Bolesť kolien - behanie

19. mar 2022

Ženy ktoré sa v tom vyznáte alebo máte skúsenosť, prosím poraďte.
Začiatkom marca som začala behať, cca 3-4 x do týždňa väčšinou 4-4,5 km. Počas behania má nič nebolelo, nepichalo, vedela som pekné dychat. Po behaní som občas cítila slabé kolená, ale stále to prešlo. Rozcvička pred aj po behaní stále bola, obuv mám na behanie vhodnú. Terén je nerovnomerný, pole, tráva, kúsok z kopca, neskôr mierny sklon kde je jedna noha vyššie ako druhá.
A teraz k môjmu problému. Od utorka(to som bola behať naposledy) mám nejaké slabé kolená .
Normálne cez deň som mala taký blbý pocit v kolenách, ako keby ma boleli keď stojím normálne vystretá, také niečo, ako keby vás kopne niekto do kolien ale nie odzadu že vám podlomi kolená, ale vpredu, že mi ich tak nasilu narovna. ( Neviem to lepšie opísať ). Odvtedy si dávam pauzu. Celý deň som na nohách aj tak, počas chodenia ma to neboli, ani keď sedím. Iba cítim že sú unavené, ako keby som prešla 25 km a konečne si sadla. Ale keď stojím, tak mám taký blbý pocit, ako keby mi fakt do nich niekto buchol nasilu a keď mám stát rovno tak sú také slabé , až sa mi zo začiatku ako keby podlamovali.
Som z toho veľmi smutná keďže behanie je jediný šport čo má fakt baví a chýba mi to. Malé ste niečo podobné, či je to bežné, alebo mám čakať kým to prejde a potom začať znovu ? Zdá sa mi , že je to každým dňom o malý kúsok lepsie. Ale keďže by som najradšej išla aj teraz behať, tak som taká nedockava. No zároveň zdravie je prvoradé.
Ešte dodám že nadváhu nemám. Niesom síce najchudsia ale pomer výška váha som ešte ideal podľa tabuliek.

nikpa
19. mar 2022

Ja mám ten istý problém pri behu plus ma ešte aj členky občas bolia. Tiež to kvôli tomu musím obmedzovať, čo ma štve ale neviem čo s tým. Kúpila som si výživu na kĺby a ešte rozmýšľam, že v zdravotníckych potrebách sa opýtam na volake bandaže alebo niečo také. No to je naozaj len môj laicky nápad, netuším čo by inak pomohlo. Ešte podotknem, že mne táto bolesť kolien a členkov po behu začala po druhom pôrode, neviem či to môže mať súvis ale váhou to nebude.

savanna
19. mar 2022

Pises, ze si zacala behat 4-4,5 km. Ak si zacala po dlhej zime bez aktivity naraz behat 4 km, tak to moze byt problem.
Ja mam dlhodobejsie problem s jednym kolenom a ortoped mi odporucil postupne zacat cvicit s tym, ze postupne mam pridavat zataz a ked po zatazi budem citit koleno, tak ubrat z intenzity a na dalsikrat ist menej. Ale je pravda, ze mi odporucil cyklistiku, nie beh.
Ale u teba nevyzera, ze by ta nieco bolelo, skor len taka slabost v kolenach? Ja by som pockala, kym ta slabost prejde a potom by som zacala postupne mensie vzdialenosti, zo zaciatku len po rovnom a az potom postupne by som pridavala sklon a dlhsie vzdialenosti.

slovakboy
19. mar 2022

Ajjajáááj ty si ako Schwarzenneger. 3-4 krát do týždňa a hneď 4-5km. To je presilenie šliach. To prejde. Určite si bola dva dni po sebe. Prvé tri týždne treba behať len každý tretí den. Dva dni ti treba na regeneráciu. Potom mesiac každý druhý den a až v polovici mája môžeš behať každý deň. Ten pocit podložených nôh alebo ich vystieranie v stojí preklapanie kolien dozadu je kvôli presileniu. Daj si pár dni pauzu a potom začni znova ale s regeneráciou. Ja som bol dnes prvý den na bicykli. Len hodinu dvadsaťtri kilometrov a v druhej tepovej zóne. Postupne budem zvyšovať čas až na 2:30 hod. Ale tempo stále len 2. Zóna. Po 40-50 hodinách tréningu pôjdem v druhej zóne 29kmh priemer a 80km. Az potom začnem prikladať tretiu štvrtú a piatu zónu. V druhej polovici júna urobím 110km za 3,5 hodiny. Tak mi to funguje každý rok.

autor
20. mar 2022

Ďakujem vám pekne za reakciu. Už som sa trošku obávala že mi napíšete niečo horšie 🙄😅 takže pauza kým sa to nedá do normálu , a potom ešte raz ale menej, kým si zvyknem.

@slovakboy hej hej, bola som 3 dní po sebe, 4, 4,5 a 5km. Potom deň dva oddych. Najhoršie je, že má kondička tak prekvapila po dlhej pauze že som vladala bez prestania, aj ďalej by som zašla lebo som nemala ani pocit že behám. Myslela som si, že keby je niečo zle, že to telo nezvláda tak mi to dá najavo nejak už počas behania ale nič. Len potom zrazu prišla tá slabosť a ten pocit pri vystretych nohach. Fakt by som sa toho behania nerada vzdala 🙄 Tempo som sa snažila udržiavať rovnaké aj ja, hoci by to šlo aj rýchlejšie po pár dňoch, ale udržiavala som si to.
Začnem , alebo teda budem pokračovať ako si písal, najprv každý tretí deň, po mesiaci viac a neskôr každý deň. Hádam bude fajn 🙂 Pomohlo mi aj to ako si mi uviedol príklad na sebe . Vďaka ❤️

ivangeline
20. mar 2022

A natahujes sa pred behanim? Rozvicka je?

autor
20. mar 2022

@ivangeline áno, písala som aj v prispevku 🙂 mám rozcvičku určenú pred behaním podla videí pred a potom ďalšiu určenú po behaní . Vždy od 5-10 minút 🙂

leon20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz