Bolesť porcelánového zuba

lucylucka
9. júl 2018

Uz par dni sa mi kyve porcelanovy zub a hrozne boli.Ma niekto s tym skusenosti?Bojim sa ze ked pojdem do zubara vytrhne mi ho aj s celym mojim zubom..ked som kojila tak vtedy sa mi tiez kyval presne ten zub a vypadol a zubar mi ho vycistil a nalepil naspat na moj zbruseny zub.Teraz som na inbalgine ak je silna bolest.Ked ho nevezmem tak sa zuba pomaly ani dotknut nemozem.Dakujem za kazdu radu.

tomiholjubavi
9. júl 2018

@lucylucka isto chod k zubárovi. lebo takto ho mozes prehltnut a to by bola skoda, lebo porcelanove korunky su drahe ako šlak. Povedz zubárovi, ze si nezelas, aby ti vytrhal tvoj zub. ak ti to už opravoval a zas mas s tym problemy, zrejme to spravil zle. Skusila by som to vyreklamovať.

dee01
9. júl 2018

ničoho sa neboj, nemusí ti ho trhať, máš aj vytiahnutý nerv zo svojho zuba? ak nie, tak preto može bolieť, ale takisto aj ked ho mas vytiahnutý, ja mám povyťahované nervy a veru niekedy ma bolia aj tak

lucylucka
autor
24. júl 2018

@dee01 nakoniec mi musel porcelanovy zub tahat lebo bol zapaleny koren zuba 😪 zatial mi navrhol medzernik a ked sa vylieci dasno potom bud implantat hoci je to riadna palka penazi 😲 alebo mostik..tak to este uvidim co dalej..

4ocka
24. júl 2018

Ka som mala tu kovovu nadstavbu a korunku na tom.. a zacalo ma to boliet.. samozrejme zapal a vytrhol😡250€ v riti

dee01
24. júl 2018

@lucylucka fuu a to si tam mala predtým aj nerv? Katastrofa s tými zubmi, nikdy nie je pokoj..

lucylucka
autor
24. júl 2018

@dee01 ja som uz skor mala problemy s prednymi 2 zubami tak som si dala vybrat nervy.Konecne bolest prec len zacali mi tmavnut co mi zubar predtym nepovedal..stale som si tie predne 2 zuby bielila ale uz sa mi nechcelo chodit v kuse do zubara a slo to tiez do penazi..tak mi on sam navrhol ze nemusim tak casto chodit ze mi zbrusi tie 2 zuby a da porcelanove korunky.Vsetko bolo ok asi 4-5r az kym som neotehotnela a nezacala kojit.1 zub mi vypadol (ten porcelan ) nasadil mi ho naspat ale uz nie tak dobre lebo som mala krvacajuce dasna tak sa to vraj lepsie neda dat a po roku sa mi jemne kyval a tym sa tam podla mna dostavala strava aj ked som to stale cistila dostala som zapal korena 😫 len teraz jeden je von a druhy stale mam a ze ked budem chciet mostik musi ist von aj ten..😲 som zhrozena lebo keby som vedela co ma vsetko caka urobim vsetko inak..

lucylucka
autor
24. júl 2018

@4ocka no hroza..tie zuby idu tak do penazi..aj mna uz vela stali a keby aspon drzali..a mozem sa opytat po vytrhnuti si si dala spravit mostik ?

4ocka
24. júl 2018

@lucylucka nie, nedala 🤧 mam 2 deti, a akosi neni navYse😬

dee01
25. júl 2018

@lucylucka áno chápem, tie predné aj ja mám tak, že tmavnu, neboj, bude to dobre, ja som tiež takú dilemu mala..môj zubár mi chcel mostík..ja rozmýšľala že radšej korunky..nebola som si istá..aj aby to bolo pekné, aby to ani nebolelo..vždy som závidela, čo mali krásne zdravé zuby..ja prevrtane polovicu..

lucylucka
autor
25. júl 2018

@4ocka no tomu rozumiem,mozno neskor 😉 ale ked clovek ma bolesti tak vtedy radsej da prec aj to za co si draho zaplatil a lutost pride az vtedy ked uz bolesti nie su..ja som bola v soku ked mi navrhol medzernik zub co sa ma vytahovat..ale ked vela moznosti nie su clovek pristupi aj na taku variantu🤨 vraj su drahsie ale aj lacnejsie hoci mne navrhol len tu drahsiu..najlepsie mat zubara statneho ako sukromneho hoci neviem ci este taky existuju

lucylucka
autor
25. júl 2018

@dee01 ak ta nebolia tak si radsej daj len vybielit ak by si chcela viac bielsie.Mostik ked sa dava tak sa brusia susedne zuby a tym sa poskodzuju a to vzadu jednu stolicku tiez takto mam a asi po 5r mi to vyletelo ale naspat mi to zacementoval.Korunky a porcelanove zuby sa davaju na vlastne zuby zbrusene ale ked clovek dostane zapal idu von 😫 ale ak nemas zapal dasien tak si mozes dat aj tie korunky.Ja ho mam velmi casto..jedna znama si dala spravit cely chrup porcelanovy a velmi si to chvalila.Vela penazi za to dala ale drzi jej to ozaj dobre😉

dorottka
25. júl 2018

@lucylucka statni zubari uz skoro nie su a ja hovorim, ze chvalabohu, za lacno sa zial poriadna zubarina robit neda. Bohuzial, nie vsetci sukromni zubari su dobri, ja som svojho tiez dlhsie hladala. Aj tak nerozumiem, preco ti zub vytiahol za to, ze bol zapaleny koren zuba, ved to je bezna vec, ktora sa vyriesi precistenim kanalikov a ich opatovnym zaplnenim, ak to nejde, tak potom resekcia. Zub netreba vytahovat pokial nie je vertikalne zlomeny az do korena. S kojenim ani tehotenstvom zapaleny koren nic nema, znamena to, ze bud tam bol hlboky neosetreny kaz, zle vycisteny kanalik alebo si mala zub tak velmi zbruseny, ze bola otazka casu, kedy sa zapali. Predne zuby su specialne velmi jednoduche na cistenie kanalikov, narozdiel od stoliciek, cize to vytrhnutie uz absolutne nechapem. Ano, zuby zacnu tmavnut, ale nie je to nic, s cim by si sikovny zubar neporadil - staci vediet pouzit kompozit a povrch zuba strategicky potiahnut. Lepena bola ta korunka ako? Cementom pod dasno? Celkovo z toho, co citam tvoje prispevky, nestacim sa divit nad konanim tvojho zubara - to co je zac?

4ocka
26. júl 2018

@lucylucka ja som to mala od statneho a co mam skusenosti, statneho uz riesit nemienim. Nas je otrasny s muzom, drti maju sukromneho a cchcela som dcere strojcek vxbavit.. co som sa nabehala po vuc, statnych zubaroch, len sby ma poslali k ortodentovi statnemu.. nikto, boa nikto, a ten co k nemu akoze patrime mi povie ze rok a pol mi ma dcera pockat??? A to ani neviem kolko by som platila.. nasla som sukrombeho, cakala som mesiac, a uz ma strojcek.. ani statny zubar mi nevhcel dieta zobrat lebo ako 2,5 r neotvorila na povel usta.. ze pridte ked otvori.. super pristup.. sukromny? Kks hned po 5 minutach jemne otvorila a na 2 si nechala aj zubky umyt u dentalnej👌🏻

lucylucka
autor
26. júl 2018

@dorottka no podla mna bol velmi zbruseny lebo raz mi uz ten zub vypadol a zubar vravel ze mam stastie ze ostal capik a tam mi ho naspat prilepil do vnutra porcelanoveho zuba.Vraj sa mi uvolnil preto ze boli zapalene dasna.Len mala som zapalene dasno tak nespravil to uplne dokonale a po case sa mi uvolnil a vchadzala mi tam strava a preto som aj ten zapal dostala -podla mna.Ked som prisla k nemu ze mam uvolneny tak ze si to mam stale cistit zubnou nitou co som aj robila.No a po case som dostala taku bolest zuba ze mi az vypadol a koren bol velmi maly a dasna som sa ani dotknut nemohla a podla rtg mi vravel ze musi ist koren von lebo mam silny zapal..dnes mi dal medzernik ale hrozny pocit v ustach hoci vyzorom je to ok ale s jedenim mam problemy,tak dufam ze si na to aspon kus zvyknem🤨..ale ze je to len docasne potom sa mam rozhodnut bud mostik u neho alebo implantat u niekoho ineho lebo on to nerobi.Len sa mi musi zahojit rana .Takze mam cas na rozhodovanie co dalej..

dorottka
26. júl 2018

@lucylucka ja by som ti odporucila rovno aj mostik u niekoho ineho... vobec neznie ako dobry zubar.

lucylucka
autor
10. okt 2018

@dorottka odporucila by si aj implantat ked je vedla mrtvy zub?Ci je to riziko?

dorottka
10. okt 2018

@lucylucka Implantat moze byt kludne vedla mrtveho zuba, ale ten mrtvy zub musi byt perfektne osetreny, to znamena pekne vsetky kanaliky az do konca korena a zub musi byt sledovany (pri beznych preventivkach s rontgenom to staci). Takto to riziko nie je. Vedla zle spraveneho mrtveho by som ho urcite nedavala, tam je riziko, ze oslabi tu kost natolko, ze o implantat prides.

lucylucka
autor
11. okt 2018

@dorottka dakujem za odpoved.Na to si dam uz urcite pozor.Da sa aj cez rtg zistit ci je dobre osetreny?Lebo s tym nie som si na 100% ista hoci on mi doteraz nerobil ziadne problemy a ten co mi vypadol stale(zacalo mi v nom pukat,potom sa uvolnil a vypadol a po novom nasadeni sa mi zase kyval a siel dole)