Bolesť členkov pri behu

lucinka196
3. mar 2020

Ahojte, chcem sa opýtať, pred asi troma týždňami som začala pravidelne (každý druhý deň behavat). Dnes som bola po trojdňovej pauze zase a v momente ako som začala bežať ma neuveriteľne rozboleli členky. Počas chôdze ma nebolia, ale v momente prvého dopadu som skoro skolabovala a radšej som sa presunula na bicykel. Chcem sa opýtať hlavne co s tým teraz. Mam behať napriek bolesti alebo mam dat behaniu na čas pokoj a vrátiť sa k nemu keď to prejde. A ci sú nejaké cviky, ktoré by na to boli vhodné.
Ďakujem krásne za rady 🙂

zafir01
3. mar 2020

@lucinka196 behám pravidelne 5 - 30 km trasy.....skúsim sa spýtať takto.
- robíš rozcvicku pred behom?
-máš dobru obuv na beh?
-beháš asfalt alebo mäkký podklad?
- ako rýchlo bezis, dopadas na päty, cele chodidlo, alebo prednú časť?
-máš nadváhu?

namornicka
3. mar 2020

Ja si myslim, ze si zacala velmi zhurta na to, ze si predtym nebehala. Clenky mas pretazene, daj si chvilu pauzu a potom zacni postupne, napr. 2x tydenne. Mas dobre bezecke tenisky? Ja ked som zacala behat v normalnych teniskach tiez ma boleli clenky, potom som si kupila bezecke a bolo to ok.

lucinka196
autor
3. mar 2020

@zafir01 rozcvičku robím ale len taky Light, práve členky a kolená. Obuv som si kúpila na cvičenie takže asi áno. Behám na bezeckom páse v posilke. Bežím 8.5 km v hodine a do padám na špičky ale mam pocit ze ani nedoslapujem, že behám kvázi po špičkách. A nadváhu, no, nemám výraznú nadváhu, mam 165 cm a 70 kíl ale nie som nejaká silná vyzerám pomerne stihlo.

zafir01
3. mar 2020

@lucinka196 niektoré bežecké pásy nepruzia dobre. Ha som zvyknutá vbehat skôr trail, a občas pri doslape na tiež boleli členky. 8,5 km v hodine je take relaxačné tempo, kedy by si si nemala prečo oretazovat členky. Váha je tiež ôk (ja mam 163 a keď som začala s behom maká som 78 kíl, po treťom porode. Dnes po 2 rokoch nám 58 - 60).
Ono ak máš tenisky na cvičenie, nemusia byť na beh vhodné. Ide o tlmenie podrážky. pri takomto tempe skzs doslapovat na čele chodidlo, neísť ani cez oaty ale ani cez špičky.. Nie každému tie špičky musia vyhovovať. Posilňovať členky (pozri na nete) nepreháňaj to spočiatku.. Ak len začínaš s behom, skzs 2 až 3 krát týždenne, 2max 5 km.. Postupne nech sa členky adaptuju na záťaž

mattyna38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lavender273
4. mar 2020

@lucinka196
Ak som dobre pochopila zacala si behavat len pred troma tyzdnami. Behavat takto zrazu kazdy druhy den je zataz.
Pises ze naslapujes.na spicky, to tiez nie je dobre a z toho ta moze boliet kotnik. Mozno nemas spevnene svaly spodok nohy - kotnik - achilovka..atd. Dala by som si prestavku a znova sa vratila k behu.
Mna bolelo (a boli) vsetko mozne od vymyslu sveta, stale som musela pracovat na technike behu, posilnovat kadeco. Trpezlivost, najst si.svoj styl, a netlacit na pilu.