Bojím sa, že mám sklerózu multiplex

11. feb 2024

Bojim sa že mám sklerózu. Sedia na mna všetky príznaky ktoré som sa Dočítala a už dlhodobo ale neriešila som to nakoľko keď sa mi príznaky diali jednotlivo nespájala som ich s niečim takým. Teraz mám problémy s očami a vraj práve to doháňa ľudí k lekárovi a vtedy to celé začne.

Je tu niekto kto sklerozu ma alebo ma pobliz seba človeka ktorý ju ma? Čo to vlastne obnáša? Ako sa s tým žije a čo sa môže stať? Viem o tom veľmi malo, len čo som sa Dočítala.

Veľmi sa bojim. Mám tetaniu o nej viem a vraj sú si podobne. Ale v poslednom obdobi sa mi pohoršilo vo veľa veciach a preto nemyslím žeby to bola tetania

pe_mi
11. feb 2024

Ahoj,ako pri všetkých dg,existujú ľahšie formy a tie najťažšie .
Manžel má SM, tiež mal ataky s očami,dvojité videnie.byva veľmi unaveny, ale drží sa v kondícii.akoby bol zdravý,tento rok oslávi 40rokov.je naozaj akoby zdravý.je na liečbe .má to cca od 17rokov.
Ale načo sa strachuješ dopredu, šup objednaj k lekárovi.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majamat
11. feb 2024

urcite si neurcuj dg. mozno je to fakt oproti SM banalita, ao nedostato niecoho.
je tazkeurcit dg na zaklade nejakych priznakov,ktore si precitas na nete. vobec to nemusi sediet. mozno si zbytocne vyvolavas strach.
nechaj to na dr.

autor
11. feb 2024

@pe_mi absolútne neviem čo to ochorenie obnáša, dá sa mat pri ňom deti, prácu .. ?
Predpokladám že aj z ľahšej formy sa môže zhoršiť a naopak ?

autor
11. feb 2024

@taynee klasika všetko co pri tetanii, mávam akoby záchvaty že sa mi nedá prehĺtať hlavne večer keď idem späť, pred pár dňami mi napr stŕpli líce a hrdlo asi na 15 min
Problémy s koordináciou mám povedala by som odjakživa a neriešila som to nakoľko to nebolo nejaké obmedzujúce a nešla som k lekárovi len s tým
Teraz mám problémy s očami bolia ma až spolu s hlavou posledné dni každý deň
Keď si to všetko pospajam príznaky ktoré som aj igornovala vychádza mi to na toto

autor
11. feb 2024

Ešte sa spýtam ako sa na to príde? Dá sa to Aj mimo magnetickej ? Pravdaže tam asi naj ale na ňu sa aj dlho čaká, tak či to vedia Aj na základe niečoho iného ?

anita6666
11. feb 2024

Spýtaj sa guglu ten ťa polieci

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
11. feb 2024

Hlavne nepanikar,ja viem,lahko sa to hovorit. Kamoska mala vsetky priznaky,isla na vysetrenia s tym,ze si to len potvrdi a bum nakoniec sklerozu vylucili. Viem,ze mnohi to stastie nemali,ale kym to nemas potrvdene,tak musis mat nadej a vieru.

gemerka17
11. feb 2024

Keď sa takto budeš prezentovať pred lekárom ako tu, tak ťa označí za hysterku, pošle k psychiatrovi a všetko zvali na tetaniu a čau čau. V prvom rade si nič nenamyslaj dopredu. SM sa dá zistiť často na MR mozgu a nie kazdy neurolog je ťa hneď ochotný poslať, keďže drahé vyšetrenie a bojí sa poisťovne.
Čiže nádych vydych, chod k lekárovi. Skus sa prezentovať pokojne, povedz príznaky a nechaj ho popremyslat. Určite nehovor, ze si si guuglila lebo ťa fakt veľmi rýchlo odpíše.

pe_mi
11. feb 2024

Všetko môžeš,prakticky nemáš obmedzenia.
Dodrziavaj liečbu a je dobre.
Tebe hlavne nič nepotvrdili.
Potvrdia MR a odberom z likvoru.
Koľko sa čaká na MR ,to je otázne.
Život ide ďalej, aj keby si mala SM alebo iné choroby.
Proste musíš ,život je len jeden, tak prežiť naplno,nehovoriac ak máš nejakú dg.

matus7030
11. feb 2024

U mňa bolo tiež podozrenie. Najskôr pôjdeš na MRI mozgu - mne aj našli lézie, ktore ale sú neaktívne. Ak ti zistia, že aú aktívne, tak SM-ku odhalí lumbálka z miechy. Inak sa to potvrdiť 100% nedá. Objednaj sa na neurológiu.
Inak podľa toho, čo píšeš, že máš tetániu a ešte všetky tie príznaky...môžeš mať aj panické ataky. Možno to vôbec nebude SM, ale niečo psychické. Nehľadaj už info na google, lebo sa zblázniš od strachu.

autor
11. feb 2024

@matus7030 a čo bolo spúšťačom u teba samotného podozrení prečo si zašla k dr?
Ten odber znie hrozivo, je to bolestivé ?

matus7030
11. feb 2024

Ja som mala obrovske bolesti v ľavej nohe (dlhodobo, ani spávať som nevedela), mala som zhoršené videnie, resp.som mala pocit, že vidím na čierno keď som žmurkla. Tiež som mala závraty a časté točenie hlavy.
Určite vyšetrenia zvládneš, neboj sa. Aj keď ja si myslím, ako som už písala, že to bude psychické. Ale určite to nepodceň a zajdi k lekárovi.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
queen_mary
12. feb 2024

Haha, ja to tiez akurat riesim. V noci mi trpne prava ruka. Nasadila som si milgamu a karpal akut. Akoze je to lepsie, ale tiez som si pri googleni trpnutia ruk hned nasla sklerozu muktiplex, takze panika, kedze aj ja som brutal stresmen.

taktotedanie
12. feb 2024

Pri sm bolia oci pri pohyboch, pri ataku clovek na oko takmer nevidi
Isla by som skontrolovat ocny tlak
Diagnostikuje ta neurolog nie ty sama ani my tu na MK tak ak mas podozrenie chod to riesit a nestracaj cas vypisovanim

autor
12. feb 2024

@queen_mary ja práveže nie že by som si hodila dva príznaky a nasila diagnózu viem že takto by sme všetci mali rakovinu atd ale skôr ma vystrašilo že keď som si o sm čítala, nebol jediný príznak ktorý by na mna nepasoval, veci ktoré pozorujem behom dlhých rokov ale nikdy som ich neriešila ( napr aj to že stále pocit plného mechúra, oproti ľuďom v mojom okoli som ja jediná vždy ktorá musí hneď všade utekať na wc ale žila som s tým roky a neutekala som k dr s takýmto oroblemom ani s ďalšími ktoré sú tam popísané, pretože to neboli veci ktoré by ma boleli alebo až tak obmedzovali a fakt neutekam k dr hneď so všetkým .. ale už keď mám teraz problém s očami a hlavou čo riešiť musím a vidím ďalšie príznaky ktoré všetky z nich mám tak pravdaže sa bojim

autor
12. feb 2024

@taktotedanie v nedávnej dobe som z ničoho nič dostala akoby závrat kedy som prestavala vidieť, trvalo to asi minútu náhly tlak do oka a nemožnosť videnia

autor
12. feb 2024

@taktotedanie idem koncom týždňa ku lekárovi ale aj to čakanie je stres hlavne keď viem že behom jedného dňa nevybavim všetko ak ma aj niekam pošlú

taktotedanie
12. feb 2024

Ja osobne by som riesila neurologiu a usg ciev v krku mozu byt zuzene a robia potom presne taketo stavy, pri skleroze je bolest oci pri pohybe a nevidi pacient takmer nic nie ze minutu ale po dobu niekolkych dni a upravi sa to ako tak az po
Podani kortikoidov intravenozne

taktotedanie
12. feb 2024

Tak to urcite nevybavis to mas jasne

viera27
12. feb 2024

Boooze,co uz panikaris. Dvojite videnie,jemna motorika atd moze byt XY veci. Okrem ineho aj tazsia forma migreny s aurou napriklad. Ked nevies prehltat,ochabuju ti svaly a mas dvojite videnie,ale zvykne to odzniet,tak kludne aj taka myastenia gravis napr. Alebo proste tetania,ktoru ako vravis mas. Vela veci,preco si si hned SM diagnostikovala?

824775
12. feb 2024

Mne tiež zistili skrelozu multiplex cez leto 2023,mala som závraty a točenie hlavy a dvojité videnie a nevládala som chodiť ako keby som na sebe mala sto kíl ,išla som ku nevrologovi a tén ma poslal na MR mozgu s tam mi ukázalo že mám mnohopočetné lezie typu SM a hneď ma poslal do nemocnice ležať tam mi robili očné vyšetrenia ,lumbalku a ešte urobili MR miechy aj tam som mala lezie tak mi bola potrvrdena SM na 100 percent dostala som tam kortioidy a teraz chodím do SM centra v Bystrici dva mesiace som čakala aby mi lečbu schválila poisťovňa ,teraz beriem biologickú liečbu a dasa s tým žiť ,moja kamarátka to ma 20 rokov a porodila aj deti .Premna tá choroba nebola neznámou len som nečakala že ja to dostanem Príznaky som začala mať pred piatimi rokmi ale bola som na materskej tak som to neriešila až kým sa mi nezačala točiť hlava a veľká únava tak som už musela ísť ku doktorovi