Bola mi zistená panická porucha

inga000
6. sep 2024

Ahojte baby ,chcem sa Vam podeliť s mojim problémom . Cca pred pol rokom mi bola zistená panička porucha nikdy predtym som nevedela ze nieco take neexistuje ,nevedela som ze psichicky stav moze vyvolávať fyzicke tazkosti a bolest ale zistila som to ako kazdy az vtedy ked som pochopila po vsetkych lekárov a vsetky výsledky boli Ok. Zo zaciatku som nechcela brat lieky,bála som sa ze mi zmenia osobnost ako to vela ľudí prezentuje ale nesralo sa,lieky som zacala brat az ked stavy boli neznesiteľne ze som sa bála vyjst z domu pochopia len ľudia ktorý zažili . Zo zaciatku som brala xanax 3x den neskôr sme cca po 4 mesiacov vysadili a ostal mi len seroxat ktorý som brala predtym ked aj xanax . Seroxat beriem ráno o 9:00 a este večer o 18:00 a vela magnezium vody a magnerot . Uz sa cítim o dost lepšie i ked niekedy ked niekam idem na dlhu prechádzku a to som s niekym nie som sama tak príde panika co ak odpadnem a večer ma zmohne taka unava a ked si zápalom totálna úzkosť . Avsak chcem cestovať tak sa snazim z toho pomaličky dostať . Baby ake skusenosti mate vy? Co vam pomohlo ? Dostali ste sa z toho uplne ? Ja mam niekedy pocit ze mam horucku ze ide na mna choroba ale nejde to je asi zas len psichyka lebo nikdy nic.. prosim vyjadrujte sa take co ste to zažili alebo zažívať alebo mate v okoli niekoho kto to zaživa ..za kazdu radu ďakujem

hankab
6. sep 2024

@inga000 xanax nie je antidepresivum, je to benzodiazepin, ktory ti mal iba pomoc preklenut to obdobie, kym AD (seroxat) zaberu. Pokial sa ani po 4 mesiacoch liecby necitis stale ok, povedz to svojej lekarke. Velka vacsina ludi ma asi to stastie, ze jej lieky zaberu na prvy sup po 2tyzdnoch az mesiaci uplne. Mne doktorka menila 4 druhy AD, zabrali az piate v kombinacii s dalsimi (rano 1 druh, vecer iny). Je to neobvykle, ale stavaju sa aj take pripady.
Urcite sa ozvi doktorke a porozpravaj sa s nou.

inga000
autor
6. sep 2024

@hankab ďakujem za odpoved ,chcem sa ešte spytat že tieto posledne ti po akom čase zabrali ?☺️

inga000
autor
6. sep 2024

@hankab a este sa chcem spytat ci aj ty si pribrala ? Ja som extremne az okolo 15 kg aj to je dôvod predo chcem zmeniť lieky

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hankab
7. sep 2024

@inga000 neviem to povedat tak presne, bolo to 4 roky dozadu a uz som ich vysadila, ale asi po 2-3 tyzdnoch som sa kazdym dnom citila lepsie.. obcas bolo aj horsie (pms, plodne dni), vtedy to netreba vzdavat a pokracovat.
Pribrala som cca 10kg pocas celej liecby a neslo to dole ani cvicenim ani dietou, ale tym ze som bola psychicky ok, som to nevnimala az tak zle, hlavne ze som sa uz citila konecne lepsie a vedela som fungovat. Po vysadeni sa vaha vratila na povodnu. Zo 48 som pribrala na 57-58 a teraz mam spat svojich 48.

inga000
autor
7. sep 2024

@hankab styry roky dozadu si tiez brala seroxat ? A odkedy si vysadila lieky tie štyri roky dozadu tak nemala si uz ani jeden panicky atak ? Chápem ze po vysadeny sa clovek necíti hned lepšie a ze to prislo az po 2-3 tyzdnoch a potom bolo aj horsie ale ako funguješ dnes ? Tiez si myslim ze tie kola pojdu dole az ked vysadím lieky

inga000
autor
7. sep 2024

@oliolijanka takže kazdy den jesť smotanový jogurt ?

oliolijanka
7. sep 2024

@inga000 Neviem🙂 Vo vedlajsej teme na mna za tuto radu zautocili.
Ved ak nejedavas, vyskusaj, mozno ti to pomoze.

Tu jeden z mnohych clankov na nete na podporu mojho laickeho presvedcenia, ze stavy paniky ovplyvnuje strava a jedy alebo vitaminy a ine prvky v nej.
https://terezahodycova.cz/2021/01/10/stravou-ne...

hankab
7. sep 2024

@inga000 brala som Alventu - nezabrala mi, potom mi ju psychiatricka zmenila na iny druh, ani ten nesadol, nasadila mi Mirzaten - tam uz som citila po 3 tyzdnoch mierne zlepsenie, ale stale to nebolo ono ani po 3 mesiacoch brania. Este jeden druh som skusala, z toho mi byvalo zle asi aj 2 mesiace. Nakoniec mi Mirzaten zostal na vecer a brala som este k nemu este Magrilan.
Ja som ale mala panicku poruchu a k tomu depresiu. Mirzaten pomohol na depresiu a na tu paniku sme nevedeli prist co by zabralo. Az 4-ty druh lieku zabral. Ale ako som uz pisala, ja som skor bola taky ojedinely druh, vacsinou tie tabletky zaberu na prvu supu a po mesiaci-dvoch sa clovek uz citi dobre.

Vysadene mam cca rok a cirim sa fajn. Nie je to uz na 100% take ako predtym nez mi tie problemy zacali, ale kedze som sa 2,5 roka odhodlavala ist vobec k psych. lebo som sa hanbila a trapila som sa ako pes, tak to ze mi je teraz zle pocas pms alebo plodnych dni je nic. Treba to len predychat a zit. este mi byva horsie ked je vela stresu v praci, ale to je tym ze ja som taky typ cloveka co to nevie filtrovat a moc si niektore veci beriem k srdcu (uz sa ucim to nerobit).

marianarem
7. sep 2024

@inga000 Ja mam uzkostno-panicku poruchu a mne teda lieky nezaberaju a nedostala som sa z toho uz vyse 20 rokov. Na druhej strane, po prvotnom soku si postupne clovek najde sposob, ako s tym zit a vobec nie zle. Mne velmi pomohla aj psychoterapia.
Takze moja rada je: neries, ci sa toho niekedy uplne zbavis. Ries, co mozes/dokazes robit teraz a proste ako zvladat nejake kazdodenne ciastkove ulohy. Bude ta to celkovo ovela menej trapit a desit, ked zistis, ze dost sa toho vlastne robit da. Po nejakom case si vzdy zrekapituluj, co sa ti vsetko podarilo. Popri tom sa snaz co najviac upokojovat nervovy system - relaxacie, kludna hudba, odstranit co najviac vizualneho smogu a zbytocnych podnetov, chodit do prirody, k vode, na masaz, alebo cokolvek ta dokaze trochu upokojit.