidelne denne).
Potom tu je vápnik. Mnoho ľudí dnes konzumuje stravu s nebezpečnými fosforečnanmi (difosforečnany, trifosforečnany, ktoré sa nachádzajú v šunkách, umelých slaninách, v kebaboch, bagety, párky) a tieto škodlivé é-čka sťahujú vápnik z krvi na nízke hodnoty a môžu stáť za rôznymi arytmiami. To by si mala nahradiť úplne.
Neviem či hypertermická, ale ja si skôr myslím, že sa ti efektívnejšie spaľuje tuk a preto ti viac vyhovuje chladnejšie prostredie.
Zle po jedle, uvidíš ako to bude po tehotenstve. Trávenie je celkom náročný proces a existujú ľudia, ktorí po najedení potrebujú ísť zdriemnuť. Skús pravidelne menšie porcie ľahšie stráviteľného jedla (napríklad mäso zomeľ v mlynčeku a bude hneď ľahšie stráviteľné :D).
Plesne sú poriadny zakerák. Je dosť možné, že aj manželovi môžu spôsobovať problémy na tie priedušky, pretože priamo vyvolávajú ich zápaly. Nachádzajú sa v tej skleníkovej pôde, isto aj v pôde botanickej záhrady - ale tam môžu byť ďalšie rastlinné výpary. Nepodceňuj to. Mnoho alergií je spôsobených dlhodobým vystavením domovým plesniam a prachu (a potom tu je druhý extrém - úplná čistota - to tiež nie je ideál).
Čo ti teda ostáva s tou teplotou doma. Ako sa môže manžel cítiť komfortnejšie, keď sa jeho žena cíti zle? Aspoň keby si mala nejakú vlastnú miestnosť, ktorú si zatvoríš a kde bude príjemný chládok :D Radiátory daj na menšiu teplotu - aby tak nesálali, ale za to kúrili pravidelne. Relaxuj u okna s čerstvým vzduchom - s rozumom, aby si zas neprechladla.
Začni teda nejak postupne, namotivuj sa a urob toto:
- Napíš jedálniček obľúbených jedál v tvojej domácnosti, ktoré sú tak nejak bohatšie na draslík a sú ľahšie stráviteľné, a skús to pravidelne variť
- Odstráň tie plesne z bytu, častejšie vetraj a vyhľadávaj relax v chladnejšom prostredí, pre spánok sa odsťahuj od radiátora, alebo do inej chladnejšej izby :D Ja keby som nemohol v rozpálenej izbe zaspať tak si rozložím matrac kľudne aj do chodby :D

miro1360
12. dec 2020

- a ešte si precvičuj krčnú chrbticu

marca12
12. dec 2020

Mne to tiez robi,ostane mi zle ihned ako mi ostane teplo. Nemam to len z kurenia,ale aj v lete,ked je teplo je mi mdlo alebo v obchode,ak mi ostane teplo,som na odpadnutie. Vysvetlujem si to tym,ze sa nejako rozsiria cievy,ale neviem ako s tym bojovat

autor
14. dec 2020

@miro1360 nooo :D kiež by to šlo :D v dvojizbovom byte :D ja už s deťmi spím mimo manžela, lebo on si prehrieva izbu na noc, skúšala som to s ním dve noci, ale veľa som z nich nenaspala a ráno som vstávala ako chorá :D a ešte, aby toho nebolo málo, termostat máme oproti radiátoru a za stenou, na ktorej je zavesený, je sporák :D (sme v prenajatom) čiže rovnomerne zakúriť, resp.dlhodobo prihrievať je skoro nemožné :D keď niekomu rozprávam, ako sa nám žije, asi len krútia hlavou, či je toto vôbec možné, nachytať toľko komplikácii naraz :D
a inak, vďaka, že ste sa k tejto téme tak rozpísali, poskytlo mi to celkom pekný náhľad na moje problémy a určite si poštudujem aj tú draselno-sodnú pumpu, lebo je pravda, že sa nestravujem ktovieako :-/ ja síce ľúbim veľmi sladké, ale na druhej strane doma konzumujeme presne to, čo ste vypísali
zaujali ma ešte tie cievy, pozerám, že aj užívateľke @marca12 by sa zišli hlbšie informácie.. lebo ja viem len toľko, že v teple sa rozširujú a v chlade sťahujú.. ja mám aj dlhodobý problém s nedostatkom železa, vždy som tak max na spodnej hranici normy.. čiže pre seba by som tak logicky vyvodila, že keď mám v tele málo krvi (anémiu pomenúvajú ako chudokrvnosť) a cievy sa rozšíria, tak dopyt nestíha byť pokrytý a telo takto reaguje.. mohlo by to byť takto? len zasa nechápem, lebo v tomto som taký ,,extrémista" :D že mi je zle v teple, ale zasa na druhej strane reagujem citlivo aj na zimu.. ono síce ľudia zvyknú hovorievať, že ich trasie od zimy, ale mňa reálne striasa na pár minút, ako keď máte zimnicu počas stúpajúcej horúčky.. ja cítim, že to niečo sa deje vo vnútri tela s niečím, len ja neviem presne, o čo ide.. a aj to teplo, doslova mi pulzuje vrch hrudníka a okolie krku, v takých, akoby vlnách, neviem to lepšie opísať.. ale toto je maličkosť, ale dýchanie ma veľmi trápi, už dlhodobo mám problém, že akoby som nemala dostatok vzduchu na dýchanie a neviem prísť na to, či to robí to naše prostredie alebo mi reálne niečo je :( a ak aj, tak na koho sa obrátiť? a či sa mi vôbec chce?? už chodím k trom doktorom.. :(

miro1360
15. dec 2020

To máš ťažšie v menšom byte. Ostáva ti jedine ukecať toho manžela, nech sa oblieka ... uši mu nejaké hrubé domáce tepláky, v tom sa dobre chodí doma po byte, nehovor mu nič, ak si ich obľúbi tak možno sám pritiahne ten radiátor :D
No veru študuj, ale aj praktizuj lebo iba to ti reálne pomôže - tzn. začni tou stravou, to je prioritné. Skús potom nejaký iný náter ktorý by bol možno odolný voči plesni (tu by mohol poradiť niekto z modrastrecha).
Máš tých zdravotných problémov viac a ono keď sa to kumuluje tak to je ako kokteil problémov. Jedno môže ovplyvňovať druhé. Zameraj sa na tu stravu tak, aby si časom postupne vysadila ten cardilan (v spolupráci s lekárom postupne uberať dávky).
S tým nedostatkom železa - keď stravou doplníš minerály, doplníš aj železo pretože strava bohatá na minerály má takmer vždy dosť železa. A cievy .. ono pri nedostatku železa je tiež hromada príznakov, ktoré viacmenej súvisia s nedostatočným prekysličením tkanív. Ty nemáš málo krvi, ale máš málo železa v krvi a železo tam je na to aby sa na neho viazal kyslík, keď je železa málo tak dýchaš ale nevieš sa dodýchať lebo kyslík sa tam nenaviaže. Inak používaš vo vnútri v kúpeľni nejaký plynový ohrievač teplej vody? Veľa ľudí to používa. Daj na to pozor, lebo z týchto plynových ohrievačov v málo vetranej kúpeľni sa môže hromadiť oxid uhoľnatý (CO bez dvojky, bez zápachu, nie je to CO2 (oxid uhličitý) ktorý vydychujeme) ... oxid uhoľnatý CO sa viaže na červené krvinky niekoľkonásobne silnejšie ako kyslík (stačí pár nádychov takého vzduchu a vyčistenie tela trvá niekoľko dní) a človek potom chodí po dome nonstop unavený, chorý, a nevie z čoho. Nedostatok takého kyslíka v krvi sa nedá zistiť oximetrami. To k tomu dýchaniu. Reálne ti niečo môže byť, a môže na to vplývať nejaký faktor v domácnosti. Kondíciu si udržiavaš?

autor
19. dec 2020

@miro1360 no tak akurát čo okolo detí doma behám 🙂 ale cítim, že to nie je riadny kvalitný pohyb ako keď sa človek prejde po vonku.. lebo ubehaná som, dlho stojím, chrbát bolí, ale keď idem vonku a rozhýbem celé telo, je to niečo úplne iné..
plynový ohrievač, ktorý spomínate, si neviem veľmi predstaviť, ale my máme vlastný kotol, hoc sme v prenajatom, takže v tom to asi nebude
tento týždeň som bola na kardiológii, srdce je našťastie v poriadku, ale hodnoty minerálov mi prídu až v pondelok alebo utorok, tak som zvedavá.. železo momentálne asi tiež ok, bola som na odber včera a moja dr.mi znížila dávkovanie, tak predpokladám, že som v norme (zabudla som sa spýtať na presnú hodnotu, ale pôjdem si po papier, tak uvidím)
včera sa mi akurát stala taká vec a mi to veľmi vŕta hlavou.. viete, ako som spomínala, že manžel spí v inej miestnosti a tam si silnejšie kúri.. včera sme tam trávili čas spolu, kúrenie nešlo, ale keď sa potom zaplo (stupeň 5/6) do pár minút sa mi rozbúchalo srdce a následne som pociťovala tlak na hrudi a nemohla som sa poriadne nadychovať..po pár minútach to prešlo.. tak neviem, či to fakt neznesiem teplo (i keď nerozumiem prečo) alebo žeby tam úradovalo niečo pľúcne, astma?? neviete? ja som moje problémy spomenula aj doktorke na kardio, dala mi porobiť testy, aby sa srdce vylúčilo/potrvdilo, ale ešte jej len budem posielať výsledky na zhodnotenie a neviem, nakoľko sa k tomu stihne vyjadriť, keďže už idú sviatky..

autor
19. dec 2020

@miro1360 a inak vďaka za všetky príspevky, aspoň sa mi rozšírili obzory 🙂 akurát som si požičala knihu o fyziológii ľudského tela, tak dúfam, že sa mi podarí pri tých mojich dietkach aspoň čo-to naštudovať 🙂 s manželom som sa smiala, že kebyže netrávim dva roky na fórach a googlovaním, tak že knihu rovno vrátim do knižnice :D teraz som ,,mačo" lebo mnohým názvom a popísaným dejom rozumiem aspoň sčasti :D :D a pekne mi veci zapadajú do seba 🙂 aj tie od vás 🙂

alberto1
19. dec 2020

Bola by si ideálnou manželkou držgrošov..... 😂😂😂

ewka9
19. dec 2020

@alberto1 😂

miro1360
22. dec 2020

odpoviem k tej veci čo sa ti stala v tej izbe po zapnutí kúrenia ... žiaľ ťažko tu niečo určiť lebo môže aj nemusí tam byť súvis s teplom, rovnako tak s tým prachom, psychika ako spúšťač, či nejaký fyziologický podnet ... skús to čo som ti písal vyššie, zbaviť sa všetkého prachu z radiátorov a zbavovať sa ho pravidelne aj keď tam žiaden nie je vidno (úplne dôkladne to očisti, čo je celkom "zábava" pri niektorých radiátoroch :D) - tým čiastočne vylúčiš ten problém prachu ... ako extrém môžete skúsiť zmeniť typ gélov a mydiel (za nejaké nealergénne, pretože ten prach obsahuje zložky týchto prostriedkov, nakoľko sú tam čiastočky suchej kože ktoré vdýchneš) ... skús taký pokus - daj si FFP2 alebo 3 respirátor, dobre utesni a maj ho 10 minút len tak v tej chladnejšej miestnosti nech si telo zvykne, potom sa posaď k tomu rozpálenému radiátoru k manželovi, a čakaj čo sa stane, urob to aj viac krát, ak ti vybehne ten tep a ďalšia zloba, tak môžeš s veľkou istotou vylúčiť prach a zvaliť to na to teplo a odtiaľ sa odkopnúť ďalej :D
za tou arytmiou na srdci môže byť naozaj mnoho vecí - dokonca aj samotná chrbtica (od krčnej až po hrudníkovú - ten tlak na hrudi), ktorá je pekným spúšťačom úplne náhodných extrasystol (komorových aj predsieňových) vrátane tej tachykardie ktorá ťa zrejme vystrašila 🙂 ... iným spúšťačom môže byť tehotenstvo, nekvalitný spánok, môžu to byť tie minerály, niektoré potraviny (určite káva, sladidlá, tmavá čokoláda, plesňové syry), plynatosť a črevný problém (čreva sú so srdcom prepojené cez nerv), skryté problémy na srdci, skús si vybaviť holtér, alebo zopár mesiacov po tehotenstve skús u lekára vybaviť záťažové EKG, alebo aj také stavy ako hlbšie psychické uvoľnenie po predchádzajúcom vypätí môže byť spúšťač ... a x ďalších vecí :D
.... cez internet tento problém nenájdeme, ale aspoň niečo :D

miro1360
22. dec 2020

... dodatok k tomu pokusu: eventuálne sa posaď k tomu radiátoru ešte pred tým než začne kúriť, ale vyskúšaj aj potom :D

autor
10. jan 2021

@miro1360 zdravím, v prvom rade vám chcem popriať všetko dobré v novom roku.. 🙂 príspevok som si prečítala už dávnejšie, ale mala som doma divočinu okolo sviatkov a po nich mi ochorel synček a manžel skončil so žlčníkovými problémami, tak som nejako nemala čas odpísať 🙂
veľa som rozmýšľala o mojich problémoch, snažila som sa vypozorovať, s čím by to mohlo súvisieť, ale na nič som neprišla :-/ teda až na to, že to asi nebude alergické.. vyzerá to na ten vyššie spomenutý draslík.. lekárka pozrela vyšetrenia z echa, ekg a nejaké na cievy (tlakomer na každej končatine), tam je všetko v poriadku, ale že ten draslík má hraničné hodnoty.. bolo mi fajn niekoľko dní, ale teraz posledné dva mi je zasa zle :-/
keď vás neobťažujem, tak by som vám popísala, čo sa mi presne deje, či by ste náhodou nevedeli posúdiť, či ide o ten draslík:
rozbúši sa mi srdce, nemôžem sa poriadne nadychovať (akoby sa mi niečo, čo sa podieľa na dýchaní, poriadne neroztváralo) a niekedy sa mi začne až tak zle dýchať, že cítim akoby tlak na hrudi.. ako by som to popísala.. akoby mi tam niekto tlačil rukou a týmpádom sa nemôžem nadýchnuť.. oblieva ma horúčava a pot v hornej časti hrudníka, trochu to akoby pulzuje, opúchajú mi prsty na rukách (nie viditeľne, ale pocitovo.. ale toto sa mi začalo diať až teraz.. tam môže hrať rolu aj to vysoké štádium tehotenstva-už začínam 36t) a nemám silu v rukách a nohách, nezvládzem stáť ani držať dieťa na rukách ale to nie je také, ako ľudia povedia, že nevládzu, sú unavení atď. ale ja reálne cítim, že to je svalstvo alebo nervy alebo niečo vnútri proste.. lebo mne tie stavy začínajú zničoho-nič.. je mi dobre, synčeka mám v pohode na rukách a keď sa rozbúši srdce a začne sa tá končatinová slabosť, tak ho musím prosto zložiť, chápete, prosto si to viem rozlíšiť, to nie je ako keď niekto zloží dieťa z rúk, že už ho dlho nosil a že už stačí.. no a ešte v tých chvíľach mám nízky tlak, priemerne tak 110/55, občas ma aj bolí hlava.. myslím, že som vymenovala asi všetko.. no a keď mám tento, ja som to pomenovala ,,záchvat"( aby manžel vedel, o čo ide :D ) tak nemôžem byť niekde, kde je teplo a vlhko (ale teplo a vlhko neznášam ani v normálnom stave, to len som chcela na vysvetlenie, že najprv je tamten stav-,,záchvat" a ten je následne ťažšie znášaný v zlom prostredí)
Tak čo myslíte, môže to byť ono? lebo ja už fakt neviem.. budem mať aj kardio kontrolu, ale nemám pocit, že by tam na niečo prišli.. a ktovie, či tú kontrolu vôbec stihnem 🙂 ono ja sa veľmi bojím preto, lebo ma desí, že nepredýcham pôrod :( :( :( lebo doteraz som neprišla na to, čo je spúšťač tých mojich ,,záchvatov" a neviem teda, čomu sa vyvarovať :( a ono to je také, že niekedy mám aj týždeň pokoj a teraz som mala 4 ,,záchvaty" za dva dni :(

autor
10. jan 2021

jaj, som zabudla ešte na jednu vec.. že často počas toho môjho záchvatu (alebo pred ním) zvyknem byť nadmieru podráždená.. niekto by povedal, že kto už nebýva podráždený, ale ja som pokojná povaha a emócioe zvyknem držať v sebe a aj keď ma niečo štve, tak ma to štve miernejšie :D jednoducho cítim, že to moje podráždenie vychádza z nejakého vnútorného nastavenia tela (nejaká nerovnováha alebo nervy?).. a obyčajne sa viem veľmi dobre kontrolovať, ale keď mám toto podráždenie, tak vtedy mi ide kontrola veľmi ťažko, lebo akoby som nad tým nemala moc, lebo niečo je prosto tak fyziologicky nastavené a ma to ,,nepustí|" neviem, či mi rozumiete, ale neviem to lepšie popísať 🙂

miro1360
11. jan 2021

Základ pre teba je, aby si absolvovala čo najviac odborných vyšetrení, na ktorých sa vylúči čo najviac možných príčin (tzn. komplet srdce (aj holter nech je zaznamenaná tá arytmia), interné (čo si asi už mala, musí byť vylúčený problém s krvou), neurologické vyšetrenie (s EMG), nefrologické, endokrinologické, diabetologické ...).
Skúšala si viac soli a dostatok tekutín na ten nízky tlak? Inak v tehotenstve býva nižší tlak, no ale s tým spodným ideš pod hranicu - píšeš, že doktorke si o tom povedala hej a vyšetrila, že všetko ok? Snáď nemáš nábeh na diabet.
Po tom ako si to celé opísala, tak všetky tie príznaky sa podobajú na takzvanú hyperventilačnú tetániu (diagnostikuje to neurológ), ktorej spúšťačom môžu byť aj náhle výkyvy minerálov v krvi.
- Môže byť za tým draslík, môže to byť vápnik, nedostatok magnézia ... tehotenstvo = vysoké nároky na živiny. Nedostatok draslíka vedie k nedostatku sodíka a to celé k problémom s krvným tlakom. Problémy s krvným tlakom ti môžu spôsobovať tieto stavy ktoré popisuješ. Doplnenie chýbajúceho draslíka je celkom náročný dlhodobý proces (veľká zmena v stravovaní).
- Skús dodržať aj denný príjem vápnika a teraz v zimných mesiacoch sem tam vitamín D-3. Náhle nepravidelné výkyvy vápnika v krvi spôsobuje konzumácia potravy obsahujúcej rôzne fosforečnany. Skús nekonzumovať a nahradiť niečím iným všetky produkty, v ktorých sa nachádzajú difosforečnany a trifosforečnany (E450, E451, E452) - párky, šunky, klobásy, slaniny, kebaby, --- čítaj na obaloch (niekde som sa tu dočítal, že Lidl Pure sú produkty bez týchto nebezpečných sračiek, nemusí to už byť tak chutné :D).
- Možno nakoniec ešte spomeniem samotnú chrbticu - telo ti môže reagovať tak ako reaguje na pricvaknutý nerv v hrudnej alebo krčnej oblasti.
... možno to celé skončí po tehotenstve a ukáže sa, že to len organizmus takto dočasne reagoval, ale na to by som sa nespoliehal.
V každom prípade musíš o svojom probléme informovať lekárov (navštíviť ich). Musia o tom vedieť aj tí na pôrodnom. Nesmie sa stať, že pôjdeš rodiť a oni nebudú vedieť o tvojich problémoch - určite im o tom povedz. Niektoré ženy s diagnostikovanou hyperventilačnou tetániou rodia cisárskym, lebo by im tam odpadávali.
https://zdravoteka.sk/magazin/tetania/

autor
17. jan 2021

@miro1360 veľmi ste ma nepotešili :D na tetániu som už aj sama narazila, či to náhodou nie je to, ale nemávam vôbec tie kŕče, ktoré sa všade uvádzajú, a aj som podozrenie na ňu spomenula pôrodníkovi a na kŕče sa pýtal hneď ako prvú vec, tak neviem..
tehotenský diabetes mám potvrdený, i keď podľa mňa ho v skutočnosti nemám.. občas si doma premeriavam cukor pred jedlom a 2h po ňom a výsledky mám veľmi dobré (pred väčšinou okolo 4,9 a po okolo 5,5) dokonca som si dnes premerala cukor aj počas toho môjho ,,záchvatu" a bol tiež v poriadku
na endokr. som sledovaná, naposledy boli výsledky úplne ok a na hematológii som sledovaná kvôli železu a zvýšenému riziku trombóz (ale nič hrozné, beriem len preventívne najnižšie dávky Clexane) aké problémy s krvou ešte máte na mysli?
zajtra ma čaká kontrola na internom, tak trochu donútim doktorku sa tomu lepšie povenovať, ale čo som si pozerala výsledky spred vianoc, všetky minerály mám dole :-/ sodík a draslík len tesne v norme a vápnik s magnéziom pod normou, nie veľmi, ale pod.. a to sme telefonicky tieto výsledky konzultovali a nič mi o tom nepovedala, nechápem :-/ (ja som si hodnoty pozrela až teraz pred víkendom, lebo papier mi sestrička dala až teraz v piatok, keď som bola na odber) no, uvidíme, čo sa dozviem zajtra.. inak, nevedeli by ste mi ešte povedať, prečo sa mi ťažšie dýcha vo vlhku a teple? akože čo sa deje v tele.. lebo je to pre mňa riadny zaberák ten náš byt, bola som cez víkend u rodičov, mali vlhkosť 35, čo je síce podľa odporúčaní už pod normou, ale mne sa taaaaak perfektne dýchalo u nich, aj vonku na tom mraze.. a doma sa nemôžem dodýchať, stále taký pocit ťažkého vzduchu mám :-/

miro1360
17. jan 2021

Tie kŕče ... odcitujem ťa:
>>akoby mi tam niekto tlačil rukou a týmpádom sa nemôžem nadýchnuť<<
... kŕč nie je iba ten lýtkový, ale môže byť aj na bránici 🙂
Inak bol som už v takých domácnostiach, kde sa skutočne nedá dýchať, zdalo sa mi akoby okno mali zatvorené celý rok a jediný vzduch tam prenikal z chodby po jednej molekule cez kľúčovú dierku :D
Minerály si stravou doplň, to je bez otázok.
Skús doma ten experiment s respirátorom a napíš ako to dopadlo:
https://unizdrav.sk/tovar/3151/respirator-ffp3-...
Medzi negatívnymi účinkami Clexane píšu sťažené dýchanie 🙂
Problémy s krvou môžu byť rôzne - to železo, nedostatok tiež spôsobuje tie problémy ktoré si popísala, zvýšené riziko trombóz tiež nie je sranda - určite dodržuj dobrý pitný režim a neseď dlho :D

autor
29. jan 2021

@miro1360 zdravím, súhrn posledných kontrol je zhruba takýto: železo ok..Clexane beriem len preventívne posledné dva mesiace tehu a s dýchaním mám problém už dlhšie, čiže v tom problém podľa mňa nebude.. bola som na internom, nedala mi spraviť nový mineralogram a po popísaní ťažkostí to zhodnotila tak, ako ste vraveli, že to vyzerá na tetániu, ale že ona mi už teraz lieky nebude dávať (s tým som v pohode), že po pôrode si mám doplniť neurologické vyšetrenie a že sa nemám báť a len dobre dýchať.. nooo čiže si viete predstaviť, aká ,,spokojná" som :-/ hlavne keď sa mi pri teraz prebiehajúcich cvičných kontrakciách hneď rozbúši srdce a cítim tlak v celom dýchacom systéme niekedy smerujúci pozdĺž nosa až do hlavy :-/ ešte aj sestrička na hematológii pozrela na mňa, že to vás tak nechali? lebo som jej spomenula, že mám tie minerály len tesne pod alebo nad spodnou hranicou a že mám ťažkosti s dýchaním.. a ešte mi k tomu povedala, že na doplnenie Cardilan vôbec nepomáha, že on ukľudňuje srdce (ona robila predtým na kardio) čiže tak nejak.. :-/ nadšená, pochopiteľne, nie som, ale tak čo už.. a ešte raz, veľká vďaka, že ste sa mi venovali a teší ma, že som sa od vás mohla niečomu novému priučiť 🙂 nemáte nejaký blog alebo niečo?? 😀