Bolesť mandly a ťažké prehĺtanie

nanip
31. mar 2013

Mamulky, nemáte podobnú skúsenosť? V pondelok ma začala bolieť mandla, ťažko sa mi prehĺtalo a mala som na nej taký biely pásik, ktorý na druhý deň zmizol. Na druhý deň ma začala bolieť druhá mandla, tá mi opuchla aj zvonka a uzlina bola dosť bolestivá a zdurená. V pondelok som si dala Theraflu, akurát že na bruchu sa mi urobil výsyp, také ružovkasté drobné pupáčiky. Mylslea som, že asi alergia na Theraflu. V stredu večer mi už začali aj sople, no a vo štvrtok už boli neskutočné. Zeleno-žlté, strašne husté - s kavpkami ani bez nich to nešlo vôbec vysiakať. Nádchy som si už veru preskákala, ale takýto sopel som ešte v živote nemala. Vo štvrtok ma začalo bolieť aj ucho. Stále však všetko bez teploty, tak som sa liečila len doma. Na hrdlo Strepfen, do nosa kvapky, do ucha vatu s kavpôčkou alpy... Tá vyrážka sa postupne v malom množstve rozšírila aj na hrudník, ruky a stehná, ale to len pár. Myslela som, že naozaj reakcia na tie liek. Len dnes ráno som sa zobudila, už aj oko mám celé zapálené. Dcérka sa tiež sťažovala už včera na pobolievanie hrdla a dnes už má presne tú istú vyrážku, čo ja ☹ Keďže je to už siedmy deň, šla som na pohotovosť, no bola tam neskutočne "zlatá" doktorka. Spiaca princezná. Oko, ucho mi ani nepozrela, len hrdlo, predpísala mi Zinat 500 každých 12 hodín. Keď som sa jej pýtala, čo mi vlastne je, pokrčila plecami, že toto sú ATB, čo by mali určite zabrať. Keď som sa pýtala, čo odporúča do nosa, aby mi to šlo vysiakať, že Nasivin ani Sanorin ani naparovanie nepomáha, zas len krčila plecami, o oku ani nehovorím. Celé bielko aj spojivku mám poriadne červené... Dala som si Zinat, no to mi už kúsoček aj vybehla teplota na 37,5. Teraz neviem, čo aj s malou. Teplotu nemá, papá dobre, je čulá ... len občas zakašle a tá vyrážka. U nej je toho po telíčku o niečo viac. Nestretli ste sa s niečím podobným? Čo by to mohlo byť? V utorok idem samozrejme k mojej dr., len dovtedy aspoň nejaká rada...

katieg85
31. mar 2013

to furt dajake vyrusi sa siria,ze uz mam tiez dost.mi sme tiez doma mali silnu nadchu ,zelenozlte sople huste,zvysena teplota,cervene oko aj uz aj vychadzal hnis z oka.oko cervene mala iba dcera a doctorka povedala ze to z tlaku ked kaslala ta sa jej zrobilo.a tiezaj usi nas boleli ked sme fukali nos.do oci framikoin mast a do nosa antibiotika pamykon to je asi len na predpis,neviem
@nanip

sisaha
31. mar 2013

@nanip vcera bola v spravach spomenuta šarlachova angína...Zobrala by som malu na pohotovost. Da sa vyliecit iba atb..

nanip
autor
31. mar 2013

@sisaha Mna to tiez napadlo, ale sme bez teploty. A ta praveze ma zacinat vysokymi horuckami. Na hrdlo sa uz nestazuje. Vycmulala Juniorangin. Len ten vysyp ma znervoznuje. No neviem. Aby sme mali obe sarlachovu anginu bez horucky sa mi nezda velmi pravdepodobne. A dnes aj ta doktorka na pohotovosti, ved ked by to mohol byt sarlach,snad to by len spoznala. Hovorila som jej aj o malej...

soldi
31. mar 2013

@nanip na to, ze by doktorka spoznala sarlach by som sa moc nespoliehala, predsa len je to skor detska choroba.
a pri sarlachovej angine nemusi byt zvysena teplota, pozri sem: http://www.malypacient.sk/sarlach.html

pisu, ze vacsinou byva teplota len mierne zvysena

sisaha
31. mar 2013

@nanip vcera spominali prave ten vysyp a kedze vas boli aj hrdlo, ja by som asi skusila tu pohotovost, nech sa lieci aj mala..

aristka
31. mar 2013

aj ja mám pocit podľa opisu,že je to šarlach,v tejto dobe nemusí mať taký dramatický priebeh,napr.horúčka nemusia byť také vysoké,treba ísť na pohotovosť

nanip
autor
31. mar 2013

@aristka Mňa už túto sezónu asi porazí - kiahne, mononukleóza, teraz šarlach??? - ako, úžasné obdobie. Medzitým všetkým ešte chrípka, z ktorej sme sa nemohli vyhrabať dva týždne. Malá býva veľmi často chorá. Posledne, keď jej nasadili ATB, tak dostala silné hnačky. Tiež to bolo nasadené na pohotovosti. A úplne zbytočne, lebo to bola práve chrípka. Je tomu už 5 týždňov a ešte stále nemá to bruško úplne o.k. Je alergička. Nerada s ňou chodím po iných lekároch, než k našej doktorke. Mám strach na koho aj natrafíme... Už sme tak raz skončili aj v nemocnici. Že vraj viróza a bola to infekčná mononukleóza.
Teraz má vlastne len tú vyrážku, sem-tam zakašle a povie že ju pobolieva, škrabká hrdlo. Ani malinový jazyk nemá, ani červené líca, teplota nie je ani minimálne zvýšená, papá úplne normálne, hrá sa, behá... ozaj neviem 😕

nanip
autor
31. mar 2013

Ak by to bolá tá šarlachová angína, mne by Zinat 500, čo mi predpísala tá doktorka mal zabrať? Nie je z radu penicilínových ale cefalosporínových ATB... 😒

sisaha
31. mar 2013

@nanip preto zajdi k detskej dr, ta by to mala vyhodnotit, ci je to naozaj sarlach alebo nie..nech jej vezme CRP a nech sa rozhodne ak nedavno mala atb

nanip
autor
31. mar 2013

@sisaha Veď to, že naša lekárka robí až od utorka. Keď pôjdeme na pohotovosť, tam jej CRP neurobia. Nie jedenkrát sme sa tam už ocitli. V podstate vždy potom naša lekárka napráva, čo tam dohvízdajú. Preto mám obavu z pohotovosti. Keď by sme do utorka vyčkali na našu lekárku, môžem tým malej ublížiť?

aristka
31. mar 2013

@nanip uvidíš zajtra ako na tom bude,ak to bude ok najmä s teplotou a bude papať malo by to vydržať

nanip
autor
31. mar 2013

@aristka Veľmi dúfam, lebo z tej pohotovosti mám ozaj strach... Rovnako však aj z neliečeného šarlachu, ke´d som si teraz o ňom čo - to prečítala ☹

sisaha
31. mar 2013

@nanip tak zas utorok je pozajtra..uvidis ako sa bude mat zajtra a ak by sa zhorsila tak chod a ak vydrzi, tak v chod az v utorok rano.. Pripadne si ten jej výsyp odfot aby si mohla dr.ukazat

leusska
31. mar 2013

@nanip podla toho co pises mi to tiez pripada na sarlach...asi by som isla radsej znovu na pohotovost, snad natrafis na inu MUDr.

leusska
31. mar 2013

@nanip a co sa tyka toho Zinatu tak pokial viem ucinne su len penicilinove atb

nanip
autor
31. mar 2013

@leusska Ja mám nasadený ten Zinat. Pozerala som ho teraz na nete. Je účinný aj proti tomu streptokokovi, čo spôsobuje šarlach. Tak hádam zaberie. Každopádne v utorok idem k svojej Dr. tiež. Len skôr tú moju malú riešim či ísť na pohotovosť, keď to má takýto priebeh, alebo vyčkať na našu lekárku 😕

leusska
31. mar 2013

@nanip akurat vcera vecer bola moja sesternica s dcerkou na pohotovosti a malej potvrdili sarlach ☹ este im aj dr vynadala ze ci nevideli, ze je to sarlach 🙄 ale mala mala aj teplotu...

nanip
autor
31. mar 2013

@leusska Akurát teraz o tom čítam, že je v poslednej dobe dosť rozšírený 😒

marduliena
1. apr 2013

No ked ste vyhádzané môžete mať šarlach dávali to v správach vysoke teploty, bolest hrdla a vyspipanie a lieči sa to hned antibiotikami.