Je to pravda? Uz som to pocula viac krat. Trpim migrenami a mam panicky strach z bolesti hlavy. Preto uvazujem nad celkovou. Rodit idem sekciou.
Keď som išla na sekciu pýtala som sa môjho neurológa. Povedal, že on svojej žene jednoznačne doporucil celkovú, ta odpoved mi stačila. Totiž u neurológa končia problémy pi spinale...po sekcii som vstala po 5 hodinách išla do sprchy. Susedky vedľa mňa po spinale ležali a ja už mala malého na normálnej izbe.
Áno, po spinále má upozornili, aby som veľmi nedvíhala hlavu. Mne dokonca museli na posteli meniť prestieradlo, lebo som sa z vysokého tlaku a možno stresu potila a dvíhali má 4 sanitári, aby som tou hlavou veľmi nehýbala.
Mna po spinale vôbec nebolela hlava , skôr chrbát asi 2 mesiace v mieste v pichu
Trpim migrenami uz roky, v oboch tehotenstvach prvy trimester som mala extremne migreny, oba porody boli planovana sekcia so spinalom a ani raz ma nebolela hlava. Upozornili ma ze hlavu nedvihat, vela pit, to som robila a absolutne ziadna bolest. Ani po vpichu.
Ale na druhej strane som vždy pomaly nohy rozhýbavala, najprv len prsty, potom som točila priehlavkami, neskôr som skúšala krčiť kolená a podobne. A na druhý deň ráno som sa osprchovala a začala bezproblémovo pendlovať medzí mojimi dvojičkami, pričom jeden bol pri mne a druhý na novorodeneckej JISke.
Vola sa to postpunkcny syndrom a ano, je to pravda ale LEN AK bol spinal/epidural pichnuty prilis hlboko, nie je to pravidlo ani nic bezne (sudiac podla toho kolkokrat som sa s tym v praci na sestonedeli stretla).
Mala som 3x spinal. Ani raz ma hlava nebolela.
@anavixy dovolím si trošku poupraviť, pri spinale vždy pichame itrathekalne, to znamená tak kde je mozgomiešny mok, ihla ktorá sa používa je veľmi veľmi tenučká, je atraumaticka, tzv. Pencil Point, pravdepodobnost vzniku postpunkcnych bolesti hlavy je naozaj nizka.
Epidural sa zavádza do epiduralneho priestoru, jedna úroveň pred priestorom kde je mozgomiešny mok, ihla je oveľa hrubšia ako pri spinale, potrebujeme tadiaľ prepchat katéter, ak vtedy anestéziológ náhodou prepichne Dura mater, to znamená je hlbsie než by mal, začne unikat mok a to robí bolesti hlavy, ktoré vedia byť naozaj strašne. Pravdepodobnosť je vyššia ako pri spinale. Záleží aj od anestéziológa, od skúseností atď...ale celkovo pri spinale je tá pravdepodobnost oveľa oveľa nižšia
A posledná vec, Spinal je v dnešnej dobe Štandard na celom svete, je to oveľa bezpečnejšie ako plná narkóza, samozrejme ak niečo hovorí proti, tak sa robí plná narkóza.
@pseudomonas87 vidim ze sa vyznas, mozem sa prosim spytat v com je to ovela bezpecnejsie ako celkova? Dakujem
Minimalne z hladiska dietata je spinal lepsi, nema to nan ziaden vplyv, zatial co pri CA sa musi sekcia robit naozaj rychlo a dieta je casto prispate, musi sa predychavat a stimulovat, z dlhdoobeho hladiska to sice nema nasledky, ale ako vstup do zviota nic moc. V tom sa zase vyznam ja ako novorodenencka sestra. Nad celkovou by som ani neuvazovala, ked na to nie je objektivny dovod, sama som mala spinal bez akychkolvek tazkosti.
@anavixy ano, ale ja sa velmi obavam tej bolesti hlavy. Ze si koli nej neuzijem babatko prve dni. Ja tu bolest velmi zle znasam, cele tehotenstvo migreny a bez tabletky...
@pseudomonas87
@anavixy keby ste chceli občas poradiť v sk.Zdravotnici ste tam vítané...
Autorka.ako oper.sestra som jednoznačne za spinal.aj sama som ho zažila bez akýchkoľvek bolesti hlavy...asi by tvoj strach nemal byť väčší ako to.co je lepšie pre dieťa
Ja som mala spinal a migreny 5 dni!! Ale priserne. Jedine kedy ma nebolela hlava bolo ked som lezala. Bola som zufala a nestastna ked mi maleho nosili a ja sa musela posadit. Pri chodzi ani nehovorim to som mala hlavu snad medzi pleciami....najradsej by som sa asi plazila. Najprv vraj to byva z nizkeho tlaku pit kavu a colu, potom ze to z toho ked som stratila vela krvi a museli transfuziu, za kazdym iny dovod ale riesenie nikde. Mama nakonec sa nastvala a doniesla nieco lekarom alebo sestrickam a az potom mi dali nieco ine co mi zazracne zabralo do polhodiny a od vtedy bol pokoj....to bolo vyslobodenie. Takze dalsi cisarak keby musim tak celkovu si vyberiem. Na izbe som mala 2 mamicky po celkovej a boli na tom lepsie nez ja a detom to neuskodilo.
Mala som 2x sekciu v spinale, prvý krát mierna bolesť hlavy, dala som to s tabletkami, druhý krát bolesť otrasná, väčšiu bolesť hlavy som nezažila, keď som ležala bolo to ok, akonáhle som sa zdvihla do sedu myslela som že mi hlavu roztrhne. Druhý krát mi robili krvnú zatku, bolesť hlavy odišla behom pár minút po zákroku. Anestéziológicka mi povedala že dalsi spinal neodporúča, ani napr.pri akejkoľvek inej operácii kde by sa spinal mohol pichat.
Okrem toho čo píše @anavixy tak je to aj pre to že tehotná žena vôbec nemusí byť ľahká na zaintubovanie, na zaistenie dýchacích ciest, väčšinou je žena troška spuchnuta, naliata vodou, a keď je problém s intubaciou, tak máme sakra málo času , lebo tým že brucho je obrovské , tlačí na bránicu, plus žena živí kyslíkom dieťa, istými fyziologickymi vecami,nejdem to tu zložito vysvetľovať jej kapacita pľúc je veľmi zredukovana, povedzme že človek keď sa dostatočne nadycha kyslíka cez masku ( preoxygenacia), vydrží bez kyslíka aj 120 sec, bez toho aby klesala saturacia, tehotná cca 30 sec., proste ja hovorím laicky v spinale dýcha matka, dýcha dieťa, ale to je samozrejme ten najhorší prípad, keď je problém s intubaciou, či oxygenaciou
@pseudomonas87 zazila som veru presne toto, nebolo mi vsetko jedno a to som len cakala za operantom na dieta…
@anavixy my sme mali tehotnú s dvojičkami a nedala sa zaintubovat, našťastie dýchanie maskou išlo dobre 🤯
ja som to mala a je to uplne ina bolest ako migrena, ked lezis, hlava ta neboli, ked sa posadis alebo vstanes je to na odpadnutie. A bonus je, ze sestricky ti vobec neveria a zdrbu ta, ze nie si schopna postara sa o dieta a ze sa len vsetky vyhovarame - kravy jedni. A ano vsetko potesenie z dietatat vyprchme, lebo kazde posadenie k placucenu/hladnemu dietatu je utrpenie. A tabletky ani infuzie proti bolesti nezabrali vobec, az ta krvna zatka
Dakujem baby vsetkym za prispevky, po zvazeni pre a proti som rozhodnuta pre celkovu...
@katulienkax presne takto to bolo u mňa, všetka radosť z dieťaťa bola fuč každým posadenim. Našťastie druhý krát som mala šťastie aj na doktorov aj sestričky, ktorí sa najskôr snažili to dať s infuzkami, to bola úľava na hodinu a znovu to začalo . Sám dr.navrhol krvnú zatku, vďaka Bohu za tento vynález, pretože bez neho by ma hlava bolela snáď dodnes.
ono je zrejme individualne,mna osobne hlava bolela mierne.....dali mi tabletky od bolesti,trvalo to cca 2 dni...