Bojím sa ísť k psychiatrovi

1. júl 2024

Ahojte, mám rôzne psychické ťažkosti, donedávna som chodila k psychologičke, ale nedávno mi oznámila, že môj prípad je už na psychiatra, veľmi sa ale bojím liekov, vedľajších účinkov, toho čo si bude myslieť okolie, hospitalizácie, atď. Nemáte skúsenosti že by ste sa z niečoho podobného dostali aj sami?

lenkasarka
1. júl 2024

Neboj sa držím ti palce aby si to zvládla. Nie má choré oči, niekto srdce a niekto dušu. Potrebujes pomoc aby si sa cítila dobre. Vykasli sa na okolie mysli v prvom rade na seba a svoje zdravie.

oli18
1. júl 2024

Asi sa z toho sama nedostanes, ak ti psycholog nepomohol. Nik z tvojich znamych o tom, ake beries lieky, vediet nebude, ak ty a tvoji najblizsi to neroztrubia. Kazdy liek ma vedlajsie ucinky, o nic mensie, ako psychofarmaka, to nech ta netrapi. Zisti si, ci je moznost hospitalizacie v inom meste. Tak zahod obavy a kludne chod k psychiatrovi. Drzim palce 🍀

pribinak
1. júl 2024

Nikto nemusí vedieť že chodíš k psychiatrovi
Je slobodná voľba lekára, môžeš ísť k psychiatrovi aj na opačný koniec republiky
A nepotrebuješ ani výmenný lístok.

Inak aj taký vitamin C má vedľajšie účinky, takze zas netreba dopredu tie lieky démonizovat

Držím palce

luccija
1. júl 2024

Prečo už myslíš na hospitalizáciu?z tvojho okolia to nemusí vedieť nikto len najbližší.A vďaka Bohu za to, že sa vynasli také lieky.Chod a ničoho sa neboj držím palce

marianarem
1. júl 2024

Ja mam problemy uz cca 25 rokov a nedostala som sa z nich, mam horsie a lepsie obdobia. Bola som aj hospitalizovana. A chcem len povedat, ze to nie je vobec take hrozne, ako by sa mohlo zdat. Ano, tie horsie obdobia su nanic, ale inak sa mi vlastne podarilo vsetko, co som kedy chcela. Mam robotu, ktoru som vzdy chcela, super manzela aj dieta, okruh blizkych ludi, pocestovala som svet. Ja sa tym nikde ani netajim a musim povedat, ze za cele tie roky som prave zazila vela podpory, naozaj nikto sa mi neobratil chrbtom. Najvacsi problem maju asi rodicia, ale aj oni mi vzdy pomahali, ako sa dalo. Viem, ze to takto nie je u kazdeho, ale vobec nemusi byt pravidlo, ze ta okolie odsudi, kludne sa mozes stretnut aj s mnohymi pozitivnymi reakciami. Tiez moja skusenost je, ze vela ludi sa na svete trapi osamote, s roznymi typmi problemov, aj v tvojom okoli je ich urcite viac, ako si myslis. Ja som to zistila prave vdaka tomuto, lebo vela ludi, co sa hanbi niekomu zdoverit, sa predo mnou nehanbi. Najviac sa to ukazalo prave po tej hospitalizacii, co bolo.take necakane, ze ludia ma neodsudzovali, ale skor sa mi zacali otvarat.
Co sa tyka liekov, vedlajsie ucinky tam vacsinou su, vacsinou len zo zaciatku, niektore aj nesadnu a treba ich vymenit. Ale zase nie je to nic hrozne, coho by sa bolo treba nejako velmi bat.

jankac22
1. júl 2024

Chodim ku psychiatrovi uz 8 rokov, je mi to uplne prirodzene, ako navsteva kazdeho ineho lekara. Ludi v cakarni stale pribuda, takze neobavaj sa vobec, vela ludi ma dusevne problemy a dolezite je ich zacat riesit. Ak ti psycholog odporuca navstevu, urcite chod, z niektorych problemov sa clovek nedostane sam, ani so zlomenou rukou by si si doma sama neporadila, na vsetko su tu pre nas odbornici.. drzim ti palce, neodkladaj navstevu, ulavi sa ti s jeho pomocou..❤️

cukroska
1. júl 2024

Nemáš sa čoho báť nie je to hanba! Sama si nepomôžeš tomu ver a ak aj tak len na chvilu. A vždy budeš tápať a žiť v začarovanom kruhu. Už je veľmi veľké plus,že si chodila k psychológovi a ak sedenia nie sú žiadnym prínosom tak choď sa objednať čím skôr. Neviem v akom si stave aký druh psychických porúch máš ale jedno mi môžeš veriť. Vždy v začiatkoch zoberie liečba lepšie. A tá úľava ..potom si povieš,že prečo si nešla skôr. Lebo nie len ty trpíš,spe aj tvoji blízky a okolie. Držím silno palce.

jaskolka
2. júl 2024

Vieš, koľko ľudí navštevuje psychiatra? Čakárne sú plné, pred par mesiacmi zháňala moja kamoška pre svokru, ktorej náhle tragicky zomrel manžel a nevedela sa z tej rany dostať, keďže boli spolu 40 rokov a bolo to ozaj pekné láskyplné manželstvo. Normálne nevedela získať termín, všade jej dávali o pár mesiacov,ze toľko ľudí chodí.
Teraz už sa to berie ako bežný lekár nie je to, ako voľakedy, ze sa dávala nálepka "blázna" na človeka ktorý tam šiel.

cukroska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
2. júl 2024

@marianarem
@jankac22
Ako asi vyzerá prvé sedenie?

oli18
2. júl 2024

To ozaj sme ta este nepresvedcili? To chces vsetko dopredu vediet? Neboj, lekar ti nijak neublizi. Prebieha to formou rozhovoru, nemusis sa vyzliect do pol pasa.

autor
2. júl 2024

Prepáčte, ja sa cítim aj sama hlúpo, že sa tak bojím, len som sa už aj pred tým psychológom cítila zle, a keď pôjdem k psychiatrovi tak sa mi zo seba bude asi chcieť zvracať

ronie338
2. júl 2024

Ja chodím 8 rokov. A to som začala ako akútna stav na hospitalizáciu, nakoniec som nešla lebo bolo zhodnotene ze by mi to viac uskodilo, ja som nevedela vojsť do nemocnice alebo polikliniky ani do žiadneho dopravného prostriedku. Lieky som dostala len slabé, nezačína sa hneď s tými najsilnejsimi, mám také, ktoré som brala aj počas tehu. Dnes toľko ľudí chodí k psychiatrovi a stále sa o tom nerozpráva a veľa ľudí to vníma tak ako ty, ze je to nejaké zlyhanie. Ale ja ti poviem ze potom je zlyhanie každá jedna choroba. Pretože podľa mňa je horšie ochorenie psychické ako fyzické. Ja som v zacarovanom kruhu, bez liekov sa zrejme ešte pár rokov nezaobídem a to ich už 7 rokov beriem ale pri tých stavoch ktoré mam mi pomáhajú a veľmi. Vedľajšie účinky nie sú až tak zle. Záleží od lieku. Moja mama ma tiež a nemala tuším žiadne, ja som strašne veľa spala ale ja som na začiatku brala aj 3x denne xanax, teraz nemám žiadne vedľajšie účinky. Prvé sedenie som sa objednávala, u mojej sa všetci na prvé musia objednať, posadili ma do masážne ho kreslá kým som čakala, potom sme sa skoro hodinu rozprávali. Nakoniec mi dala lieky. Kontrolu už di nepamätám ako často som mala na začiatku, teraz mam 2x ročne. Na leto beriem vždy po dohode polovičnú dávku a skusane vysadiť ale zatiaľ sa nedarí. A na zimu celú. Beriem lieky len ráno. A všetci v mojom okolo vedia ze k nej chodím. Normálne o tom hovorím. Naslo sa len pár ľudí ktorý na mňa cudne pozreli ale inak to všetci berú normálne. Ale musíš aj ty. Je to choroba ako každá iná. A tak sa na to treba aj pozerat

jankac22
2. júl 2024

Nemusis mat vobec obavy, ide o normalny rozhovor s lekarom, spyta sa ta ako sa citis, co ta trapi, ako spis, ci ti chuti jest napr. Bude sa pytat aj na pracu, rodinu, jednoducho potrebuje ta spoznat, aby ti mohol pomoct. A liekov sa tiez netreba bat, pomozu ti citit sa lepsie..

marianarem
3. júl 2024

Tak ako pise @janka22, je to normalny rozhovor s lekarom, kde popises svoje tazkosti, lekar da nejake otazky a potom navrhne liecbu. Psychiatricke obtiaze su skratka zdravotny problem.