Bol správny pracovný postup mojej endodoncie?

mia_322
27. nov 2021

Chcem sa podeliť o svoje skúsenosti so zubným ošetrením, nakoľko si nie som istá správnym postupom ošetrujúcej lekárky..
Pre bolesť zubu som bola nútená skončiť na pohotovosti, kde mi zub vyvŕtali a nechali otvorený bez výplne (diagnostikovali gangrénu). Zub som mala otvorený týždeň, kým som sa dostala ku svojej novej, neznámej zubárke na ošetrenie (vybavované cez recepciu). Tá mi bez akejkoľvek dezinfekcie do otvoreného zubu dala len vložku na umrtvenie. O 2 týždne som mala termín na vybratie nervu. Na ošetrení mi nevedela nájsť konce kanálikov po dlhšom trápení sa (prístroj mal pri dôjdení na dno pípať, ale nepípal). Išla mi robiť preto rtg snímok záhryzový, aby sa utvrdila kam siahajú kanáliky. Ten sa jej nedaril, tak mi ho robila 6x po sebe (dôvody: iný zub omylom, zo zlej strany, prekážal nejaký nástroj, atď).. Vložila mi tam nejaké čapy asi prehistorické, lebo sa bavila so sestričkou, že aké sú tenké, a že kedysi také bývali.. Na zub a nevyplnené kanáliky mi dala dočasnú plombu. Pýtala som sa, či sa nedá urobiť komplet ošetrenie na jedno sedenie. Vraj nie, lebo mi to krvácalo, a že musia byť kanáliky suché. Z celého tohto mám zmiešané pocity, preto privítam názory ostatných. Je to mladá doktorka, tesne po skončení školy, príde mi bez skúseností a asi som bola jej prvý takýto pacient.. Vyvoláva to u mňa obavy, lebo nechcem prísť o zub. A to si ošetrenia platím ako samoplátca na súkromnej zubnej klinike, očakávala by som preto nejakú tomu adekvátnu úroveň.

balihara
27. nov 2021

No neviem,mne vybrali nerv zo zuba a cca o týždeň som bola na vyplnení kanálikov a zaplombovanie.Tiež som bola na skromnej klinike.

zuzulkazu
27. nov 2021

@mia_322 ja mam teda za sebou v poslednej dobe niekolko kanalikou aj pohotovost aj endo pod mikroskopom a ani jedni sedenie nevyzeralo takto, vzdy si sice odlezim min 2 hodiny ale urobi mi zub na jeden sup, ak nieje problem, ja som mala ale specificky problem preto som skoncila na tom mikroskope, lebo mojmu zubarovi sa to nedarilo vycistit ale nie jeho chyba... Takze skus sa bud informovat alebo stahzovat vedeniu klniky asi to nebude jedina zubarka tam

mmoonna
27. nov 2021

@mia_322 ja som takto chodila so zubom k takej mladej,súkromnej zubárke. Toľko mi ten zub riešila,až jej nakoniec praskol a musela mi ho vytrhnúť. Takže som zbytočne prišla o zub. Viac ma tam neuvidela.

oli18
27. nov 2021

@mia_322
@balihara
@mmoonna baby, kedy pochopite, ze vsetci zubari, aj ich kliniky, su sukromne? Okrem pohotovosti. A poistovne platia lekarom tak malo, ze si vsetko musime platit sami. Mozno za amalgam by ste nedoplacali nic😉

nelca0510
27. nov 2021

@mia_322 tak ja som mala takéto ošetrenie pod mikroskopom. Prvý krát vyčistil (silný zápal), o pár mesiacov druhé, ale aj tak som to nemala zahojene ešte,takže ešte raz vyčistil. Takže ma čakalo ešte tretie a tam mi zub zatvoril. Sám povedal,že nedá sa hneď na 1x celý zákrok dokončiť. Ale ťažko ako laikovi hodnotiť tvoju zubarku. Ja som čítala,že kvalitný zubár má na to mikroskop,lebo potrebuje ísť až na uplny spodok kanálikov.

zuzulkazu
27. nov 2021

@nelca0510 Tak zas co je kvalitny zubar s mikroskopom? byvam v relativne velkom meste a tu ma ju mikroskop dvaja cisto sukromni a cenovo 200+ za jeden kanalik... mikroskop urcite nema ziadny poliklinikovy zubar

nica123
27. nov 2021

Dobrý deň, ani ja ako zubný lekar si NEDOVOLIM hodnotiť či bol postup lekárky správny bez toho aby som videla rtg zuba, ako aj samotny zub v ústach!!!! Endodoncia je zložitý zákrok, koreňový systém zuba je u každého zubu iny, taktiež sa líši aj typ zápalu a podobne . Pýtať sa tu na MK na postup lekarky mi príde úplne mimo.

desore
27. nov 2021

@mia_322 Draha klinika neznamena, ze sluzby budu na vysokej urovni. Vsetci platia u zubarov, lebo zariadenie a materialy su drahe.
Kvalitny zubar sa stava az po rokoch. Niektorym ani roky nepomozu a to je vo vsetkych profesiach.

nelca0510
28. nov 2021

@zuzulkazu keď sa robí endodonia, väčšia kvalita je vtedy,keď to robí lekár pod mikroskopom, aby to videl kanáliky a len na slepo. Ja som ani toľko neplatila:D

mia_322
autor
15. mar 2022

@balihara
@zuzulkazu
@mmoonna
Ďakujem za vaše skúsenosti. Aj na základe toho som sa odhodlala pre zmenu a objednala som sa k inému zubárovi pre konzultáciu. Po rtg ostal zhrozený, že čo sa vlastne udialo, že v takom rozsahu vyvŕtaný zub ešte za svojej praxe nevidel (ostala mi len vonkajšia škrupinka, ostatok vložka + bol ešte prevŕtaný do vedľajšieho..). Trvalo celkovo 5 mesiacov od pohotovosti po dokončenie, má dlhé čakacie termíny, ale urobil mi to za jednu návštevu a presne vedel čo ako treba, takže to bolo veľmi rýchle a bezbolestné. Síce už plne funkčný asi nikdy nebude, no som rada, že sa ho podarilo zachrániť.