Ahojte. Už som sem písal. Beriem lieky na schizofréniu olanzapin, aripiprazole a frontin. Zatiaľ ju nemám diagnostikovanú. Len sa hrozne bojím toho že ju mám. úzkostnú poruchu mám už dlhšie diagnostikovanú, liečbu som nebral ako mal. Teraz som už vyše 2 mesiace v takých stavoch, že bez nálady, motivácie, obrovský problém s pozornosťou, sústredením, vnímaním mám. Proste som oťapený strašne, nič mi nedopína, cítim sa ako nejaký sfetovaný, radšej ani nešoferujem. Takisto mám v sebe nekľud, neviem obsedieť, cítim úzkosti a zo všetkého mám obavy. Určite aj okolie musí vidieť, že pôsobím ako splašený kôň a ťažko sa mi aj komunikuje, nie že by som sa uzatváral do seba ale ťažko sa mi skladajú vety. Neviem zvládať ani bežné činnosti. Šiel som k psychiatričke v hroznom stave s tým, že počujem hlasy v hlave. Ale nemám pocit, že sú to halucinácie a neverím im ani nie som presvedčený že ma niekto ovplyvňuje a verím mu. Snažím sa ich zahnať vždy nejak len to nejde, sú aj agresívne a toho sa najviac bojím :( prečo mi to chodí v hlave. Doteraz som vedel viesť normálny život celkom. Cítil som niekedy úzkosti a niekedy som sa mal fajn. Bolo to ako na hojdačke ale takto mimo som nebol nikdy. Nevyhýbam sa spoločnosti, chcem medzi ňu chodiť len som mimo a toho sa bojím že či je moje správanie adekvátne a ako to pôsobim. Psychiatričke stále volám a len mi mení lieky. Neviete čo to môže byť prosím? a ako sa z toho dostať? lebo neviem tie stavy proste ovplyvniť či to môžu spôsobovať aj lieky alebo nejaká vážna psychoza :( Ďakujem za rady vopred. PS: Snažím sa všetko riešiť s odborníkmi ako sa len dá
Zavolaj si sanitku, ze mas samovrazedne sklony, a oni ta zavezu rovno do liecebne. Aktualne najlepsie rieseniena je dost mozne, ze tym aj zabranis pripadnemu nestastiu.
Mal by si sa dat hospitalizovat.
Tam ti nastavia liecbu.
Nechcem sa zabiť. To som nepovedal zasa
To neviem. To vie doktorka. Mám tam akutné a prechodné psychotické poruchy. Zatiaľ nezistili. Ale idem k psychologičke dobrovoľne aby som sa uistil a dala výpis čo si myslí ked jej poviem stav. Psychológ by asi mal vedieť a mať osobu prečítanú, tak spolieham sa na to a podľa toho aj liečba. Chcem sa z toho veľmi dostať a uvidíme ale rozmýšľal som aj nad zmenou psychiatra ako si písala. Len zas vybavovačky a tak... ale cením si radu
@jaro1234444 tie lieky sa neberu len pri schizofrenii,a le ej pri inych diagnozach.
schizofrenia patri medzi psychozy, ale je viac poruch, ktore mozu mat psychoticku hlbku. dokonca aj hlboka depresia ( nie depresia ako priznak, ako nalada, ale depresia ako chorobna jednotka, je v tom rozdiel )
pri schizofrenii si chory neuvedomuje, ze je chory, halucinaciam veri.
aj ked to mas len v hlave, je to porucha vnimania, cize sa to zrejme zaraduje medzii halucinacie.
@jaro1234444 Najskôr je to psychóza. Ono na diagnóze nezáleží až tak. Ja mám schizofréniu paranoidný typ, čo je najhorší typ vôbec a zvládam to v pohode. Tie lieky pomáhajú mi dosť, aj keď na začiatku som bol pokusný králik. Dosť ťažko sa zastavovalo zakaždým. Podarilo sa to. Dnes sa môžem venovať veciam, ktoré mám rád. Kedysi bolo to oveľa horšie. V normále už asi nebudem. Tie negatívne príznaky sú strašná vec - anhedónia, či porucha motivácie a vôle. Vo všeobecnosti dostaneš sa len z toho tak, že budeš brať lieky. Bez liekov sa bude zhoršovať to...Tiež dodržiavať zlaté pravidlá pri duševnom zdraví. Veľa pohybu, každodenný režim. Stále si niečo nájsť, čo by si mohol robiť....
@jaro1234444 cau Jaro, su to ludske hlasy? 4 osoby non stop?