Bolesť trojklanného nervu

frederikadrobna
15. sep 2023

Ahojte, prosím o rady a vlastné skúsenosti od tých, ktorí tiež bojujú s bolesťami trojklanného nervu. Dostala som obojstranný zápal trojklanného nervu (všetkých troch vetiev). Okrem obrovských bolestí som mala padnutý kútik, necítila som si jazyk, ochrnula mi väčšina tváre a nepočula som na pravé ucho. Do toho som mala veľmi veľký opuch zvonku a dokonca aj zvnútra ucha, ktoré to postihlo. Trvalo veľmi dlho kým som sa vrátila z PN a mohla jesť normálnu stravu, nie len mixovanú, a kým opuch a bolesti ustúpili tak, že som mohla absolvovať rehabilitácie a znovu nastúpiť do práce. Pomáhalo mi veľa lekárov a som im za to veľmi vďačná. Moja otázka je pre tých, ktorí niečo podobné zažili a tie bolesti sa im opakovane vracajú. Mne sa vracajú pri každom jednom prechladnutí, pri zmene počasia ak sa ochladí, v jeseni a v zime musím nosiť ochrannú kuklu alebo šál na krku a pol tváre, v lete mi zase bolesti spúšťa klíma či už v autobuse alebo v práci, hoci ak je to možné, nevyužívam ju ani pri teplote nad 30°C. Nie vždy sa tomu ale dá vyhnúť. Viem, že je to čerstvé a chce to čas, dúfam. Môže a nemusí to natrvalo odznieť, väčšina pacientov sa s tým trápi do konca života, lebo ten nerv je už natrvalo citlivý. Čo vám zaberá pri bolestiach? Už som nešťastná z toho, že ma to takto obmedzuje a hlavne tie bolesti... Mám prácu, v ktorej celý čas rozprávam, niekedy sa to nedá vydržať... Najlepšie zaberá termofor, ten ale musím prikladať naozaj na pár hodín počas dňa, aby som cítila nejakú úľavu + analgetiká. Čo ešte zaberá? Prosím o každú radu. Plus ak máte kontakt na lekára, ktorý sa týmto zaoberá a vedel by mi pomôcť, budem veľmi vďačná, keďže väčšina pomôcť nevie. Môžete ma kontaktovať aj do ss a vymeníme si rady a tipy ako s tým bojovať.

viera
15. sep 2023

Ja som mala zapal trojkl.nervu a teda nikomu neprajem tuto bolest...Porod oproti tomuto je nic...Trvalo skoro mesiac kym som sa toho definitivne zbavila....Presne ako opisujes islo to az do usi...A tie bolesti....Ale nastastie sa mi to uz nikdy viac nevratilo a nemam to co popisujes...Ale skusala si sa pozriet aj na chrup?Ci mas zuby ok...Lebo u mna bol spustacom prave jeden zub..A kedze je to blizko usi a zubov....Museli mi ho pocas toho opravit a potom to do mesiaca odznelo...Nastastie definitivne. I ked som myslela ze uz nikdy to neprejde...

frederikadrobna
autor
15. sep 2023

@viera Chrup som mala v tom čase ok, ale kým som sa z toho dostala, tak sa mi pokazil jeden zub, s ktorým ma zubár opakovane poslal preč, že sú to len kŕčky a kaz tam nie je, aj mi robil snímky...po čase som zmenila zubárku a zistili, že ten zub odumrel, bol tam silný zápal, hnis a v krátkom čase sa to roznieslo do celej dutiny a napadlo mi to ďalších minimálne 11 zubov...pritom na prehliadky chodím pravidelne, dentálnu mám tiež každý rok, kazy takmer žiadne a teraz toto...zubára som zmenila, riešim aj zuby, len min. rok a pol bude trvať kým mi to dajú dokopy všetko... za dva mesiace mi urobili 1 zub, keďže trojklanný mi znemožňuje mať otvorené ústa pri vŕtaní a do toho mi vyskočil sánkový kĺb, keď mi robili na 6x ten jeden zub, lebo je to citlivé všetko...už fakt neviem že čo, je to otras... Ale prvotný spúšťač bola pokazená klíma, to s tým zubom sa stalo až po...ja s tým už roky bojujem a to som mladá ešte...

taktotedanie
15. sep 2023

Kvoli tymto bolestiam by ste mala byt dispenzarizovana na neurologickej ambulancii resp skusit este ambulanciu bolesti tzv algeziologicka ambulancia

frederikadrobna
autor
15. sep 2023

@taktotedanie Mňa neurológia smerovala na stomatochirurgiu a stomatológiu, keďž neurologicky je všetko ok a spúšťač bola klíma. Ide mi hlavne o to čo by mi vedelo uľaviť keď sa tie bolesti zhoršia kým mi teda dokončia všetky zuby. Teda okrem termoforu, ktorý zaberá najviac. 🙂 Tam na tých klinikách neviem či by s týmto vedeli pomôcť, skúsim pozrieť, no stomatologičku meniť nechcem, lebo je skvelá a tie zákroky robí maximálne šetrne.

pkgirl30
15. sep 2023

Síce som nemala opuch a jesť sa mi dalo ale bolesť to bola neskutočná. zacalo to ľavým uchom a skončila som na neurologii. Lekár mi poradil červené svetlo nahrievanie, vysoké dávky magnézia a začala som cvičiť jogu. išla som aj cez bolesť a pomohlo.

matway
17. sep 2023

@frederikadrobna máš správu, trojklanny nerv nie je od pokazených zubov!!!