Bojím sa, že deti zdedia psychické problémy

20. máj 2023

Bojim sa ze deti po mne zdedia psychicke problemy a tiez sa budu trapit ako ja. Neviem ci je to mozne ale moja babka sa liecila depresiu ona sa z toho distala a lieky neberie uz roky. Moja mama sa liecila na depresiu potom zomrela taze neviem ci by sa liecila doteraz. A ja sa liecim na tazku depresiu. A mam strach ze to zdedi niektore z mojich deti. Myslite ze je to dedicne ?

1ivanka1
20. máj 2023

Ano zial aj toto je do casti dedicne

doriiis
20. máj 2023

Áno,môže byť.Ty si toho živým prikladom

ivangeline
20. máj 2023

Myslim,ze dedicne su vzorce spravania,ktore mozu viest k smutnu a nespokojnosti a potlacovanemu hnevu a tym padom aj k diagnoze depresia... Zmenis seba zmenis svet. ;)

martinka17
20. máj 2023

@ivangeline to si fakt myslíš že depresia je vec postoja? Šťastná tvoja nevedomosť, fakt.

maranta_leuconeura
20. máj 2023

@ivangeline ked cloveku s depresiou povies ze staci byt stastny, je to akoby si povedala beznohemu ze si ma nechat dorast nohy... Depresia je z velkej casti aspon co zatial vieme nerovnovaha neurotransmiterov v mozgu. Jasne, tie vieme pozitivne do urcitej casti ovplyvnit aj sami, ale cloveku s depresiou sa neozaj neda len tak sa zobudit ze idem robit ine vzorce spravania a budem ok 🤦 potrebuje terapiu.

Autorka, ano, je dokazane, ze je dedicna, najma po zenskej linii.

marianarem
20. máj 2023

Moze to byt dedicne ci uz geneticky alebo aj vychovou/prostredim v rodine. To druhe vies ovplyvnit. To prve ciastocne -vyberom partnera.
Oma je to taka dilema, ked ma clovek alekolvek potencialne dedicne zdravotne problemy, ze ci mat dieta. Ja sa tiez liecim na psychiatrii a tuto otazku som si samozrejme polozila. Odpovedala som si tak, ze som sa spytala sama seba, ci som na svete rada. Odpoved bola, ze som..Ano, niekedy mi je zle a mam pocit, ze sa zivotom ledva vleciem, ale celkovo som tu rada, je to tu pre mna zaujimave. A o to ide, ze aj clovek s problemami moze byt rad, ze sa narodil.

jamimo
20. máj 2023

áno, môže to byť dedičné, tak ako všetky ostatné diagnózy.... Prajem ti, aby tvoje deti boli zdravé.

matabb73
20. máj 2023

@ivangeline depresia je choroba, nie vzorec správania.
Autorka. Žiaľ áno, aj depresia môže byť dedičná. Ja depresiu nemám, ale som uzkostná a aj syn je taký. Dcéra je našťastie flegmatik. Môžu to po tebe zdediť, ale aj nemusia.

ivangeline
20. máj 2023

@maranta_leuconeura ...sama mam depresivne epizody a nic z toho co som napisala neodporuje tvojmu. ;D a ano.. je dobre si povedat tak a zmenit postoj...lebo to moze aspon z casti pomoct a tiez pomaha humor a nebrat sa tak vazne. ;) A fyzicka aktivita. Myslim si,ze sa mame az prilis dobre a to pomaha rozvoju psych. chorob.. Terapia je super. Za mna su lieky az posledna moznost..ked su to silne stavy,kedy clovek je katatonicky pol dna... a pod..Byvala som.. a predychala som.. bez liekov.

ivangeline
20. máj 2023

@martinka17 V mnohom pomaha vec postoja. Nie,ze je to len vec postoja.

ivangeline
20. máj 2023

@matabb73 ...depresia nie je len choroba. ;)

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lelelienka
20. máj 2023

Ja osobne by som sa bala nielen toho, ci to mozu deti zdedit, ale najma toho, ako ich budes vychovavat. Poznala som jeden pripad, ktory skoncil velmi zle a dieta je u babicky…

matabb73
20. máj 2023

@ivangeline depresia je choroba. Depkou ľudia nazývajú aj zlú naladu, ale to nie je depresia. Depresia je diagnóza a patri do rúk psychiatra. Toto čo píšeš môže napísať len človek bez informácií. Pri depresii sa nemôžeš rozhodnúť zmeniť to, lebo na to nemáš silu. Ani človeku so zlomenou nohou nebudeš radiť, aby sa prekonal a rozchodiť to.

matabb73
20. máj 2023

@ivangeline poznám prípad keď človek s depresiou vysadil lieky, lebo mu niekto nahovoril, že sa to dá liečiť aj prírodnou formou. Nedopadlo to dobre. Ja tiež nerada beriem lieky, ale niekedy je to nutné. Pri úzkostných stavoch môže zabrať aj psychoterapia, vlastná skúsenosť. Pri depresii si nie som istá či to tak dobre funguje. Ale tiež je to liečba odborníkom. Obe tieto choroby spúšťa nedostatok určitých látok v mozgu. Obe sú to normálne stanovené diagnózy.

dagmarovita
20. máj 2023

Ako sa prejavuje tazká depresia?

martinka17
20. máj 2023

@ivangeline ako píšem - je super že netušiš čo je depresia. Veľa zdravia aj do budúcna.

ivangeline
20. máj 2023

@matabb73 Je ine brat a len tak vysadit bez konzultacie a mozno postupneho vysadzovania.. a ine snazit sa predyst braniu antidepresiv.

lavender94
20. máj 2023

@ivangeline je dokázané, že u väčšiny pacientov s depresiou (je jedno akou formou) nezabrala nefarmakologická liečba. A ak aj zabrala, epizódy sa často vracali. U veľa ľudí lieky netreba na celý život, užívajú sa rok dva a potom je ten človek už vyliečený a epizóda sa mu vráti možno o 10-20 rokov alebo vôbec. Tí, ktorí to musia užívať celý život sú ľudia, ktorým celkovo tie lieky zle zaberajú a užívajú aj 3-4 kombináciu liekov. Mne veľa ľudí hovorilo presne toto. Zmeň pohľad na svet, choď si zacvičiť. Ale cvičenie mi radsot nepřinášalo(ak som sa k nemu vôbec dokonala), a pohľad na svet som mala aj napriek epizóde vcelku optimisticky. Vedela som, že objektívne sa mám dobre a nič mi nechýba, ale emocionálne som bola totálne na dne.

autor
20. máj 2023

@lavender94 ano ja beriem 5 druhov

tripetta
20. máj 2023

@ivangeline "Myslim,ze dedicne su vzorce spravania,ktore mozu viest k smutnu a nespokojnosti a potlacovanemu hnevu a tym padom aj k diagnoze depresia... Zmenis seba zmenis svet. ;)" "...depresia nie je len choroba. ;)" (a ostatné tvoje komenty)
Možno toto chápanie depresie dáva zmysel v krajine zaliatej pozitivitou, niekde v bludnej dimenzii kvantového mysticizmu pána Čmolíka, v motiváciou nabitej mysli naoko pozitívneho Marcusa Revoltu, v bájnej Atlantíde Heleny Houdovej, alebo na planéte, kde lietajú jednorožci a všetko je easy, lebo všetko je len v hlave, ako hovoria niektorí "odborníci". Depresia je závažné ochorenie, ktoré často končí smrťou. Kto ju má, by mal vyhľadať odbornú pomoc a nie počúvať rady človeka, ktorý depresiu nikdy nezažil. Je nebezpečné smerovať človeka k tomu, aby sa vyhýbal odbornej pomoci a liekom, ak sú potrebné, a často potrebné sú, lebo depresia, to nie sú nejaké postoje, myšlienky. V dnešnej modernej dobe máš hafo liekov, ktoré už skoro ani nemajú vedľ. účinky, netreba medikáciu démonizovať.
Je fajn, že si ešte žiadnu depresiu neprežila a želám ti, aby tie "positivity vibes" vydržali čo najdlhšie.🙂🍀

silvus138
20. máj 2023

@ivangeline ty si mimo.

akvi
20. máj 2023

Pozri a prečítaj si niečo od Gábora Maté. Možno viac pochopíš, prečo máš depresiu, ako pomôcť tomu, aby ju tvoje deti nemali. Tak isto terapie, ktoré pracujú s podvedomim, s rodom a pod. Keď budeš pracovať vedome na tom, nájdeš si svoju cestu a pomôžeš aj deťom. Čím viac "sraciek" vyriešiš ty, tým menej ich budú riešiť tvoje deti.

zelenakobyla123
21. máj 2023

Pre mňa osobne je to jeden z veľa, veľa dôvodov, prečo deti nechcem

ivangeline
21. máj 2023

@tripetta Terapia je dolezita! Pisala som to. 🙂 Lieky uz menej..