Bolesť krčnej chrbtice

jozeffezoj
13. mar 2024

Ahojte.
Viete mi prosím poradiť postup pri bolestiach chrbta?
Boli ma krčná platnička. Je citlivá aj na dotyk a som sekundy už asi mesiac. Neviem hlavu predklone v plnom rozsahu a dozadu už vôbec. Sem tam mi jemne trone práva ruka.
Všeobecný lekár posiela na neurologicke alebo na ortopédiu? + magnetická alebo röntgen?

Treba sa stranit chladu a prievanu krku?
KeD si praskne krk alebo sa natiahne tak to zaberie na pol.sekundy a zase som tam kde som bol.
Ďakujem za rady.

stanulienkat
13. mar 2024

Skus si tu najst temy. Je ich tu milion.

bolarazjedna
13. mar 2024

Neurológ je správny smer. Dovtedy ti môže aj obvodný nasadiť lieky od bolesti a na uvoľnenie svalstva, buď tabletky, alebo injekcie, infuzie. Alebo teda cestou neurológa. Neurológ ti vie predpísať lieky aj na zmiernenie trpnutia. Magnetická rezonancia potom ukáže rozsah poškodenia platničky aj útlak nervu. Veľakrát sa s tým telo dokáže vyrovnať a bolesti aj stuhnutost prejde za pár týždňov. Niekedy ale sú potrebné lieky dlhšie. Po od znení akútnej fázy je na mieste aj rehabilitácia a z dlhodobého hľadiska pravidelne cvičenie. Nedvíha ťažké veci, správne držanie tela, nerobiť prudké a skakave pohyby, športy kde je taky typ pohybu vyžadovaný. Neprechladnut - držať krk v teple ale v suchu, pozor teraz na jar, keď sa ľahko spotis a potom ťa ofukne vietor, stačí iba chvíľa. Na uvoľnenie svalstva dobre účinkuje aj suché teplo, termofor.
Ak napriek vyčerpaní liečebných metód budeš mat dlhodobé bolesti (resp poruchu citlivosti) ktoré sa nezlepšuju, zrejme neurológ ta bude dalej posielať na konzultáciu za neurochirurgom.