Bola som pozitívna na Covid-19. Mám ísť na celoplošné testovanie?

laura1980
21. okt 2020

Som bola pozitivna som este v karantene do konca tyzdna dohromady som doma 20 dni priebeh ochorenia bez priznakou a teraz ked pojdem na hromadne testovanie a ak budem opat pozitivna kedze ten vzrus moze byt v tele ale niebudem pre nikoho nebezpecna mam byt opat doma 10 dni a opakovane testovanie opat 10 dni doma a ak su v tejto situacii podobne ludia s coho maju zit ?

fokuska
21. okt 2020

@laura1980 Ak ma niekto nariadenu karantenu, tak lekar ho normalne vypise na PN a dovod je uvedeny - karantenne opatrenie. Na ucely nahrady prijmu pri docasnej pracovnej neschopnosti sluzia nemocenske davky.

laura1980
autor
21. okt 2020

@fokuska nemocenska davka mi financne nestaci

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
laura1980
autor
21. okt 2020

@miriam11 tato situacia poznaci hlavne pracujucich ludi ak niektorych aj neznici zachvilku nebude treba epidemiologou ale novych psychiatrou pretoze pribudne pacientou a stat im potom bude platit dochodky

fokuska
21. okt 2020

@laura1980 Tych par tyzdnov sa snad da vydrzat, lepsia nemocenska davka ako nic. Ak sa inak neda, tak siahnut na rezervu, alebo znizit vydavky na nevyhnutne minimum.
Ak raz mas infekcnu chorobu, tak ta predsa nemozu nechat chodit do prace a roznasat ju dalej.

dkb
21. okt 2020

@laura1980 keby si potrebovala operáciu, zlomila nohu, bola by PN dva - tri mesiace ako by si to riešila? Máš nárok na nemocenskú dávku, s takouto situáciou musíš rátať aj mimo tejto krízovej situácie.

ivkaap
21. okt 2020

Antigenove testy na celoplosnom testovani odhalia ludi, ktori su nakazlivy. Takze pokial budete mat aktualnu karantenu za sebou a nemate problemy Vas antigenovy test bude negativny. Pokial by bol pozituvny, znamena to ze ste stale nakazliva a tym padom rozsirujete dalej chorobu, vtedy je karantena povinna.

laura1980
autor
21. okt 2020

@fokuska otazka znela ci mam byt ako prelieceny pozitivny clovek ktory sedi celu dobu doma na riti az nikoho nenakazi aj ked mi klinicky nic nebolo ani neni opat doma ak mi by som mala opat pozitivny test na hromadnom testovani ked som teraz po ukonceni karanteny povazovana za vyliecenu podla nasho zdravotnicstva ?

fokuska
21. okt 2020

@laura1980 Odpoved na tu otazku je ANO - ak ti vyjde pozitivny test, tak ano, musis byt zasa v karantene.

laura1980
autor
21. okt 2020

@dkb ano ratam seba ale v karantene je cela moja rodina kedze byva somnou cize naraz si snad vsetci nohu nezlomime

laura1980
autor
21. okt 2020

@ivkaap dakujem za odpoved

stejja9
21. okt 2020

Manžel bol dvakrát testovaný, výsledok +, regionálny úrad mu dali info, že už skončil svoju karanténu, a že môže fungovať normálne. 🤷

yogagirl
21. okt 2020

@stejja9 ano, je vedecky dokazane, ze po xy dnoch uz clovek nie je infekcny. Tiez to riesime, boli sme pozitivni, poctivo sme sedeli doma celu karantenu, ale stale mozeme vyjst pozitivne, kedze virus v tele moze byt aj polroka.... Ale na testy sa chystame, tych 10 dni opat v karantene uz hadam prezijeme.

laura1980
autor
21. okt 2020

@yogagirl z 10 dni moze byt aj 20 kedze bude opakovacie kolo a ako pisete mozete byt pozitivna aj pol roka ale nie nakazliva ale ze clovek moze prist o pracu koli tomu a hlavne ma malo penazi na vydavky to sa neriesi nikde

yogagirl
21. okt 2020

@laura1980 tak ked nepojdes, budes v povinnej karantene tak ci onak...tak si vyber 🙂.

fokuska
21. okt 2020

@laura1980 Prepac, ale teraz bez ohladu na aktualnu situaciu - ak by ti zistili aj pred rokom alebo dvomi, ked nebola ziadn pandemia, nejaku infekcnu chorobu, tak by si musela ostat v karantene dovtedy kym by to bolo potrebne. Tiez by nikto neriesil ci prides o pracu ci nie a ci mas z coho platit svoje vydavky. Nikto ti nedovoli chodit do prace a volne sa pohybovat ked mozes nakazit inych.

Ako si to predstavujes? Ze chori ludia by mali nadalej chodit do prace, len aby o nu nahodou neprisli? A ze v praci nakazia vsetkych kolegov a mozu vazne poskodit tych, co uz maju aj ine zdravotne problemy, to akoze ma byt jedno?

leuska15leuska15
21. okt 2020

@laura1980 najlepšie je opýtať priamo na RUVZ

laura1980
autor
21. okt 2020

@fokuska podla zakona som po skonceni karanteny zdrava a mozem pracovat precitajte si vyssie co sa pytam ja riesim legalne sposoby a vychadzam z aktualneho zakona 🙂 🙂

fokuska
21. okt 2020

@laura1980 Podla ktoreho zakona? Ake cislo?

laura1980
autor
21. okt 2020

@fokuska 😂

yogagirl
21. okt 2020

@fokuska podla aktualnych nariadeni naozaj nejdes na druhy test, ktory by potvrdil ze si negativna. Po oznameni vysledku ze si pozitivny ostavas 10 dni v karantene a ked nemas priznaky tak sa mozes zaradit do normalneho zivota. Po 10 dnoch mozes byt stale pozitivy ale nie uz infekcny.

fokuska
21. okt 2020

@yogagirl Ok, ved to su nariadenia z hygieny, nie zakony. A v nariadnei sa nepise, ze clovek je p 10 dnoch karanteny zdravy ako tvrdi @laura1980 - iba to, ze uz nemusi byt v karantene.

@laura1980 Neviem co sa smejes, tvrdis ze nieco je v zakone a ked sa pytam v ktorom tak odpovedat nevies.

yogagirl
21. okt 2020

@fokuska ano, uz nie si infekcny, pozitivny mozes
Byt aj dalsieho polroka. Tiez to s manzelom riesime, ale ako som pisala vyssie, ked sme to zvladli raz na 20 dni, tak polovica z toho je uz pohoda i ked financie budu chybat.

laura1980
autor
21. okt 2020

@fokuska chce sa mi smiat tak sa smejem 😂 aspon to je jedina vec co vedsinu ludi drzi ako tak v pohode to mi nezakazu

mirkava
21. okt 2020

@laura1980 uzatvoria ekonomiku.... budeme doma vsetci.... ziadne testovanie nebude

yogagirl
22. okt 2020

@laura1980 akurat to potvrdil minister, ak mas potvrdenie ze si poslednych 90 dni bola pozitivna, tak na testovanie nemusis.

chrobacik41
22. okt 2020

@laura1980 no ja som pochopila tak , lebo nejaký novinár dal otázku že kto už mal pozitívny test. Že 90 dní od pozitivneho vysledku nemusíme ísť na tento test. Ja som bola pozitívna v auguste čiže ja by som na test nemusela ísť.

sasesoe
23. okt 2020

"pacient, ktorý preukázateľne laboratórne prekonal infekciu COVIS 19, sa nemusí po kontakte s pozitívnou osobou podrobiť izolačným opatreniam a testu RT-PCR a to po dobu troch mesiacov, pokiaľ sa u neho nevyskytnú nové príznaky COVID-19." Zdroj: https://korona.gov.sk/co-je-covid-19/

Ale mohli by tak k tomu nejake oficialne stanovisko, predsalen kazdy den pribudaju stovky vyliecenych - a ozaj zbytocne tychto testovat. Strata času i penazi. Lenze ako sa budu nasledujuce dni preukazovat? Smskami?
Ak by nieco zverejnilu, pls oznacte ma, ze co kde. Vdaka 🙂

majloo
23. okt 2020

@laura1980 ahoj, môj muž prekonal COVID tiež a povedali mu, že môže byť ešte nejakú dobu pozitívny, nie však infekcny. Čiže ak by mu náhodou vyšiel na plosnom testovaní pozitívny test, bude to konzultovať s Ruvzkom. To je asi najlepšie riešenie. Údajne nejaké cca 3 mesiace je považovaný, že je imunny voči ďalsej nákaze a na plosnom testovaní bude akurát končiť ta doba, tak sme zvedaví, čo mu vyjde.

fokuska
23. okt 2020

@laura1980 Co je to vedsina?